πρός τό δεῖν οὕτω



  • εὕσημον λόγον δῶτε

     Νικαίας εγκώμιον*του ΚΩΣΤΑ ΧΑΤΖΗΑΝΤΩΝΙΟΥΤη χρονιά αυτή συμπληρώνονται 1700 χρόνια από την Α΄ Οικουμενική Σύνοδο η οποία συνήλθε στη Νίκαια της Βιθυνίας. Οι θεολογικές εκδηλώσεις, προφανώς, θα είναι αρκετές. Στο σημείωμα αυτό ας θυμηθούμε την κάποτε λαμπρή ελληνική πόλη της Βιθυνίας, που γνώρισε κι αυτή τις συνέπειες της κατάκτησης και του εξανδραποδισμού, μέσα από το εγκώμιο που έγραψε ο αυτοκράτορας Θεόδωρος Β΄ Λάσκαρις, τον καιρό που η πόλη ήταν έδρα του εξόριστου βυζαντινού κράτους (μετά την πρώτη άλωση της Κωνσταντινούπολης, την 13η Απριλίου 1204) και το οποίο σε ελεύθερη νεοελληνική απόδοση παραθέσαμε στο βιβλίο Το στέμμα των αυγών (Καστανιώτης, 2020). Το 1331, μετά από τριετή πολιορκία, η Νίκαια έπεσε οριστικά στα χέρια των Οθωμανών. Έκτοτε παρήκμασε και το 1920, πριν εισέλθει σε αυτήν ο ελληνικός στρατός, για μια τελευταία ελπίδα ελευθερίας, γνώρισε τη δήωση από τους τσέτες του Κεμάλ, τη σφαγή των κατοίκων της και την καταστροφή του ιστορικού ναού της Κοιμήσεως της Θεοτόκου (φωτογραφία). Ο άλλος ιστορικός της ναός, η Αγία Σοφία, που μετατράπηκε σε μουσείο

    Προηγούμενα εὕσημον λόγον δῶτε

    Ολα τα εὕσημον λόγον δῶτε








    Ο ΔΙΟΡΙΣΜΕΝΟΣ (ΕΜΜΙΣΘΟΣ) ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΗΜΑΡΧΟ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ ΝΑ ΨΗΦΙΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΕΡΓΟΔΟΤΗ ΤΟΥ - ΜΑΛΙΣΤΑ ΓΡΑΦΕΙ ΟΤΙ ΔΟΥΛΕΨΕ ΑΝΙΔΙΟΤΕΛΩΣ... 1. Δυστυχώς η ανάρτησή του – πρόσκληση του Γραμματέα του Δήμου να προβάλλει αυτόν που τον διόρισε στην δουλειά, είναι συνέχεια σε μια ροή προκλητικότητας και θρασύτητας της ηθικής ασχήμιας τους. Είναι μέσα στην εσωτερική δομική - λειτουργική υπόσταση μιας ΧΥΔΑΙΑΣ ΚΑΙ ΣΚΟΤΕΙΝΗΣ ΤΕΤΡΑΕΤΟΥΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ των Δημοτικών πραγμάτων. 2. Ποια είναι η απάντηση του δημότη; Με απλά λόγια: Ο ΔΗΜΟΤΗΣ ΕΙΝΑΙ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΔΙΕΥΘΕΤΗΣΕΩΝ, ΥΠΗΚΟΟΣ. Εξαγοράζεται και τους ανέχεται, τους χαρίζει την ψήφο του, ελπίζοντας σε κάποιες οικονομικές παροχές ή εξυπηρετήσεις. Οι διοικούντες έχουν ανταπόκριση από ένα εξουθενωμένο βιοτικά κόσμο, με απενεργοποιημένες ηθικές αντιστάσεις και ενεργοποιημένες ατομικισμούς και ιδιοτέλειες. 3. Σε αυτό το λασποειδές τοπίο περιφέρεται λόγω απουσίας μορφωτικών αποθεμάτων, ΣΥΜΦΙΛΙΩΜΕΝΗ ΜΕ ΤΗΝ ΗΘΙΚΗ ΠΑΡΑΚΜΗ η «Σύμπραξη», που ιδιοτελώς σιωπά και υποβαθμίζει αυτού του είδους τον «κυβερνητισμό». Απόδειξη ότι τα ίδια θα έκαναν αν βρίσκονταν σε θέση εξουσίας.

    αναρτήθηκε από : tinakanoumegk on : Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου 2023 0 comments

     Γρηγόρης Κλαδούχος


    Ο ΔΙΟΡΙΣΜΕΝΟΣ (ΕΜΜΙΣΘΟΣ) ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΗΜΑΡΧΟ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ ΝΑ ΨΗΦΙΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΕΡΓΟΔΟΤΗ ΤΟΥ - ΜΑΛΙΣΤΑ ΓΡΑΦΕΙ ΟΤΙ ΔΟΥΛΕΨΕ ΑΝΙΔΙΟΤΕΛΩΣ...                                                                                                                                                                                                          1. Δυστυχώς η ανάρτησή του – πρόσκληση του Γραμματέα του Δήμου να προβάλλει αυτόν που τον διόρισε στην δουλειά, είναι συνέχεια σε μια ροή προκλητικότητας και θρασύτητας της ηθικής ασχήμιας τους. Είναι μέσα στην εσωτερική δομική - λειτουργική υπόσταση μιας ΧΥΔΑΙΑΣ ΚΑΙ ΣΚΟΤΕΙΝΗΣ ΤΕΤΡΑΕΤΟΥΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ των Δημοτικών πραγμάτων.
                                                                                                                                                                                  2. Ποια είναι η απάντηση του δημότη; Με απλά λόγια: Ο ΔΗΜΟΤΗΣ ΕΙΝΑΙ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΔΙΕΥΘΕΤΗΣΕΩΝ, ΥΠΗΚΟΟΣ. Εξαγοράζεται και τους ανέχεται, τους χαρίζει την ψήφο του, ελπίζοντας σε κάποιες οικονομικές παροχές ή εξυπηρετήσεις. Οι διοικούντες έχουν ανταπόκριση από ένα εξουθενωμένο βιοτικά κόσμο, με απενεργοποιημένες ηθικές αντιστάσεις και ενεργοποιημένες ατομικισμούς και ιδιοτέλειες.
                                                                                                                                                                                 

    3. Σε αυτό το λασποειδές τοπίο περιφέρεται λόγω απουσίας μορφωτικών αποθεμάτων, ΣΥΜΦΙΛΙΩΜΕΝΗ ΜΕ ΤΗΝ ΗΘΙΚΗ ΠΑΡΑΚΜΗ η «Σύμπραξη», που ιδιοτελώς σιωπά και υποβαθμίζει αυτού του είδους τον «κυβερνητισμό». Απόδειξη ότι τα ίδια θα έκαναν αν βρίσκονταν σε θέση εξουσίας.