ενδείξεις - αντενδείξεις





πρός τό δεῖν οὕτω



Προηγούμενα εὕσημον λόγον δῶτε








Επικαιροποίηση των τεχνικών προδιαγραφών εκπόνησης δασοπονικών μελετών διαχείρισης δασών By dasarxeio

αναρτήθηκε από : tinakanoumegk on : Τετάρτη 22 Ιανουαρίου 2025 0 comments


Στην ενημέρωση των Δασικών Υπηρεσιών για την επικαιροποίηση των τεχνικών προδιαγραφών εκπόνησης δασοπονικών μελετών διαχείρισης δασών & δασικών οικοσυστημάτων προχώρησε η Γενική Διεύθυνση Δασών & Δασικού Περιβάλλοντος του ΥΠΕΝ.

Αναλυτικά η σχετική εγκύκλιος (ΥΠΕΝ/ΔΠΔΠ/5506/253/17.01.2025) που υπογράφει ο Γενικός Γραμματέας Δασών:

ΘΕΜΑ: Ενημέρωση για την επικαιροποίηση των τεχνικών προδιαγραφών εκπόνησης δασοπονικών μελετών διαχείρισης δασών & δασικών οικοσυστημάτων.

Σας γνωρίζουμε, ότι η αριθμ. ΥΠΕΝ/ΔΠΔΠ/129246/6285/25-11-2024 απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας «Επικαιροποίηση των τεχνικών προδιαγραφών εκπόνησης δασοπονικών μελετών διαχείρισης δασών & δασικών οικοσυστημάτων», δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, στο Δεύτερο Τεύχος στις 18 Δεκεμβρίου 2024, με αριθμό φύλλου 6930 και φέρει ΑΔΑ: ΨΙ7Φ4653Π8-Η7Α.

Κατωτέρω, σας παραθέτουμε εδάφια του επικαιροποιημένου νέου πλαισίου, που η προσθήκη τους κρίθηκε επιβεβλημένη και τα οποία θα διαπιστώσετε κατά την ανάγνωση του περιεχομένου των τεχνικών προδιαγραφών εκπόνησης δασοπονικών μελετών.

Ενημερωτικά σας γνωρίζουμε ότι με την αριθμ. ΥΠΕΝ/ΔΔΔ/95281/3105/18-09-2023 απόφαση του Γεν. Γραμματέα Δασών, συγκροτήθηκε ομάδα εργασίας στη Γενική Γραμματεία Δασών, προς τον εν θέματι σκοπό, καθώς και για την επικαιροποίηση της ανάλυσης τιμών και του τιμολογίου εργασιών εκπόνησης δασοπονικών μελετών διαχείρισης δασών, περί του οποίου θα αναφερθούμε σε επόμενο έγγραφό μας.

Με το πέρας των εργασιών της Ομάδας Εργασίας, διαμορφώθηκε το τελικό κείμενο, το οποίο εγκρίθηκε ομόφωνα από το Τεχνικό Συμβούλιο Δασών και ακολούθως υπογράφηκε από τον Υπουργό ΠΕΝ με την δημοσιευθείσα απόφασή του, που αποτελεί πλέον, το επικαιροποιημένο σύγχρονο πλαίσιο των τεχνικών προδιαγραφών εκπόνησης δασοπονικών μελετών.

Όπως γνωρίζετε μέχρι την έκδοση της παρούσας, το υφιστάμενο πλαίσιο των τεχνικών προδιαγραφών, σύμφωνα με το άρθρο 63 παρ.1 του ΝΔ 86/69, ρυθμιζόταν από:

  1. Την αριθμ. 10223/958/1953 εγκύκλιο “Οδηγίαι συντάξεως διαχειριστικών εκθέσεων δημοσίων δασών και μη δημοσίων δασών”.
  2. Την αριθμ. 158072/1120/1965 Απόφαση του Υπουργού Γεωργίας με την οποίαν εγκρίθηκαν οι “Προσωριναί πρότυποι τεχνικαί προδιαγραφαί εργασιών συντάξεως δασοπονικών και λοιπών μελετών δασών και δασικών εκτάσεων”.
  3. Την αριθμ. 166780/1619/2018 (ΦΕΚ Β΄1420/2018) Απόφαση του Αναπληρωτή Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Τροποποίηση των «Προσωρινών Πρότυπων Τεχνικών Προδιαγραφών Εργασιών Σύνταξης Δασοπονικών και λοιπών Μελετών Δασών και Δασικών Εκτάσεων».

Στο διαμορφωμένο πλαίσιο, βασικά σημεία των τεχνικών προδιαγραφών σύνταξης δασοπονικών μελετών, όπως αυτά καθορίζονται από τις Εγκυκλίους και Αποφάσεις της προηγουμένης παραγράφου, σε πολλά πεδία των σχετικών παραμέτρων, διατηρούνται σε ισχύ, προς το σκοπό της εξασφάλισης, της διατήρησης και της ανάπτυξης των δασών καθώς και της εγγύησης περί διηνεκούς απόληψης καρπώσεων, καθότι η εξηκονταετής -περίπου- εφαρμογή αυτού του πλαισίου, από το επιστημονικό προσωπικό των Δασικών Υπηρεσιών και το συναφές του ιδιωτικού χώρου, αποτέλεσε και αποτελεί βαθμίδα σταθερότητας και προοπτικής στο μέλλον των ελληνικών δασικών οικοσυστημάτων.

Επειδή όμως με την πάροδο του χρόνου εντοπίστηκαν επί μέρους αδυναμίες, που οφείλονταν σε νέες κοινωνικές ανάγκες, σε αλλαγή περιβαλλοντικής πολιτικής, στην ανάγκη ενσωμάτωσης κανονισμών της Ε.Ε. και διεθνών συμβάσεων, στην εμφάνιση νέων τεχνολογιών, ερευνητικών προγραμμάτων κλπ., παραλλήλως βελτιώθηκαν, τροποποιήθηκαν, επικαιροποιήθηκαν και αναπτύχθηκαν όλες οι παράμετροι που κρίθηκαν απαραίτητες, προκειμένου να ανταποκρίνονται με επιτυχία στις σύγχρονες απαιτήσεις της δασοπονίας και στις νέες επιστημονικές γνώσεις και τεχνολογίες.

Πιο συγκεκριμένα:

–  λαμβάνονται  υπόψη  οι  νέες  απαιτήσεις  που  επιβάλλει  η  κλιματική  κρίση  και  προς  τη  συγκεκριμένη κατεύθυνση επικαιροποιήθηκαν και ενσωματώθηκαν νέες τεχνολογίες και πρακτικές.

– επιτυγχάνεται πλήρης τυποποίηση και κωδικοποίηση, τόσο των χωρικών δεδομένων των δασοπονικών χαρτών, όσο και των μετρήσεων απογραφής, δεδομένων προηγούμενης διαχείρισης, Φύλλων Περιγραφής Συστάδων κλπ.

Κατά αυτόν τον τρόπο, θα δημιουργηθεί -μεταγενέστερα- Ενιαία Βάση Δεδομένων στην οποία θα εισάγονται τα  δεδομένα  των  δασοπονικών  μελετών  εύκολα  και  χωρίς  σφάλματα  μετατροπής,  ώστε  να  μπορούν εξάγονται άμεσα και ασφαλή συμπεράσματα για τη διαχείριση κάθε δάσους στην Ελλάδα.

Ειδικότερα, οι νέες απαιτήσεις που αφορούν στη διαχείριση, περιλαμβάνουν και αποσκοπούν σε :

  1. Μείωση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στα δασικά οικοσυστήματα
  2. Διασύνδεση των δασοπονικών μελετών με το εκάστοτε ισχύον νομικό πλαίσιο διαχείρισης τωνπροστατευόμενων δασικών περιοχών
  3. Διασύνδεση των δασοπονικών μελετών με τα Αντιπυρικά Σχέδια στο πλαίσιο της πρόληψης των δασικών πυρκαγιών
  4. Ενσωμάτωση χαρτογραφικών απεικονίσεων λεκανών απορροής στις ΔΜ
  5. Διασύνδεση και αξιοποίηση των αποτελεσμάτων της Εθνικής απογραφής των δασών (ΣΑΠ) στις ΔΜ
  6. Εμπλουτισμός των ΔΜ με επιπλέον θεματικούς χάρτες
  7. Αξιοποίηση των δασικών προϊόντων (ξυλώδη και μη ξυλώδη) και υπηρεσιών από όλα τα δασικά οικοσυστήματα.
  8. Διερεύνηση της αειφορικής πολυλειτουργικής διαχείρισης των δασικών οικοσυστημάτων
  9. Προετοιμασία ΔΜ για δυνατότητα σύνδεσης με Πληροφοριακά συστήματα, Ενιαία – Εθνική Βάση Δεδομένων – Τυποποίηση εντύπων & πινάκων
  10. Παρακολούθηση  των  Διαχειριστικών  μέτρων  και  προσαρμογή  τους  (Monitoring  and  Adaptive Management)
  11. Συνεκτίμηση των αποτελεσμάτων από την εφαρμογή των διαχειριστικών μέτρων προηγούμενων διαχειριστικών περιόδων για την ορθή λήψη αποφάσεων μελλοντικής διαχείρισης.

Οι  καινοτομίες  των  νέων  τεχνικών  προδιαγραφών,  σε  ό,τι  αφορά  τους  δασοπονικούς  χάρτες  και  την καταχώρηση / επεξεργασία ψηφιακών δεδομένων, συνοψίζονται στα εξής σημεία:

–  Στα  ψηφιακά  αρχεία  γεωβάσης  εισάγεται  κωδικοποίηση  των  πεδίων  και  πινάκων  των  δασοπονικών μελετών, προκειμένου στο εξής να υπάρχει ένας ενιαίος τρόπος καταγραφής των βασικών δεδομένων τους.

– Καθορίζεται ενιαίος χρωματισμός και τρόπος απεικόνισης (συμβολισμός) των διαφόρων ειδών βλάστησης, ώστε να εκλείψουν αυθαίρετοι ή λανθασμένοι συμβολισμοί και ανομοιομορφίες μεταξύ των διαχειριστικών χαρτών.

–  Τυποποιούνται  οι  πίνακες  των  δασοπονικών  μελετών,  προκειμένου  να  καταστεί  δυνατή  η  ενιαία καταχώρηση και επεξεργασία κάθε στοιχείου διαχείρισης. Με τον τρόπο αυτό, διευκολύνεται η δυνατότητα αυτόματης εξαγωγής, συγκέντρωσης και επεξεργασίας των δεδομένων όλων των δασοπονικών μελετών των δασών & δασικών εκτάσεων της χώρας.

Σε ότι αφορά δασοπονικές μελέτες που βρίσκονται στο στάδιο εκπόνησης από τις περιφερειακές δασικές υπηρεσίες, αλλά δεν έχουν εγκριθεί ακόμη, θα πρέπει να ληφθούν υπόψη οι επικαιροποιημένες τεχνικές προδιαγραφές όπως δημοσιεύτηκαν στο ΦΕΚ 6930/Β/18-12-2024. 

Τέλος, αποστέλλονται συνημμένα υποδείγματα Πινάκων, που αφορούν το περιεχόμενο του Παραρτήματος Ι, για την κατά περίπτωση εφαρμογή τους.

Παρακαλούνται  οι  Διευθύνσεις  Συντονισμού  και  Επιθεώρησης  Δασών  για  την  άμεση  ενημέρωση  των Υπηρεσιών χωρικής αρμοδιότητάς τους.

Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΔΑΣΩΝ

ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΣ

Σχετικά αρχεία:
Εγκύκλιος ΥΠΕΝ/ΔΠΔΠ/5506/253/17.01.2025 (ΑΔΑ: ΡΒΣΤ4653Π8-8ΣΗ) Ενημέρωση για την επικαιροποίηση των τεχνικών προδιαγραφών εκπόνησης δασοπονικών μελετών διαχείρισης δασών & δασικών οικοσυστημάτων.
Υ.Α. ΥΠΕΝ/ΔΠΔΠ/129246/6285/25.11.2024 (Β΄ 6930) Επικαιροποίηση των τεχνικών προδιαγραφών εκπόνησης δασοπονικών μελετών διαχείρισης δασών και δασικών οικοσυστημάτων.

 

Ετικέτες: