πρός τό δεῖν οὕτω



  • εὕσημον λόγον δῶτε

    Γεώργιος Σκλαβούνος21 ώρ.  · ΤΑ ΨΗΦΙΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΙΟΝΙΟΥ ΒΟΥΛΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΩΣΗΑπό το ψήφισμα της Εθνικής αξιοπρέπειας στο ψήφισμα της υποτέλειαςΗ κατεστημένη Εθνική και Επτανησιακή ιστορία παραθέτει συνήθως, αν όχι πάντα, ένα ψήφισμα για την Ένωση.Για την Ένωση των Ελληνικών Ιονίων με τον Ελλαδικό κορμό υπάρχουν τρία ψηφίσματα και όχι ένα.Πρόκειται για ψηφίσματα που διαφέρουν ριζικά μεταξύ τους ως προς τη νομική και πολιτική τους θεμελίωση. Ως προς την εθνική τους στόχευση.Βέβαια, το πέρασμα από το ένα ψήφισμα στο άλλο προϋποθέτει και αποκαλύπτει αλλαγές πολιτικής.Αποκαλύπτει αλλαγές – καρπούς σκληρών και αδυσώπητων αγώνων που παραμένουν στη λήθη και προφανώς προσπερνιόνται στις πανηγυρικές εκδηλώσεις.Το πέρασμα από το πρώτο ψήφισμα, το ψήφισμα της Εθνικής Αξιοπρέπειας, στο τελευταίο ψήφισμα, το ψήφισμα της Υποτέλειας, προϋπέθετε τη διάλυση, όχι απλά τη διάσπαση, του κόμματος των Ριζοσπαστών, όπως επίσης και τη διάσπαση, αν όχι τη διάλυση, του κόμματος των Μεταρρυθμιστών.Τα τρία αυτά ψηφίσματα με τις θεμελιώδεις μεταξύ τους διαφορές παρουσιάζονται κατωτέρω:1. Το Ψήφισμα τη

    Προηγούμενα εὕσημον λόγον δῶτε

    Ολα τα εὕσημον λόγον δῶτε








    Πρωτογενής παραγωγή, Ήπια Τουριστική Ανάπτυξη, Στρατηγικές Τοπικών Συστημάτων, η περίπτωση του Δ. Σουφλίου / του Χριστοδούλου Χρήστου-Ελπιδοφόρου

    αναρτήθηκε από : tinakanoumegk on : Παρασκευή 26 Μαΐου 2023 0 comments


    Του Χριστοδούλου Χρήστου-Ελπιδοφόρου, Γεωτεχνικός, ΜSc Τεχνολογίας Τροφίμων, Γενικός Γραμματέας Δήμου Σουφλίου

    Στο τωρινό δυσμενές οικονομικό και ενεργειακό περιβάλλον που βιώνει η κοινωνία αλλά πολύ περισσότερο οι Ο.Τ.Α. Α’ και Β’ βαθμού, καθίσταται αναγκαία η αναζήτηση περιπτώσεων και δράσεων ώστε οι Ο.Τ.Α. να χαράξουν τις στρατηγικές ανάπτυξής τους, βαδίζοντας παράλληλα με τις τοπικές κοινωνίες, αναδεικνύοντας τα συγκριτικά πλεονεκτήματά τους.

    Η πρωτογενής παραγωγή υπό την ερμηνεία που δεν περικλείει μόνο την «παραγωγή προϊόντος», αλλά μια γενικότερη χάραξη δράσεων γύρω από αυτή, δύναται να συμβάλλει ως ένα μέτρο ήπιας τουριστικής ανάπτυξης.

    Μελετώντας κανείς προσεκτικά τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιοχής του  Κεντρικού Έβρου θα διαπιστώσει πως όχι άδικα η ιστορία, η γεωγραφική θέση, η γεωμορφολογία, έχουν δώσει στην περιοχή του Δήμου Σουφλίου την ευκαιρία να αναπτύξει όλες εκείνες τις δράσεις που περικλείουν την « πρωτογενή παραγωγή»  αξιοποιώντας την τόσο στο τομέα της εκπαίδευσης άλλα και ως μέσο ανάπτυξης και προβολής της περιοχής.

    Ο Δήμος Σουφλίου, εξετάζοντας προσεκτικά τις προοπτικές  αυτές, αλλά και τα «δυναμικά» επαγγέλματα τα οποία στήριζαν και στηρίζουν την τοπική οικονομία επιδιώκει να συνδέσει την ιστορία, με την ανάπτυξη αυτού του τόπου δίνοντας πρωταγωνιστικό ρόλο στον τομέα της εκπαίδευσης. Έτσι η συγκράτηση των νέων ανθρώπων, αλλά και η εξωστρέφεια για την προσέγγιση και άλλων, μπορεί να πραγματοποιηθεί στην πράξη.

    Mε το δημοσιευμένο ΦΕΚ 3918 (Τεύχος Β΄, 25/08/2021) κατοχυρώθηκε, ιδρύεται και λειτουργεί στην πόλη του Σουφλίου από το έτος 2022-2023 Δ.Ι.Ε.Κ. στο αντικείμενο Σηροτροφίας, Μελισσοκομίας και Αμπελουργίας-Οινολογίας. Στοχεύοντας  στην πρωτογενή παραγωγή «σήμα κατατεθέν» του τόπου, προωθείται η εκπαίδευση και η εξειδικευμένη τεχνογνωσία  στα συγκεκριμένα αντικείμενα, ώστε να δημιουργηθεί εκείνο το επαγγελματικό περιβάλλον το οποίο θα επιτρέψει σε νέους ανθρώπους να δραστηριοποιηθούν στην περιοχή.

    Ταυτόχρονα, με το ΦΕΚ 2290 (Τεύχος Β’, 10/05/2022) πραγματοποιήθηκε η δημιουργία του 1ου Μελισσοκομικού Πάρκου της χώρας μας στην ευρύτερη περιοχή του Δάσους της Δαδιάς. Το οποίο θα απευθύνεται στους μελισσοκόμους, αλλά ταυτόχρονα δύναται να φιλοξενήσει και να υποδεχτεί επισκέπτες στα πλαίσια του βιωματικού τουρισμού ως μέσο ήπιας τουριστικής ανάπτυξης.

    Η μελλοντική κατοχύρωση του συγκεκριμένου προϊόντος με ένδειξη προέλευσης βάζει τις βάσεις για αναγνώριση αλλά και ενίσχυση της τοπικής κοινωνίας και οικονομίας.

    Οι ΟΤΑ Α’ αλλά και Β’ Βαθμού στην χώρα μας, με την επιλογή τέτοιων Στρατηγικών Τοπικών Συστημάτων, μπορούν να βαδίσουν στο μέλλον δημιουργώντας ευκαιρίες που στην Ευρώπη αξιοποιούνται εδώ και αρκετές δεκαετίες.

    Ετικέτες: