ενδείξεις - αντενδείξεις





πρός τό δεῖν οὕτω



Προηγούμενα εὕσημον λόγον δῶτε








by : tinakanoumegk


 

Άξιον Λόγου! open.spotify.com: Το ηχητικό της  9ης Εκπομπής "ΆΞΙΟΝ ΛΟΓΟΥ" της Παρασκευής 29 Νοεμβρίου 2024 στο Just Radio 96.4 FM με τον Ντίνο  Παπαντωνίου (Ntinos Papantoniou)  [Μεταδίδεται και ιντερνετικά εδώ: https://tunein.com/radio/Just-Radio-964-s109640/... ] 

Επιμελητηριακά και κορινθιακά.  

Τα νέα των αθηναϊκών κομμάτων. 

Η ήττα της πολιτικής και των αθηναϊκών Μ.Μ.Επικοινωνίας. 

Τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα του προϋπολογισμού. ΑΞΙΟΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΛΟΓΟΥ: Ο Ηλίας Παπαναστασίου, (Ilias Papanastasiou οικονομολόγος, πολιτικός επιστήμων, νομικός στις 13:45’ σε μια σκιαγράφηση του Ελληνικού Κοινωνικού Σχηματισμού και της Ελληνικής Οικονομίας.

ΑΚΟΥΣΤΕ ΕΔΩ:

Ntinos

Ntinos Papantoniou

https://open.spotify.com/show/5qTXoaMXFgoKdW3z8tdfa8

Άξιον λόγου.

open.spotify.com

by : tinakanoumegk


 

Ηχητικό της 8ης Εκπομπής "ΆΞΙΟΝ ΛΟΓΟΥ" της Παρασκευής 1η Νοεμβρίου 2024 στο Just Radio 96.4 με τον Ντίνο Παπαντωνίου . ΑΚΟΥΣΤΕ ΕΔΩ: Η συνέντευξη του υποψήφιου προέδρου του Επιμελητηρίου Κορινθίας (Κορινθιακό Επιχειρείν) Θανάση Δούρου (Athanasios Douros) .

Διατυπώθηκαν οι ΑΡΧΕΣ, η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΕΝΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΑΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ. Σταθερή βάση αποτροπής πρακτικισμών, και οικονομισμών, μεταπρατικής σεμιναριομανίας που επικρατούν μέχρι τώρα. Αναγνωρίστηκε ότι ως αφετηρία σκέψης και σχεδίου είναι η γνώση του ιστορικού και κοινωνικού περιβάλλοντος της Κορινθίας, και από αυτό ένα δημιουργικό ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΝΘΡΩΠΟΥ - ΤΟΠΟΥ - ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ.

Στον Just Radio 96.4 και στην εκπομπή "Αξιον Λόγου" με τον Ντίνο Παπαντωνίου (Ntinos Papantoniou):

Η συνέντευξη του υποψήφιου προέδρου του Επιμελητηρίου Κορινθίας (Κορινθιακό Επιχειρείν) Θανάση Δούρου (Athanasios Douros) .

Άξιον Λόγου: Συνέντευξη του Θανάση Δούρου στον Ντίνο Παπαντωνίου

 

Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΕΔΩ: youtube.com

Άξιον Λόγου: Συνέντευξη του Θανάση Δούρου στον Ντίνο Παπαντωνίου

 

by : tinakanoumegk


Μπορεί να είναι εικόνα 2 άτομα και κείμενο που λέει "Megatron NEW: @Megatron_ron 8h 文 Turkey and Israel backed groups in Syria launched attacks Assad's S forces in Aleppo, armed with the most advanced NATO light on weapons. Another Another stab in Putin's back from his friend Erdogan."



Όπως έχω γράψει, η Τουρκία είναι αναξιόπιστη σύμμαχος για όλους. Είναι αυτό που λέμε "δεν έχει μπέσα".
Χθες, το πυροβολικό του τουρκικού στρατού υποστηρίζει τους τρομοκράτες της Ταχρίρ αλ Σαμ και χτυπά τις θέσεις του Συριακού Αραβικού στρατού στα βόρεια του Χαλεπίου.
"Πληρώσαμε τους μισθούς κάθε τρομοκράτη στη Συρία, τους δώσαμε τα όπλα και τα φορτηγά τους". είπε ο πρώην γερουσιαστής της Βιρτζίνια, Ρίτσαρντ Μπλακ (το 2021)
Με τη βοήθεια του υποκριτή Ερντογάν επίσης MBE/mosaad, το αμερικανικό καθεστώς ενεργοποίησε την τρομοκρατική ομάδα πληρεξουσίων στη Συρία, ταυτόχρονα με τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στο Λίβανο, σύμπτωση σίγουρα όχι.
Η περίοδος κατάπαυσης του πυρός επιτρέπει στη Χεζμπολάχ να ανασυνταχθεί, να ανοικοδομήσει, να επισκευάσει τις υποδομές της και να ενισχύσει το οπλικό της σύστημα μέσω παραδόσεων από το Ιράν.
Η Συρία παίζει καθοριστικό ρόλο εδώ.
Τόσο στο φάκελο της Χεζμπολάχ όσο και για τη Δυτική Όχθη και ακόμη και τη Γάζα.
Ο Σύριος Δρ Μπασάρ Άσαντ είναι μια εξέχουσα προσωπικότητα στο μέτωπο της αντίστασης και ένα αγκάθι στο μάτι για τις ΗΠΑ/Ηνωμένο Βασίλειο/ΕΕ/ΝΑΤΟ/...η Δύση, γι ' αυτό βλέπουμε την ενεργοποίηση των υποστηριζόμενων από τις ΗΠΑ ομάδων μεσολάβησης στη Συρία για να δημιουργήσουν αστάθεια.
Την ίδια στιγμή, συριακά και ρωσική πολεμικά αεροσκάφη και μη επανδρωμένα αεροσκάφη του Ιράν πραγματοποιούν αεροπορικές επιδρομές κατά μήκος του άξονα της Δυτικής υπαίθρου του Χαλεπίου, εστιάζοντας σε συγκεντρώσεις και αρχηγεία τρομοκρατών που υποστηρίζονται από τις ΗΠΑ γύρω από το Νταράτ Ίζζα.
Οι τρομοκράτες είχαν μεγάλες απώλειες σε αυτές τις διαδοχικές επιθέσεις από το απόγευμα.
Απλά θυμηθείτε ότι με τον ίδιο τρόπο που δεν μπορείτε να εμπιστευτείτε τον Ερντογάν, δεν μπορείτε επίσης να εμπιστευτείτε τους Άραβες πρίγκιπες της Αραβικής Χερσονήσου.
Οι αναφορές δείχνουν ότι καθώς οι υποστηριζόμενοι από τον Ερντογάν τρομοκράτες Τακφίρι συνεχίζουν την επίθεσή τους στο Χαλέπι, ιρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη που λειτουργούν από το σώμα Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης (IRGC) έχουν φτάσει στην περιοχή, διεξάγοντας επιχειρήσεις προς υποστήριξη του Συριακού Στρατού.
Ενέδρα των δυνάμεων του συριακού στρατού εναντίον των τρομοκρατών στον δυτικό άξονα του Χαλεπίου. Turkey οι υποστηριζόμενες από την Τουρκία και το Ισραήλ ομάδες στη Συρία εξαπέλυσαν επιθέσεις εναντίον των δυνάμεων του Άσαντ στο Χαλέπι, οπλισμένες με τα πιο προηγμένα ελαφρά όπλα του ΝΑΤΟ.
Εδώ το κείμενο μου, όπου τα περιγράφω αναλυτικά: https://marianikolakaki.substack.com/p/716
by : tinakanoumegk


 ΘΕΑΤΡΙΚΟ «ΜΕ ΤΟ ΣΤΟΜΑ ΚΛΕΙΣΤΟ»: Ο ΔΙΑΥΓΗΣ ΛΟΓΟΣ ΤΟΥ ΠΟΝΟΥ - ΟΙ ΕΡΜΗΝΕΥΤΙΚΕΣ ΥΠΕΡΒΑΣΕΙΣ ΤΟΥ.



Είχαμε την τιμή να έλθουμε σε επαφή με τον χώρο της τέχνης και την δημιουργική παραγωγή «ΜΕ ΤΟ ΣΤΟΜΑ ΚΛΕΙΣΤΟ» από την ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΕΥΡΩΣΤΙΝΗΣ "ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΣΤΕΣ". Τα ίχνη τους, το κύρος τους έχει καταγραφεί σε ευρύτερο χώρο πέραν του δήμου μας. Φέρων νους αυτής της ομάδας, η Τερέζα Λουίζου. Σκηνοθέτης και επιμελήτρια όλων των θεατρικών παραγωγών.
ΣΤΗΝ ΣΚΗΝΗ επτά γυναίκες, επτά συγγραφείς σε απόδοση συνεκτική που ένωσε το συναίσθημα με την κραυγή. Η σκηνοθεσία έκτισε ένα μεγάλο αισθητικό και παιδαγωγικό έργο. Απέδωσε καλλιτεχνικά με την κίνηση και τον λόγο τα νοήματα, τα εμπόδια, την βία, τους κύκλους και τις ασυνέχειες της ζωής. Η Τερέζα Λουίζου και όλη η ομάδα απαιτητικοί στην αισθητική απόδοση συναισθημάτων, τραυμάτων, ευθυνών, στερήσεων, δικαιωμάτων, της ρευστότητας και αντινομίας του καλού και του κακού, της σεξουαλικότητας, της επιθυμίας για ζωή. Στην τελευταία πράξη σε ένα κρεσέντο αληθούς μαρτυρίας καταχωρήθηκαν στο συνειδητό οι εξουσιαστικές δομές που αναπαράγουν την ψυχολογική και φυσική βία.
*
ΤΟ ΚΟΙΝΟ είχε τη αυθόρμητη απάντηση με το ένθερμο χειροκρότημα. Εντυπωσιασμένο από το δραματουργικό γεγονός έδειξε την μεγάλη του ευαρέσκεια για αυτό το δώρο. Όπως φαίνεται και στην φωτογραφία, στο θέατρο η πρώτη σειρά καθισμάτων άδεια. Απουσίαζαν όλοι όσοι συνηθίζουν να βρίσκονται εκεί ως «επίσημοι» τοπικοί «άρχοντες», Δήμαρχος, αντιδήμαρχοι, αντιδήμαρχος πολιτισμού, δημοτικοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι των παρατάξεων συμπολιτευόμενων και αντιπολιτευόμενων.
Πώς να έλθουν οι εκπρόσωποι του δήμου; Τους βαραίνει η ενοχή και ντροπή που αυτή την παράσταση που είδαν στο Δερβένι και στους γύρω δήμους, την βλέπουμε στην έδρα του δήμου μετά ενάμισο χρόνο. Την δε τελευταία τους δουλειά φέτος το καλοκαίρι, «ΔΩΜΑΤΙΟ 8», πάλι δεν δόθηκε η δυνατότητα να την παρουσιάσουν στο Ξυλόκαστρο, ενώ την παρουσίασαν σε Δερβένι, Στυμφαλία, Βόχα, Κιάτο. Μετά λόγου γενικής γνώσεως πρόκειται για την πιο σπουδαία υψηλού επιπέδου καλλιτεχνική τοπική ομάδα, ανταγωνιστική των αξιόλογων αθηναϊκών σκηνών. Βρίσκονται απέναντί της και απέχουν οι ένοχοι, οι αδιάφοροι, οι αμόρφωτοι, οι μνησίκακοι, και όσοι ντρέπονται για πράξεις που συντέλεσαν να συμβούν.
*
ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ στο διαδίκτυο διαβάζω παραφράσεις του θεατρικού. Διαβάζω όμως ως διανοητικό επίδικο του έργου και τα περί «βίας της πατριαρχίας», «κραυγάζουμε για αυστηρότερη νομοθεσία». Στην σκηνή κυριάρχησε ο διαυγής λόγος με εντάσεις αγωνίας και αναζήτησης ροής αιτιών του πόνου και του λάθους.
Α. Πρώτα, αυτός ο καταγγελτισμός της πατριαρχίας, αυτή η αγανάκτηση πόσο μακριά μπορεί να είναι από την «πόζα του ηθικολόγου»; Η αγανάκτηση που οδηγεί κατευθείαν σε έναν ποινικό λαϊκισμό είναι διανοητική ευκολία και όχι αρετή. Για τέτοια θέματα απάντησε εμπεριστατωμένα ο Λικ Φερί, (καθηγητής στο πανεπιστήμιο Παρισιού και πρώην υπουργός παιδείας) στον Σιεράν Εσέλ, που σε βιβλίο του ζητούσε «να αγανακτήσουμε». (ελευθεροτυπία 5/6/2011). Η αγανάκτηση, όμως, χωρίς λογικές επεξεργασίες σημαίνει σύγκρουση.
Β. «Πατριαρχία», με την γνωστή έννοια δεν υπάρχει. Υπάρχει κρίση συμβίωσης οικογενειακής και κοινωνικής, διαρκής εκπαίδευση στην ανταγωνιστικότητα. Είναι δεδομένο πλέον η καταστροφή των βάσεων που ρύθμιζαν την κοινωνία. Το σύστημα καθοδηγεί με στοιχείο κλειδί μιας κοινωνικής μηχανικής τεχνητών συγκρούσεων με στόχο την κυριαρχία επί της κοινωνίας. Προτείνει τον «φεμινισμό του φύλου» ως χρήσιμη επιλεκτική φιλανθρωπία. Η στροφή στην κοινωνική κανονικότητα είναι η παιδεία, τα προτάγματα της κοινότητας, αλληλεγγύης, οικογένειας. Παραθέτω μια μικρή αναφορά στο θέμα από έναν φιλόσοφο, τον Μάσσιμο Κατσιάρι: ««Μπορεί να σας αρέσει ή όχι, αλλά ο δυτικός πολιτισμός από τη δωρική εισβολή 1500 χρόνια πριν από τον Χριστό βασίζεται στην ιδέα της patria potestas. Αυτό σαφώς δεν έχει να κάνει με το αν συμφωνείτε ή όχι με αυτήν, είναι η πραγματικότητα. Είναι κάτι που διαρκεί περίπου, και μετά περνάει σε κρίση, μέχρι τη δική μας Αναγέννηση. Πρόκειται για μια πραγματική πολιτισμική και ανθρωπολογική επανάσταση. Ήδη στα έργα του Σαίξπηρ, η κρίση του πατριαρχικού μοντέλου είναι πολύ σαφής. Καθώς αυτή η κρίση βαθαίνει, η ιστορική εποχή της αστικής οικογένειας σηματοδοτεί μια σοβαρή κρίση της πατριαρχικής κουλτούρας. Με δραματική ταχύτητα την τελευταία περίοδο, ο ρόλος της ανδρικής φιγούρας μέσα στην οικογένεια έχει εξαφανιστεί. Πιστεύω ότι αυτές οι τραγωδίες είναι ο καρπός, στις πιο αδύναμες και εύθραυστες προσωπικότητες, αυτής της κεντρικής θέσης και αυτής της φιγούρας αναφοράς τους, αυτής της άσκησης εξουσίας, αλλά και αξιακής νομιμότητας».
Γ. «Κραυγάζουμε για αυστηρότερη νομοθεσία». Αυτό δεν ευσταθεί για πολλούς λόγους. Πριν δεκαπέντε χρόνια σε εκπομπή της κ. Σουκαρά, σε πάνελ μαζί με θεσμικά πρόσωπα, όπως εκπρόσωποι της Αστυνομίας, αυτοδιοίκησης και με παρέμβαση του Γιάννη Πανούση για την παραβατικότητα και την εξάλειψή της επισήμανα το άστοχο της άποψης ότι απέναντι στην βία χρειαζόμαστε αυστηροποίηση της νομοθεσίας. Έδωσα στοιχεία που αποδεικνύουν ότι η χώρα με μεγάλη παραβατικότητα, εγκλήματα, οι ΗΠΑ, έχουν την αυστηρότερη νομοθεσία στον κόσμο και ταυτόχρονα έχουν τους περισσότερους αναλογικά φυλακισμένους από όλο τον κόσμο.
Δ. Για ασθενή, αδύναμα υποκείμενα, που οδηγούνται στην βία, το αντίδοτο είναι η καλλιέργεια της αγάπης, των οικογενειακών δεσμών και το νόημα της συμπληρωματικότητας στην ζωή. Στο θεατρικό που παρακολουθήσαμε οι τραυματικές εμπειρίες του θύματος είναι από άλλες τραυματικές εμπειρίες του θύτη. Διαμορφώθηκαν έτσι γιατί δεν είναι αδρανή βιολογικά σώματα, είναι σώματα εμπειριών. Κάποιες αξίες εσωτερικεύονται. Και το προνόμιο του θεατρικού, που είδαμε, ήταν η καταχώρηση στο συνειδητό του αυτοελέγχου, η καθολική προσπάθεια κυριαρχίας της συναισθηματικής παιδείας.

- Την θεατρική παράσταση παρακολούθησε και η άλλη Μεγάλη Κυρία του Κορινθιακού Θεάτρου, η Πολυξένη Ορκοπούλου.

Γρηγόρης Κλαδούχος – Ξυλόκαστρο – 25 Νοεμβρίου 2024

by : tinakanoumegk

 

Διαβάζεται σε 7'
Η γέφυρα του Γοργοποτάμου
Η γέφυρα του Γοργοποτάμου                                                                                                                       Η ανατίναξη της γέφυρας του Γοργοποτάμου, στις 25 Νοεμβρίου 1942, αποτελεί μία από τις σημαντικότερες πράξεις αντίστασης κατά τη διάρκεια της Κατοχής στην Ελλάδα. Πρόκειται για μια συντονισμένη επιχείρηση από δυνάμεις του ΕΛΑΣ, του ΕΔΕΣ και Βρετανούς σαμποτέρ, που στόχο είχε την καταστροφή της σιδηροδρομικής γέφυρας, κόβοντας μια ζωτικής σημασίας γραμμή ανεφοδιασμού των γερμανικών δυνάμεων.                            Η επιτυχία της επιχείρησης όχι μόνο προκάλεσε σοβαρά πλήγματα στις δυνάμεις του Άξονα αλλά υπήρξε και σύμβολο ενότητας των ελληνικών αντιστασιακών οργανώσεων, έστω και προσωρινά. Η ηρωική αυτή πράξη παραμένει βαθιά χαραγμένη στη συλλογική μνήμη των Ελλήνων, αναδεικνύοντας το θάρρος και την αποφασιστικότητα ενός λαού που πάλεψε για την ελευθερία του εν μέσω πολέμου και καταπίεσης.                                                                                                                                                   Τον Οκτώβριο του 1942 έπεσαν με αλεξίπτωτα 12 Εγγλέζοι, 8 στην Γκιώνα και 4 στο Καρπενήσι. Ο σκοπός της παρουσίας τους ήταν διττός. Πρώτον να ολοκληρώσουν το σαμποτάζ και δεύτερον να εδραιώσουν την παρουσία τους στις αντάρτικες ομάδες ώστε να επηρεάζουν και να κατευθύνουν σύμφωνα με τα συμφέροντα της Βρετανίας.
Η πρώτη τους κίνηση ήταν να αποκτήσουν σύνδεση με τον Ν. Ζέρβα, όταν όμως διαπίστωσαν πως ο Ν. Ζέρβας δεν είχε τη δυνατότητα να πραγματοποιήσει μόνος του το σαμποτάζ, τότε στράφηκαν, αναγκαστικά, στον ΕΛΑΣ και η συνάντηση έγινε στην Βίνιανη όπου πάρθηκε η απόφαση. Ο Ζέρβας ήταν αυτός που μετέφερε την πρόταση των Άγγλων στον Άρη, ήταν ο σύνδεσμός τους.


Τα κύρια πρόσωπα του σαμποτάζ

1. Άρης Βελουχιώτης (Θανάσης Κλάρας).

Ηγέτης του ΕΛΑΣ (Ελληνικός Λαϊκός Απελευθερωτικός Στρατός). Με την ευφυΐα του και τις στρατιωτικές του ικανότητες, συνέβαλε στην οργάνωση και τον συντονισμό της επιχείρησης. Παρ΄ όλο που η συμμετοχή του ΕΛΑΣ ήταν η πολυπληθέστερη, ο Άρης Βελουχιώτης, συναίνεσε να αναλάβει την αρχηγία της επιχείρησης ο Ναπολέων Ζέρβας.

2. Ναπολέων Ζέρβας.

Αρχηγός του ΕΔΕΣ (Εθνικός Δημοκρατικός Ελληνικός Σύνδεσμος). Παρά τις πολιτικές και ιδεολογικές διαφορές με τον Βελουχιώτη, συνεργάστηκε για την εκτέλεση του σαμποτάζ.

3. Έντι Μάγιερς.

Βρετανός αξιωματικός του Μηχανικού και επικεφαλής της συμμαχικής αποστολής. Ήταν υπεύθυνος για την τεχνική καθοδήγηση της επιχείρησης, καθώς και για τον συντονισμό με τις ελληνικές δυνάμεις.

4.Κρίστοφερ / Κρις Μονταγκιού Γουντχάουζ.

Υπαρχηγός της αποστολής των σαμποτέρ στην Ελλάδα. Πρωτοστάτησε στην εφαρμογή της βρετανικής πολιτικής στην Ελλάδα και στις αντιστασιακές οργανώσεις.

5. Τομ Μπαρνς.

Επίσης μέλος της βρετανικής ομάδας, ειδικός στις εκρηκτικές ύλες. Έπαιξε σημαντικό ρόλο στη διάνοιξη της γέφυρας και τη χρήση των εκρηκτικών για την καταστροφή της.

Η επιχείρηση της ανατίναξης

Το σχέδιο για την ανατίναξη της γέφυρας του Γοργοποτάμου ανήκε στον Έντι Μάγιερς, η οργάνωση της κατάληψης της γέφυρας και της ανατίναξής της, όμως, ανήκε στον Άρη και τον Ζέρβα.

Στο νότιο μέρος της γέφυρας υπήρχε μία φρουρά 80 Ιταλών. Την επίθεση ανέλαβε ο Κωστούλας Αγραφιώτης με 60 αντάρτες του ΕΛΑΣ. Μαζί τους πήγαν και 8-10 άντρες του Ζέρβα. Στο βόρειο μέρος της γέφυρας υπήρχε μία ιταλική φρουρά 30 ανδρών, αυτούς τους ανέλαβαν 30 αντάρτες του ΕΔΕΣ. Την τοποθέτηση των εκρηκτικών και την ανατίναξη ανέλαβαν οι Εγγλέζοι που ήταν ειδικοί.

Παράλληλα δύο ομάδες του ΕΛΑΣ με έναν βρετανό σαμποτέρ ανατίναξαν την σιδηροδρομική γραμμή ένα χιλιόμετρο προς τον βορρά και προς τον νότο ώστε να αποτραπεί αποστολή βοήθειας από τους Γερμανούς. Ο δε Νικηφόρος (Δημήτρης Δημητρίου) του ΕΛΑΣ με μία ομάδα 30 ανδρών του ΕΛΑΣ ήταν εφεδρεία.

Σύμφωνα με τον Γιώργο Χουλιάρα / Περικλή η κατανομή των δυνάμεων στην επιχείρηση ήταν:

ΕΛΑΣ 150 άντρες

ΕΔΕΣ 47-50 άντρες

Το σχέδιο της ανατίναξης και ο εμπνευστής του

Το σχέδιο για την ανατίναξη της γέφυρας του Γοργοποτάμου ήταν αποτέλεσμα συντονισμένων προσπαθειών και συνεργασίας μεταξύ Βρετανών πρακτόρων και ελληνικών αντιστασιακών οργανώσεων. Η επιχείρηση είχε την κωδική ονομασία “Επιχείρηση Χάρλινγκ” / “HARLING” και εμπνευστής της ήταν ο Βρετανός συνταγματάρχης Έντι Μάγιερς, ο οποίος ηγήθηκε της βρετανικής αποστολής στην Ελλάδα.

Ο στόχος του σχεδίου

Ο κύριος στόχος της επιχείρησης ήταν να καταστραφεί η γέφυρα του Γοργοποτάμου, η οποία αποτελούσε κρίσιμο κομμάτι της σιδηροδρομικής γραμμής που συνέδεε τη Θεσσαλονίκη με την Αθήνα και τη νότια Ελλάδα. Η καταστροφή της γέφυρας θα διέκοπτε τη μεταφορά εφοδίων και στρατευμάτων από τις δυνάμεις του Άξονα προς τη Βόρεια Αφρική, όπου μαίνονταν οι μάχες.

Η ημέρα της Επίθεσης / 25 Νοεμβρίου 1942

  • Η επίθεση ξεκίνησε με συντονισμένες ενέργειες για την εξουδετέρωση των Ιταλών στρατιωτών.
  • Η ομάδα των Βρετανών ειδικών στις εκρηκτικές ύλες, με επικεφαλής τον Τομ Μπαρνς, τοποθέτησε εκρηκτικά στα θεμέλια της γέφυρας.
  • Ο συντονισμός ήταν κρίσιμος, ώστε να δοθεί ο χρόνος για την αποχώρηση πριν την έκρηξη.

Η επιχείρηση πέτυχε με απόλυτη ακρίβεια, αναδεικνύοντας την αξία της συνεργασίας μεταξύ των διαφορετικών δυνάμεων και καταγράφοντας ένα από τα μεγαλύτερα κατορθώματα της αντίστασης κατά του Άξονα.

Το εγχείρημα πραγματοποιήθηκε τη νύχτα της 25ης Νοεμβρίου 1942 στις 11:05 το βράδυ και διήρκησε τεσσερισήμισι ώρες.

  • Η επίθεση ξεκίνησε αιφνιδιαστικά, με ταχύτητα και ακρίβεια, προκαλώντας σύγχυση στις ιταλικές δυνάμεις.
  • Οι αντάρτες χρησιμοποίησαν ελαφρύ οπλισμό και μαχαίρια για αθόρυβη εξουδετέρωση όπου ήταν δυνατό.
  • Όσοι Ιταλοί αντιστάθηκαν σκοτώθηκαν, ενώ άλλοι αιχμαλωτίστηκαν.

Φρούρηση και ασφάλιση του χώρου

  • Μόλις οι Ιταλοί φρουροί εξουδετερώθηκαν, οι αντάρτες δημιούργησαν αμυντικό κλοιό γύρω από τη γέφυρα για να αποτρέψουν ενισχύσεις.
  • Οι ομάδες αυτές τοποθετήθηκαν στρατηγικά στα γύρω υψώματα και μονοπάτια, ώστε να ελέγχουν πλήρως την περιοχή.
  • Οι αντάρτες βοήθησαν στη μεταφορά του εξοπλισμού και προστάτευαν τη βρετανική ομάδα όσο εργάζονταν κάτω από τη γέφυρα.
  • Μία άλλη ομάδα ανταρτών είχε αποστολή να υποστηρίξει την ομάδα των Βρετανών ειδικών, με επικεφαλής τον Τομ Μπαρνς, που τοποθετούσαν τα εκρηκτικά.
  • Αφού τοποθετήθηκαν τα εκρηκτικά, όλοι αποσύρθηκαν στις προκαθορισμένες θέσεις ασφαλείας.
  • Μετά την επιτυχή ολοκλήρωση της αποστολής, οι αντάρτες και οι Βρετανοί αποχώρησαν γρήγορα από την περιοχή πριν προλάβουν να φτάσουν εχθρικές ενισχύσεις.
  • Οι ομάδες χωρίστηκαν και επέστρεψαν στις βάσεις τους μέσα από μυστικά μονοπάτια, εκμεταλλευόμενοι τη γνώση του τοπικού εδάφους.

Ο ρόλος των ανταρτών στην επιτυχία

Οι αντάρτες ήταν η “ραχοκοκαλιά” της επιχείρησης, καθώς:

  • Εξουδετέρωσαν την εχθρική φρουρά, δημιουργώντας τις συνθήκες για την τοποθέτηση των εκρηκτικών.
  • Εξασφάλισαν την περιοχή για να μην υπάρξει αιφνιδιαστική επίθεση από εχθρικές ενισχύσεις.
  • Συνέβαλαν στον συντονισμό της επιχείρησης, χρησιμοποιώντας την τοπική τους εμπειρία και την άριστη γνώση του εδάφους.

Η συμμετοχή τους ήταν καθοριστική για την επιτυχία του σαμποτάζ, που αποτελεί μέχρι σήμερα σύμβολο αντίστασης και συνεργασίας απέναντι στον κατακτητή.

Στρατηγική σημασία των υποδομών

Η καταστροφή της γέφυρας του Γοργοποτάμου ανέδειξε τη στρατηγική σημασία κρίσιμων υποδομών στον πόλεμο. Η διακοπή των σιδηροδρομικών γραμμών καθυστέρησε σημαντικά τις μεταφορές στρατευμάτων και εφοδίων των δυνάμεων του Άξονα, επηρεάζοντας αρνητικά τη γενικότερη πολεμική τους προσπάθεια.

Ιστορική Κληρονομιά

Η ανατίναξη της γέφυρας του Γοργοποτάμου παραμένει μέχρι σήμερα σύμβολο θάρρους, πατριωτισμού και συλλογικής δράσης. Τιμάται κάθε χρόνο ως κορυφαίο γεγονός της Εθνικής Αντίστασης, αναδεικνύοντας τη σημασία της ενότητας και του συντονισμού στον αγώνα για την ελευθερία. Η επιχείρηση αυτή απέδειξε ότι ακόμη και κάτω από αντίξοες συνθήκες, η αποφασιστικότητα και η συνεργασία μπορούν να οδηγήσουν σε ιστορικές νίκες.

Βιβλιογραφία:

Γιώργος Χουλιάρας (Περικλής), Ο δρόμος είναι άσωτος…, Ιωάννινα 2005

Δημήτρης Δημητρίου, Τα φοβερά ντοκουμέντα. Γοργοπόταμος. Έλληνες αντάρτες εναντίον του Ρόμελ, ΤΟ ΒΗΜΑ