ενδείξεις - αντενδείξεις





πρός τό δεῖν οὕτω



Προηγούμενα εὕσημον λόγον δῶτε








by : tinakanoumegk
Στο Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο (Bundestag) της Γερμανίας, η Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου (Βίντεο)



Στο Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο (Bundestag) της Γερμανίας, έρχεται να συζητηθεί η Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, από το μέλος της βουλευτή Τάκη Μεχμέτ Αλή, του κόμματος SPD, ο οποίος το είχε υποσχεθεί κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων μνήμης της Γενοκτονίας που διοργάνωνε η «ΔΩΔΕΚΑΠΟΛΙΣ» των Ποντιακών Συλλόγων της Βάδης – Βυρτεμβέργης.

Ο Τάκης Μεχμέτ Αλή, ο οποίος είναι Τούρκος πολίτης, γεννήθηκε στο Ομπερχάουζεν της Γερμανίας, μεγάλωσε σε μια οικογένεια της εργατικής τάξης, με καταγωγή από τον Εύξεινο Πόντο, εκλέγεται ως βουλευτής των Σοσιαλδημοκρατών στην εκλογική περιφέρεια Λέραχ – Μίλχαϊμ.

Τα βήματα που κάνουν οι ποντιακοί σύλλογοι της Βάδης Βυρτεμβέργης στη Γερμανία μέσω της «Δωδεκάπολης», έχουν συγκεντρώσει τα φώτα της γερμανικής πολιτικής σκηνής και Γερμανοί Βουλευτές του Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου όσο και του κρατιδίου της Βάδης Βυρτεμβέργης, έρχονται και μιλούν στην εκδήλωση μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου.

Μάλιστα υιοθέτησαν την άποψη των Ελλήνων του Πόντου πως η αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων που έγινε το 2016, και τους Έλληνες τους ανέφερε ως άλλοι χριστιανικοί πληθυσμοί είναι πλημελής, γι’ αυτό και ζητούν να γίνει επανόρθωση και συμπλήρωση με την εθνικότητά τους.



Την αγόρευση του Ομοσπονδιακού Βουλευτή της (Bundestag) Τάκη Μεχμέτ Αλή, ο οποίος ολοκλήρωσε την ομιλία του με τη φράση στην ελληνική γλώσσα ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ στις 19 Δεκεμβρίου 2024, μπορείτε να την δείτε και να την διαβάσετε στο ακόλουθο Link.

https://www.youtube.com/shorts/mOdZy0DrCSM


Κυρία πρόεδρε,

Σας ευχαριστώ θερμά, θα ήθελα να αξιοποιήσω την ευκαιρία για να κάνω μια προφορική δήλωση σχετικά με την αναφορά – αίτηση που ζητά την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου στην Οθωμανική Αυτοκρατορία. Η αναφορά φωτίζει ένα σκοτεινό κεφάλαιο της ιστορίας, το οποίο περιλαμβάνει το διωγμό, την απαλλοτρίωση και τη δολοφονία εκατοντάδων χιλιάδων Ποντίων Ελλήνων. Οι βίαιες απελάσεις, τα καταναγκαστικά έργα, και οι δολοφονίες στην περιοχή του Πόντου, προκάλεσαν ανυπολόγιστο πόνο και την απώλεια ενός ολόκληρου πολιτισμού. Οι ιστορίες και οι εμπειρίες εκείνων των προγόνων που υπέφεραν από τα προαναφερθέντα εγκλήματα αποτελούν επίσης μέρος της ιστορίας των πολλών Ελλήνων και Ελληνίδων στη Γερμανία.

Είναι προσωπική μου επιθυμία μέσω της αναγνώρισης αυτής της αδικίας να συμβάλω τόσο στη διατήρησης της μνήμης όσο και στη συμφιλίωση. Ιδιαίτερα η Συνθήκη της Λωζάνης και η ανταλλαγή πληθυσμών Ελλάδος και Τουρκίας πρέπει, ακόμα και το 2024, να επανεξεταστούν. Το ψήφισμα για την Αρμενία το 2016, αποτελεί μια αληθινή επιτυχία στην ιστορία. Αυτό θα πρέπει να εφαρμοστεί και για τις Ελληνίδες και τους Έλληνες του Πόντου και γι’ αυτό χαιρετίζω τη στάση των δημοκρατικών παρατάξεων και της ομάδας της Αριστεράς. Τώρα είναι η σειρά των δημοκρατικών παρατάξεων της Bundestag να δώσουν ένα τέλος σε αυτήν την αδικία. Είναι σημαντικό να αναγνωριστεί ο πόνος των θυμάτων και των απογόνων τους.

Η αναγνώριση ιστορικών εγκλημάτων, ακόμη και χωρίς επίσημες νομικές συνέπειες, συμβάλει ουσιαστικά στην αντιμετώπισή τους. Ελπίζω ότι αυτή η απόφαση, θα αποτελέσει ένα μήνυμα, ένα μήνυμα ενσυναίσθησης, σεβασμού και αποφασιστικότητας να προωθηθεί η συμφιλίωση και η κατανόηση. Όπου και να κυριαρχεί η αδικία το Γερμανικό Κοινοβούλιο οφείλει να επιδιώξει δικαιοσύνη. ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ.

Ομοσπονδιακός Βουλευτής Τάκις Μέμετ Αλί SPD / MdB Takis Mehmet Ali SPD
by : tinakanoumegk


*

[[ ΠΕΡΙΦΡΑΚΤΟΙ ΤΟΠΟΙ ]]
από τον Γιάννη Παρασκευόπουλο

*

Στους Νεότερους Χρόνους ο άνθρωπος εκπίπτει με ταχύτατους ρυθμούς από τον μεταφυσικό στον φυσικό κόσμο. Το μετά (επέκεινα) μετατοπίζεται στο εδώ. Πρόκειται για μια επανεκτίμηση του χώρου που τον περιτριγυρίζει και που θα ονομαστεί από τους εγκυκλοπαιδιστές περιβάλλον. Ταυτόχρονα η εκκοσμίκευση του χρόνου κρατάει το ομοίωμα της χριστιανικής κοσμοεικόνας αποβάλλοντας την έννοια της ιερότητας. Ο χρόνος στη νεότερη εποχή νοηματοδοτείται από την ιδέα μιας συνεχούς εξελικτικής πορείας της ανθρωπότητας. Η εκκοσμικεύμενη μορφή του χρόνου οικειοποιείται το μοντέλο του ευθύγραμμου χρόνου απαλείφοντας και παραλείποντας την έννοια του τέλους που θα συνεπέφερε η Δευτέρα Παρουσία.

Ο Τζόρτζιο Αγκάμπεν παρατηρεί ότι πρόκειται για μία «εκλαΐκευση του ευθύγραμμου και μη-αναστρέψιμου χριστιανικού χρόνου». Ο εκκοσμικευμένος χρόνος εστιάζεται στην αξία της παρούσας στιγμής ως της μοναδικής στιγμής που βιώνει το ανθρώπινο ον. Κάθε στιγμή δίνει τη θέση της σε ένα μετά για να γίνει η ίδια ένα πριν. Το μέλλον είναι η εξελικτική πορεία του παρελθόντος, μέσω του παρόντος. Η συνέχεια του νοήματος στον εκκοσμικευμένο χρόνο βρίσκεται στην παραγωγή. Ο παραγωγικός χρόνος γίνεται αξίωμα με την άνοδο του καπιταλισμού και της τεχνοεπιστήμης. Η ηθική της αξίας της εργατικότητας απαιτεί τη σωστή χρήση του χρόνου, δηλαδή τη μέγιστη παραγωγικότητα στο συντομότερο χρονικό διάστημα. Τα αξιώματα της καπιταλιστικής κοσμοεικόνας στηρίζονται στην έννοια της ταχύτητας. Ο χρόνος της εκκοσμίκευσης είναι και ο χρόνος της ταχύτητας. Τηλέγραφος, τηλέφωνο, ταχεία αμαξοστοιχία και σήμερα τρένα υψηλής ταχύτητας (TGV, Frecciarossa), γρήγορο ίντερνετ και fast food είναι συνώνυμα της ριζοσπαστικής εκκοσμίκευσης που κεφαλοποιούν τον χρόνο. Η περατότητα μετριέται πλέον στα δευτερόλεπτα και τα νανοδευτερόλεπτα. Ο φυτικός και φυσικός κόσμος δεν θα μπορούσαν να μείνουν έξω από αυτό το πλέγμα χρονοδημιουργίας. Η κεφαλαιοποίηση της φύσης ξεπετάχθηκε μέσα από τη μήτρα της τεχνοεπιστήμης του κεφαλαίου και διαμόρφωσε την έννοια του βοτανικού κήπου.

Η αρχή των Νεότερων Χρόνων γίνεται μέσω της μείωσης των αριστοτελικών κατηγοριών. Φιλόσοφοι όπως ο Ramus θα ισχυριστούν ότι ο άνθρωπος δεν μπορεί να γνωρίσει τις πρώτες αιτίες κι έτσι θα περιοριστεί μέσω της inventio (που είναι η συλλογή και κατάταξη εμπειρικών δεδομένων) σε μία νέα αντίληψη όσον αφορά στη γνώση. Αυτή με την σειρά της θα οδηγήσει τη μέθοδο σε μία περιγραφική και ποσοτική αντίληψη για τη φύση. Όπως παρατηρεί ο Κονδύλης:

Η μετατροπή της σκέψης σε προσθαφαιρετική πράξη σημαίνει την επικράτηση της ποσοτικής θεώρησης απέναντι στην ποιοτική, δηλαδή την κατάλυση της κάθετης οντολογικής ιεραρχίας των ποιοτήτων για χάρη μιας οριζόντιας συμπαράταξης και συνομάδωσης εμπειρικών δεδομένων. Την ποσοτική θεώρηση ενισχύει ο Ramus, όταν αντικαθιστά την (ποιοτική) σχέση (γένους-είδους) με την (ποσοτική) σχέση μέρους και όλου, οπότε το είδος ταυτίζεται με το μεμονωμένο άτομο και το γένος παύει να αποτελεί αυθύπαρκτη οντότητα, για να μετατραπεί σε σύνολο ατόμων.

Αναμφισβήτατα, αυτή η ριζοσπαστικοποίηση της σκέψης, που προβάλει ως μια εικόνα ενός συνόλου που κρατά εντός του τα εξατομικευμένα μέρη, μετατράπηκε σε οικονομία.

Μέσα στο εννοιολογικό πλέγμα της δημιουργίας του χρόνου και κατά συνέπεια της μέτρησής του βρίσκουμε στη βραδύτητα τον αντίποδα της ταχύτητας. Στο αξιολογικό σύστημα του κόσμου μας, η βραδύτητα έχει αποκτήσει μια αρνητική αξία. Καθόλου τυχαίος αποφατισμός καθώς αυτή η έννοια εμφανίζεται πλέον και ως εχθρός των καθημερινών δραστηριοτήτων. Η δράση του βραδέος ανθρώπου ταυτίζεται με την αεργία, την αργία αλλά και με την οκνηρία. Μέσα στην πόλη, το πιο γνωστό παράδειγμα βραδύτητας θα ήταν εκείνος ο τύπος που εξασκεί την flânerie μέσα στους δαιδαλώδεις δρόμους της και όπως το θέλει η αστική μυθολογία χρησιμοποιούσε μια χελώνα με λουρί περιφερόμενος στα παρισινά βουλεβάρτα. Στο φαντασιακό της υπερκινητικής πόλης, η βραδύτητα συνδέεται με την έλλειψη παραγωγικότητας και με τη σπατάλη του ατομικού αλλά και του κοινού οργανωμένου χρόνου μιας και ο flâner ενσαρκώνει μια από της φιγούρες της σπατάλης. Μπορεί να περιφέρεται με ελαφρότητα ανάμεσα σε όλους τους τομείς της πόλης, από το αστικό κέντρο μέχρι τις παραγκουπόλεις που συνιστούν τα σύνορά της, δίχως να ανήκει σε καμμία (υπ)ομάδα.

Η ενατένιση αποκτά μια νέα μορφή και περιεχόμενο μέσα στον βιομηχανικό κόσμο. Ο Νίτσε είναι από τους τελευταίους φιλοσόφους που θα μιλήσει για την αναγκαιότητα της ενατένισης, αντιτάσσοντάς την στη βουλιμία της συσσώρευσης. Στo απόσπασμα 280 της Χαρούμενης επιστήμης («Αρχιτεκτονική για τους ανθρώπους της γνώσης»), αναφέρει:

Θα πρέπει να συνειδητοποιήσουμε μια μέρα, κι ίσως η μέρα αυτή δεν αργεί, τι λείπει κυρίως από τις μεγάλες μας πόλεις: ήσυχα και ευρύχωρα, πολύ εκτατεμένα μέρη για στοχασμό, μέρη με μακριά και ψηλά περιστύλια, για την κακοκαιρία και το λιοπύρι, όπου δεν θα έφταναν φωνές ή θόρυβοι αμαξιών και όπου μια λεπτότερη ευρέπεια θα απαγέρευε ακόμη και στον ιερέα να προσεύχεται με δυνατή φωνή: κτίρια και κήπους που ως σύνολο θα έκφραζαν την ευγένεια της περισυλλογής και του βαδίσματος χωριστά από τους άλλους.

Προς απογοήτευση του φιλοσόφου και όσων θέλησαν να ακολουθήσουν την vita contemplativa εντός της πόλης, εκείνη αντιπρόσφερε τον θόρυβο και την διαρκή κίνηση στο αργό βλέμμα και στις επιδιώξεις της περισυλλογής. Ο φιλόσοφος βρήκε στα βουνά του Sils Maria τον ενατενιστικό βίο που επιδίωκε αναπτύσσοντας την έννοια της Απόστασης από την παλιά μορφή ηθικής και εισάγοντας το βλέμμα των «πολυειδών ματιών» στην εικόνα της σκέψης.

Στους Νεότερους Χρόνους, η vita contemplativa συμπληρώνεται από την έννοια της βραδύτητας. Ενίοτε δε ταυτίζεται με εκείνην. Αυτός ο τρόπος του βλέμματος ορίζεται από το δικό του ρυθμό και κίνηση. Ιστορικά, το λατινικό επίθετο lentus (αργός) χρησιμοποιείται κυρίως από ποιητές και φυσιοδίφες και ορίζει το ον που είναι ευέλικτο και εύκαμπτο. Ο όρος προσιδιάζει στον φυτικό κόσμο και χρησιμοποιείται ευρέως από συγγραφείς όπως ο Πλίνιος ο Πρεσβύτερος για την περιγραφή φυσικών στοιχείων όπως τα ποτάμια και τα δένδρα. Πέρα από την έλλειψη ταχύτητας στη δράση, ο όρος έχει και την έννοια της αντίστασης· φυσικής αρχικά και μεταφορικής, αργότερα, στη λογοτεχνία.

Για τον Λαυρέντιο των Μεδίκων τόπος της ευτυχίας είναι η ενατένιση της φύσης από τα υψώματα της Φλωρεντίας. Εκεί, καθώς αναφέρει, μπορεί να εξασκήσει την χαρούμενη ακηδία (lieta accidia). Όρος που στον Χριστιανισμό είναι εμποτισμένος με αρνητική σημασία καθ΄ότι σηματοδοτεί την έλλειψη ζήλου για τα πνευματικά έργα. Αυτή η κατάσταση οκνηρίας του ανθρώπου, που σήμερα μπορούμε να την ταυτίσουμε με την ανία, μπορεί να τον οδηγήσει στην απόγνωση. Στην αναγεννησιακή ποίηση του Λαυρέντιου, το νόημα της λέξης αντιστρέφεται και γίνεται συνώνυμο με τον καινούργιο τρόπο αναζήτησης του θείου καθώς και με την πρακτική της θέασης του τοπίου.

Στις λατινογενείς γλώσσες η βραδύτητα προσλαμβάνει μια αρνητική χροιά με αποκορύφωμα τη σημερινή της κατάληξη. Στα σύγχρονα ελληνικά o οκνηρός λέγεται και αργόσχολος. Πρόκειται για μια αντίφαση εν τοις όροις. Ο λεξιπλάστης προσάρτησε στην αρχαία ελληνική σχόλη τη βραδύτητα αλλά και την αργία και αυτό για να τονισθεί παραπάνω η έλλειψη παραγωγικότητας. Η σχόλη όπως και η λατινική αντιστοιχία της που βρίσκουμε στο otium περιλαμβάνει ήδη τη βραδύτητα. Η δραστηριότητα της σχόλης ανήκει στην σφαίρα της ενατενιστικής ζωής. Αναγκαστικά, λοιπόν, διαχωρίζεται σε μεγάλο βαθμό από την πρακτική ζωή. Η σύγχρονη αντιστοιχία του ενατενισμού είναι ο ρεμβασμός.

Η έννοια της βραδύτητας μπορεί να δημιουργήσει πολλαπλούς συνειρμούς για τη σχέση που διατηρούμε με το φυτικό κόσμο αλλά και για τον τρόπο λειτουργίας του και την αντίθεσή του με τις εκτιμήσεις του τεχνητού χρόνου. Υπό το σημερινό δόγμα της ταχύτητας, ο κήπος είναι μια απασχόληση που παίρνει χρόνο. Ως εικόνα αντανάκλασης του ρυθμού της φύσης και ως περίφρακτη αισθητική και θρεπτική μικροπολιτεία, η σύσταση και η διαμόρφωση του κήπου δεν χρειάζεται απλώς χρόνο· είναι η ίδια χρόνος. Χρόνος στην αρχή γυμνός από κάθε έννοια που αργότερα θα μετεξελιχθεί σε πρωτόγονο κυκλικό χρόνο. Όσο και να ψάξουμε μακριά από αυτήν την περιοδική κίνηση των εποχών, δεν θα μπορέσουμε να αποδράσουμε εννοιολογικά: ο κήπος θα ανοίξει ένα ξέφωτο κυκλικού χρόνου μέσα στο σύγχρονο ευθύγραμμο χρόνο.

Η καλλιέργεια της γης διδάσκει την καλλιέργεια της ψυχής. Ο κηπουρός πρέπει και χρειάζεται να μάθει να είναι υπομονετικός· να αντλεί δυνάμεις από την καθημερινή εργασία για την επανάληψή της στο μέλλον. Η επιμονή και η υπομονή είναι δύο από τις βασικές ποιότητες και αρετές του κηπουρού. Το τώρα της κηπουρικής δεν αντιστοιχεί στα αποτελέσματα του καταναλωτικού τώρα που ο άνθρωπος ως παντοκράτορας έχει μάθει να αναζητά μέσω του πληκτρολογίου. Το τώρα της κηπουρικής στιγμής είναι μια χαρά που σπέρνεται (κυριολεκτικά) και που ξεδιπλώνεται αργά. Ταυτόχρονα, είναι μια χαρά που ετεροκαθορίζεται · σε πολλές περιπτώσεις από το φυτό-σύντροφο.

Η Amélie Nothomb θα ορίσει αυτήν τη συντροφιά ως εξής:

Το ρόδο που πεθαίνει από δίψα έχει ανάγκη τον κηπουρό, αλλά ο κηπουρός έχει ακόμη μεγαλύτερη ανάγκη το ρόδο που πεθαίνει από τη δίψα: δίχως τη δίψα του λουλουδιού, εκείνος παύει να υπάρχει.

Ο κήπος διδάσκει την συνύπαρξη των όντων, την επιμέλεια της ψυχής και την ταπεινότητα –κυρίως όταν ο κηπουρός στέκει γονατιστός πάνω στη γη δουλεύοντάς την– που θα οδηγήσει στην αυτάρκεια. Η στάση του κηπουρού είναι η διαχρονική στάση του ανθρώπου μπροστά στη φύση. Έρχεται σε επαφή μαζί της όχι ως εχθρός αλλά ως φίλος και συγγενής. Η νηφαλιότητα θα γεννηθεί από την ενατένιση των στοιχείων και την περιποίηση και όχι από τη χρησιμοθηρία.

Η συνύπαρξη πολυσύνθετων οργανισμών μέσα σε ένα απόσπασμα χώρου είναι η ακύρωση του εγωτιστικού και ναρκισσιστικού πνεύματος. Ο κήπος εμφανίζεται ως μια συνέργεια. Ξεκινά ως έργο του κηπουρού που εναποθέτει την ενέργειά του μέσα στο χώρο για να μετεξελιχθεί σε ένα περιβάλλον συμβίωσης έμβιων όντων. Οι πρωταγωνιστές του θεάτρου του κήπου είναι τα δένδρα και τα μικρότερα φυτά οι συμπρωταγωνιστές. Αλλά, μέσα σε αυτό το οίκημα-έργο συγκάτοικοι είναι και η αράχνη, το μυρμήγκι, το σαλιγκάρι, η μέλισσα, η σαραντοποδαρούσα, τα σκουλήκια, οι πεταλούδες, οι σαύρες και τα πουλιά. Το νερό και ο ήλιος συνθέτουν την εικαστική εικόνα του κήπου. Και τα δύο στοιχεία πέφτουν κυριολεκτικά πάνω στα έμβια για να τα τροφοδοτήσουν με ζωή.

Σε αντιδιαστολή με την ελευθεριακότητα της κηπουρικής, οι φυτείες αποτελούν μια αλλοίωση εκείνου που άλλοτε ήταν η καλλιέργεια. Ο συνδυασμός του χρόνου και του χρήματος, του “κάθε δευτερόλεπτο μετρά” εκτόξευσε του τελευταίους αιώνες τη δημιουργία φυτειών μονοκαλλιέργειας. Από τις φυτείες ζάχαρης στις Δυτικές Ινδίες, περνώντας από τις φυτείες βαμβακιού των νότιων ΗΠΑ μέχρι τη σημερινή παραγωγή τομάτας στην Ανδαλουσία, η φυτεία συνδέεται με το καπιταλιστικό χρόνο παραγωγής που όχι απλώς την καθοδηγεί αλλά και την κατασκευάζει. Πριν την κατάργηση της δουλοπαροικίας, το ρολόι και το μαστίγιο ταυτίζονται σε τέτοιο σημείο που γίνονται ένα. Το μαστίγιο είναι η κινητήριος δύναμη του χρόνου στην εποχή της συγκομιδής. Ως όργανο δεν έχει ως σκοπό τη σαδιστική ολοκλήρωση του δυνάστη αλλά αποτελεί την ιδέα και την ενσάρκωση του χρόνου παραγωγής.

Σήμερα, στην εποχή της καταργημένης δουλείας και της παγκοσμιοποίησης, το μαστίγιο αντικαθίσταται από τα χημικά φυτοφάρμακα. Η αυξημένη χρήση των χημικών στις σύγχρονες μονοκαλλιέργειες αντανακλά τις ανάγκες για ελαχιστοποίηση της απώλειας κέρδους από την συγκομιδή. Αν και τα βιολογικά φυτοφάρμακα χρησιμοποιούνται από την αρχαιότητα για την καταπολέμηση των ζιζανίων και των καταστροφικών για την καλλιέργεια εντόμων, η σύγχρονη εντατική τους χρήση στις μονοκαλλιέργειες αλλοιώνει σε τέτοιο βαθμό τη σύσταση των ποιοτικών στοιχείων των φυτών και των λαχανικών που ενίοτε μετατρέπονται σε κίνδυνο για την ανθρώπινη υγεία, κάτι που έρχεται σε αντίθεση με την αρχική θεώρηση για τη βρώση τους. Τα φάρμακα για τη γονιμοποίηση του εδάφους ακυρώνουν τον κύκλο των εποχών και καταργούν μια σειρά από έθιμα και παραδόσεις που συνιστούσαν τη ζωή στην ύπαιθρο.

Η εισβολή των χημικών στην ζωή του αγρότη και η εκβιομηχάνιση της καλλιέργειας καθώς και η αυξανόμενη χρήση των μηχανών μετατρέπουν τον καλλιεργητή σε βιομηχανικό εργάτη και την αγροκαλλιέργεια σε εργοστάσιο. Ο θόρυβος και οι δονήσεις των μηχανών μεταφέρουν τις βιομηχανικές νευρώσεις των πόλεων στην ύπαιθρο καταλύοντας τον τρόπο παραγωγής χιλιετιών. Το αίτημα για αύξηση της παραγωγής και η παγκοσμιοποίηση της αγοράς τον αναγκάζουν να χρεώνεται όλο και περισσότερο στις τράπεζες για την αγορά μηχανών. Η προέκταση των σύγχρονων νευρώσεων της πόλης μετατρέπουν τον αγρότη σε εργάτη εργοστασίου που αποσκοπεί στην αύξηση της παραγωγής. Το άγχος και η πίεση τον κατακλύζουν. Παρακολουθεί έντρομος τις κινήσεις τις αγοράς στο διαδίκτυο για την επόμενη αυξομείωση της τιμής της παραγωγής. Χάνει τη σιωπή του και τη βραδύτητά του. Δεν συμπορεύεται πλέον με τη μουσική του αγρού και την εορτή των εποχών. Έτσι η ύπαιθρος μοιάζει με ένα ξεχασμένο εργοστάσιο παραγωγής στη μέση του πουθενά και ο αγρότης γίνεται μια τραγική φιγούρα του σύγχρονου τεχνολογικού πολιτισμού.

ΑΠΟ: ΝΕΟ ΠΛΑΝΟΔΙΟΝ

by : tinakanoumegk


 

     Υποτίθεται πως ζούμε στην εποχή της πληροφορίας, πως τα γεγονότα, όσο μακρινά κι αν συμβαίνουν από εμάς, φανερώνονται μπροστά μας με αστραπιαία ταχύτητα. Υποτίθεται πως οι πηγές πληροφόρησης είναι τόσες πολλές, που ο ενδιαφερόμενος διαθέτει πλέον μύριες επιλογές για να «κοινωνήσει» τις πληροφορίες που τον ενδιαφέρουν. Υποτίθεται, επίσης, πως τα τεχνολογικά μέσα καταγραφής της πληροφορίας είναι τόσο εξελιγμένα και οικονομικώς προσιτά, που ο καθένας μπορεί να δημοσιογραφεί, καταγράφοντας και μεταφέροντας την πληροφορία, μέσω του διαδικτύου, στα μήκη και τα πλάτη της Υφηλίου.

     Υποτίθεται.

    Αυτό που πραγματικά συμβαίνει είναι ένα απερίγραπτο χάσιμο χρόνου κι ενέργειας, σε καθημερινή βάση˙ προσπαθούμε να διακρίνουμε τί είναι ψέμα και τί αλήθεια, ποιες φωτογραφίες ή κι ολόκληρα βίντεο είναι κατασκευασμένα και ποια όχι, γιατί «ξαφνικά» όλοι προβάλουν ένα συγκεκριμένο γεγονός με έναν (σχεδόν) απόλυτα συγκεκριμένο τρόπο. Κάθε μέρα, χανόμαστε σαν ναυαγοί σε αυτόν τον λευκό ωκεανό άγνοιας που ονομάζεται φωταδισμός, με την ελπίδα πως, δολοφονώντας καθημερινά τον χρόνο μας, χαραμίζοντας τους αυστηρά πεπερασμένους κόκκους της εσωτερικής κλεψύδρας μας, θα βγάλουμε άκρη με το τί συμβαίνει. Η αυταπάτη είναι η αρχαιότερη και βολικότερη μορφή καταστολής.

     Αλήθεια, ποιος πιστεύει πως σήμερα, με όλα αυτά τα δεδομένα στην τεχνολογία, μπορεί να έχει καλύτερη πληροφόρηση, ας πούμε, για τα γεγονότα στον πόλεμο της Ουκρανίας από αυτήν που είχαν οι άνθρωποι για τον πόλεμο στο Βιετνάμ πενήντα (και πλέον) χρόνια πριν; Καλύτερα ένα κερί στην άφωτη νύχτα, παρά υπνοβάτες στο λευκό σκοτάδι.

     Οι έχοντες λοιπόν την εξουσία, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, μας εισήγαγαν στην εποχή του φωταδισμού ήδη από τα τέλη της δεκαετίας του ’90 και η επέλαση αυτή ολοκληρώθηκε με την επιβολή του διαδικτύου και των μεγάλων κολοσσών διαχείρισης της πληροφορίας. Με άλλα λόγια, όταν λίγοι κατέχουν το σύνολο των ισχυρών οικονομικά ΜΜΕ και των μέσων «κοινωνικής» δικτύωσης -ας σκεφτούμε πόσοι χρησιμοποιούν σήμερα google, facebook, instagram, yahoo κ.λπ.- είναι αυτονόητο πως θα επιβάλουν την δική τους «αλήθεια».

     Αυτοί αναδιανέμουν τις ειδήσεις μέσω αλγορίθμων. Μια είδηση για ένα γεγονός γραμμένη από έναν αναπαράγεται χιλιάδες φορές (ή και περισσότερες) μέσα σε λίγο χρόνο από διαφορετικά διαδικτυακά μέσα. Μεταφράζεται πρόχειρα και αναδιανέμεται σε όλο τον κόσμο. Ένα κείμενο μόνο. Αυτό είναι είδηση σήμερα. Αν εμείς κάθε μέρα επισκεπτόμαστε 10-15  ιστότοπους και σε όλους αυτούς βλέπουμε να αναπαράγεται ακριβώς η ίδια είδηση με τον ίδιο τρόπο -δηλαδή ένα πανομοιότυπο κείμενο, συνοδευόμενο από τις ίδιες φωτογραφίες ή βίντεο- τότε, το πιθανότερο, ούτε που μας περνάει από τον νου ότι μπορεί αυτό να μην είναι αλήθεια, να μην είναι έτσι ακριβώς˙ να κατανοήσουμε δηλαδή πως αυτό που προβάλλεται είναι μια άποψη κι όχι μια είδηση.

     Άραγε υπάρχει κάποιο αντίδοτο σε αυτήν τη έκφραση της ψηφιακής μαγείας; Κάποιο «ξόρκι» πού μπορεί να μας λυτρώσει από το εκτυφλωτικό φως των άπειρων οθόνιων δεδομένων; Η μόνη απάντηση που έχουμε κατά νου είναι πως η πληροφορία, από μόνη της, δεν είναι γνώση˙ πάντοτε απαιτούνταν έντονος μόχθος, ξεσκαρτάρισμα των πληροφοριών και κοπιώδη σύνθεση μεταξύ τους, για να προκύψει ελάχιστη από αυτήν. Ας φανταστούμε πόσο πιο δύσκολη έχει γίνει αυτή η διαδικασία σήμερα. Αυτό που θέλουν είναι να κατέχουν την προσοχή μας, τον χρόνο μας, την ενέργεια μας. Και δυστυχώς -τις περισσότερες φορές- το πετυχαίνουν. Γι’ αυτό είναι προτιμότερο να περιορίσουμε το όποιο «κυνήγι» της πληροφορίας βαυκαλιζόμαστε πως κάνουμε.

     Ας εμπιστευτούμε περισσότερο τα βιβλία. Κι αν είναι «παλιομοδίτικα» χάρτινα, ακόμη καλύτερα.

Αλκυόνες

Ιθαγενής στην ψηφιακή ζούγκλα



 
by : tinakanoumegk
Το 2024 θα μείνει στην ιστορία για πολλά γεγονότα, τόσο στην εσωτερική όσο και στην διεθνή σκηνή. Σίγουρα όμως κάτι που θα μείνει ανεξίτηλο στη μνήμη των ελλήνων δημιουργών είναι η απώλεια ενός μεγάλου διανοητή, πολιτικού και συγγραφέα που πέρα από κάθε αμφιβολία αποτελεί το θεωρητικό θεμελιωτή του ελληνικού κινήματος νεοφυούς επιχειρηματικότητας.
Μιλάω προφανώς για τον Μιχάλη Χαραλαμπίδη που μας άφησε απρόσμενα στις 27 Μαρτίου 2024 σε ηλικία 73 ετών.
Για να καταλάβουμε το μέγεθος της συνεισφοράς του Χαραλαμπίδη στην υπόθεση της επιχειρηματικότητας πρέπει να γυρίσουμε πίσω στα τέλη της δεκαετίας του 1990. Τότε διάφοροι «πολιτικοί», οι οποίοι όψιμα άρχισαν να ψελλίζουν περί επιχειρηματικότητας, μας έλεγαν για τα «καλά του χρηματιστηρίου».
Δίχως καμία ντροπή έλεγαν σε νεαρούς ανθρώπους να τζογάρουν τις όποιες αποταμιεύσεις τους διότι «η αγορά ανεβαίνει». Δεν δίστασαν να φτάσουν στο απώτερο όριο της αθλιότητας λέγοντας πως η Ελλάδα έχει «ένα πανίσχυρο τραπεζικό σύστημα» και πως πια δε χρειάζεται τα νέα ζευγάρια «να πληρώνουν ενοίκιο» αλλά μπορούσαν πολύ εύκολα να δανειστούν Και να καλύπτουν απροβλημάτιστα τις δανειακές του υποχρεώσεις χάρη στις «υπεραποδόσεις της χρηματιστηριακής αγοράς».
Το ψέμα βέβαια έχει κοντά ποδάρια, όπως λέει ο σοφός λαός. Τα ψεύδη αυτά πληρώθηκαν πρώτα με το σκάσιμο της φούσκα του χρηματιστηρίου το 2001 και αργότερα βεβαίως με την γενική κατάρρευση της οικονομίας του 2010.
Εκείνα τα χρόνια λοιπόν, στα τέλη του προηγούμενου αιώνα, υπήρχε μία πολύ ισχυρή — μα δυστυχώς πολύ μοναχική — φωνή. Μία φωνή που μας καλούσε να ακολουθήσουμε τον δρόμο της οικονομίας της συνεργασίας, της γνώσης και της δημιουργικότητας. Μία φωνή αυτοπεποίθησης που έλεγε να ανακαλύψουμε τον διακριτό ελληνικό ρόλο στο παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον. Μία φωνή που ζητούσε οι πνευματικές δυνάμεις του τόπου να επικεντρωθούν σε ένα αυθεντικό, αυτόχθονο μοντέλο οικονομικής ανάπτυξης.
Η φωνή αυτή ήταν του αείμνηστου Μιχάλη Χαραλαμπίδη και το περιεχόμενο των λόγων του συμπυκνώθηκε — με τρόπο μαγικό θα έλεγα — στο εξής σύνθημα:
Να γίνουμε όλοι μάστορες!
Ναι ακριβώς. Να γίνουμε όλοι μάστορες, οι μάστορες του 21ου αιώνα, που με όπλο την γνώση την συνεργασία και την δημιουργικότητα ανακτούν μια ηθική και συναισθηματική σχέση με το αντικείμενο της εργασίας τους. Προσφέρουν επίσης και μία προσωπική δέσμευση για την ποιότητα και την επάρκεια των προϊόντων τους.
Μία φράση με τόσο ισχυρές αναφορές στην ελληνική ιστορία που από μόνη της αποτελεί το μανιφέστο της ελληνικής νεοφυούς επιχειρηματικότητας.
Είχα την τύχη να ακούσω το κάλεσμα αυτό του Μιχάλη Χαραλαμπίδη ενώ ήμουν ακόμα φοιτητής. Ανταποκρίθηκα αμέσως και μαζί με εξαίρετους συνάδελφος δημιουργήσαμε την πρώτη ελληνική φοιτητική νεοφυή επιχείρηση, η οποία όπως είναι γνωστό, μέσα από μεγάλες προσπάθειες, επιτυχίες και αποτυχίες, έχει οδηγήσει στη δημιουργία ενός αναπτυσσόμενου επιχειρηματικού οικοσυστήματος.
Στη συνέχεια πολλές φορές (2009, 2010, 2011 και 2012 αλλά και αργότερα) ο Μιχάλης Χαραλαμπίδης βρέθηκε στις πρώτες καθοριστικές συναντήσεις των νέων επιχειρηματιών. Εκεί έδωσε την ενθάρρυνση και την θεωρητική κατεύθυνση που απαιτούσαν οι δύσκολοι καιροί, όπως αποτυπώνεται και σε διάφορα από τα βιβλία του αλλά και στην συλλογική μνήμη εκατοντάδων επιχειρηματιών που συμμετείχαν.
Το καλοκαίρι του 2023 συναντήθηκα με τον Μιχάλη Χαραλαμπίδη και αποφασίσαμε να κάνουμε μαζί ένα μεγάλο πείραμα: Μία σειρά διαλέξεων μεταπτυχιακού επιπέδου για τα στελέχη και τους συνεργάτες του επιχειρηματικού μας οικοσυστήματος.
Απώτερο σκοπό η προσπάθεια αυτή είχε τον επαναπροσδιορισμό την εκ νέου γνωριμία με την αυθεντική έννοια της πολιτικής και την κατανόηση του πως αυτή τέμνεται και αλληλοεπηρεάζεται με την οικονομία και την επιχειρηματικότητα.
Όπως το είχε διαπιστώσει ο ίδιος ο Μιχάλης — και με χαρά το επιβεβαιώνω και εγώ — ήταν μια στιγμή παγκόσμιας πρωτοπορίας.
Απαντούσε και σε μία αυθεντική ανάγκη του Χαραλαμπίδη να συνομιλήσει εκ νέου με τη νεολαία αλλά και να απαντήσει στην καρδιά του ζητήματος της «συνάντησης του παραδοσιακού με το σύγχρονο» όπως και, πάνω απ’ όλα, να οδηγήσει στην κατανόηση της πολιτικής ως της «υψίστης των τεχνών».
Αν και το περιεχόμενο πολλές φορές δυσκόλευε νέους συναδέλφους, που στερούνταν σχετικών ιστορικών και βιβλιογραφικών αναφορών, οι διαλέξεις του Χαραλαμπίδη έγιναν δεκτές με ενθουσιασμό από το κοινό μας. Η μοίρα το έφερε και παραδόθηκαν οι έξι από τις οκτώ προγραμματισμένες.
Είναι δημόσια δέσμευση μου η ολοκλήρωση του προγράμματος με την παράδοση των δύο τελευταίων διαλέξεων σε συνεργασία με στενούς φίλους και συνεργάτες του Μιχάλη Χαραλαμπίδη.
Χωρίς καμία υπερβολή θεωρώ πως ο κύκλος αυτών των διαλέξεων ήταν το σημαντικότερο επίτευγμα μέχρι σήμερα στα 24 χρόνια διαδρομής μου στον επαγγελματικό στίβο.
Σκοπός του κειμένου αυτού είναι να πιει έναν μεγάλο ευχαριστώ δημόσια στον θεωρητικό θεμελιωτή και εμπνευστή του κινήματος της ελληνικής νεοφυούς επιχειρηματικότητας. Σε εκείνον που μιλούσε για τη δημιουργία και για συνάντηση του παραδοσιακού με το σύγχρονο και για τη χαρά της δημιουργίας όταν οι σύγχρονοι του «πολιτικοί» παρακολουθούσαν αγωνιωδώς τον δείκτη της Σοφοκλέους.
Ο Μιχάλης Χαραλαμπίδης έφυγε. Η σκέψη του όμως είναι ακόμα εδώ, μέσα από τις αναμνήσεις όλων μας που είχαμε την τύχη να συνομιλήσουμε μαζί του αλλά και — ακόμα περισσότερο θα έλεγα — μέσα από τα βιβλία του. Τα βιβλία που είναι τα πραγματικά πνευματικά παιδιά του και η παρακαταθήκη του για το μέλλον.
Είμαι απόλυτα βέβαιος πως οι ιδέες του Μιχάλη Χαραλαμπίδη σχετικά με την δημιουργική επιχειρηματικότητα, με τη συνάντησή του παραδοσιακού με το σύγχρονο, με την αγροφιλία, με την πολεοδομία ως παράγοντα ανάπτυξης και πάνω απ’ όλα με το συμβολικό κεφάλαιο — που μας δίνει θέση και ο ρόλος στην παγκοσμιοποίηση — όχι μόνο θα επιβεβαιωθούν στα επόμενα χρόνια αλλά θα συνεχίσουν να αποτελούν την πυξίδα επιχειρηματικής και κοινωνικής επιτυχίας για τους δημιουργούς του σήμερα και του αύριο.
Χαίρε, αγαπημένε δάσκαλε Μιχάλη Χαραλαμπίδη.
Εμείς, οι μάστορες του 21ου αιώνα, σε ευχαριστούμε για όλα και δεσμευόμαστε πως θα μελετάμε το έργο σου και πως στο μέτρο των δυνάμεων μας θα εξελίσσουμε τις ιδέες σου, σε έναν διαρκή αγώνα για ένα καλύτερο αύριο. (Σάββατο 28 Δεκεμβρίου 2024)
---
Ο Δημήτρης Τσίγκος γεννήθηκε στον Ασπρόπυργο. Σπούδασε Επιστήμη Υπολογιστών στο Πανεπιστήμιο Κρήτης & πήρε MBA από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Είναι ιδρυτής της Starttech Ventures. Ήταν Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Νέων Επιχειρηματιών, της Ένωσης Πληροφορικών Ελλάδος & ιδρυτής της Ελληνικής Ένωσης Νεοφυών Επιχειρήσεων. Επίσης ήταν European Young Leader 40 under 40, US State Department IVLP Alumni, μέλος ομάδας σύνταξης του Rome Manifesto και Marshall Memorial Fellow.
---
Από την πρώτη διάλεξη Μιχάλη Χαραλαμπίδη στην Starttech Ventures, 3 Οκτωβρίου 2023
Μπορεί να είναι εικόνα 9 άτομα, άτομα που μελετούν και πίνακας

by : tinakanoumegk


I ΑΥΓΗ Κυριακή 22 Σεπτ. 2024


Τα τελευταία χρόνια παρακολουθούμε να αναβιώνει μια παμπάλαιη τάση, ότι η Ελληνική Τραγωδία δεν μπορεί να γίνει κατανοητή από το σύγχρονο κοινό επειδή έχουν αλλάξει οι όροι πρόσληψής της και οι βασικές συνθήκες της κοινωνίας, θρησκεία και οικονομία αφίστανται επίσης. Θεωρείται γι’ αυτό αναγκαίο να επεμβαίνουμε στα κείμενα, μεταφέροντάς τα περισσότερο ή λιγότερο στη δική μας εποχή. 


Ωστόσο προσωπικά θα διαφωνήσω με την αντίληψη ότι το αρχαιοελληνικό Δράμα, Τραγωδία και Κωμωδία, έχει χάσει την επαφή του με το σύγχρονο κοινό και χρειάζεται μετασκευή. Επειδή είναι αλήθεια ότι στην Τραγωδία αλλά και στην Κωμωδία, η Ιστορία και η Αιωνιότητα συμπλέκονται στενά, σχεδόν αξεδιάλυτα. Όχι όμως με τον διαλεκτικό τρόπο του Έγελου ή του Μαρξ, αλλά με τον τραγικό τρόπο, του είδους. 


Θα δώσω ένα παράδειγμα από την «Ορέστεια» του Αισχύλου. Στις «Ευμενίδες», το τρίτο μέρος της Τριλογίας, ο ηρωικός αντίλογος της Αθηνάς με τις Ερινύες έχει φθάσει σχεδόν στο τέλος, και οι κόρες της νύχτας, λίγο πριν από τη μεταμόρφωσή τους, θέτουν έναν ακόμη όρο στη Θεά: να εγγυηθεί ότι οι Αθηναίοι θα τους προσφέρουν πάντα τις τιμές που τους έταξε και ότι θα τηρούν αιώνια τα συμφωνημένα. Και η Θεά αρνείται: «Πώς μπορώ να εγγυηθώ κάτι που δεν γνωρίζω; Εγώ μόνο υποσχέθηκα στους Αθηναίους Πολίτες ότι όσο μένουν πιστοί στον όρκο τους, θα με έχουν στο πλευρό τους. Η απόφαση είναι δική τους».  


Βλέπουμε δηλαδή στο τέλος της τριλογίας τα πάντα να μπαίνουν κάτω από τη σκέπη  της αιωνιότητας, εκτός από αυτήν τη μικρή αλλά καθοριστική «λεπτομέρεια». Μένει μια σχεδόν ανεπαίσθητη ρωγμή στον «καταστατικό χάρτη» της καινούργιας Δημοκρατικής Πόλεως, του Άστεως που αναδύεται, από την οποία εισέρχεται πλησίστια η Ιστορία. Θυμίζει λίγο, τηρουμένων των αναλογιών, την πασίγνωστη ακροτελεύτια διάταξη των σύγχρονων Ελληνικών Συνταγμάτων. Αν αυτό δεν είναι μοντέρνο, τότε τι είναι; Ποιος το λέει ότι το αρχαιοελληνικό Δράμα έχει χάσει την επαφή του με το σύγχρονο κοινό; Και ποιος είναι ο λόγος να επιχειρούμε να το «αναμορφώνουμε» επειδή το διαβάζουμε συνήθως επιπόλαια και επιφανειακά φοβούμενοι να «βρέξουμε το πόδι μας», χωρίς να μπαίνουμε στα βαθιά νερά του;  


Απόψεις που εκφράζονται και περιλαμβάνονται σε προγράμματα παραστάσεων, μάλιστα του Εθνικού Θεάτρου («Η σκηνική ιστορία της Ορέστειας δεν είναι μόνο μια ιστορία αποκατάστασης της σκανδαλώδους αθώωσης ενός γυναικοκτόνου…»), είναι παντελώς αστήρικτες και επιπλέον ανοίγουν επίφοβους δρόμους. Είδαμε και πάθαμε να γλιτώσουμε από τη «Μαύρη Αθηνά» κάποιου Μπερνάλ, που την κονιορτοποίησε η Αμερικανοεβραία καθηγήτρια Μαίρη Λέφκοβιτς, και μας έρχονται πολύ χειρότερα. Στις Η.Π.Α. έχει ξεκινήσει ένα κίνημα να αποσυρθούν από τις Δημόσιες βιβλιοθήκες οι Ελληνικές Τραγωδίες γιατί είναι (άκουσον!) ρατσιστικές. Δεν είναι ώρα για μεταμοντέρνες ανοησίες.


Αυτά για την αρχαία Τραγωδία. Θα συμπληρώσω ότι και η Κωμωδία περνάει τα ίδια πάθη. 

Ο ΑΡΙΣΤΟΦΑΝΗΣ είναι ριζικά παρεξηγημένος. Το ανατρεπτικό και απίστευτα σύγχρονο τέλος όλων σχεδόν των έργων του, περνάει συνήθως απαρατήρητο. Παίρνω ως παράδειγμα τους «Ιππής». Σε αυτήν την κωμωδία ο ποιητής σαρκάζει την μέχρι σήμερα κρατούσα αντίληψη ότι τον κακό πολιτικό τον διώχνεις μόνο με έναν χειρότερο. Ιδού λοιπόν, σε μια Αθήνα που μαστίζεται από πολιτική κρίση, οι δυο ευφάνταστοι δούλοι του ξεμωραμένου Δήμου (προσωποποίηση της πάσχουσας Δημοκρατίας), αποφασίζουν να δοκιμάσουν αυτή τη «θεραπεία» ανεβάζοντας στην εξουσία έναν τυχάρπαστο απατεώνα της πιάτσας, για να διώξουν τον προηγούμενο, απατεώνα της αγοράς. Και τι ακολουθεί; Ο χειρότερος αποδεικνύεται καλύτερος και αρχίζει να βελτιώνει τα πράγματα. Είναι αλήθεια αυτό; Είναι μια αριστοφανική «αλήθεια». Και ας τσακίζονται οι μελετητές να καταλάβουν την τακτική του Αριστοφάνη και γιατί ο χειρότερος γίνεται καλύτερος. Μας αποκοιμίζει ο Αριστοφάνης για να προετοιμάσει το εκρηκτικό τέλος. Με πρόταση του «χειρότερου», οι δύο δούλοι του ξεμωραμένου γέρο Δήμου, ρίχνουν τον κύριό τους σε ένα καζάνι με βραστό νερό, προσδοκώντας ότι από εκεί μέσα θα βγει ξανανιωμένος, φρέσκος και ωραίος. Αλλά αντί γι’ αυτά, βγαίνει… βραστός. Το φινάλε παραπέμπει στον μύθο της Μήδειας, που έπεισε τις κόρες του βασιλιά Πελία να κάνουν το ίδιο στον πατέρα τους και βγήκε από το καζάνι… βραστός. Το ίδιο παθαίνει και η Αθηναϊκή Δημοκρατία κάτω από την ηγεσία του «χειρότερου». Ένα μήνυμα εσαεί. Ποιος, όμως, το ακούει;


by : tinakanoumegk


Written by  on 6 Δεκεμβρίου 2024





Ο Χρήστος Κολοβός, Ανεξάρτητος Ενεργειακός Σύμβουλος, Δρ Μηχανικός Μεταλλείων – Μεταλλουργός Μηχανικός ΕΜΠ,τ. Διευθυντής Μεταλλευτικών Μελετών & Έργων ΔΕΗ ΑΕ/Λιγνιτικό Κέντρο Δυτικής Μακεδονίας, εξηγεί στον 98.4 με αφορμή και σχετικό του άρθρο, το πώς τελικά η ενέργεια μετατρέπεται σε “όπλο” μαζικής καταστροφής των κοινωνιών και πως ειδικά στην νοτιοανατολική Ευρώπη, το κόστος της ενέργειας είναι το ακριβότερο , ενώ την περίφημη ενεργειακή μετάβαση την πληρώνουν από την τσέπη τους οι καταναλωτές. Ο κ. Κολοβός, υποστηρίζει πως οι πολιτικοί αποφάσισαν να αντικαταστήσουν το λιγνίτη με φυσικό αέριο και δεν φρόντισαν καν να εξορύξουμε δικό μας φυσικό αέριο.  Κι όπως είχε πει την περασμένη άνοιξη ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Παραγωγών Ηλεκτρισμού από φωτοβολταϊκά, η Ελλάδα θα επιδοτεί τον ηλεκτρισμό τρίτων χωρών, επειδή οι εξαγωγές γίνονται απ’ τις πιο φθηνές αγορές προς τις πιο ακριβές.

Το ρεύμα ακριβαίνει συνεχώς ως συνέπεια της συγκεκριμένης πολιτικής κι αυτό έχει καταστροφικές επιπτώσεις στην ανταγωνιστικότητα της οικονομίας, στο διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών, στη δημιουργία νέων οικογενειών, στη μετανάστευση των νέων μας. Ακόμα χειρότερα, από τον Οκτώβριο 2021 η κυβέρνηση ξοδεύει δισεκατομμύρια δημοσίου χρήματος σε επιδοτήσεις των παρόχων ηλεκτρισμού, προκειμένου να κουκουλώσει όπως-όπως το πρόβλημα των φουσκωμένων τιμών. Μάλιστα παραθέτει και μια εργασία στις 28/11/2024 ερευνητών, κυρίως από το Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών του Μετσόβιου Πολυτεχνείου, που δημοσίευσαν στο επιστημονικό περιοδικό Clean Energy and Sustainability την εργασία «A Review of the Energy Policy in Greece in the Last 50 Years and Its Implications for Prosperity» (Επισκόπηση της ενεργειακής πολιτικής στην Ελλάδα τα τελευταία 50 χρόνια και οι επιπτώσεις της στην ευημερία).

Τα διαγράμματα της εργασίας είναι απολύτως αποκαλυπτικά για το τι πραγματικά έχουν προκαλέσει στην τιμή του ρεύματος οι αθρόες εγκαταστάσεις αιολικών και φωτοβολταϊκών: στην περίοδο 2000-2020 η αύξηση στην τιμή του ρεύματος (γαλάζια σημεία) αυξάνεται εντελώς παράλληλα με την παραγωγή των δήθεν «Α»ΠΕ (κόκκινα σημεία). Για τον πολύ απλό λόγο πως τα αιολικά & φωτοβολταϊκά τεχνικά ΔΕΝ μπορούν ποτέ να υποκαταστήσουν ΑΞΙΌΠΙΣΤΑ τις θερμικές μονάδες κι ο ΕΓΧΩΡΙΟΣ λιγνίτης υποκαταστάθηκε από ΕΙΣΑΓΟΜΕΝΟ φυσικό αέριο.







Author
Γιώργος Σαχίνης

by : tinakanoumegk

 Κώστας Κουτσουρέλης

Αν η μοντέρνα τέχνη θεμελιώθηκε ιδεολογικά στην καινολατρία, στο Make it New!, η τεχνολογία στη γυμνή της κατάσταση είναι ιδεολογικά ουδέτερη. Ακούγεται παράδοξο, όμως για μεγάλες περιόδους της ιστορίας οι τεχνικές επινοήσεις ήταν απότοκες μιας θεωρητικής περισσότερο φιλοπεριέργειας, έμεναν χωρίς πρακτική εφαρμογή. Και πάντως ήταν αποσυνδεδεμένες από κάθε βελτιοδοξία, κάθε χρησιμοθηρική ή τεχνοκρατική βλέψη. Οι Έλληνες, λ.χ., εφηύραν την ατμομηχανή και οι Κινέζοι την πυρίτιδα, δεν εκμεταλλεύτηκαν όμως τις επινoήσεις τους στη βιομηχανία ή τον πόλεμο. Η δυτική νεωτερικότητα ήταν που το έκανε, εκκινώντας από εντελώς άλλες προκείμενες.
Κάτι τέτοιο σημαίνει εν ολίγοις ότι οι μέλλουσες χρήσεις της τεχνητής νοημοσύνης θα είναι συνάρτηση των πολιτικών και ιδεολογικών προσανατολισμών του μέλλοντος. Θα είναι αυτές υπέρ ή κατά της καινοτομίας; Θα προεκτείνουν γραμμικά τον τωρινό ατομοκεντρικό ηδονισμό ή θα ανοίξουν τον δρόμο μήπως στο αντίθετό του, σε έναν νέο κολλεκτιβιστικό ασκητισμό; Θα αντανακλούν την τωρινή μαζικοδημοκρατική αφθονία ή θα γίνουν όργανο ενός καθεστώτος ανάγκης, μιας ζηλωτικής θεοκρατίας λ.χ. που θα έρθει στα πράγματα μετά από μια οικολογική συντέλεια ή έναν πυρηνικό αρμαγεδδώνα; Θα έχουμε μια απρόβλεπτη διασταύρωση στοιχείων από όλες αυτές τις τόσο διαφορετικές μεταξύ τους εκδοχές; Δεν το γνωρίζουμε.
Ήδη σήμερα η τεχνητή νοημοσύνη υπηρετεί πολλούς αφεντάδες χωρίς αυτό να μας κάνει ιδιαίτερη εντύπωση: τα κράτη της Δύσης λ.χ. και την Κίνα ή το Ιράν· τον τακτικό στρατό του Ισραήλ και τις «τρομοκρατικές» ομάδες που το αντιμάχονται· τις πάσης φύσεως και είδους πολυεθνικές του πλανήτη και τους τυχοθήρες χάκερ που τις δοκιμάζουν· τα θεσμικά κατεστημένα κόμματα και τα κινήματα βάσης που τα αντιπολιτεύονται κ.ο.κ. Παρότι προβάλλεται ως μέσο ενισχυτικό του πλουραλισμού, γνωρίζουμε πολύ καλά ότι χρησιμοποιείται αφειδώς ως κρησάρα λογοκριτική στο διαδίκτυο από την πρώτη μέρα. Και αυτό θα εξακολουθήσει να γίνεται: για κάθε απόβλεψη πολιτική ή άλλη θα επινοηθεί και μια ανάλογη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης, αυξάνοντας εκθετικά την ηθική αβεβαιότητά μας απέναντί της.
Αυτή όμως είναι η φύση κάθε τεχνικής επινόησης, ότι διατίθεται ελεύθερα προς κάθε χρήση, το φάρμακο του ενός είναι το φαρμάκι του άλλου και τούμπαλιν. Ηθική αβεβαιότητα σημαίνει εδώ ότι είναι συνήθως αδύνατο να τοποθετήσουμε στο φάσμα του καλού/κακού τις επιπτώσεις μιας τεχνικής επινόησης, ακριβώς επειδή είναι ταυτοχρόνως και θετικές και αρνητικές. Στην τεχνολογία της σχάσης του ατόμου λ.χ. βασίζονται σήμερα περίπου 440 σταθμοί ηλεκτρικής ενέργειας που καλύπτουν το 10% των παγκόσμιων αναγκών, από τη μια, και 12.500 πυρηνικές κεφαλές που μας απειλούν με απόλυτη εξολόθρευση, από την άλλη – ποιος μπορεί να σταθμίσει εδώ με ασφάλεια τον λόγο κόστους/οφέλους; Ειδικά σε ό,τι αφορά την τεχνητή νοημοσύνη, όπως τονίζει ο ιστορικός Νηλ Φέργκιουσον,
«θα ήταν βαρύνον λάθος να προεξοφλήσουμε ότι η χρήση που θα κάνουμε αυτής της νέας τεχνολογίας θα είναι ως επί το πλείστον για παραγωγικούς και όχι καταστρεπτικούς σκοπούς».
Περίπου βέβαιο είναι πάντως ένα: ότι η σχέση της τεχνητής νοημοσύνης με τον πολιτισμό δεν θα είναι εκείνη που διαφημίζουν και επαγγέλλονται μεγαλόφωνα η τρέχουσα πολιτική και οικονομία. Ο λόγος είναι απλός και ακούει στο όνομα ενός ειρωνικού νόμου, της ετερογονίας των σκοπών. Η θέληση πράγματι οδηγεί, αλλά όχι εκεί που θέλει. Ο Έλον Μασκ πρόσφατα επεσήμανε ένα γεγονός, ευχερώς εξακριβώσιμο: τους τελευταίους δύο αιώνες όλες οι δημοφιλείς προγνώσεις για το μέλλον διαψεύστηκαν. Στην καλύτερη περίπτωση, τις εξελίξεις προδιέγραψαν παρατηρητές που στον καιρό τους πέρασαν απαρατήρητοι ή είχαν περιθωριακό ρόλο. Το ίδιο θα συμβεί και τώρα.
(Απόσπασμα από την εισήγηση με θέμα "Τεχνη και Τεχνητή νοημοσύνη" που θα εκφωνήσω αύριο το μεσημέρι στο 5ο ΔΙΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΓΚΕΦΑΛΟΣ ΚΑΙ ΝΟΥΣ, το οποίο διεξάγεται σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας. Για όσους ενδιαφέρονται να το παρακολουθήσουν διαδικτυακά, βλ. παραπομπή στα σχόλια.)
Μπορεί να είναι εικόνα κείμενο

by : tinakanoumegk
Θεοφάνης Μαλκίδης : Αυτά τα Χριστούγεννα, τα Φώτα, η Πρωτοχρονιά:   Αυτά τα Χριστούγεννα, τα Φώτα, η Πρωτοχρονιά, για πολλούς ανθρώπους δεν θα είναι καθόλου γιορτές και χαρούμενες μέρες, αλλά μέρες που φέρν...