Και όμως δεν τρώμε τόσο όσο λένε οι γιατροί...
Ο παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (WHO) ορίζει την ελάχιστη κατανάλωση φρούτων και λαχανικών στα 400 γραμμάρια ανά ημέρα κατά κεφαλή...
Στην Ευρωπαϊκή Ένωση η μέση σημερινή κατανάλωση βρίσκεται στα 350 γραμμάρια ανά ημέρα και κατά κεφαλή... Εκτιμάται ότι τα τελευταία 7-8 χρόνια η κατανάλωση έπεσε κατά 3% περίπου από τον μέσο όρο των ετών αυτών.... Σήμερα είναι κατά 12% κάτω από το minimum των 400gr που ορίζει ο WHO...
Ο μεγαλύτερος καταναλωτής στην ΕΕ είναι το Βέλγιο (...!!!!).. με το 84,8% του πληθυσμού να καταναλώνει μία μερίδα φρούτων ή λαχανικών την ημέρα.... με την Ελλάδα 8η στην κατάταξη με ένα 69,8%... Η Ισπανία έρχεται δεύτερη σε αμύγδαλο μετά τις ΗΠΑ παγκοσμίως...
Η ΕΕ παράγει σε μια ευνοϊκή χρονιά, πάνω από 60 εκατομμύρια μετρικούς τόνους (ΜΤ) φρούτα και λαχανικά.
Να σημειώσουμε ότι πέραν της αξίας των οπωρώνων για την εθνική οικονομία μιας χώρας, το περιβαλλοντικό τους αποτύπωμα αποτελεί πρόσθετο περιβαλλοντικό πλεονέκτημα για το έδαφος και το κλίμα....
Εάν υπήρχε ένα μακροπρόθεσμο σχέδιο Γεωργικής Χωροταξίας για τη χώρα μας με παράλληλη πολιτική σύγχρονης διαχείρισης των υδάτινων πόρων, ώστε να υπάρχει αρδευσιμότητα των εκτάσεων, η Ελλάδα θα μπορούσε να παίξει σπουδαίο ρόλο στον τομέα της δενδροκομίας και λαχανοκομίας...
Στην Ελλάδα ευδοκιμούν όλων των ειδών φρούτα και λαχανικά... μέχρι και πολλά από τα υποτροπικά, λόγω των θερμοκρασιακών μεταβολών... εδώ και κάποια χρόνια...
...μυαλό, σχέδιο και πολιτική βούληση χρειάζεται, αλλά από ποιους..??
σταμ