To Σκληρό σιτάρι..., παγκοσμίως...
(το βασικό μας σιτηρό για να φτιάξουμε σιμιγδάλια, ζυμαρικά, κουσκούς, πλιγούρια, τραχανάδες, αρκετά παραδοσιακά αρτοποιήματα και ειδικά ψωμιά...)..
Η παγκόσμια παραγωγή σκληρού σιταριού προβλέπεται σε υψηλό εξαετίας στους 35,1 εκατομμύρια μετρικούς τόνους (ΜΤ), λόγω των ευνοϊκών καιρικών συνθηκών στον Καναδά και την Τουρκία . Η παγκόσμια αύξηση οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στη μεγαλύτερη σπορά και συγκομιδή (του 2024) στον Καναδά και τις ΗΠΑ. Στην δε ΕΕ για την φετινή χρονιά, καταγράφεται μείωση συγκομιδής κατά 0,3 εκατομμύρια ΜΤ στα 6,6 εκατομμύρια ΜΤ. Στην τρέχουσα χρονιά, η σοδειά του Μεξικάνικου σκληρού μειώθηκε κατά 0,5 εκατομμύρια ΜΤ σε 1,5 εκατομμύρια ΜΤ. Σε μια καλή χρονιά το Μεξικό μπορεί να παράγει έως 1,9 εκατομμύρια ΜΤ σκληρό σιτάρι.
Σύμφωνα με το Αμερικανικό Υπουργείο Γεωργίας (USDA) η παγκόσμια συνολική παραγωγή σιταριού (όλες οι ποικιλίες - σκληρά και μαλακά) προσαρμόζεται σε υψηλότερο επίπεδο τον Νοέμβριο μήνα (2024), με σημαντική αύξηση της παραγωγής στο Καζακστάν περισσότερη από τις μειώσεις που καταγράφονται στην Αργεντινή, τη Βραζιλία και τη Ρωσία.
Η παγκόσμια κατανάλωση αυξάνεται σε επίπεδα ρεκόρ με τις περισσότερες ποσότητες σίτου για ζωοτροφή και υπολειμμάτων στο Καζακστάν.
Η παγκόσμια εμπορική δραστηριότητα στην περίοδο ΜΥ 2024/2025 δείχνει να μειώνεται λόγω των μειωμένων εξαγωγών για την Τουρκία και την Αργεντινή σε συνδυασμό με λιγότερες εισαγωγές από την Κίνα, το Καζακστάν και την Τουρκία. Τα τελικά αποθέματα για την εμπορική περίοδο ΜΥ 2024/2025 προβλέπονται μειωμένα κατά 3,37%.. σε σχέση με τους 266.253 ΜΤ της περιόδου ΜΥ 2023/2024.
Οκτώβριο και Νοέμβριο 2024, για μερικούς τύπους σιταριού οι τιμές δείχνουν κάποια πτωτική τάση και για άλλους να παραμένουν σε σταθερά επίπεδα....
Σ. Σεκλιζιώτης