ενδείξεις - αντενδείξεις





πρός τό δεῖν οὕτω



Προηγούμενα εὕσημον λόγον δῶτε








Σκάνδαλα σαρώνουν την ΕΛ.ΑΣ. Κλιματικές προειδοποιήσεις και πετρελαϊκοί πακτωλοί κερδών. Τα νούμερα της ανεργίας πάνε σχετικά καλά; Ξεσηκωμός για το νοσοκομείο στην Ιεράπετρα. (Νήμα )

αναρτήθηκε από : tinakanoumegk on : Σάββατο 4 Φεβρουαρίου 2023 0 comments

 

Χέρι-χέρι με τον Καρατζαφέρη;

Νέα σκάνδαλα σαρώνουν την ΕΛ.ΑΣ. Κλιματικές προειδοποιήσεις και πετρελαϊκοί πακτωλοί κερδών. Τα νούμερα της ανεργίας πάνε σχετικά καλά- ή μήπως όχι; Ξεσηκωμός για το νοσοκομείο στην Ιεράπετρα

Όπως όλος ο κόσμος λοιπόν, κάναμε κι εμείς μια ερώτηση στο Chat GPT: Πότε μπορούμε να χαρακτηρίσουμε ένα πολίτευμα ως αυταρχικό (Autocracy) και πότε δημοκρατικό (Democracy). Και το πρόγραμμα απάντησε τα εξής: Όταν καταπιέζεται η ελευθερία του Τύπου, όταν αποκρύπτονται πληροφορίες, όταν διευρύνεται η διαφθορά, ή δεν γίνεται σεβαστό το Κράτος Δικαίου και όταν υπολειτουργούν οι θεσμοί και η Δημοκρατία φθείρεται. Aναλόγως προς την ένταση των συμπτωμάτων, τότε ένα πολίτευμα μπορεί να χαρακτηρίζεται ως αυταρχικό ακόμα κι αν έχει προκύψει από εκλογές. Υπάρχει κάποιος που διαφωνεί;

Διαβάστε σχετικά:


Ανάλυση: Η υποχώρηση της ελευθερίας του Τύπου με παράλληλη επέκταση και εμβάθυνση των παρακολουθήσεων (μέσω υπηρεσιών η λογισμικού) είναι μεγέθη αντιστρόφως ανάλογα. Διαβάστε σχετικά:

Μετά τα Social Media
Οι παρακολουθήσεις από τη σκοπιά των Μέσων και της δημοσιογραφίας
Η εποχή κατά την οποία μπορούσαμε, δημοσιογράφοι και Μέσα Ενημέρωσης – η λεγόμενη τέταρτη εξουσία- να υπερασπιζόμαστε τις αξίες της αστικής δημοκρατίας και του κράτους δικαίου έχει πληγεί καθοριστικά σε όλον τον κόσμο από την ψηφιακή τεχνολογία και τη νεοφιλελεύθερη απορρύθμιση που έχει αλλάξει τη δημόσια και ιδιωτική ζωή σε πρωτοφανές βάθος. Το διαδίκτ…
Read more

Από την Έκδοση του Ινστιτούτου Εναλλακτικών Πολιτικών ΕΝΑ: Ας μιλήσουμε για τα ΜΜΕ #8


Η αντισυστημική ψήφος

Η επαναφορά του κονφερασιέ της πολιτικής, όπως είχε χαρακτηρίσει κάποτε ο Αλέξης Τσίπρας τον Γιώργο Καρατζαφέρη, δεν πρέπει να εκπλήσσει κανέναν. Την περασμένη βδομάδα επισημαίναμε ότι η Εκκλησία μπορεί να αποδειχτεί ρυθμιστής του χρόνου των εκλογών. Σχολιάσαμε ακόμα την προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να προσεγγίσει τα νεανικά ακρωτήρια, κάτι που θεωρούμε ότι γίνεται κάπως άγαρμπα. Στη συνέχεια ακολούθησε η απόφαση του Αλέξη Τσίπρα να αποσύρει την κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ , απέχοντας από όλες τις ψηφοφορίες της Βουλής από εδώ και στο εξής, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την απειλή που συνιστά προς τη δημοκρατία η στάση της κυβέρνησης απέναντι στο Κράτος Δικαίου και τις παρακολουθήσεις.

Νομίζουμε πως είναι σαφές ότι ακόμα δεν έχει δοθεί ικανοποιητική απάντηση στο αν και με ποιο τρόπο θα προστατευτούν τα πολιτικά κόμματα από ενδεχόμενο δόλο κατά τη διεξαγωγή της προεκλογικής περιόδου. Με άλλα λόγια τίθεται το ερώτημα, πώς θα διασφαλιστεί η ακεραιότητα των εκλογών, κάτι που είχαμε επισημάνει νωρίς.

Όσο κι αν δεν καταγράφεται στις δημοσκοπήσεις, υπάρχει ψήφος αντίδρασης, αντισυστημική ψήφος ιδίως από τα δεξιά, και αυτή είναι στόχος να επαναπατριστεί στη μεγάλη πολιτική δεξαμενή. Έτσι η Νέα Δημοκρατία μπλοκάρει την κάθοδο του “κόμματος Κασιδιάρη” κινδυνεύοντας να δημιουργήσει όρους ηρωοποίησης ή έστω συσπείρωσης, από τη μια πλευρά (με ένα σχέδιο νόμου που “ανησυχεί” την αντιπολίτευση και τους πολιτικούς επιστήμονες), ενώ ταυτόχρονα - σύμφωνα με δημοσιεύματα - σκέφτεται να βάλει στο ψηφοδέλτιο επικρατείας τον «Πατριάρχη» της λαϊκιστικής δεξιάς. Στο ίδιο πνεύμα ίσως δεν πρέπει να πέρασε απαρατήρητη σύλληψη Τατσόπουλου, που για αυτή την πλευρά της δεξιάς είναι “κόκκινο πανί”. Ο καιρός γαρ εγγύς… Από τα αριστερά ενδέχεται να υπάρξει αντισυστημική αποχή, και αυτή προσπαθεί ο ΣΥΡΙΖΑ να συγκρατήσει, οξύνοντας τους τόνους της αντιπαράθεσης για τους θεσμούς και την διαφθορά.

Διάβασε, στήριξε το Νήμα - Δες πως


Ο Αρχίδαμος, η Μπάρμπαρα και ο κακός μας καιρός

Κάποια στιγμή θα πρέπει να αποκαλυφθεί ο/η νονός/ά των καιρικών φαινομένων και να  μας εξηγήσει από που αντλεί τόση έμπνευση. Πτώση της θερμοκρασίας και χιονοπτώσεις έως τις αρχές της επόμενης εβδομάδας, ακόμα και στην Αττική προβλέπουν οι μετεωρολόγοι, καθώς η κακοκαιρία «Μπάρμπαρα» (εναλλακτικά κατά τα μετεωρολογικά φόρουμ, Αρχίδαμοςαναμένεται να πλήξει τη χώρα. Δε θα επεκταθούμε. Ακολουθεί αναλυτικό δελτίο του καιρού της επόμενης εβδομάδας

Ο περασμένος Ιανουάριος, πάντως, καταγράφηκε ως ο θερμότερος των τελευταίων 14 ετών και ένας από τους θερμότερους για το μεγαλύτερο μέρος της Ελλάδας, σύμφωνα με τα στοιχεία των 53 μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών. Στον υπόλοιπο πλανήτη, μετά τις ΗΠΑ, τώρα φονικό ψύχος που οφείλεται σε μια πολική μετεωρολογική δίνη πλήττει την Ασία. Στην Ιαπωνία καταγράφηκε την περασμένη εβδομάδα ο πιο ψυχρός Γενάρης, ενώ οι αρχές ετοιμάζονται για νέο κύμα ψύχους την επόμενη εβδομάδα. (Διαβάστε παρακάτω το θέμα για την κλιματική αλλαγή)


ΕΛ.ΑΣ, Μαφία, συμμαχία

Η επικαιρότητα ήταν πλούσια σε θέματα που αφορούν την ΕΛ.ΑΣ, άμεσα και έμμεσα, και που προκαλούν ανησυχία σε οποιονδήποτε πολίτη σε σχέση με την διαφθορά στην Ελληνική Αστυνομία, το κράτος δικαίου, αλλά και τις δυνατότητες συγκάλυψης και παρεμπόδισης της δικαιοσύνης που έχει το "βαθύ αστυνομικό κράτος”. Η Μεγάλη δίκη - η πρώτη - της Ελληνικής Μαφίας με τον σοσιαλμιντιακό κωδικό #GreekMafia, για την οποία έχουμε ήδη γράψει παλιότερα, κατέληξε με την προαναγγελθείσα αθώωση όλων των κατηγορουμένων…

Η αθώωση για τα πλημμελήματα προϊδεάζει μάλλον για την έκβαση της “κύριας δίκης” που αφορά κακουργηματικές κατηγορίες (είχε χωριστεί στα δύο η υπόθεση προκειμένου να μην παραγραφούν τα πλημμελήματα) και είναι αποτέλεσμα της “ταλαιπωρημένης”, κατά τον Πρόεδρο του δικαστηρίου, και με ελλείψεις δικογραφίας.

Την ίδια στιγμή που αθωωνόταν οι υπόδικοι, νέες αποκαλύψεις από το Βήμα και το Mega Channel, έδειχναν πως οι σχέσεις υποκόσμου-ΕΛ.ΑΣ είναι βαθιές και με ρίζες. Οι “νονοί” εμφανίζονται να κατευθύνουν φίλα προσκείμενους αστυνομικούς σε θέσεις κλειδιά της Αστυνομίας, προκειμένου να εξασφαλίσουν το ακαταδίωκτο. Η υπόθεση προκάλεσε την αντίδραση του εισαγγελέα κ. Ντογιάκου, αλλά και πολιτική σύγκρουση. Η σύγκρουση έμελλε αμέσως να επεκταθεί στο θέμα της καταγγελθείσας παρέμβασης Θεοδωρικάκου για συγγενικό του πρόσωπο (τον γιο του όπως μάθαμε από τον ίδιο), που είχε συλληφθεί για κατοχή ναρκωτικών (χασίς).

Τις αποκαλύψεις τις ξεκίνησε το Documento, αλλά τις προχώρησε το Βήμα, το οποίο έχει συνεχίσει να παρακολουθεί το θέμα. Ο Υπουργός ΠΡΟ.ΠΟ έχει υποβάλλει μήνυση εναντίον του αξιωματικού που κατήγγειλε το γεγονός, ενώ ο δικηγόρος του Υπουργού κ. Αλέξης Κούγιας θα καταθέσει μήνυση εναντίον του ίδιου αξιωματικού εκ μέρους του γιου του Υπουργού, αλλά προαναγγέλλει και μήνυση εναντίον του δημοσιογράφου του Βήματος που ασχολήθηκε με την υπόθεση


Απεργίες για τις συντάξεις στην Γαλλία

French protests against Macron’s pension reform gather momentum

Για μια ακόμα φορά οι Γάλλοι εργαζόμενοι βγήκαν στους δρόμους για να αντιπαρατεθούν στα σχέδια της κυβέρνησης του Εμμανουέλ Μακρόν για αύξηση του κατώτατου ορίου συνταξιοδότησης στη χώρα. Οι Γάλλοι επιμένουν να αρνούνται το αναπόφευκτο της αύξησης των ορίων με εξαιρετικά μαχητικό τρόπο, με εκατομμύρια διαδηλωτές στους δρόμους και συνεχείς πρωτοβουλίες των συνδικάτων. Σημειώνουμε σε αντίστιξη, πως οι μεγάλες γαλλικές εταιρείες είχαν τεράστια υπερκέρδη, αλλά σχεδόν μηδενική φορολογία το 2021, ενώ οι στρατιωτικές δαπάνες που εξήγγειλε ο Μακρόν είναι αυξημένες κατά 40% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά


Πόλεμος, πατήρ κερδών για τις πετρελαϊκές

Καθώς ο κόσμος συμπιέζεται από τις πληθωριστικές πιέσεις που έχει εγκαταστήσει ο πόλεμος και η ανησυχία για την επόμενη ημέρα είναι διάχυτη, κάποιοι πανηγυρίζουν: οι εταιρείες εξόρυξης υδρογονανθράκων και ενέργειας. Η Shell ανακοίνωσε για το 2022 κέρδη περί τα 40 δισεκατομμύρια δολάρια, διπλάσια από τα περσινά και τα μεγαλύτερα ποτέ στην ιστορία της. Η Shell έχει έδρα την Βρετανία, και οι φωνές για αύξηση της φορολόγησης των υπερκερδών δυνάμωσαν με την είδηση, κάτι όμως που αποκλείει η παρούσα κυβέρνηση συντηρητικών. Η Shell δεν είναι η μόνη που έχει κερδίσει από τον πόλεμο. H Exxon έφτασε τα 54 δισεκατομμύρια δολάρια κερδών, ιστορικό ρεκόρ όλων των πετρελαϊκών εταιρειών, ενώ η Chevron τα 34 δισ. $. Τέσσερις μεγάλες εταιρείες πετρελαίου μόνο, είχαν πωλήσεις πάνω από ένα τρισεκατομμύριο δολάρια, πέντε φορές το ΑΕΠ της Ελλάδας, μια επικερδής χρονιά άνευ προηγουμένου. Ας υπενθυμίσουμε πως η Exxon έχει μηνύσει την ΕΕ για τον φόρο στα υπερκέρδη τον οποίο θεωρεί “αντιπαραγωγικό”.

Πρόκειται για τις ίδιες εταιρείες που οδηγούν την κούρσα προς τον κλιματικό Αρμαγεδδώνα, βοηθούμενες από τον Πρόεδρο Μπάιντεν που έχει πετάξει στο καλάθι των αχρήστων τις προεκλογικές κλιματικές του δεσμεύσεις…

Η κλιματική κρίση απαιτεί πολιτική αλλαγή

Στη συμφωνία του Παρισιού το 2015, οι παγκόσμιοι ηγέτες έθεσαν ως στόχο τη συγκράτηση της υπερθέρμανσης του πλανήτη κάτω από τον 1,5 °C. Κανείς δεν πιστεύει σοβαρά ότι αυτό μπορεί να επιτευχθεί. Όμως, σύμφωνα με μια νέα έρευνα, ο λόγος δεν είναι ότι δεν διαθέτουμε αρκετές πρώτες ύλες ώστε να διατηρήσουμε την ενεργειακή μας κατανάλωση χωρίς αύξηση του ατμοσφαιρικού άνθρακα: Σε ό,τι αφορά το αλουμίνιο, τον χάλυβα και τα μέταλλα σπάνιων γαιών, υπάρχουν - σύμφωνα πάντα με την έρευνα - επαρκή διαθέσιμα κοιτάσματα και η εξόρυξη και επεξεργασία τους δε θα παράγει τόσες εκπομπές αερίων ώστε να θερμανθεί ο κόσμος πάνω από 2°C. Το πρόβλημα είναι πολιτικό καθώς απαιτεί σοβαρή αναδιάρθρωσή των οικονομικών συστημάτων και της βιομηχανικής παραγωγής.

Σύμφωνα με το Climate Inequality Report 2023 του World Inequality Lab ενώ, κάθε χώρα συμβάλλει στις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, δεν το κάνουν όλες με τον ίδιο τρόπο. Οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής δεν κατανέμονται ισότιμα σε όλο τον κόσμο: κατά μέσο όρο, οι χώρες με χαμηλό και μεσαίο εισόδημα χώρες υφίστανται σοβαρότερες επιπτώσεις από ό,τι οι τις πλουσιότερες χώρες.

Το κορυφαίο 10% των παγκόσμιων ρυπαντών διοξειδίου του άνθρακα παράγει σχεδόν το ήμισυ όλων των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Oι μεγαλύτεροι ρυπαντές είναι πιο πιθανό να είναι καλύτερα προστατευμένοι από τις δυσμενείς συνέπειες της κλιματικής αλλαγής. Ως εκ τούτου, τα κίνητρά τους για τη μείωση των εκπομπών δεν είναι απαραίτητα ευθυγραμμισμένα με τις ζημιές που προκαλούν αυτές οι εκπομπές.

Αυτό ισχύει τόσο σε διεθνές επίπεδο, όσο και στο εσωτερικό των χωρών. Ας σημειώσουμε πως το χάσμα μεταξύ της εκπομπής αερίων του θερμοκηπίου μεταξύ πλουσίων και φτωχών στην ίδια χώρα είναι πλέον μεγαλύτερο από το χάσμα μεταξύ χωρών… Όπως λέει στον Guardian o Peter Newell, καθηγητής διεθνών σχέσεων στον Πανεπιστήμιο του Sussex:

«[Η έκθεση δείχνει πως] η αντιμετώπιση της παγκόσμιας φτώχειας δεν θα προκαλέσει την εξάντληση του “προϋπολογισμού άνθρακα” όπως συχνά υποστηρίζεται. Θα το κάνει όμως η αποτυχία της αντιμετώπισης των προνομίων της “ρυπαίνουσας ελίτ”. Πρόκειται για συσχετισμένους παράγοντες μια και η μείωση της κατανάλωσης άνθρακα στην κορυφή μπορεί να ανοίξει χώρο για να βγει κόσμος από την φτώχεια».

ΕΛΛΑΔΑ

Ξεσηκωμός στην Ιεράπετρα για το νοσοκομείο της πόλης

Μετά το Ρέθυμνο, και η Ιεράπετρα ξεσηκώνεται για να υπερασπιστεί το νοσοκομείο της. Όπως λέει και η Επιτροπή Φορέων για το Νοσοκομείο της Ιεράπετρας, η διαμαρτυρία αφορά το ότι “..μετά από χρόνια συστηματικής και σκόπιμης υποβάθμισης, υποστελέχωσης και υποχρηματοδότησης το νοσοκομείο Ιεράπετρας σήμερα βρίσκεται σε δραματική κατάσταση, λειτουργεί μετά βίας”. Φαίνεται μάλιστα πως υπάρχουν σχέδια για τον “υποβιβασμό του” σε Κέντρο Υγείας. Η συμμετοχή στο συλλαλητήριο ήταν καθολική, καθώς σε μια πόλη 16.000 κατοίκων πρέπει να βρέθηκε πάνω από τον μισό της πληθυσμό στον δρόμο.

Εικόνα από drone τμήματος της πορείας / συγκέντρωση στην πόλη

Των διαμαρτυριών είχε προηγηθεί πριν μια εβδομάδα, η επεισοδιακή υποδοχή της αναπληρώτριας Υπ. Υγείας, κ. Μίνας Γκάγκα από πολίτες και νοσοκομειακό προσωπικό κατά την περιοδεία της στην Κρήτη.

Οι κινητοποιήσεις στην Κρήτη είναι ενδεικτικές της υποβάθμισης της δημόσιας υγείας και της κατάρρευσης του ΕΣΥ, κάτι που φυσικά δεν αφορά μόνον την Κρήτη, αλλά όλο το σύστημα υγείας και ιδιαίτερα τα περιφερειακά νοσοκομεία

Στα άκρα οι Καλλιτέχνες

Η τροπολογία που έφερε η κυβέρνηση Μητσοτάκη για να κατευνάσει τις αντιδράσεις των καλλιτεχνών για την υποβάθμιση των καλλιτεχνικών τους πτυχίων, υπερψηφίστηκε μεν, αλλά δεν έτυχε καθόλου θερμής υποδοχής από τους ίδιους τους καλλιτέχνες, αφού δεν αντιμετώπιζε τίποτα από όσα κατήγγειλαν. Οι καλλιτέχνες προχώρησαν σε, σπάνιας συμμετοχής, απεργία και σε κινητοποιήσεις χθες, ενώ έχουν προαναγγείλει νέα απεργιακή κινητοποίηση την Τετάρτη 8/2, ημερομηνία που έχουν βάλει άλλωστε προθεσμία και οι καθηγητές του Εθνικού Θεάτρου πριν την μαζική τους παραίτηση. Χθες η συγκέντρωση διαμαρτυρίας των Καλλιτεχνών ήταν μαζική και ειρηνική, αλλά παρόλα αυτά αντιμετωπίστηκε με δακρυγόνα, έξω από το “προστατευμένο” Εθνικό Θέατρο…

Διαβάστε σχετικά

Το ΣτΕ παρεμβαίνει στην ξέφρενη τουριστικοποίηση της Αθήνας

Σε ρεπορτάζ του πάντα ενημερωμένου Γιώργου Λιάλιου στην Καθημερινή μάθαμε ότι το Συμβούλιο της Επικρατείας  δικαίωσε πολίτη που προσέφυγε κατά αποφάσεων της Υπηρεσίας Δόμησης Αθηνών και της Διεύθυνσης Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων του Υπουργείου Πολιτισμού. Ο προσφεύγων είχε ζητήσει νομική συνδρομή όταν γειτονικό κτίριο γραφείων μετατράπηκε σε ξενοδοχείο με roof garden. Έτσι, όχι μόνο έχασε τη θέα στην Ακρόπολη, αλλά αντιμετώπιζε και την προοπτική ενός μπαρ στο επίπεδο του σπιτιού του. Το ΣτΕ αποφάσισε ότι οι κατασκευές εντός του Εμπορικού Τριγώνου θα πρέπει να ελέγχονται από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, τόσο ως προς το ύψος όσο και ως προς τη χρήση. Αυτά ενώ εκκρεμεί η κατεδάφιση τρεισήμισι ορόφων του ξενοδοχείου τής CoCo Mat στην οδό Φαλήρου

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πέφτει ο πληθωρισμός, αλλά όχι και η ανεργία

👉Στο 7,2% μειώνεται για τον Ιανουάριο ο πληθωρισμός από 7,6% τον Δεκέμβριο του 2022, ενώ ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη πέφτει στο 8,5% από 9,2% τους ίδιους μήνες αντίστοιχα σύμφωνα με τη Eurostat. 

👉Το ποσοστό ανεργίας στην Ελλάδα παρέμεινε σταθερό για τρίτο συνεχόμενο μήνα τον Δεκέμβριο στο 11,6%, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ. Η ανεργία πλήττει σταθερά περισσότερους τους νέους (31,3%)  και τις γυναίκες με τα ποσοστά να ανέρχονται σε 15,6% και 8,3% αντίστοιχα. Πρόκειται για το δεύτερο μεγαλύτερο ποσοστό στην Ευρωζώνη, στην οποία ο μ.ο. είναι 6,5%.

🤔Αξίζει όμως να σημειώσουμε την αυξανόμενη απόκλιση μεταξύ εκτιμήσεων της ανεργίας (που γίνεται δειγματοληπτικά) της ΕΛΣΤΑΤ και της καταγραφής των ανέργων του ΟΑΕΔ (πλέον ΔΥΠΑ) που έφτασε τον Δεκέμβριο σε ύψος ρεκόρ, πάνω από 9%:

H απόκλιση αυτή εξηγείται επειδή η “επίσημη” ανεργία δεν υπολογίζει όλους όσους δεν είναι άνεργοι, αλλά μόνο όσους “συνεχίζουν να ψάχνουν για δουλειά” και είναι “άμεσα διαθέσιμοι για εργασία”. Το εξηγούσε πέρυσι στον Οικονομικό Ταχυδρόμο ο Κώστας Παπαδής. Σε όλες τις χώρες υπάρχουν διαφορετικά μέτρα για την ανεργία (βλ. εδώ στις ΗΠΑ), μας παραξενεύει όμως που -αντίθετα με τις ΗΠΑ- τα διαφορετικά μέτρα της ανεργίας μοιάζει να μην είναι καν συσχετισμένα μεταξύ τους ως προς την τάση.

Ακούστε

  • Στο Podcast Explainer, του News24/7, o Γιώργος Αλεξάκης εξηγεί στον Σταύρο Διοσκουρίδη γιατί θέλει ξήλωμα το φορολογικό σύστημα στην Ελλάδα.


Για το ΑΙ στην πολιτιστική βιομηχανία

Για το ΑΙ και τα ζητήματα που ανοίγει η δημοσίευση του εντυπωσιακού Chat GPT γράψαμε βεβαίως αρκετά νωρίς, στην έκδοση του Νήματος για τις Επιστήμες. Μια ακόμα απόπειρα συζήτησης του θέματος ΑΙ και των Μεγάλων Γλωσσικών Μοντέλων στην πολιτιστική παραγωγή, ως δικό μας πρόβλημα όμως και όχι ως μια μόδα που «θα σκοτώσει την Google», θα βρείτε στο κείμενο που παραθέτουμε. Γιατί; Μα επειδή αν το δούμε σαν πρόβλημα της δικής μας πολιτιστικής βιομηχανίας, ίσως καταλάβουμε καλύτερα τα προβλήματα που δημιουργούνται έξω από ψευτοδυισμούς του τύπου «ουτοπία-δυστοπία» και φοβικές αντιδράσεις του τύπου «τα ρομπότ θα μας πάρουν τις δουλειές». Στο μεταξύ, πίσω από το ευπρεπές hype κρύβονται ξανά «καθαριστές περιεχομένου» από την Κένυα, αυτή τη φορά.

Μοιραστείτε το Νήμα στα Social Media

Ετικέτες: