ενδείξεις - αντενδείξεις





πρός τό δεῖν οὕτω



Προηγούμενα εὕσημον λόγον δῶτε








Το αμερικανικό υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) πιο επικίνδυνο από τον άνθρακα για το κλίμα! του Λεωνίδα Βατικιώτη

αναρτήθηκε από : tinakanoumegk on : Τετάρτη 23 Οκτωβρίου 2024 0 comments





Πώς το αμερικανικό LNG Υπονομεύει την Πράσινη Μετάβαση

Ελάχιστες φορές ένα επιστημονικό άρθρο μπορεί να προκαλέσει τόσο μεγάλες αναταράξεις στην πολιτική, την οικονομία και την γεωπολιτική όπως το άρθρο του αμερικανού καθηγητή Robert W. Howarth. Η επιστημονική του ανάλυση καταλήγει στο εξής πολύ απλό κι εύκολα κατανοητό στον καθένα συμπέρασμα: ότι το αμερικανικό υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) είναι κατά 33% χειρότερο από τον άνθρακα σε ό,τι αφορά τις εκπομπές αερίων που προκαλούν την υπερθέρμανση του πλανήτη.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε κατόπιν ενός ρεκόρ αξιολογήσεων, καθώς πέρασε από πέντε γύρους αξιολογήσεων από οκτώ διαφορετικούς επιστήμονες. Όπως δήλωσε στον βρετανικό Guardian, ο ίδιος ο καθηγητής του Τμήματος Οικολογίας και Εξελικτικής Βιολογίας στο Πανεπιστήμιο Κορνέλ της Νέας Υόρκης των ΗΠΑ «δέχτηκα τις περισσότερες αξιολογήσεις που έχω ποτέ δεχτεί»! Η πρωτοτυπία των συμπερασμάτων του έγκειται στην χρήση της μεθόδου Ανάλυσης Κύκλου Ζωής, που εξετάζει τις επιπτώσεις σε βάθος χρόνου.

Τα ευρήματα του είναι συγκλονιστικά επειδή τινάζουν στον αέρα σχεδιασμούς δεκαετιών και επενδύσεις τρισεκατομμυρίων για το φυσικό αέριο όπως ψύχεται στους -162 βαθμούς Κελσίου εξασφαλίζοντας την συμπίεση του σε 1 : 600 του αρχικού όγκου για να παραχθεί το υγροποιημένο και να μεταφερθεί με οικονομικούς όρους. Λέει κατά λέξη στην περίληψη με την οποία ξεκινάει το άρθρο του: «Το υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) που εξάγεται από τις ΗΠΑ έχει αυξηθεί σημαντικά από το 2016 όταν καταργήθηκε η απαγόρευση των εξαγωγών LNG κι οι ΗΠΑ τώρα είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας του κόσμου. Αυτό το LNG παράγεται κυρίως από σχιστολιθικό αέριο. Η παραγωγή του σχιστολιθικού αερίου, η υγροποίηση για να παραχθεί το LNG και η μεταφορά του LNG με δεξαμενόπλοια είναι έντασης ενέργειας, που συμβάλει σημαντικά στο αποτύπωμα αερίων θερμοκηπίου του LNG». Καταλήγει δε η περίληψη: «Συνολικά, το αποτύπωμα αερίων του θερμοκηπίου για το LNG ως πηγή καυσίμων είναι 33% μεγαλύτερη από εκείνη του άνθρακα»!

Η ανάλυση του Αμερικάνου καθηγητή προκάλεσε πανικό στην Ουάσιγκτον επειδή η σχιστολιθική επανάσταση όπως ξεκίνησε το 2008-2009 συμβάλλοντας σημαντικά στην έξοδο από την κρίση της αγοράς ακινήτων, οδήγησε σε μια πρωτοφανή αναβάθμιση της θέσης των ΗΠΑ. Για πρώτη φορά η αμερικανική οικονομία έπαψε να εξαρτάται από τις εισαγωγές αερίου και πετρελαίου από την Μέση Ανατολή κι έγινε ενεργειακά αυτάρκης, χωρίς να απειλείται πλέον από εμπάργκο ή την πολιτική τιμών του ΟΠΕΚ. Η υπερπαραγωγή σχιστολιθικού αερίου μετέτρεψε τις ΗΠΑ στον μεγαλύτερο εξαγωγέα φυσικού αερίου με την μορφή της υγροποίησης του – κι όχι μέσω αγωγών. Κι αυτή ακριβώς η λεπτομέρεια στο άρθρο του καθηγητή είναι που πρέπει να προκάλεσε οργή στις ΗΠΑ. Γιατί, ο Αμερικάνος καθηγητής δεν στοχοποιεί γενικώς το αέριο, παρότι οι εκπομπές μεθανίου που εκλύει το φυσικό αέριο παραμένουν στην ατμόσφαιρα πολύ περισσότερα χρόνια από το διοξείδιο του άνθρακα. Ο Αμερικάνος καθηγητής δεν στοχοποιεί ούτε γενικά το LNG, παρότι η μεταφορά τόσων μεγάλων ποσοτήτων φυσικού αερίου είτε από τη Νορβηγία και το Κατάρ προέρχεται είτε από τις ΗΠΑ προκαλεί εκπομπές αερίων βλαπτικών για την κλιματική ισορροπία. Ο Αμερικάνος καθηγητής στοχοποιεί συγκεκριμένα το αμερικανικό σχιστολιθικό αέριο που μεταφέρεται μέσω της υγροποίησης, δηλαδή το LNG, αποδεικνύοντας ότι επιβαρύνει το περιβάλλον περισσότερο από τον άνθρακα, που ως τώρα θεωρούταν η πιο επιβλαβής πηγή ενέργειας. Στο εξής, πρώτο στην λίστα μπαίνει το αμερικανικό LNG λέει η επιστήμη!

Προς επίρρωση της εγκυρότητας του άρθρου, κι όχι το αντίθετο, η μόνη κριτική που έχει διατυπωθεί εναντίον του προέρχεται από την Αυστραλία κι αποδεικνύει ότι το αυστραλιανό LNG έχει λιγότερες εκπομπές από το αμερικανικό. Δεν ισχυρίστηκε κάτι διαφορετικό ο Robert W. Howarth…

Εκτεθειμένες οι Βρυξέλλες

Το άρθρο του Αμερικάνου καθηγητή φέρνει τα πάνω – κάτω στην αγορά της ενέργειας.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση εκτίθεται σοβαρά καθώς αποδεικνύεται για πολλοστή φορά ανακόλουθη στην υπόσχεσή της να πρωτοστατήσει στην πράσινη μετάβαση. Μετά την επιβολή κυρώσεων στις εξαγωγές ενεργειακών αγαθών από την Ρωσία, που έφθαναν μέσω επίγειων αγωγών, και την ανατίναξη των υποθαλάσσιων αγωγών Nord Stream 1 & 2 από την CIA, όπως αποκάλυψε ο αμερικανός δημοσιογράφος Σέιμουρ Χερς (εδώ κι εδώ), η ΕΕ εξελίχθηκε στον μεγαλύτερο εισαγωγέα LNG στον κόσμο. O πυρετός της κατασκευής τερματικών σταθμών αεριοποίησης του υγροποιημένου φυσικού αερίου δεν θα είχε φτάσει σε τόσο επικίνδυνα επίπεδα αν δεν χρηματοδοτούνταν αδρά από την Ευρωπαϊκή Ένωση που έσπευσε να τα εντάξει στα έργα κοινού ενδιαφέροντος (EU projects of common interest). Ως αποτέλεσμα οι εισαγωγές στην Ευρώπη αμερικανικού LNG αυξήθηκαν σημαντικά, σχεδόν τριπλασιάστηκαν: Από 18,9 δισ. κυβ. μ. (bcm) το 2021, σε 50,1 το 2022 και 56,2 το 2023. Το μερίδιο του αμερικανικού LNG μάλιστα αυξήθηκε τα δύο τελευταία χρόνια παρότι το σύνολο του LNG που έφτασε στην Ευρώπη μειώθηκε: από 334,1 δισ. κυβ. μ. το 2022 σε 289,9 το 2023. Ως αποτέλεσμα το αμερικανικό LNG από 15% των ευρωπαϊκών εισαγωγών το 2022 έφτασε το 19% το 2023. Η Ευρωπαϊκή Ένωση κατ’ επέκταση την ίδια ώρα που επέβαλε φόρο άνθρακα στα λιγνιτικά εργοστάσια μετατρέποντας το ηλεκτρικό ρεύμα σε είδος πολυτελείας και τη λειτουργία των ενεργειακών χρηματιστηρίων μετατρέποντας το ρεύμα σε αντικείμενο τζόγου, με μάρτυρα τους λογαριασμούς των 1.000 ευρώ, με τις εισαγωγές αμερικανικού LNG προκαλούσε μεγαλύτερη βλάβη στο κλίμα. Αλλά έπρεπε να περιμένουμε τις 16 Σεπτεμβρίου για να το μάθουμε, την ημέρα δηλαδή που αναρτήθηκε το άρθρο.

Κι έκτοτε όμως δε φαίνεται να ίδρωσε πολλών το αυτί. Είδαμε για παράδειγμα, στις αρχές Οκτωβρίου, τον Αμερικανό βοηθό υπουργό Εξωτερικών με αρμοδιότητα τους ενεργειακούς πόρους, Τζέφρι Πάιατ, παλιό μας γνώριμο ως σχεδιαστή αν όχι συγγραφέα της Συμφωνίας των Πρεσπών, να μοιράζει ηγετικούς ρόλους στην Ελλάδα. Αφορμή ήταν η κατασκευή του Κάθετου ενεργειακού Διαδρόμου, που θα επιτρέπει την αμφίδρομη ροή αερίου από την Ελλάδα, σε Βουλγαρία, Ρουμανία, Ουγγαρία, Σλοβακία, Μολδαβία και Ουκρανία. Κι όλα αυτά στο πλαίσιο του REPowerEU που μεταξύ άλλων στοχεύει στην πράσινη μετάβαση. Στο ρεπορτάζ όμως διαβάσαμε για την σημαντική παρουσία στο REPowerEU «αμερικανικών εξαγωγικών εταιρειών LNG». Το δήλωσε κι ο ίδιος ο αμερικανός αξιωματούχος με ανάρτησή του στο Χ (πρώην Twitter) λέγοντας ψέματα για το κόστος, μιας και το αμερικανικό φυσικό αέριο είναι ακριβότερο, κι αποκρύπτοντας φυσικά ότι το αμερικανικό LNG είναι πιο βρόμικο ακόμη κι από τον άνθρακα… Είναι κατανοητό φυσικά ότι οι ΗΠΑ θυσιάζουν το κλίμα στο βωμό της παγκόσμιας ηγεμονίας τους. Αυξάνουν την εκπομπή επικίνδυνων ρύπων για να θησαυρίσουν οι αμερικανικές ενεργειακές εταιρείες και να συνεχίζουν να λειτουργούν ως παγκόσμιοι χωροφύλακες.

Σε ό,τι αφορά την Ευρώπη, αποδεικνύεται ότι ζητούμενο της πράσινης μετάβασης δεν είναι η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Αν στόχος ήταν η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής η ΕΕ (μαζί με τον εξοβελισμό των ΙΧ, την ενίσχυση των δημόσιων μέσων μεταφοράς, τις αναδασώσεις και πολλά άλλα) έπρεπε να απαγορεύσει και την εισαγωγή αμερικανικού αερίου! Βλέπουμε όμως να αυξάνεται κάθε χρόνο και στο μέλλον θα αυξηθεί κάθε περισσότερο…

ΑΠΟ: https://leonidasvatikiotis.wordpress.com/




Ετικέτες: