2.
Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Today Press
του Κωνσταντίνου Μπούρα
Σε κείμενο και σκηνοθεσία Γιάννη Φαλκώνη, με τους παραγωγούς ήθους διονυσιακούς μεγαλουργούς: Γεωργία Ζώη, Αλέξανδρο Νταβρή, Αλεξάνδρα Καρακατσάνη, Γιάννη Γαβρίλη.
Γιατί η Ποίηση είναι η μόνη δικαιολογία για να ζούμε σε μεταβατικούς, μεταιχμιακούς, κρίσιμους καιρούς. Η ποταπότητα τής κατώτερης πιθηκοειδούς ανθρώπινης φύσης εξισορροπείται από την αγγελική ανάταση προς τα αιθερικά πεδία όπου η ψυχή ανασαίνει ελεύθερα και βιώνει τον πρωταρχικό ενθουσιασμό που γέννησε τη ζωή.
Ο Άγγελος Σικελιανός είναι «ποιητής προφήτης» (“poeta vates”). Επανέρχεται στη Συλλογική Ενθύμησή μας γιατί είναι επίκαιρος, διαχρονικός, ανωθρώσκων. Έζησε τη βιαιότητα της Μικρασιατικής Καταστροφής, τη βαρβαρότητα τού Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, το όνειδος τού Εμφύλιου, όπου αδελφός σκότωνε αδελφό και κραύγασε πάνω από το φέρετρο τού Παλαμά τον εθνικό μας ύμνο. Είναι σύμβολο ασυμβίβαστου, ανένταχτου, αδέσμευτου, ελεύθερου Ανθρώπου. Τι κι αν δεν του έδωσαν το Νόμπελ Λογοτεχνίας (ή Ειρήνης, έστω); Παραμένει μαζί με τον πνευματικό του συνοδοιπόρο Νίκο Καζαντζάκη σηματωρός στην καινούργια Αναγέννηση που θα έρθει με μαθηματική ακρίβεια χάρη στην Τεχνολογία που διευκολύνει την άμεση διάχυση τής Πληροφορίας, προϋπόθεση για τη Γνώση, ικανή και αναγκαία συνθήκη για τη Δημοκρατία.
Σε αυτή τη μεγαλειώδη εμβληματική αναπαράσταση μιας πλέριας ζωής βιωμένης με αξιοπρέπεια και μαχητικότητα ακούγονται οι στίχοι τού μεγάλου μας ποιητή με τον σωματικό ρυθμό που ταιριάζει στην χορευτική έμπνευσή του. Συγκοινωνούντα δοχεία με τον Σολωμό, με τον Παλαμά, με τον Λουντέμη.
Ανατριχιάζω σαν σκέφτομαι πως εκείνη η γενιά πνευματικών δημιουργών επικοινωνούσαν με φιλότητα. Το νείκος ούτως ή άλλως τούς περιτριγύριζε δηλητηριάζοντας την «περιρρέουσα ατμόσφαιρα». Ήταν αλληλέγγυοι γιατί αναγνώριζαν την αξία των συναγωνιστών τους για Ελευθερία, Ισότητα, Δικαιοσύνη, Αδελφοσύνη όλων των λαών απανταχού τής γης.
Τα οικουμενικά ιδεώδη τού Ολυμπισμού συναντώνται με τον Διαφωτισμό και το ανθρωπομετρικό αρχαιοελληνικό πνεύμα στην ποιητική φιλοσοφία τού Σικελιανού. Όμως δεν γράφει «θέατρο νοητικό» αλλά ενσώματο, εγχάρακτο στον γλωσσικό μας κώδικα εσαεί. Σπάει τα παραδοσιακά μέτρα, εισάγει ρυθμούς, ανακαλύπτει μελωδίες, τραγουδάει ζώντας και χορεύει γράφοντας. Αυτό εξάλλου δεν είναι η Ποίηση;
Η Γεωργία είναι μεγάλη Κυρία τού Νεοελληνικού Θεάτρου γιατί παντρεύει την Ποίηση με την Μουσική και την Αρχιτεκτονική. Είναι τραγωδός και επήλληλος των πολιτισμικών μας στρωμάτων επηρεάζοντας τα πολιτιστικά μας πράγματα με ηρωισμό, τόλμη, ενσυνείδητη αγωνία.
Δίπλα της ο ώριμος, ο εκφραστικός, ο εσωτερικός Γιάννης Γαβρίλης, που έχει μελετήσει τόσο πολύ που ζει ως Σικελιανός επί σκηνής, λησμονώντας ενίοτε κι αυτή ταύτη τη θεατρική σύμβαση.
Υπέροχος ο Αλέξανδρος Νταβρής στο ρόλο τού νεαρού Σικελιανού. Γεννημένος πρωταγωνιστής για μεγάλες διεθνείς οπτικοακουστικές παραγωγές. Θα μπορούσε να πρωταγωνιστεί σε ταινίες τού Βισκόντι, του Τζεφιρέλι, τού Όρσον Ουέλλες, εάν ζούσε στην εποχή τους. Το μόνο που μένει τώρα είναι να τον ανακαλύψουν οι σύγχρονοι μεγάλοι σκηνοθέτες, αφού συνδυάζει το κλασικό Κάλλος με μια απίστευτη εσωτερικότητα που καταυγάζει τη μορφή του με αύρα αγιότητας.
Εξαιρετική, εκφραστική, ρυθμική, βακχική, εκστατική στο ρόλο τής Εύας Πάλμερ η Αλεξάνδρα Καρακατσάνη. Μεταμορφώνεται σε νεράιδα τού παραμυθιού και βοηθάει στη γέννηση ενός πνευματικού ήρωα.
Ο συγγραφέας και σκηνοθέτης Γιάννης Φαλκώνης τιμάει τον Ποιητή Άγγελο Σικελιανό αλλά και την ίδια τη Μούσα Ερατώ. Μακάρι να συνεχίσει με σύγχρονους θεράποντές της.
Το πολυσυλλεκτικό Θέατρο Αλκμήνη λειτουργεί και σαν φυτώριο νέων καλλιτεχνικών φωνών, ροπών, τάσεων. Γι’ αυτό κάθε βράδυ είναι κατάμεστο από φοιτητικό κοινό. Δεν έχω δει ποτέ καμία «δεύτερη» παράσταση σε αυτόν τον ναό τού Διονύσου.
Όμως, μνημονεύοντας τους κάθε φορά «πεσόντες» υπέρ Αληθείας τε και Τέχνης, οφείλω να αναφέρω έναν προς μία όλα τα ονόματα των συντελεστών ετούτου τού ανυπέρβλητου σκηνικού θαύματος:
Μουσική: Κυριάκος Σφέτσας. Φωτισμοί: Δημήτρης Κουτάς. Σκηνική & Ενδυματολογική επιμέλεια: Γιάννης Βλάχος . Σκηνικά / Κοστούμια: Έφη Γερουλάκου. Βίντεο: 576Digital Production. Διεύθυνση παραγωγής: Μαριάννα Κοντούλη. Οργάνωση παραγωγής: Μιχάλης Μαρκάτης. Επικοινωνία: CALD/Le Canard qui Parle. Σχεδιασμός αφίσας: Μιχάλης Παπαντωνόπουλος
Αριστοτελική «όψις» και «ηχητικό τοπίο» μαζί με τις άριστες ερμηνείες αυτού τού πνευματώδους κειμένου συνθέτουν μία όαση στην δραματική Αθήνα τού αντιπνευματικού καιρού μας.
https://afteroffice.gr/sikelianos-metron-panton-o-anthropos/?fbclid=IwZXh0bgNhZW0CMTEAAR0Cz5NJFsEmnuEeyvKIjw9QzUp_I77tJ2bozdo0pvspvHeOXLSmGD4mn0M_aem_bgOUMJRVgZAfolO6zWxtHg
------------
Σικελιανός: Μέτρο πάντων ο
άνθρωπος
Η παράσταση Σικελιανός: Μέτρο πάντων ο άνθρωπος, εμπνευσμένη από τη ζωή και το έργο του Άγγελου και της Εύας Σικελιανού, ξεκινά στο θέατρο Αλκμήνη για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων, κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 21:00, από τις 25 Νοεμβρίου.
ΥΠΟΘΕΣΗ
Με αφορμή την
επέτειο των 140 χρόνων από τη γέννηση του Άγγελου Σικελιανού στη Λευκάδα (15
Μαρτίου 1884-19 Ιουνίου 1951), και των 150 χρόνων από την γέννηση της Εύας
Πάλμερ (9 Ιανουαρίου 1874 – 4 Ιουνίου 1952) στην Αμερική, ο Γιάννης Φαλκώνης
μάς προσκαλεί να εξερευνήσουμε την πορεία και το όραμα του ζευγαριού,
εστιάζοντας στην πανανθρώπινη προσφορά τους και στην επιδίωξή τους για
παγκόσμια ειρήνη και αδελφοσύνη μέσω των τεχνών.
Ο
«Αλαφροΐσκιωτος» Άγγελος, μαζί με την πολυδιάστατη Εύα, υλοποίησαν το όραμά
τους το 1927 και το 1930 με τις Δελφικές Εορτές, προσπαθώντας να προλάβουν αυτό
που ακολούθησε: τον καταστροφικό Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Ο Άγγελος
Σικελιανός, ως σύγχρονος Προμηθέας, επεδίωξε να αφυπνίσει την ανθρωπότητα,
προβάλλοντας διαχρονικές ανθρωπιστικές αξίες που εξυψώνουν την ύπαρξη πάνω από
το σκοτάδι της άγνοιας και της καταστροφής, τις έριδες, την διχόνοια, το μίσος,
τα αδιέξοδα, τον πόλεμο και τον φρικαλέο θάνατο.
Η παράσταση
βασίζεται σε ανέκδοτο αρχειακό υλικό του σκηνοθέτη περιλαμβάνοντας επιστολές,
αλληλογραφία και συνεντεύξεις με μέλη της οικογένειας και σημαντικούς
πνευματικούς ανθρώπους της εποχής. Εξερευνά ολόκληρη την ζωή του ποιητή
εστιάζοντας στην περίοδο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, τονίζοντας τη συμβολή του
Σικελιανού στην εμψύχωση του λαού και στη μάχη ενάντια στον ναζισμό, προάγοντας
την ελευθερία και την ειρηνική ανθρώπινη συνύπαρξη.
Στην
παράσταση, ο Άγγελος Σικελιανός ενσαρκώνεται μέσα από το λόγο του στις
δημιουργικότερες πράξεις της ζωής του, που άφησαν το διαχρονικό τους αποτύπωμα
στον σύγχρονο κόσμο και απευθύνεται στους σημερινούς θεατές. Οι συνοδοιπόροι
της ζωής του, Εύα και Άννα Σικελιανού, ζωντανεύουν επι σκηνής φωτίζοντας τις
άγνωστες πτυχές της συναρπαστικής ζωής τους.
Μια παράσταση
ποιητικό και ταυτόχρονα εικαστικό γεγονός.
*Η παράσταση
“Μέτρο πάντων ο άνθρωπος” πραγματοποιείται υπό την αιγίδα και με την οικονομική
υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού.
Under the auspices and with the financial support of the Ministry of Culture.
Συγγραφή - Σκηνοθεσία: Γιάννης Φαλκώνης
Μουσική: Κυριάκος Σφέτσας
Φωτισμοί: Δημήτρης Κουτάς
Σκηνική & Ενδυματολογική
επιμέλεια: Γιάννης Βλάχος
Σκηνικά / Κοστούμια: Έφη
Γερουλάκου
Βίντεο: 576Digital
Production
Διεύθυνση παραγωγής:
Μαριάννα Κοντούλη
Οργάνωση παραγωγής: Μιχάλης
Μαρκάτης
Επικοινωνία: CALD/Le Canard qui Parle
Παίζουν με σειρά εμφάνισης
οι:
Γεωργία Ζώη, Αλέξανδρος
Νταβρής, Αλεξάνδρα Καρακατσάνη,Γιάννης Γαβρίλης
ΠΑΡΑΓΩΓΗ: ACT FOR ART AMKE