ενδείξεις - αντενδείξεις





πρός τό δεῖν οὕτω



Προηγούμενα εὕσημον λόγον δῶτε








Primarolia - 𝐔𝐕𝐀 𝐏𝐀𝐒𝐒𝐀 - 𝚳𝚨𝚼𝚸𝚮 𝚺𝚻𝚨𝚽𝚰𝚫𝚨 / οικονομική ιστορία της μαύρης σταφίδας στην Ζάκυνθο και την χώρα, η σύνδεση με το σήμερα, τις σύγχρονες προοπτικές, το μέλλον του προϊόντος και την γαστρονομική, τουριστική και πολιτιστική του διάσταση.

αναρτήθηκε από : tinakanoumegk on : Πέμπτη 17 Οκτωβρίου 2024 0 comments


1.Συνέδριο "Οι κόσμοι της μαύρης σταφίδας", 18-19 Οκτ. 20204

Πηροφορίες https://primarolia.com/conference_2024/
Εξειδικευμένοι εισηγητές διερευνούν και αναδεικνύουν πτυχές της κοινωνικής και οικονομικής ιστορίας της μαύρης σταφίδας στην Ζάκυνθο και την χώρα, την σύνδεση με το σήμερα, τις σύγχρονες προοπτικές, το μέλλον του προϊόντος και την γαστρονομική, τουριστική και πολιτιστική του διάσταση.
Η σταφιδοκαλλιέργεια και το εμπόριο σταφίδας στη Ζάκυνθο αναπτύχθηκε κυρίως κατά την περίοδο της Ενετοκρατίας. Οι προσπάθειες των Άγγλων να διεισδύσουν στην αγορά της σταφίδας και να επιβάλλουν τελικά το αγγλικό μονοπώλιο στην περιοχή, η ανώτερη ποιότητα της σταφίδας της Ζακύνθου, η εμμονή των Ενετών στην υπερβολική δασμολόγηση, η προσπάθεια καταπολέμησης του λαθρεμπορίου που οδήγησε στην αφόρητη τοκογλυφία και οι κοινωνικές πάλεις και εξεγέρσεις είναι μερικά από τα θέματα που θα φωτιστούν στο συνέδριο. Η ιστορική έρευνα θα συνδεθεί και με τη σύγχρονη οικονομική και κοινωνική διάσταση της μαύρης σταφίδας, ως αγροδιατροφικού προϊόντος που σχετίζεται με την άυλη πολιτιστική κληρονομιά, ενώ θα συζητηθεί η περίπτωση ενός νέου συνολικού branding της μαύρης σταφίδας με ενσωμάτωση στοιχείων της ιστορίας, του πολιτισμού, της διατροφικής αξίας (ως super food) και της υγείας και θα παρουσιαστούν τα αποτελέσματα της μελέτης περί ισχυρισμού υγείας της μαύρης σταφίδας.
Θεματικές ενότητες συνεδρίου:
Συνεδρία Α’ Μαύρη σταφίδα και οικονομία.
Συνεδρία Β’ Η σταφίδα στη Ζάκυνθο: Οικονομία, εμπόριο και κοινωνία.
Συνεδρία Γ’ Η μαύρη σταφίδα ως αναπτυξιακό εργαλείο.
Συνεδρία Δ’ Πολιτιστική κληρονομιά και δημόσια ιστορία.
#primarolia2024 #primarolia #uva_passa

2.

“Uva passa, quam astaphida vocant…” (Η αποξηραμένη σταφυλή, που καλείται ασταφίς…) έγραφε ο Πλίνιος ο Πρεσβύτερος το έτος 77 μ.Χ. στο έργο του «Φυσική Ιστορία», ενώ ο Σπυρίδων Δε Βιάζης, στο έργο του «Ιστορικαί σημειώσεις περί σταφίδος, εν Επτανήσω και ιδίως εν Ζακύνθω» (1892-1893), υποστήριζε πως: «Ό,τι δια της λέξεως σταφίς εννόουν οι αρχαίοι Έλληνες, εννόουν και οι Λατίνοι δια της λέξεως uva passa». Ο Φραγκίσκος Βραγαδίνος, ο τελευταίος των προβλεπτών της Ζακύνθου, έγραφε το 1797: «Ο σταφιδόκαρπος (uva passa) είναι αληθές μεταλλείον, ου μόνον των ημετέρων νήσων Ζακύνθου, Κεφαλληνίας και Ιθάκης αλλά και του Μορέως και ενίων γειτονικών τόπων».

Η πολύτιμη μαύρη σταφίδα έχει πολύ μακρά ιστορία. Η μετεπαναστατική Ελλάδα, για να χρηματοδοτήσει την δημιουργία του σύγχρονου ελληνικού κράτους κατά τον 19ο αιώνα, ουσιαστικά βασίστηκε στη μαύρη σταφίδα, αφού συχνά η αξία των εξαγωγών της ξεπερνούσε το 60% της συνολικής αξίας των εξαγωγών της χώρας, φτάνοντας ως και 79%!
Μια σειρά δράσεων για την μαύρη σταφίδα υλοποιείται στην Ζάκυνθο από 18 Οκτωβρίου έως 5 Νοεμβρίου. Οι εκδηλώσεις Uva passa μας εισάγουν στον κόσμο της μαύρης σταφίδας, γνωρίζοντάς μας τον «μαύρο χρυσό» της Ζακύνθου, των Ιονίων νήσων και της Πελοποννήσου και διερευνώντας τις προοπτικές του προϊόντος και του πολιτισμού του. Το Σταφιδεργοστάσιο της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών – ΕΑΣ Ζακύνθου στον Άγιο Χαράλαμπο, το πιο ζωντανό κύτταρο μαύρης σταφίδας στα Ιόνια νησιά, μετατρέπεται για λίγες μέρες σε έναν πολυχώρο ιστορίας και πολιτισμού, γνώσης και γεύσης.
Μέσα από το συνέδριο, την πολυμεσική ιστορική έκθεση, τις καλλιτεχνικές και γαστρονομικές δράσεις και τα εκπαιδευτικά προγράμματα και επισκέψεις, στόχος των εκδηλώσεων είναι η εξερεύνηση πτυχών της κοινωνικής και οικονομικής ιστορίας της μαύρης σταφίδας και η διερεύνηση των προοπτικών της στην παραγωγή την γαστρονομία, τον τουρισμό και τον πολιτισμό.
Uva passa – Μαύρη σταφίδα, Ζάκυνθος 2024
primarolia.com
Uva passa – Μαύρη σταφίδα, Ζάκυνθος 2024
“Uva passa, quam astaphida vocant…” (Η αποξηραμένη σταφυλή, που καλείται ασταφίς…) έγραφε ο Πλίνιος ο Πρεσβύτερος το έτος 77 μ.Χ. στο έργο του «Φυσική Ιστορία», ενώ ο Σπυρίδων Δε Β....

Όλες οι αντιδράσεις
Ετικέτες: