ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΑ 3: ΟΙ ΚΑΛΠΕΣ ΣΤΗΝΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΑΠΟΜΕΝΟΥΝ ΚΑΠΟΙΕΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ.
1. Στο μικρό χωριό, στην μικρή κοινωνία του Δήμου μας οι προσωπικές υποθέσεις και σχέσεις συναρτώνται αναγκαστικά με το πολιτικό. Αυτό πρέπει να κατανοηθεί και να τεθεί ως δεδομένο, γιατί η ψήφος εδώ καθορίζεται πολυπαραγοντικά, αλλά όχι καθοριστικά από πολιτική αξιολόγηση.
2. Έγραψε η Ελίνα για τα έργα και τις ημέρες της στον «πολιτισμό». Απολογισμός θεσμικής υπευθυνότητας δεν είναι έκθεση πεπραγμένων, αλλά απάντηση στα τί έπρεπε και τί έγινε. Ο Δήμος στα 4 χρόνια στερήθηκε της απαιτούμενης πολιτιστικής παραγωγής. Τα άλλα είναι παραμυθάκια για μεγάλα διανοητικά μωρά.
3. Στην πλατεία προχθές πέρασε και ο αντιδήμαρχος Λόντος. Μου είπε ότι με τις αναφορές μου στην ροή χρημάτων κλπ, που έγραψα, προσβάλλω τις υπηρεσίες του Δήμου. Κρίμα το πολιτικό του μπόι: ένας Δήμαρχος δίνει απευθείας σε κάποιον δουλειά 24000 ευρώ και κρατάει 2000 για τον εαυτό του. Αυτό γίνεται άνευ γνώσης των υπηρεσιών. Οπότε το παραμύθι περί προσβολής των υπηρεσιών καταρρίπτεται και αναδύονται πολλά άλλα ερωτήματα.
4. Είχα πει ότι θα απαντήσω στην κ. Νάντια Κόττι που εισηγήθηκε να κατασκευαστεί θεατράκι στα Σαρανταπηχιώτικα στο Δασάκι. Δυστυχώς όλος ο φάκελος με την διαπραγμάτευση του θέματος λόγω οικιστικών μου μεταβολών δεν βρέθηκε. Μετά όμως την επικρότηση της πρότασης από την φίλη μου Λένα Κοφινά να σημειώσω τα ολίγα. Έχετε ακούσει για θέατρο Βράχων, Ρεματιάς κλπ, έχετε προσέξει που πήγαιναν και έκαναν οι Έλληνες τα θέατρα; Μακριά από τον συναισθηματικό μπουχό και λάσπη της πόλης. Στο μικρό αυτό δασάκι θα άρεσε στην Νάντια, εισηγήτρια, από την μεριά της θάλασσας να παίζουν «στον καθρέφτη σου κοιτιέσαι και από μόνη σου αγαπιέσαι» με τον άρχοντα Μαργαρίτη και από τη μεριά της παλαιάς εθνικής να γαζώνουν οι εξατμίσεις των αρχόντων του δρόμου; Πριν χρόνια στο θεατράκι Βασίλης Γεωργιάδης σταμάτησε ο Βαλτινός την παράσταση τραγωδίας, γιατί κοντά και γύρω έκαναν παράσταση άλλα πάθη ανθρώπων.
5. Ένας αναγνώστης έκανε σχόλιο να σκεφτώ ότι απευθύνομαι σε ψηφοφόρους «που θα του σώσει…» η Πατρίτσια και η Λένα που είναι κάτοικοι Πάτρας και αθηνών. Για μένα καμία σημασία δεν έχει αυτό, στο βαθμό που νοιάζονται, ελέγχουν και προτείνουν. Όμως η Λένα ήταν η μόνη που πήρε αποστάσεις και έδωσε μάχη στο θέμα Ελίνα – ΚΔΑΠ – ενοικίαση στον δήμο κτιρίου της. Όταν άλλοι φίλοι της, επαναστάτες και ηθικοφερόμενοι έκαναν μώκο. Πέρα από αυτό, όμως, αγνοείται η πολιτική δημιουργικότητα της Λένας, όπως αγνοείται και η πολιτική γνώση και πράξη της άλλης Ενεργού Δημότισσας Πατρίτσιας που σε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου για την έγκριση του ΣΧΟΟΑΠ, πολεοδομικού σχεδίου Ευρωστίνης δεν κατάλαβε περί τίνος επρόκειτο, ρώτησε «ποια είναι τα θέματα ουσίας» του σχεδίου, δεν πήρε απάντηση αλλά το ψήφισε. Άρα σημασία έχει ο πόνος για έναν τόπο και οι πτυχές συνείδησής του.
6. Σήμερα πήρα στα χέρια μου ένα έντυπο της Σύμπραξης Ενεργών Δημοτών, Μπρακούλια. «Δύο σελίδες, δύο αγάπης λέξεις, ήτανε το λάθος τους», (λίγο από Ρεπάνη). Γιατί εκεί βρίσκει κάποιος δυο κείμενα ατιτλοφόρητα και μη ταξινομήσιμου χαρακτήρα. Ζητά ο αρχηγός στήριξη. Στις δύο σελίδες, ευχές, λόγος κυριών φιλανθρωπικής συνάθροισης. Η αντιπολιτική και ο λαϊκισμός στο μεγαλείο τους, έχουν πάρει κάτι από Ελίνειο νανούρισμα. Γνωρίζω και άνθρωπο κοντά του, που είχε και σπουδές περιφερειακής ανάπτυξης και μπορούσε να τους πει δυο λόγια προγραμματικής δέσμευσης. Α. Τον ενισχύουν λέει «δημότες ανιδιοτελούς προσφοράς». Η ανιδιοτελής προσφορά ισχύει και για τον αρχηγό και τους συμβούλους του; Θα το πούμε και πάλι, αλλά είναι δυνατόν ο επόμενος Δήμαρχος να ερευνήσει τις υπόγειες αλλαξοδουλειές της προηγούμενης τετραετίας; Β. Το κείμενο είναι ένα δημαγωγικό και λαϊκίστικο πόνημα που απευθύνεται στον Δημοτικό συλλογικό ναρκισσισμό. Γ. Μιλάει για «κοινούς στόχους». Ποιους εννοεί; Δ. Γράφουν να «διαφυλάξουμε» τα χαρακτηριστικά του Δήμου. Η αυτοδιοίκηση δεν κονσερβοποιεί, εμπλουτίζει, ανανεώνει το πολιτισμικό και παραγωγικό σύστημα. Ε. Παρακάτω γράφουν γενικές αρχές λειτουργίας θεσμών κλπ, που θα τα βρεις σε γραπτά κάθε υποψήφιου εν Ελλάδι. ΣΤ. Πριν δυο ημέρες έλεγα σε φίλο ότι αν κάνεις μια ερώτηση σε όλους τους υποψήφιους Πανελλαδικά λίγοι είναι αυτοί που γνωρίζουν την έννοια της λέξης Δήμος. Στο κείμενο που αναφέρομαι υπάρχει η απόδειξη γιατί γράφουν «οι Δημότες χρειάζονται Δήμο». Ζ. Το κείμενο κλείνει με «την ηθική δέσμευση…», όρο που δεν γνωρίζουν, ο αρχηγός γράφει ότι δεν είναι «περαστικός», (λες και δεν ξέρουμε ότι είναι μονιμάς), και ότι έχουν «ξεκάθαρες προτάσεις». Στο τελευταίο, αν τις έχουν κάπου αλλού δεν μας νοιάζει. Μας νοιάζει να γίνονται γνωστές στην κοινωνία για να συγκρίνει ο πολίτης.
7. Έγραψε και ο Νώντας και μας συστήνεται, όλα καλά και άγια. Τόχε πει η Μεγάλη Μαλβίνα: «υποπτεύομαι βαθύτατα όσους διαφημίζουν την ευτυχία τους».
………………….
*Η επισκόπηση κριτική του προγράμματος του Καραβά έπεται, γιατί απαιτεί απάντηση, στους τομείς και άξονες προτεραιοτήτων, όπως τις ιεραρχεί: Αγροτικός τομέας, Τουρισμός-πολιτισμός, Κοινωνική πολιτική, Αστικές αναπλάσεις και Ψηφιακός Δήμος- διαφάνεια- διαύγεια- διαβούλευση.
Γρηγόρης Κλαδούχος – Ξυλόκαστρο – 4/10/3023