ενδείξεις - αντενδείξεις





πρός τό δεῖν οὕτω



Προηγούμενα εὕσημον λόγον δῶτε








Δυο σημειώματα άξια προσοχής από τον Stathis Semitelos: ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΕΙΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΧΩΡΙΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ ΔΙΑΛΟΓΟ. - ΑΠΟΚΟΜΙΔΗ ΤΩΝ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ: ΤΟ 2022 ΕΙΧΕ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΟ ΚΟΣΤΟΣ 190.000 ΕΥΡΩ ΠΕΡΙΠΟΥ. ΣΗΜΕΡΑ ΑΝΕΡΧΕΤΑΙ ΣΕ 1.000.000 ΕΥΡΩ.

αναρτήθηκε από : tinakanoumegk on : Πέμπτη 15 Αυγούστου 2024 0 comments


1. ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΕΙΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΧΩΡΙΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ ΔΙΑΛΟΓΟ.
"Σύμφωνα με το άρθρο 7 του ν. 5056/2023 προστέθηκε νέο άρθρο 67Α στο ν. 3852/2010, σύμφωνα με το οποίο ορίζεται ειδική συνεδρίαση λογοδοσίας των Δημοτικών Αρχών.
Η δίμηνη αυτή διαδικασία της λογοδοσίας που συνιστά μέτρο ενίσχυσης της ποιότητας της δημοκρατίας στο πεδίο της αυτοδιοίκησης, απονευρώνεται πλήρως και οδηγεί στην απαξίωση της συνεδρίασης εάν η κυριαρχούσα αντίληψη έχει ως περιεχόμενο τη νοοτροπία : «Ερώτηση, απάντηση, τελειώσαμε»! Η αποδοχή άνευ όρων μιας τέτοιας εφαρμογής κινείται σε λάθος κατεύθυνση. Η λογοδοσία δεν μπορεί να αποτελεί "Fast Track" διαδικασία!
Η ανάπτυξη πλήρους δημοκρατικού διαλόγου ( δευτερομιλίες, απαντήσεις κλπ) είναι όχι μόνο αναγκαία αλλά επιβάλλεται τόσο από την παρ. 7 ν. 5056/2023 όπου ορίζεται ότι: «Κατά τα λοιπά εφαρμόζεται το άρθρο 67» όσο και από τον κανονισμό λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου.
Περί αυτού αρκεί κανείς να αναζητήσει στο Youtube συνεδριάσεις λογοδοσίας Δημοτικών Αρχών προκειμένου να διαπιστώσει την ορθή εφαρμογή της εν λόγω διαδικασίας.
Και το ερώτημα είναι: Γιατί στο Δήμο Ξυλοκάστρου-Ευρωστίνης έχει υιοθετηθεί και εφαρμόζεται μια διαφορετική διαδικασία διαλόγου και από πού προκύπτει ή ερμηνεύεται αυτή;"
2. ΑΠΟΚΟΜΙΔΗ ΤΩΝ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ: ΤΟ 2022 ΕΙΧΕ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΟ ΚΟΣΤΟΣ 190.000 ΕΥΡΩ ΠΕΡΙΠΟΥ. ΣΗΜΕΡΑ ΑΝΕΡΧΕΤΑΙ ΣΕ 1.000.000 ΕΥΡΩ.
"Η αιτία αλλαγής του τρόπου διαχείρισης των απορριμμάτων σ΄ ένα Δήμο οφείλεται σε πολλαπλούς παράγοντες αλλά το παραγόμενο αποτέλεσμα κάθε νέας διαχείρισης απαιτεί μια συνεχή αξιολόγηση.
Ερώτηση:
Υποστηρίζεται ότι η αποκομιδή των απορριμμάτων στο Δήμο Ξυλοκάστρου-Ευρωστίνης κατά το 2022 είχε λειτουργικό κόστος 190.000 ευρώ περίπου. Σήμερα το κόστος αυτό ανέρχεται σε 1.000.000 ευρώ. Γιατί;
Σημείωση: Η κυβερνητική αλλαγή του νομικού πλαισίου και η δυνατότητα για μεταφορά ποσών σε ΚΑΕ που αφορούν ανταποδοτικά τέλη επιφέρει τόσο την αλλοίωση του χαρακτήρα της ανταποδοτικότητας των τελών όσο και τη μείωση της σημασίας των μειωμένων ΚΑΕ.
Για το σύνολο των προαναφερομένων προκειμένου να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα απαιτείται αξιολόγηση και για το έτος 2023 και για το έτος 2024."
Μπορεί να είναι εικόνα όχημα εξυπηρέτησης


Ετικέτες: