ενδείξεις - αντενδείξεις





πρός τό δεῖν οὕτω



Προηγούμενα εὕσημον λόγον δῶτε








ΔΕΞΙΑ ΚΑΙ ΑΡΙΣΤΕΡΑ; Η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΤΗΣ ΕΠΟΧΗΣ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΜΕΤΑΞΥ ΤΟΥ ΒΙΤΑΛΙΣΤΙΚΟΥ ΜΗΔΕΝΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΙΣΘΗΣΗΣ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΠΕΠΕΡΑΣΜΕΝΟΥ. (Destra e sinistra? La vera distinzione politica del nostro tempo è quella tra nichilismo vitalista e senso della finitezza umana). Του Riccardo Paccosi - 15/09/2024 - από την σελίδα LA RASSEGNA STAMPA DI ARIANNA EDITRICE.

αναρτήθηκε από : tinakanoumegk on : Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου 2024 0 comments

 


Τις τελευταίες ημέρες, συμμετείχα σε κάποιες διαδικτυακές συζητήσεις με κάποιους φίλους και επαφές με κάποιο πολιτισμικό βάθος, οι οποίοι ασκούσαν κριτική στην ευρέως διαδεδομένη επιθυμία να ξεπεραστεί η κατηγοριοποιημένη δυάδα δεξιά-αριστερά.

Τα επιχειρήματα ποικίλλουν, αλλά επαναλαμβανόταν κατά προσέγγιση ότι όσο υπάρχει μια άποψη προσανατολισμένη προς την καθολικότητα των κοινωνικών δικαιωμάτων σε αντίθεση με μια άποψη που αρνείται την ανάγκη κοινωνικής προστασίας, η διάκριση μεταξύ αριστεράς και δεξιάς θα επιμένει.

Ωστόσο, όπως έχω ήδη υποστηρίξει αρκετές φορές, η προαναφερθείσα αντίθεση αφορά την αριστερά του 19ου και του 20ού αιώνα, δηλαδή την αριστερά που βασίστηκε στην ταξική πάλη ή τουλάχιστον στην κληρονομιά της τελευταίας.

Η εργατική και προλεταριακή χειραφέτηση, ωστόσο, δεν είναι ο στόχος γύρω από τον οποίο γεννήθηκε ιστορικά η αριστερά. Η εμφάνιση της λέξης «αριστερά» συμπίπτει, στην πραγματικότητα, με μια επαναστατική διαδικασία που είχε ως συστατική αρχή της την ιδέα ότι «όλοι οι πολίτες πρέπει να έχουν εγγυημένα τα δικαιώματα της ελευθερίας, της ιδιοκτησίας, της ασφάλειας και της αντίστασης στην καταπίεση» (Διακήρυξη των δικαιωμάτων του ανθρώπου και του πολίτη, Γαλλία, 1789). Σε αυτό το πλαίσιο, η έννοια της ισότητας υπάρχει, φυσικά, αλλά αφορά το νομικό καθεστώς και την ιθαγένεια, όχι την πολιτική οικονομία.

Επιπλέον, αυτή η επαναστατική διαδικασία απορρέει από μια φιλοσοφική βάση του Διαφωτισμού κάπως εχθρική προς το παρελθόν και το εκφράζει μέσω της επιθυμίας για μια tabula rasa, μια παλίνδρομη επανεκκίνηση του ιστορικού χρόνου από το μηδέν.

Έχοντας ξεπεράσει τα ενδεχόμενα της συμμαχίας μεταξύ της προοδευτικής αστικής τάξης και της προλεταριακής τάξης, έχοντας περάσει τη φάση της εκβιομηχάνισης και του φορντικού συμβιβασμού μεταξύ των κοινωνικών τάξεων - σύμφωνα με διάφορους στοχαστές σήμερα, συμπεριλαμβανομένου του Ζαν-Κλοντ Μισεά - η αριστερά σε αυτόν τον νέο αιώνα δεν έχει επομένως «στραφεί δεξιά» αλλά έχει επιστρέψει στις διαφωτιστικές της καταβολές.

Προς υποστήριξη αυτής της θέσης, την οποία συμμερίζομαι, θέτω το ακόλουθο ερώτημα στους επικριτές της έννοιας της υπέρβασης της αριστεράς-δεξιάς:

Πριν από δύο χρόνια, η ισπανική κυβέρνηση άλλαξε τη φιλοσοφία από υποχρεωτικό σε προαιρετικό μάθημα στα λύκεια, ισχυριζόμενη επίσης ότι θέλει να ξεπεράσει τον ακαδημαϊσμό και να δώσει περισσότερο χώρο στον οικολογικό φεμινισμό, στα δικαιώματα των ΛΟΑΤ κ.ο.κ. Λοιπόν, μπορεί αυτή η πράξη να θεωρηθεί δεξιά ή αριστερή;

Ειλικρινά, δεν μπορώ να δω τίποτα σε αυτήν που να μπορεί να χαρακτηριστεί συγκεκριμένα ως «δεξιά». Αντιθέτως, μπορώ να διακρίνω αυτή την περιφρόνηση για το παρελθόν και αυτή την επιθυμία για μια tabula rasa που χαρακτήριζε την αριστερά στις απαρχές της, αυτές τις ίδιες «υπέροχες μοίρες και εξελίξεις» που ο Giacomo Leopardi ήδη κορόιδευε πριν από διακόσια χρόνια.

Πρέπει επίσης να εξεταστεί και μια άλλη πτυχή: η προοδευτική θεώρηση του ιστορικού χρόνου είναι από μόνη της βιταλιστική. Είναι -για να το θέσουμε αυτή τη φορά από τα δεξιά με τον Μαρινέτι- μια ατμομηχανή που τρέχει προς τη σύγκρουση. Εν ολίγοις, κάτι που δεν έχει ανάγκη από κοινωνική προστασία.

Σήμερα, καθώς ο άνθρωπος βυθίζεται στην ψηφιοποίηση, η αίσθηση της παροδικότητας, της ευθραυστότητας και του πεπερασμένου της ανθρώπινης ζωής καταπνίγεται από το αέναο, αθάνατο βουητό των μηχανών.

Και η πολιτική προσαρμόζεται: είτε πρόκειται για τον νεομοντερνισμό με στόχο τη διαγραφή του παρελθόντος που προωθεί η Αριστερά, είτε για τη νεοβαρβαρική προοπτική της Δεξιάς, σύμφωνα με την οποία ελευθερία είναι ότι ο καθένας έχει τη δυνατότητα να αγοράσει ένα αυτόματο τουφέκι στο διπλανό emporium και να πάει να πυροβολήσει μέσα σε κάποιο σχολείο, όλα είναι τυφλή και ξέφρενη ζωτική παρόρμηση, όλα είναι η άρση της ευθραυστότητας.

Και εδώ ερχόμαστε στο θέμα που αναφέρθηκε στην αρχή, αυτό των κοινωνικών δικαιωμάτων και της κοινωνικής προστασίας.

Για να θεωρηθούν νόμιμες ρυθμίσεις όπως η εισοδηματική ενίσχυση των ανέργων και των ημιαπασχολούμενων, οι συντάξεις και η δωρεάν υγειονομική περίθαλψη, πρέπει να είναι ευρέως διαδεδομένο ένα όραμα της ύπαρξης που στοχεύει στην επιταγή της φροντίδας, της προστασίας και της διατήρησης.

(Και σε αυτό το σημείο θα μπορούσε να συμπέσει ένα δεύτερο ερώτημα: είναι η φροντίδα, η προστασία και η διατήρηση δεξιές ή αριστερές αρχές;)

Αυτό που χρειάζεται, εν ολίγοις, είναι μια ιδέα για τον άνθρωπο που επιστρέφει στο να θέσει στο επίκεντρο τη θνητή του πραγματικότητα, μια ιδέα που ξέρει πώς να αντλήσει ακριβώς από αυτή την πεσμένη και ατυχή πτυχή, όπως λέει η Simone Weil, την αίσθηση της αδελφοσύνης και της κοινωνίας.

Όλα αυτά, ωστόσο, σημαίνουν ότι τα δύο αμυδρά βιταλιστικά και άγρια μηδενιστικά παραδείγματα της δεξιάς και της αριστεράς πρέπει να καταπολεμηθούν ως εχθροί της ζωής και της αγάπης μεταξύ των ανθρώπων.

Ετικέτες: