ΓΙΑΝΝΗ, (Γιάννης Ροτζιώκος):
Αυτά που γράφεις εδώ εκδηλώνουν υψηλό αίσθημα ΤΟΠΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΗΣ ΑΥΤΟΣΥΝΕΙΔΗΣΗΣ. Πρέπει να διδάσκονται στα Ελληνικά Πανεπιστήμια, που είναι πολύ φτωχά σε αντικείμενα τοπικής και περιφερειακής ανάπτυξης. (Γ. Κ.)
ΓΡΑΦΕΙ Ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΡΟΤΖΙΩΚΟΣ: ΣΤΟ «ΑΓΙΩΡΓΙΤΙΚΟ» ΤΗΣ ΝΕΜΕΑΣ, Ο ΜΥΘΟΣ ΣΥΝΑΝΤΑΕΙ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΙ Η ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΤΙΣ «ΑΝΑΚΑΛΥΨΕΙΣ» ΤΩΝ ΑΝΗΣΥΧΩΝ ΟΙΝΟΠΟΙΩΝ. – Ο ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΟΙΝΟΥ ΣΤΗΝ ΚΟΡΙΝΘΙΑ.
Αγαπητοί φίλοι και φίλες,
Είναι πιο εύκολο να μετρήσει κανείς τους κόκκους της άμμου, παρά τις ποικιλίες σταφυλιού των Ελληνικών αμπελώνων», είχε γράψει ο Ρωμαίος ποιητής Βιργίλιος που έζησε το 60π.χ.
Μητέρα του κρασιού είναι η άμπελος και για την ακρίβεια ο χυμός του καρπού της, ο μούστος (γλεύκος). Από αυτό το γλυκό χυμό, που περιέχει νερό, σάκχαρα, αλλά και τουλάχιστον 200 ακόμη πολύτιμα συστατικά.
Το κρασί αποτελεί πολύτιμο και αναπόσπαστο μέρος της Ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς αφού παρέμεινε, στο πέρασμα των αιώνων, διαχρονικά ριζωμένο στα Ελληνικά ήθη και έθιμα.
Με μια τόσο σημαντική θέση μέσα στον παγκόσμιο αμπελουργικό χάρτη, το Ελληνικό κρασί έχει ανεκτίμητη αξία όχι μόνο για τους σύγχρονους Έλληνες, αλλά και για κάθε καλλιεργημένο άνθρωπο του πλανήτη μας.
Στην γενέθλια γη μας, η ποικιλία «Αγιωργίτικο», μια από τις πιο πλούσιες σε χρώμα ελληνικές ποικιλίες, στο «φυσικό» της περιβάλλον, την περιοχή της Νεμέας, ο μύθος συναντάει την ιστορία και η παράδοση τις «ανακαλύψεις» των ανήσυχων οινοποιών. Σήμερα οι άνθρωποι της αυτοδιοίκησης και των τοπικών κοινωνιών, οφείλουν να αναδείξουν στην αρχή αυτού του νέου αυτοδιοικητικού κύκλου τα αιτήματα της ποιότητας ζωής, του περιβάλλοντος, του τοπίου, των προϊόντων.
Να ανοίξουν την αγορά του λόγου σε όλα τα αγροτικά
δημοτικά διαμερίσματα και να συνομιλήσουν με τους κατοίκους για την οικονομία της υπαίθρου, την αγροτική οικονομία, τον αγροτουρισμό, τη τοπική γαστρονομία, τα τοπικά, τυπικά προϊόντα.
Να μιλήσουν για το μέλλον του νέου αγροτοδιατροφικού μοντέλου ανάπτυξης, βιωσιμότητας και οικονομικής αυτοδυναμίας, στο δήμο μας.
Αγαπητοί συμπατριώτες,
Για μια ακόμα χρονιά η ΝΕΜΕΑ, θα υποδεχθεί τους χιλιάδες φίλους της.
Τους φίλους του Αγιωργήτικου Κρασιού. Οι εκδηλώσεις αυτές θα αναδείξουν για άλλη μια φορά, την σημασία του ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ
ΟΙΝΟΠΕΔΙΟΥ των 30.000 στρεμμάτων και την αυθεντική προσπάθεια καλλιέργειας και προστασία του, από τους εκατοντάδες καλλιεργητές και την υπομονή και επιμονή των δεκάδων οινοποιών.
Ο μύθος της Νεμέας χρόνο με τον χρόνο κατακτά νέους φίλους και βραβεύεται στις διεθνείς και ελληνικές εκθέσεις.
Εδώ να αναφέρω ότι θα μπορούσε με πρωτοβουλία της ένωσης
οινοποιών, των επώνυμων φίλων της Νεμέας και της αυτοδιοίκησης να δημιουργήσουμε ένα διεθνές κέντρο γευσιγνωσίας ή ακόμα ένα ΙΕΚ πιστοποιημένων σπουδών οινογνωσίας.
Η ΝΕΜΕΑ ως τοπωνύμιο που γράφεται με τα ίδια κεφαλαία γράμματα σε όλες τις λατινογενείς και αγγλοσαξονικές χώρες αποτελεί από μόνο του ένα δυνατό-ξεχωριστό και αναγνωρίσιμο brand name. Είναι λίγες οι περιοχές σε ελληνικό και παγκόσμιο επίπεδο με τέτοια πυκνότητα μνημείων που σε συνδυασμό με τον γεωργικό πλούτο ,τους καρπούς της μάνας γης, αποτελούν την ατμομηχανή της ανάπτυξης του πολιτισμού και οινοτουρισμού.
Η ΝΕΜΕΑ τα τελευταία χρόνια φιλοξενείται σε πολλά περιοδικά ειδικού τύπου για το κρασί και τους αρχαιολογικούς της χώρους.
Πιστεύω ότι μπορούμε ως τοπική κοινωνία, Τ. Αυτοδιοίκηση, περιφέρεια να δημιουργήσουμε μια νέα ατμόσφαιρα, την δεκαετία που διανύουμε.
Τον πολιτισμό του ΟΙΝΟΥ ΣΤΟ Ν.ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ.
Η ΝΕΜΕΑ και τα δημοτικά διαμερίσματα θα μπορούσαν να
φιλοξενήσουν, νέους καλλιτέχνες, αρχιτέκτονες των ελληνικών και ευρωπαϊκών σχολών, εικαστικούς μάστορες για την δημιουργία τοπόσημων αφιερωμένων στο μύθο μας.
Η ιστορική διαδρομή των 2.500 χρόνων του αγιωργήτικου κρασιού, ίσως είναι ή ώρα να διδάσκεται και στα σχολεία μας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΡΟΤΖΙΩΚΟΣ
Υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος (Κορινθίας) με την ΝΕΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ.
31 Αυγούστου 2023