πρός τό δεῖν οὕτω



  • εὕσημον λόγον δῶτε

     Νικαίας εγκώμιον*του ΚΩΣΤΑ ΧΑΤΖΗΑΝΤΩΝΙΟΥΤη χρονιά αυτή συμπληρώνονται 1700 χρόνια από την Α΄ Οικουμενική Σύνοδο η οποία συνήλθε στη Νίκαια της Βιθυνίας. Οι θεολογικές εκδηλώσεις, προφανώς, θα είναι αρκετές. Στο σημείωμα αυτό ας θυμηθούμε την κάποτε λαμπρή ελληνική πόλη της Βιθυνίας, που γνώρισε κι αυτή τις συνέπειες της κατάκτησης και του εξανδραποδισμού, μέσα από το εγκώμιο που έγραψε ο αυτοκράτορας Θεόδωρος Β΄ Λάσκαρις, τον καιρό που η πόλη ήταν έδρα του εξόριστου βυζαντινού κράτους (μετά την πρώτη άλωση της Κωνσταντινούπολης, την 13η Απριλίου 1204) και το οποίο σε ελεύθερη νεοελληνική απόδοση παραθέσαμε στο βιβλίο Το στέμμα των αυγών (Καστανιώτης, 2020). Το 1331, μετά από τριετή πολιορκία, η Νίκαια έπεσε οριστικά στα χέρια των Οθωμανών. Έκτοτε παρήκμασε και το 1920, πριν εισέλθει σε αυτήν ο ελληνικός στρατός, για μια τελευταία ελπίδα ελευθερίας, γνώρισε τη δήωση από τους τσέτες του Κεμάλ, τη σφαγή των κατοίκων της και την καταστροφή του ιστορικού ναού της Κοιμήσεως της Θεοτόκου (φωτογραφία). Ο άλλος ιστορικός της ναός, η Αγία Σοφία, που μετατράπηκε σε μουσείο

    Προηγούμενα εὕσημον λόγον δῶτε

    Ολα τα εὕσημον λόγον δῶτε








    ΤΕΤΡΑΗΜΕΡΟΣ ΤΕΛΕΤΟΥΡΓΙΚΟΣ ΕΞΑΓΝΙΣΜΟΣ ΜΙΑΣ ΚΑΣΤΑΣ - (επένδυση στο συναίσθημα θρήνου της απώλειας από ένα δομημένο κομματοκρατικό στρώμα πολιτικής συνάφειας). 1. Αυτό το διακομματικό σύμπλεγμα εμποδίζει την κινητικότητα στην γνώση και στην ατομική και κοινωνική αυτοδημιουργία. Ταπεινοί και ευσεβείς, μόνο σε είδωλά τους. Η παράσταση μπροστά στον νεκρό (ως απουσία κάθε δυνατότητας μετασχηματισμού) αντιστοιχεί στην ακινησία και αδιαφορία τους προς κάθε κοινωνικό μετασχηματισμό. 2. Α. ΑΛΛΕΣ ΟΙ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ: «Τους θεωρούν κλειστές κάστες, ολιγαρχίες συνδεδεμένες με συμφέροντα, όχι με ιδεολογικά κίνητρα, λόμπυ εξουσιών ολιγαρχικού τύπου», (Μιχάλης Χαραλαμπίδης «ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΧΩΡΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΚΟΜΜΑΤΑ – Προς την Ολιγαρχία ή την Δημοκρατία;», Αύγουστος 2009). Β. Από το ΛΕΞΙΚΟ ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΑΣ (εκ. Πατάκη), κάστες: «… διακρίνονται μεταξύ τους με κανόνες τελετουργικού εξαγνισμού…».

    αναρτήθηκε από : tinakanoumegk on : Σάββατο 11 Ιανουαρίου 2025 0 comments

     ΤΕΤΡΑΗΜΕΡΟΣ ΤΕΛΕΤΟΥΡΓΙΚΟΣ ΕΞΑΓΝΙΣΜΟΣ ΜΙΑΣ ΚΑΣΤΑΣ - (επένδυση στο συναίσθημα θρήνου της απώλειας από ένα δομημένο κομματοκρατικό στρώμα πολιτικής συνάφειας).

    1. Αυτό το διακομματικό σύμπλεγμα εμποδίζει την κινητικότητα στην γνώση και στην ατομική και κοινωνική αυτοδημιουργία.

    Ταπεινοί και ευσεβείς, μόνο σε είδωλά τους. Η παράσταση μπροστά στον νεκρό (ως απουσία κάθε δυνατότητας μετασχηματισμού) αντιστοιχεί στην ακινησία και αδιαφορία τους προς κάθε κοινωνικό μετασχηματισμό.
    2. Α. ΑΛΛΕΣ ΟΙ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ: «Τους θεωρούν κλειστές κάστες, ολιγαρχίες συνδεδεμένες με συμφέροντα, όχι με ιδεολογικά κίνητρα, λόμπυ εξουσιών ολιγαρχικού τύπου», (Μιχάλης Χαραλαμπίδης «ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΧΩΡΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΚΟΜΜΑΤΑ – Προς την Ολιγαρχία ή την Δημοκρατία;», Αύγουστος 2009).
    Β. Από το ΛΕΞΙΚΟ ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΑΣ (εκ. Πατάκη), κάστες: «… διακρίνονται μεταξύ τους με κανόνες τελετουργικού εξαγνισμού…».
    Μπορεί να είναι εικόνα 1 άτομο και πλήθος

    Ετικέτες: