Ο Τραμπ και το οπλοπωλείο του ΝΑΤΟΈνας αφανισμός χωρίς τέλος στη Ράφα. Σουδάν και Αιθιοπία στα πρόθυρα λιμών. Η Γερμανία αποβιομηχανίζεταιΟι δηλώσεις του πρώην Προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος αυτή τη στιγμή προηγείται στις δημοσκοπήσεις για τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου να (αν και δεν ξέρουμε αν θα τον αφήσουν να συμμετάσχει τα δικαστήρια), σχετικά με τις απειλές του προς τις χώρες του ΝΑΤΟ που δεν εκπληρώνουν την ελάχιστη χρηματοδότηση της άμυνάς τους κατά τα προβλεπόμενα από την Ατλαντική Συμμαχία, ταράζουν την Ευρώπη. Ο Ντόναλντ Τραμπ ανέφερε σε προεκλογική του συγκέντρωση στην Νότιο Καρολίνα ότι είχε απειλήσει, όταν ήταν Πρόεδρος, τις χώρες που δεν ξοδεύουν το 2% του ΑΕΠ τους ή παραπάνω, πως θα ενθάρρυνε τον Ρώσο Πρόεδρο Βλάντιμιρ Πούτιν να κάνει ό,τι θέλει εναντίον τους, ενδεχόμενο που πάντως ο Ρώσος Πρόεδρος έχει αποκλείσει σε πρόσφατη συνέντευξή του, λέγοντας πως πρόκειται για «θέατρο απειλών». Δεν επρόκειτο περί υπενθύμισης πάντως από την πλευρά Τραμπ, αλλά απειλής. Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν έσπευσε να αποκηρύξει τις δηλώσεις Τραμπ σαν «επικίνδυνες» και «ανόητες», οι υπόλοιποι ρεπουμπλικάνοι έσπευσαν να «ερμηνεύσουν» τα λεγόμενά του. H ανθυποψήφιά του για το χρίσμα του ρεπουμπλικανικού κόμματος Νίκι Χέιλι εξανέστη και αυτή με τις δηλώσεις αυτές. Ο ίδιος εμμένει στο μήνυμά του: O Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γιενς Στολτενμπεργκ πάντως έσπευσε να ξεκαθαρίσει πως 18 από τις 31 χώρες της συμμαχίας θα βρίσκονται πάνω από τον στόχο του 2% του ΑΕΠ τους ως προς τις αμυντικές δαπάνες το 2024. Στην ομιλία του στο Heritage Foundation (μια υπερ- και νεο-συντηρητική δεξαμενή σκέψης), ο Στόλτενμπεργκ συμπλέοντας με τον πρώην Πρόεδρο και καθησυχάζοντας το συντηρητικό κοινό του, επεσήμανε αφενός το πόσο το ΝΑΤΟ έχει προσδεθεί στον αντι-κινεζικό άρμα των ΗΠΑ (που ενισχύεται συνέχεια), αλλά προχώρησε και σε μια δήλωση που παρουσιάζει το ΝΑΤΟ σαν βραχίονα μάρκετινγκ και πωλήσεων της αμυντικής βιομηχανίας των ΗΠΑ λέγοντας πως:
Παγιδευμένοι και στο στόχαστρο στη ΡάφαΟ Μπ. Νετανιάχου απειλεί τη Ράφα με χερσαία εισβολή κάνοντας τον ΟΗΕ να μιλάει για επικείμενη δυνητική σφαγή, ενώ οι 1,5 εκατομμύρια στριμωγμένοι σε σκηνές και ερείπια πρόσφυγες από όλη τη Γάζα, έχοντας απωθηθεί από την υπόλοιπη Λωρίδα με βόμβες, τανκς και ελεύθερους σκοπευτές, δέχονται νέους φονικότατους βομβαρδισμούς. Η επισιτιστική κατάσταση στη Γάζα είναι πλέον στο κόκκινο καθώς η μεταφορά εφοδίων στην εμπόλεμη ζώνη είναι σχεδόν αδύνατη. Η αντίδραση των ΗΠΑ είναι ρητορική, καθώς δεν φαίνεται πως υπάρχει περίπτωση να σταματήσει η ενίσχυση του Ισραήλ, σε οποιαδήποτε ενδεχόμενο. Υπάρχει ανησυχία για απόπειρα εθνοκάθαρσης του Ισραήλ στη Γάζα, καθώς η Αιγυπτος προειδοποιεί πως τυχόν επίθεση του Ισραήλ στη Ράφα (που θα μπορούσε να εξωθήσει τους κατοίκους της Γάζας σε Αιγυπτιακό έδαφος), θα μπορούσε να οδηγήσει στην ακύρωση της συμφωνίας ειρήνης μεταξύ των δύο χωρών. Μια Αιγυπτιακή όμως ΜΚΟ, δημοσίευσε φωτογραφίες από μεγάλης κλίμακας έργα που εκτελούνται ήδη στο Σινά, ενισχύοντας τους φόβους για πιθανή συνεργασία. Οι προσπάθειες για εκεχειρία έχουν ναυαγήσει μέχρι στιγμής, παρότι η Τουρκία και η Αίγυπτος προσπαθούν να διαμεσολαβήσουν. Εντωμεταξύ η απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου τον Ιανουάριο που ζητούσε από το Ισραήλ τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων προστασίας του πληθυσμού, φαίνεται πως απλά αγνοείται από την κυβέρνηση του Νετανιάχου. Ήδη προχθές η Ν. Αφρική κατέθεσε αίτηση λήψης νέων μέτρων από το Δικαστήριο. Ενώ στις ΗΠΑ κατατέθηκε στο κογκρέσο σχέδιο για την «αναθεώρηση» των σχέσεων της χώρας με την Ν.Αφρική, απειλή πάντως που φαίνεται πως δεν πτοεί την Πρετόρια.
Σουδάν, Αιθιοπία: πόλεμοι και λιμοίΟ εμφύλιος πόλεμος συνεχίζεται στο Σουδάν, με 15.000 νεκρούς και πάνω από 10 εκατομμύρια εσωτερικά εκτοπισμένους και πρόσφυγες - η μεγαλύτερη προσφυγική κρίση αυτή τη στιγμή στον πλανήτη. Η πείνα και οι αρρώστιες απειλούν τους Σουδανούς, σε έναν πόλεμο που χρηματοδοτείται από το λαθρεμπόριο (και υποδαυλίστηκε με χρήματα της ΕΕ για τον έλεγχο των προσφυγικών ροών). Η UNICEF μιλάει για 700.000 παιδιά σε άμεσο κίνδυνο λιμοκτονίας και ο ΟΗΕ αναζητεί 4,1 δισεκατομμύρια δολάρια από δωρητές για να αποτρέψει μαζικό λιμό, ιδίως καθώς η εποχή της συγκομιδής αργεί.
Στην Αιθιοπία, στην επαρχία του Τιγκράι (Τγραία), έχει διεξαχθεί την τελευταία διετία ο αιματηρότερος πόλεμος ίσως του 21ου αιώνα (600.000 νεκροί άμαχοι), χωρίς κάλυψη από τα ΜΜΕ, χωρίς πρόσβαση των ανθρωπιστικών οργανώσεων στα θύματα, με ασύλληπτης αγριότητας σφαγές. Ο πόλεμος αυτός ένωσε την Αιθιοπία και την Ερυθραία (στον Αμπία απονομήθηκε το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης λίγο πριν ξεκινήσει τον πόλεμο στη Τιγραία), σε εμπόλεμη κατάσταση μέχρι το 2018, μαζί σε έναν πόλεμο που ξεκίνησε το 2021 εναντίον των ανταρτών του Τιγκράι, μιας από τις εθνότητες που συναπαρτίζουν την Αιθιοπία. Οι αντάρτες ήταν όμως ισχυρός αντίπαλος και χρειάστηκε η διαμεσολάβηση ισχυρών υποστηρικτών της Αιθιοπίας για να γυρίσει η πολεμική κατάσταση. Είναι ενδιαφέρον (και ίσως ο λόγος που δεν συγκεντρώνει το δυτικό ενδιαφέρον) πως εν τοις πράγμασι και σε διαφορετικά πεδία, η Αιθιοπία υποστηρίχθηκε από ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, ΗΑΕ και πολλές γειτονικές χώρες. Οι αγριότητες που διαπράχθηκαν και διαπράττονται είναι πέραν κάθε περιγραφής. Ο Αμπία Αχμέτ, Πρόεδρος της Αιθιοπίας έχει αποκλείσει όχι μόνο δημοσιογράφους -οι οποίοι συστηματικά δέρνονται, φυλακίζονται και δολοφονούνται σε αυτόν τον πόλεμο- αλλά και ανθρωπιστικές υπηρεσίες του ΟΗΕ από την εμπόλεμη ζώνη. H Αιθιοπική κυβέρνηση έχει κόψει για πολλούς μήνες τηλεφωνικές συνδέσεις και ίντερνετ στην περιοχή, προκειμένου να μην μπορεί να μεταδοθούν πληροφορίες από την εμπόλεμη ζώνη. Η σεξουαλική βία είναι καθημερινότητα, όπως και τα βασανιστήρια. Οι εκκλήσεις, οι καταγγελίες για εγκλήματα πολέμου και οι αποφάσεις του ΟΗΕ πετιούνται από την Αιθιοπική κυβέρνηση στον κάλαθο των αχρήστων. Ο συνδυασμός των συνεπειών του πολέμου με μια εξαιρετικά έντονη ξηρασία, έχει αφήσει το Τιγκράι στα πρόθυρα του λιμού. Η κυβέρνηση του Αμπάι επεκτείνει τον πόλεμο και στην επαρχία Αμχάρα, την περιοχή της μεγαλύτερης σε πληθυσμό εθνικής ομάδας της χώρας, καθώς διεκδικεί την απόλυτη εξουσία. Προπαθεί δε να εκμεταλλευτεί την διάλυση της Σομαλίας για να εξασφαλίσει πρόσβαση στην Ερυθρά Θάλασσα, κάτι που ενδέχεται να δημιουργήσει νέο πολεμικό μέτωπο.
Πλήγματα και αντιδράσειςΗ αμερικανική κυβέρνηση αντέδρασε στην επίθεση που είχε δεχθεί η βάση της από αντάρτες της Ιρακινής Χεζμπολλάχ με θύματα αμερικανούς στρατιώτες, με μια επίθεση με δρόνους μέσα στη Βαγδάτη, κατά την οποία δολοφόνησαν έναν από τους ηγέτες της οργάνωσης. Η αμερικανική αυτή επίθεση μέσα στην πόλη της Βαγδάτης, οδήγησε τον Ιρακινό πρωθυπουργό να απαιτήσει (για άλλη μια φορά) την απομάκρυνση όλων των αμερικανικών στρατευμάτων από την χώρα τους. Οι αμερικάνοι υπερασπίστηκαν τη δράση τους, ενώ δεν μοιάζει να βιάζονται να φύγουν από το Ιράκ (ούτε παρεμπιπτόντως από τη Συρία) Άλλες ειδήσεις και άρθρα
You're currently a free subscriber to NemaMedia. For the full experience, upgrade your subscription. |
ΠΟΙΟΣ/ΚΑΤΙ/ΠΟΥ (15ΦΕΒ.): Ο Κινέζικος και Αμερικάνικος πατριωτισμός - Ο Τραμπ και το οπλοπωλείο του ΝΑΤΟ - Παγιδευμένοι και στο στόχαστρο στη Ράφα - Σουδάν, Αιθιοπία: πόλεμοι και λιμοί
αναρτήθηκε από :
tinakanoumegk
on :
Τετάρτη 14 Φεβρουαρίου 2024
0
comments
Ετικέτες:
ποιόςκάτιπου