ενδείξεις - αντενδείξεις





πρός τό δεῖν οὕτω



Προηγούμενα εὕσημον λόγον δῶτε








μια αρχιτεκτονική που υπηρετεί την τελετουργική εμπορευματική κορύφωση ενός ξέφρενου συστήματος κοινωνικής εκμετάλλευσης και καταστροφής του πλανήτη; (TOY ΚΩΣΤΑ ΜΑΝΩΛΙΔΗ)

αναρτήθηκε από : tinakanoumegk on : Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου 2024 0 comments

 


Κώστας Μανωλίδης

Ο Kengo Kuma είναι από τους πιο ιδιοφυείς και διεθνώς αναγνωρισμένους σύγχρονους αρχιτέκτονες. Όμως, το πολυτελές εμπορικό κέντρο που σχεδίασε για την Lamda Development στην ακτή του Ελληνικού σίγουρα δεν είναι από τα πιο εμπνευσμένα έργα του.
Άλλωστε πόσο υποβλητικός και στοχαστικά συγκροτημένος μπορεί να είναι ένας ναός της κατανάλωσης 22.000 τ.μ.; Όσο σαγηνευτικό και να είναι το τελικό αποτέλεσμα, πόσο εσωτερικό ηλεκτρισμό και υποστασιακή ευγένεια μπορεί να έχει, πόση εντιμότητα μπορεί να εκπέμπει, μια αρχιτεκτονική που υπηρετεί την τελετουργική εμπορευματική κορύφωση ενός ξέφρενου συστήματος κοινωνικής εκμετάλλευσης και καταστροφής του πλανήτη;
Και το πιο τραγικά ανακόλουθο είναι να προσέρχεται ο διάσημος αρχιτέκτονας στο The Ellinikon Experience Centre για να μιλήσει για την «Επανασύνδεση της Αρχιτεκτονικής με τη Φύση». Να έρθει δηλαδή και να προσφέρει θυσία το υποτιθέμενο νοιάξιμό του για τη φύση μέσα σε αυτό το άντρο ληστρικής απομύζησης φυσικών και κοινωνικών πόρων που είναι πλέον το Ελληνικό.
(δείτε για την εκδήλωση στο πρώτο σχόλιο της ανάρτησης στο fb)
Ετικέτες: