ενδείξεις - αντενδείξεις





πρός τό δεῖν οὕτω



Προηγούμενα εὕσημον λόγον δῶτε








Μανώλης Παπουτσάκης: Πρώτη ύλη και μαγειρική τέχνη / καθορίζει την ποιότητα ενός πιάτου / Η γαστρονομική παράδοση ενός τόπου συνήθως παρέχει σοφές πρακτικές

αναρτήθηκε από : tinakanoumegk on : Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου 2024 0 comments


 


1. Η πρώτη ύλη είναι και θα είναι πάντα αυτό που καθορίζει την ποιότητα ενός πιάτου στο μεγαλύτερο ποσοστό.
2. Η πρώτη ύλη από τον τόπο της θα είναι πάντα καλύτερη από αυτήν που ταξιδεύει από μακριά για να αξιοποιηθεί. Αυτό, βέβαια, δεν σημαίνει πως αν ταξιδέψει θα είναι εξ ανάγκης μια κακή πρώτη ύλη.
3. Η πρώτη ύλη από τον τόπο της και που συλλέγεται στην εποχή της θα είναι πάντα ανώτερη από μια εκτός εποχής πρώτη ύλη, παρά τις συνέπειες της κλιματικής κρίσης.
4.Η φρεσκάδα της πρώτης ύλης είναι καθοριστικής σημασίας για το αποτέλεσμα σε ένα πιάτο. Μια "ακριβή" κατεψυγμένη πρώτη ύλη θα είναι πάντα κατώτερη από μια οικονομική "φρέσκια".
5. Στην πραγματικότητα δεν υπάρχει ακριβή και φτηνή πρώτη ύλη. Αυτό είναι κατασκευή. Υπάρχει καλή και κακή πρώτη ύλη (όπου το καλή καθορίζεται από τα 2,3 και 4 και από τη σπανιότητά της).
5. Η ήπια διαχείριση της πρώτης ύλης συνήθως προσφέρει ένα πιο νόστιμο πιάτο και μια πιο ουσιαστική γεύση.
6. Η γαστρονομική παράδοση ενός τόπου συνήθως παρέχει σοφές πρακτικές για τη διαχείριση μιας πρώτης ύλης από τον τόπο αυτό.
7. Η μαγειρική τέχνη μάλλον οφείλει να είναι στην υπηρεσία της πρώτης ύλης και όχι το αντίθετο.
8. Η γαστρονομική τεχνική και πολυπλοκότητα (ή λεπτότητα) μπορεί να εκφραστεί και μέσω της ήπιας διαχείρισης της πρώτης ύλης.
8. Ο σεβασμός κατά τη διαχείριση της πρώτης ύλης σημαίνει σεβασμός προς τον φυσικό κόσμο που μας φιλοξενεί και που σήμερα υποφέρει.
9. Η υπερβολική χρήση πρώτης ύλης ζωικής προέλευσης δεν υπηρετεί τους σκοπούς ενός ηθικού μάγειρα, καθώς σε μεγάλο βαθμό συνδέεται με τη βάρβαρη εκτροφή ζώων που υποφέρουν και με την επιβάρυνση του φυσικού περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας.
10. Η προσωπική επαφή του μάγειρα με την πρώτη ύλη που χρησιμοποιεί και η καλή γνώση της προέλευσής της τον καθοδηγεί συχνά, ώστε να τη αξιοποιήσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.
Δεκτές οι αντιρρήσεις, δεκτές και οι προσθήκες. Έχουμε, πάντως, όλοι πολύ δρόμο μπροστά μας για να βαδίσουμε συνολικά πάνω σε ένα τέτοιο μονοπάτι που προσωπικά θεωρώ πια μονόδρομο για να προχωρήσουμε.
Ετικέτες: