«Στην αρχή είπαν ότι χρειαζόνταν δεδομένα (data) για τα παιδιά, για να ανακαλύψουν τί μαθαίνουν
Μετά ανέφεραν ότι χρειάζονταν δεδομένα για τα παιδιά, για να διασφαλίσουν ότι μαθαίνουν
Ώσπου τα ίδια τα παιδιά μεταμορφώθηκαν σε δεδομένα».
(Ποίημα του Michael Rosen, «The Data»)
Η «εποχή της αποδόμησης της ζωής και του ανθρώπου έχει ήδη έρθει, η μεταβατική περίοδος τελείωσε προ πολλού», ευαγγελίζονται οι αρχιερείς της τεχνοεπιστήμης.
Τελειώνουμε με τον άνθρωπο, θα έχουμε τσιπάκι στον εγκέφαλο το οποίο θα διαβάζει την δραστηριότητά του, θ’ αυξάνεται η μνήμη μας, θα σταματάει το Αλτσχάιμερ, θα βοηθάει τη σεξουαλική μας ενέργεια, θα τα κάνει όλα, θα μπορούμε να «παίρνουμε» τον εγκέφαλό μας και να τον τοποθετούμε στο software, θ’ αποθηκεύονται όλες οι εγκεφαλικές μας λειτουργίες και πληροφορίες, μπορεί να ρυθμίζεται η ηθική συμπεριφορά. Ο θαυμαστός καινούργιος κόσμος όπου συναντιούνται η βιοϊατρική, η ρομποτική και η τεχνητή νοημοσύνη, των πλήρως εργαλειοποιημένων οντοτήτων νέας γενιάς, έχει ανατείλει, μόνο που η λάμψη του έχει γκριζάρει τα πάντα.
«Η διαφορά είναι ότι πλέον έχουμε τη δυνατότητα να χειραγωγήσουμε γενετικά την ανθρώπινη φύση, να παρέμβουμε στο ανθρώπινο γονιδίωμα και να το τροποποιήσουμε οριστικά και αμετάκλητα. Μέχρι σήμερα διάφορες παρεμβάσεις στην ανθρώπινη φύση είναι δυνητικά αναστρέψιμες, η γενετική δεν θα είναι». Η νέα διακυβέρνηση της ανθρωπότητας θα είναι και αυτή θαυμαστή, η τάξη της αμετακίνητη, αιώνια και άφθαρτη. Οι γκουρού της νέας θρησκείας είναι ξεκάθαροι. Οι άνθρωποι είναι επιρρεπείς στα λάθη, διαφθείρονται, δεν ελέγχονται σε απόλυτο βαθμό, όμως η τεχνητή νοημοσύνη θα είναι αλάθητη, αμόλυντη από το «απρόβλεπτο».
Επεξεργασίες τεράστιου φόρτου δεδομένων, που άλλοτε έπαιρναν μήνες ή εβδομάδες, πλέον συμβαίνουν σε δευτερόλεπτα, καθώς κάθε έκδοση νέου μοντέλου των πανίσχυρων συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης βελτιώνει εκθετικά και την αποδοτικότητα των συστημάτων αυτών.
Κράτη και εταιρείες είναι καθησυχαστικά. Θα υπάρξουν, λένε, οι κατάλληλες ρυθμίσεις. Μπορεί να είναι γεγονός, ότι το μέγεθος της υπολογιστικής ισχύος το οποίο χρησιμοποιείται για την εκπαίδευση των πιο ισχυρών μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης δεκαπλασιάζεται κάθε χρόνο, αλλά η τεχνητή νοημοσύνη θα φέρει μια νέα παγκοσμιοποίηση, θα δημιουργήσει μια νέα παγκόσμια μεσαία τάξη, «η τεχνητή νοημοσύνη και άλλες μορφές έξυπνου αυτοματισμού θα προσφέρουν τεράστια οικονομικά οφέλη συνεισφέροντας στο παγκόσμιο ΑΕΠ 15 τρις δολάρια.
Και οι «έξυπνοι» πόλεμοι, η βιομηχανία «στόχων» που παράγει η τεχνητή νοημοσύνη, οι άνθρωποι κουκίδες στην νέα ψηφιακή γεωπολιτική αρένα, τα μεγάλα προγνωστικά γλωσσικά συστήματα της τεχνητής νοημοσύνης, που μπορεί να «κατανοεί», να λογοκρίνει αυτό που δεν έχει συμβεί, να διαγράφει μνήμες, να ανακατασκευάζει πεποιθήσεις; Η Νέα Εποχή θα σβήσει τα παλιά «επιτεύγματα»; Και όμως, οι «παλιές» ιδέες της εξουσίας παραμένουν άφθαρτες. Όπως περιγράφει και ο Γιουβάλ Νόα Χαράρι, «Σε αντίθεση με ό,τι υποθέτουν ορισμένες θεωρίες συνωμοσίας, δεν χρειάζεται πραγματικά να εμφυτευθούν τσιπ στον εγκέφαλο των ανθρώπων για να ελεγχθούν ή να χειραγωγηθούν. Για χιλιάδες χρόνια προφήτες και πολιτικοί χρησιμοποιούσαν τη γλώσσα και την αφήγηση για να χειραγωγήσουν και να ελέγξουν τους ανθρώπους και να αναδιαμορφώσουν την κοινωνία. Τώρα η τεχνητή νοημοσύνη είναι πιθανό να μπορεί να το κάνει. Και από τη στιγμή που μπορεί δεν χρειάζεται να στείλει ρομπότ δολοφόνους για να μας πυροβολήσουν. Μπορεί να κάνει τους ανθρώπους να πατήσουν τη σκανδάλη μόνοι τους».