«Το όνειρο μιας ανθρώπινης κοινωνίας ολοκληρωτικά αυτοματοποιημένης υπό την εξουσία του αλγόριθμου δεν θα οδηγούσε στον υπεράνθρωπο, αλλά στον απάνθρωπο. Το όνειρο μιας αλγοριθμικής ορθολογικότητας θα τείνει να μας μετατρέψει σε κοινές μηχανές. Είναι ένα ιδεώδες μάταιο. Ο άνθρωπος δεν είναι αλγοριθμοποιήσιμος. Το ίδιο και η ιστορία δεν είναι αλγοριθμοποιήσιμη, ούτε προβλέψιμη».
Έντγκαρ Μορέν, Γνώση, άγνοια, μυστήριο
«Μάχες λυσσομανούν σε χώρες μακρινές,
διακοπή θα ’ρθει στον ζοφερό τον τρόμο;
Εμείς που πολεμούσαμε απ’ των αιώνων τις αρχές
μπορεί για αδιάσπαστη ειρήνη να βρούμε δρόμο;
Μην τυφλώσεις το μυαλό μ’ αρχαία πια φοβία
Ο χρόνος στρέφει την κλεψύδρα, η άμμος εκείνη έχει χαθεί
Κι η αυγή για μια ακόμη χιλιετία
έχει μόλις χαραχθεί».
ΤΖΕΪΜΣ ΣΟΤΓΟΥΕΛ, Είναι η Αυγή;
Σύμφωνα με άρθρο που φιλοξενεί το αμερικανικό περιοδικό The National Interest του ομώνυμου think tank, που ίδρυσε ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Richard Nixon, και υπογράφει ο Ramzy Mardini (ερευνητικός συνεργάτης στο Πανεπιστήμιο του Σικάγο, καθώς και στο Κέντρο Διεθνούς Ασφάλειας & Συνεργασίας στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ), η υπόθεση περιορισμένου κινδύνου ή αναμενόμενου πλεονεκτήματος στη συνέχιση της κλιμάκωσης κατά της Ρωσίας είναι επικίνδυνα εσφαλμένη.
Όπως τονίζει, «αυτή η σκληροπυρηνική προσέγγιση παρερμηνεύει και υπεραπλουστεύει τη δυναμική της κλιμάκωσης και παραβλέπει τις αυξανόμενες συμβατικές στρατιωτικές δυνατότητες της Ρωσίας. […] η κλιμάκωση της κρίσης είναι μη γραμμική και εγγενώς απρόβλεπτη […] η κατανόηση των παιχνιδιών κλιμάκωσης παραμένει περιορισμένη, στην καλύτερη περίπτωση, ενώ η κατανόησή μας για την πυρηνική κλιμάκωση είναι ουσιαστικά ανύπαρκτη. Όχι μόνο δεν υπάρχουν τυπικές μονάδες μέτρησης για τη μέτρηση και την αξιολόγηση των μηχανισμών που στηρίζουν την κλιμάκωση, αλλά επίσης, οι κανόνες δεν διέπονται από απλά πλαίσια αιτίου-αποτελέσματος, σταθερά ενδιαφέροντα ή σταθερές αντιλήψεις» (27-12-2024, Οι κίνδυνοι κλιμάκωσης με την Ρωσία είναι ακόμη πολύ πραγματικοί).
Δυστυχώς δεν πρόκειται για κάποιου είδους κινδυνολογία ή για αστήρικτες υπερβολές. Η παγκόσμια σύρραξη που μαίνεται, όχι μόνον συνεχώς επεκτείνεται, αλλά πράγματι δεν χαρακτηρίζεται ούτε στο ελάχιστο από «σταθερές αντιλήψεις», όσον αφορά την πολυσυζητημένη «κλιμάκωση» της. Η «τελετή διάβασης» προς το «ανείπωτο» ήδη συζητείται, ήδη προβάρεται. Όπως τονίσαμε πρόσφατα, η ολοκληρωτική καταστροφή του αντιπάλου με συνεχή επίδειξη της υπεροπλίας και των τεχνολογικών δυνατοτήτων, που συμπεριλαμβάνει την άνευ όρων συντριβή του άμαχου πληθυσμού, δεν αποτελεί μια παροδική «αντινομία», στην οποία προβαίνει το ισραηλινό κράτος υπό τις ευλογίες των δυτικών συμμάχων με συνέπειες αποκλειστικά τοπικές ή και περιφερειακές, όπως συχνά πυκνά ακούγεται.
Δεν πρόκειται, λοιπόν, μόνο για μια συνεχή παραγωγή τρόμου μέσω των προειδοποιήσεων ότι «όλα» είναι δυνατά, «όλα» μπορούν να τελειώσουν «γρήγορα», με στόχο την κατατρομοκράτηση του παγκόσμιου πληθυσμού και ως εκ τούτου την εξασφάλιση της κοινωνικής απάθειας. Το «μετασύμπαν», όπως βαπτίζεται η παγκόσμια τάξη, που διαδέχεται σε διάφορες φάσεις τον χαραγμένο μεταπολεμικά κόσμο, διαμορφώνεται σε ένα πολεμικό σκηνικό, που διεξάγεται εκ των πραγμάτων όχι στην σκιά μιας πυρηνικής απειλής, αλλά εκ των πραγμάτων σε ένα πλαίσιο στο οποίο τα πυρηνικά όπλα αντιμετωπίζονται μαζί με τα λεγόμενα συμβατικά ως σημεία σε μια ενιαία συνέχεια αντί για διακριτά «πακέτα» επιλογών.
Οι ευρωπαϊκές κοινωνίες επιχειρείται να μετατραπούν άρον άρον σε πολεμικές ακολουθώντας αναγκαστικά τις εξελίξεις στο «ουκρανικό» και όχι μόνον.
Όπως αναγνώρισε η Έκθεση του Εθνικού Συμβουλίου Πληροφοριών των ΗΠΑ, Global Trends 2030 το μεταπολεμικό πολυμερές σύστημα, που περιελάμβανε μεταξύ άλλων τον ΟΗΕ, το ΔΝΤ, την Παγκόσμια Τράπεζα, τον ΠΟΕ κ.λπ. κατακερματίζεται ή αλλιώς «εξαντλείται», αφήνοντας σταδιακά στην θέση του σ’ ένα πολύπλοκο συνονθύλευμα διμερών, περιφερειακών και πολυμερών «ρυθμίσεων» ή παράλληλων θεσμών που ιδρύθηκαν από τους BRICS, συνεργασιών μεταξύ κυβερνήσεων, εταιρειών και κοινωνικών κινημάτων. Είναι εύκολα κατανοητό, ότι πολλές από αυτές τις «ρυθμίσεις» δεν είναι αποτέλεσμα πρωτοβουλιών των ΗΠΑ ούτε υπό τον έλεγχό τους. Το συμπέρασμα είναι, ότι ζούμε μια μεταμορφωτική περίοδο που είναι «ίση, αν όχι μεγαλύτερη από τον απόηχο των πολιτικών και οικονομικών επαναστάσεων του τέλη 18ου αιώνα» ή αλλιώς, ότι βρισκόμαστε σ’ ένα σημείο μετάβασης παρόμοιο με το 1815, το 1919, το 1945 και το 1989.
Σύμφωνα με έκθεση του European Strategy and policy analysis system (Καλοσωρίσαστε στο 2030, οι Μεγα-τάσεις) «είναι αμφίβολο ότι ο κόσμος θα δομηθεί γύρω από «πόλους» (δηλαδή: συνεκτικά κέντρα εξουσίας). Το 2030 δεν θα είναι διαφορετικό μόνο ως προς την κατανομή ισχύος, αλλά και ως προς τη φύση της ίδιας της εξουσίας. Η εξουσία δεν θα καθορίζεται αποκλειστικά από κλασικά μέτρα, όπως το μέγεθος του πληθυσμού, το ΑΕΠ και οι στρατιωτικές δαπάνες, και θα την κατέχουν όχι μόνο τα κράτη, αλλά και οι πόλεις, οι περιφέρειες, οι εταιρείες και τα διεθνικά κινήματα. […] Υπό αυτή την έννοια, δεν είναι οι «πόλοι» που θα είναι τα δομικά στοιχεία του συστήματος, αλλά οι «κόμβοι»: σημεία όπου τα μονοπάτια συνδέονται μεταξύ τους. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι στο μέλλον κανένα κράτος δεν θα είναι σε θέση να αντιμετωπίσει μόνο του μεγάλες παγκόσμιες προκλήσεις».
Στις 21 Μαρτίου, η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ενέκρινε ένα ψήφισμα για την τεχνητή νοημοσύνη, με στόχο την «προώθηση της ασφαλούς και ηθικής ανάπτυξης των τεχνολογιών τεχνητής νοημοσύνης παγκοσμίως». Το ψήφισμα, το οποίο συνυπογράφουν περισσότερες από 120 χώρες, εγκρίθηκε ομόφωνα και από τα 193 κράτη μέλη του ΟΗΕ στις 21 Μαρτίου, «θεσπίζοντας παγκόσμια πρότυπα και κατευθυντήριες γραμμές για την Τεχνητή Νοημοσύνη». Το οκτασέλιδο ψήφισμα ζητεί την ανάπτυξη «ασφαλών, προστατευμένων και αξιόπιστων» συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης, που σέβονται τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις θεμελιώδεις ελευθερίες, ενώ επίσης προτρέπει τα κράτη μέλη και τους ενδιαφερόμενους φορείς να απέχουν από την ανάπτυξη ΤΝ που δεν συνάδει με τους διεθνείς νόμους περί ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Μ’ άλλα λόγια, πρόκειται για μια κίνηση που εντάσσεται στα πλαίσια, της επείγουσας, όπως χαρακτηρίζεται, ανάγκης προώθησης της διακυβέρνησης της ΤΝ και του παγκόσμιου συντονισμού, καθώς, όπως αναγνωρίζεται, «η ταχεία ανάπτυξη προηγμένων συστημάτων ΤΝ, μετασχηματίζει τις κοινωνικές δομές, τις ανθρώπινες αξίες και τα δημοκρατικά θεμέλια σε παγκόσμιο επίπεδο».
Δισεκατομμύρια ρομπότ τεχνητής νοημοσύνης και ανθρωποειδή θα βρίσκονται σύντομα ανάμεσά μας, στα σπίτια, στους δρόμους και στα εργοστάσια μας, σύμφωνα με τη νέα έκθεση της Citi GPS, στην οποία αναφέρεται ότι μέχρι ότι μέχρι το 2035 θα υπάρχουν 1,3 δισ. ρομπότ τεχνητής νοημοσύνης και περί τα 4 δισ. AI robots μέχρι το 2050. Την ίδια στιγμή, ένας ερευνητής του πανεπιστημίου του Στάνφορντ ισχυρίζεται, ότι κατασκεύασε ένα «έξυπνο» σύστημα, που βγάζει συμπεράσματα για τον πολιτικό προσανατολισμό ενός ανθρώπου, απλώς αναλύοντας φωτογραφίες του προσώπου του.
Ο νέος αλγόριθμος μηχανικής μάθησης «εκπαιδεύθηκε» αναλύοντας πάνω από ένα εκατομμύριο φωτογραφίες, από το Facebook και άλλες ιστοσελίδες, ανθρώπων με γνωστές πολιτικές πεποιθήσεις, μαθαίνοντας (;) έτσι να συσχετίζει τις εκφράσεις του προσώπου (έκφραση συναισθημάτων κ.α.) και άλλα χαρακτηριστικά (π.χ. την κλίση του κεφαλιού) με τις πολιτικές προτιμήσεις καθενός.
Ο δρ Μιχάλ Κοζίνσκι, ο οποίος έκανε τη σχετική δημοσίευση στο «Nature», σύμφωνα με τη βρετανική Daily Mail, είχε το 2017 παρουσιάσει έναν άλλο επίμαχο αλγόριθμο αναγνώρισης προσώπου, ο οποίος –υποτίθεται ότι– προσδιόριζε, πάλι μόνο από φωτογραφίες, τον σεξουαλικό προσανατολισμό κάποιου. Δηλώνει, επίσης, ότι το σύστημά του μπορεί να «διαβάσει» –με μία μόνο φωτογραφία– τον πολιτικό προσανατολισμό με ακρίβεια 70% έως 72%%, δηλαδή «πέφτει μέσα» επτά στις δέκα φορές. Όπως προειδοποιεί ο Στιούαρτ Ράσελ, καθηγητής επιστήμης των Υπολογιστών στο Πανεπιστήμιο Μπέρκλεϊ, χάρη στην προηγμένη τεχνολογία, όλα τα είδη όπλων μπορούν να μετατραπούν σε αυτόνομα συστήματα, που διέπονται από αλγόριθμους: «Αυτό σημαίνει ότι τα σύγχρονα οπλικά συστήματα έχουν τη δυνατότητα να εντοπίζουν, να επιλέγουν και να επιτίθενται σε ανθρώπινους στόχους, χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση». Ρομπότ, drones, τορπίλες με εξελιγμένους αισθητήρες, η τεχνητή νοημοσύνη, όπως επαγγέλλονται με θαυμασμό οι νέοι αρχιερείς, μπορεί να αποτελέσει την τρίτη μεγάλη επανάσταση, μετά την εφεύρεση της πυρίτιδας και της ατομικής βόμβας.
Μην ανησυχείτε, λοιπόν, όλα βρίσκονται υπό έλεγχο, φθάνει να τεθούν νέοι κανόνες, νέες ρυθμίσεις, νέες συμφωνίες, και όλα θα δουλέψουν σαν ρολόι στον Νέο Θαυμαστό Καινούργιο Κόσμο, και να ξέρετε ότι δεν έχετε να φοβηθείτε το μέλλον, όλα θα ελέγχονται από μακριά, τα δεσμά σας θα είναι αόρατα, θα μπαίνετε οικοθελώς στα χρυσά σας κλουβιά, ο νέος άνθρωπος θα είναι διαφορετικός, συνεχώς συνδεδεμένος, συνεχώς αναβαθμισμένος, θα ελέγχεται διαρκώς ιατρικά ή κατασκευαστικά, όπως και να θέλετε να το διατυπώσετε. Και πάνω όλα, η ευτυχία, η ευδαιμονία σας θα είναι εξασφαλισμένες… Φθάνει να μην έχετε αμφιβολίες, ή κάποιες αντιρρήσεις. Γιατί τότε αλλάζουν τα πάντα…
Συσπείρωση Αναρχικών
Δημοσιεύθηκε στην ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ, φ.255, Ιανουάριος 2025
ΑΝΑΔΗΜΟΣIΕΥΣΗ ΑΠO STYGA.GR