ενδείξεις - αντενδείξεις





πρός τό δεῖν οὕτω



Προηγούμενα εὕσημον λόγον δῶτε








by : tinakanoumegk

 


Για επικοινωνιακή και όχι ουσιαστική διαχείριση της πύρινης καταστροφής της Δαδιάς κάνει λόγο ο Έλληνας επιστήμονας και κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για ολοκληρωτική απώλεια των μεσογειακών δασών στο εγγύς μέλλον, σε συνέντευξή του στη δημοσιογράφο  και στο dikaiologitika.gr.

Η πρώτη ερώτηση που σχεδόν αντανακλαστικά τίθεται στον αναπληρωτή καθηγητή στο Τμήμα Δασολογίας και Διαχείρισης Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, κ. Γεώργιο Κοράκη, ο οποίος βρίσκεται στην άλλη άκρη της τηλεφωνικής γραμμής, νωρίς το πρωί, λίγο πριν αναχωρήσει με τους φοιτητές για πρακτική άσκηση στην ύπαιθρο είναι: «Γιατί κάηκε το δάσος;»

«Η διαχείριση των δασικών πυρκαγιών είναι ένα αντικείμενο με πολλές και μεταβαλλόμενες παραμέτρους που πρέπει οπωσδήποτε να εντάσσεται στην ολοκληρωμένη δασική διαχείριση με μακροπρόθεσμο σχεδιασμό από τη δασική υπηρεσία. Αυτή είναι η μόνη που διαθέτει τη γνώση και τα μέσα για να το κάνει. Διαχείριση πυρκαγιάς δεν σημαίνει απλά πιάνει κάπου μια φωτιά, στέλνω ένα αεροπλάνο να τη σβήσει και τελειώσαμε. Στη δασολογική επιστήμη η διαχείριση των πυρκαγιών είναι ιδιαίτερα μεγάλο κεφάλαιο το οποίο περιλαμβάνει το τρίπτυχο της πρόληψης, της καταστολής αλλά και της αποκατάστασης. Υπάρχουν διαφόρων ειδών δάση, διαφόρων ειδών κίνδυνοι για πυρκαγιές και διαφόρων ειδών πυρκαγιές. Η πρόληψη δεν μπορεί να απομονωθεί από τη διαχείριση και δυστυχώς στην περίπτωση της Δαδιάς, όπως και γενικότερα, στην πράξη δεν υπάρχει πλέον διαχείριση από τη δασική υπηρεσία, η οποία έχει υποβαθμιστεί τραγικά τα τελευταία 25 χρόνια τουλάχιστον», επισημαίνει  ο καθηγητής.

Ο ίδιος περιγράφοντας την ιδιομορφία της περιοχής της Δαδιάς μιλάει για ένα εύφλεκτο «πυρόφιλο» δάσος με συσσωρευμένη καύσιμη ύλη. «Πυρόφιλο χαρακτηρίζεται ένα δάσος που καίγεται σε περισσότερο ή λιγότερο τακτά χρονικά διαστήματα εν μέρει ή  εξ’ ολοκλήρου. Το εύφλεκτο σχετίζεται με το είδος των δέντρων και με τις κλιματικές συνθήκες οι οποίες στις συγκεκριμένες περιπτώσεις είναι ξηροθερμικές. Υπάρχουν δάση που είναι προσαρμοσμένα στο να καίγονται εύκολα και να αναγεννώνται εύκολα, δάση δηλαδή, όπου η φωτιά είναι μέρος του κύκλου ζωής τους. Αυτό δε σημαίνει ότι αντέχουν σε πυρκαγιές που επαναλαμβάνονται σε σύντομο χρονικό διάστημα, γιατί τότε θα εξαφανιστούν. Τα εύφλεκτα δάση έχουν την τάση να δημιουργούν μόνα τους τις συνθήκες ανάφλεξης, καθώς συσσωρεύουν ξηρή βιομάζα».

Σύμφωνα με τον καθηγητή εδώ ακριβώς βρίσκεται και η καρδιά του προβλήματος. Αυτή η ξηρή βιομάζα μπορεί να απομακρύνεται από το δάσος είτε με φυσικό -απουσία του ανθρώπου- τρόπο μέσω των φυτοφάγων ζώων, είτε μέσω της βόσκησης (και όχι της υπερβόσκησης). Αν λείπουν τα προηγούμενα -ή σε συνδυασμό με αυτά- την απομάκρυνση αναλαμβάνει η δασική υπηρεσία, με επιλεκτικές υλοτομίες στο πλαίσιο της προγραμματισμένης διαχείρισης και μετά από διαχειριστική μελέτη που ανανεώνεται κάθε δεκαετία στη βάση της αρχής της αειφορίας. «Στη Δαδιά σταδιακά εγκαταλείφτηκε η βόσκηση και συσσωρεύτηκε μεγάλος όγκος καύσιμης ύλης. Την ίδια περίοδο το δασαρχείο δεν παρενέβη με την απαιτούμενη καλλιέργεια του δάσους γιατί ουσιαστικά η υπηρεσία βρίσκεται υπό διάλυση, καθώς δεν διαθέτει ούτε προσωπικό, ούτε πόρους για να επιτελέσει το έργο της. Αυτή τη στιγμή δεν διαθέτει ούτε έναν δασολόγο αν και στο οργανόγραμμά της προβλέπονται τουλάχιστον 4 θέσεις δασολόγων. Ουσιαστικά μιλάμε για μια λειτουργικά ανύπαρκτη υπηρεσία», καταγγέλλει ο Έλληνας επιστήμονας, υποστηρίζοντας πως απαιτούνται γενναίες αλλαγές αναφορικά με τον ρόλο των δασικών υπηρεσιών, οι οποίες παντού, στον προηγμένο κόσμο, διαδραματίζουν καταλυτικό ρόλο στην προστασία των δασών. «Αν θέλουμε να διατηρηθεί το πολύτιμο εναπομείναν εθνικό δασικό κεφάλαιο οι δασικές υπηρεσίες στη χώρα μας πρέπει να ξαναβρούν τον ρόλο τους και οι δασικοί να ασχοληθούν πιο ενεργά με τη διαχείριση των δασών. Με το σημερινό ιλιγγιώδη ρυθμό καταστροφής τα γνωστά μας άλλοτε εκτεταμένα μεσογειακά πευκοδάση σε λίγα χρόνια θα αποτελούν μόνο μια ανάμνηση», συμπληρώνει.

Η διαχείριση των πυρκαγιών είναι πολιτική απόφαση

Σύμφωνα με τον κ. Κοράκη η ολοκληρωμένη διαχείριση των πυρκαγιών στη χώρα μας είναι καθαρά πολιτική απόφαση και ευθύνη, την οποία δεν αναλαμβάνει ποτέ κανείς. Ο ίδιος κάνει λόγο για επικοινωνιακή αντιμετώπιση των πυρκαγιών με όρους κλιματικούς, η οποία εμφανίστηκε από τότε που η Πυροσβεστική Υπηρεσία ανέλαβε την δασοπυρόσβεση, αλλά και για έλλειψη συντονισμού. «Από τη στιγμή που η δασοπυρόσβεση ανατέθηκε στην ΠΥ επιχειρείται η καθοδήγηση της κοινής γνώμης. Έχει αναπτυχθεί και εφαρμόζεται συγκεριμένη επικοινωνιακή πολιτική. Αυτή εστιάζει στην υπέρμετρη προσπάθεια κατάσβεσης των πυρκαγιών, η οποία όμως δεν αποδίδει καρπούς γιατί επηρεάζεται από εξωγενείς παράγοντες όπως η κλιματική αλλαγή η οποία έχει ξεσπάσει τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας. Ωστόσο για αυτούς που έχουν κάποια εμπειρία ή έχουν έστω μνήμη της καταστολής των δασικών πυρκαγιών μέχρι την δεκαετία του 1990 πρόκειται καθαρά για μιντιακά επικοινωνιακά τεχνάσματα.. Για παράδειγμα, ο όρος “δύσβατο ανάγλυφο” μιας περιοχής δεν είχε ακουστεί ποτέ πριν το 1997 όταν συντόνιζε τις δασοπυροσβέσεις το δασαρχείο. Η λέξη «δύσβατο» δεν υπήρχε για έναν δασάρχη που γνώριζε το δάσος του σπιθαμή προς σπιθαμή και γνώριζε τη θέση που προσφέρεται για να δώσει τη μάχη. Ωστόσο η πυροσβεστική δεν ψεύδεται. Προφανώς και είναι μια περιοχή δύσβατη για έναν πυροσβέστη της πόλης ο οποίος πιθανώς δεν έχει πάει ποτέ στο δάσος και καλείται να φέρει σε πέρας μια επιχείρηση, σε περιβάλλον άγνωστο για το οποίο δεν έχει εκπαιδευτεί. Παράλληλα είναι αναμενόμενο να μην μπορεί η Πολιτική  Προστασία να συντονίσει από την Αθήνα κάτι τόσο περίπλοκο και τοπικά εξειδικευμένο. Από τη στιγμή που ο συντονισμός πέρασε σε αυτούς που δεν ξέρουν πού να αποστείλουν τις δυνάμεις, ζούμε αυτά που ζούμε και που αναπόφευκτα θα τα ζήσουμε και στο μέλλον. Με μια λέξη: “αναποτελεσματικότητα”. Και αυτό δεν είναι μια άποψη προσωπική, το λένε οι αριθμοί. Οι αδιανόητες απώλειες της τελευταίας 25ετίας. Για αυτό επιμένω πως όλα είναι πολιτική απόφαση. Υπάρχει κάποιος λόγος που γίνονται αυτά», τονίζει ο Καθηγητής.

Με την έναρξη της πυρκαγιάς στη Δαδιά ένας άλλος επιστήμονας, ο καθηγητής Κώστας Ποϊραζίδης, μέχρι πρότινος Πρόεδρος ΔΣ του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Δάσους Δαδιάς- Λευκίμης- Σουφλίου και βαθύς γνωστής της περιοχής κατήγγειλε δημόσια με άρθρο του σε τοπικό μέσο (evros24.gr) τη σχεδόν άδεια από νερό λεκάνη του φράγματος της Λύρας, το οποίο, όταν χρειάστηκε, δεν ήταν διαθέσιμο για κατασβέσεις. Ο καθηγητής Κοράκης δεν διαφωνεί μαζί του: «Ισχύει ότι οι ταμιευτήρες νερού της περιοχής είχαν πληρότητα 10-15% και μάλιστα κάποιες μικρότερες δεξαμενές ήταν άδειες. Αυτό σημαίνει ότι δεν υπήρξε κατάλληλη εποπτεία και μέριμνα για να είναι γεμάτες την κρίσιμη ώρα. Αν έχουν μπουκώσει με φερτά υλικά ή έχουν διαρροές σαφώς και δεν θα έχουν νερό. Είναι κρίμα σε ένα δάσος όπως αυτό της Δαδιάς στο οποίο η φωτιά είναι αναμενόμενη με μαθηματική ακρίβεια, και για αυτό είναι καλά  διανοιγμένο οδικά, με αντιπυρικές ζώνες και υποδομές πυρόσβεσης όπως οι ταμιευτήρες και οι υδατοδεξαμενές, να χάνεται τελικά η μάχη από κακούς χειρισμούς».

Υπάρχει τεχνολογία για παρατήρηση πυρκαγιών αλλά και πάλι καιγόμαστε

Ένα ακόμη ερώτημα που μου έρχεται αυθόρμητα στο μυαλό και που θέτω στον Έλληνα επιστήμονα είναι αφού υπάρχουν εργαλεία που συλλέγουν δεδομένα π.χ. από τους δορυφόρους και που μπορούν να συμβάλουν στις προσπάθειες παρακολούθησης της εξέλιξης μιας πυρκαγιάς, γιατί συνεχίζουμε να καιγόμαστε; «Σαφώς και υπάρχει μοντέρνα τεχνολογία, όπως για παράδειγμα αισθητήρες που ανιχνεύουν και ειδοποιούν για την πυρκαγιά, το ζήτημα και πάλι είναι ποιος θα πάει να τη σβήσει ή καλύτερα ποιος θα συντονίσει τις δυνάμεις πυρόσβεσης. Στα Βίλια πέρσι η φωτιά εντοπίστηκε  από το πρώτο 5λεπτο και ξέραμε που ήταν, (είδαμε και το βίντεο) αλλά παρόλα αυτά η φωτιά επεκτάθηκε. Το ζήτημα δεν είναι να έχεις τον αισθητήρα. Το ζήτημα είναι να ξέρεις τι θα κάνεις όταν δώσει σήμα ο αισθητήρας, το πώς θα κινηθείς, πού θα πάς και ποιους θα κινητοποιήσεις».

Ο κ. Κοράκης κάνει λόγο για ενδεχόμενη μεγάλη οικολογική καταστροφή στη Δαδιά, εφόσον τα οικοσυστήματα και η βιοποικιλότητα που χάνεται δεν μπορεί να αποκατασταθεί εύκολα. Φέρνει σαν παράδειγμα την Πάρνηθα και την απώλεια του δάσους την ενδημικής κεφαλληνιακής ελάτης. Σύμφωνα με τα λεγόμενά του στην Πάρνηθα το έλατο για την τωρινή και την επόμενη γενιά τελείωσε, δεν πρόκειται να επανέλθει σύντομα. Αν η φύση λειτουργήσει ανεπηρέαστη ίσως το ξαναδούμε σε 120 χρόνια! Βέβαια στο τομέα της αποκατάστασης για να βοηθήσουν την φύση να ανακάμψει η προσπάθεια των επιστημόνων δεν σταματάει ποτέ. «Η  ίδια η φύση έχει αναγεννητική ικανότητα για αυτό και μετά από μια φωτιά περιμένουμε τα αμέσως επόμενα χρόνια προστατεύοντας το έδαφος και την αναγέννηση ως κόρη οφθαλμού. Σίγουρα στη Δαδιά έχει γίνει μεγάλη καταστροφή, καθώς εκτός της περιφερειακής ζώνης η φωτιά μπήκε και στον νότιο πυρήνα. Η πραγματική έκταση της ζημιάς θα μπορεί να εκτιμηθεί μετά την κατάσβεση. Ελπίζουμε να έχουν μείνει περιοχές που η φωτιά πέρασε μόνον έρπουσα καίγοντας την φυλλάδα και τον υπόροφο. Γνωρίζοντας το συγκεκριμένο δάσος και τα είδη εκτιμώ ότι δεν θα χρειαστεί παρέμβαση με αναδασώσεις τα επόμενα χρόνια.

Σε κάθε περίπτωση ο κανόνας είναι στα μεσογειακά δάση να περιμένουμε 2-4 χρόνια για να δούμε την αναγέννηση της φύσης και για να αποφασίσουμε αν θα παρέμβουμε. Αλλά και αυτό είναι μια άλλη μεγάλη συζήτηση. Η αναδάσωση γίνεται μόνο όταν είναι απολύτως απαραίτητη και απαιτεί προγραμματισμό και οργάνωση. Ο κρισιμότερος παράγοντας είναι η ορθή επιλογή αναδασωτικού υλικού. Ακούμε τελευταία πολιτικούς και άλλους να δηλώνουν περήφανα πως θα φυτευτούν 100.000 ανθεκτικά και γονιδιακά εξελιγμένα δέντρα σε μια περιοχή και πρέπει να είμαστε υποψιασμένοι. ¨Όπως υποψιασμένοι πρέπει να είμαστε και με κάθε τηλε-ειδήμονα που έχει άποψη επί παντός επιστητού, για τον οποίο δεν γνωρίζουμε τι κίνητρο έχει και ποια συμφέροντα εξυπηρετεί. Τα νούμερα των δέντρων και η επίδειξη δεν λένε τίποτα. Ο κόσμος πρέπει να εμπιστεύεται αυτούς που διαθέτουν τη γνώση, τους ειδικούς», συστήνει ο κ. Κοράκης.

Τελικά ποιοι βάζουν τις φωτιές;

Ολοκληρώνοντας σχεδόν αυτή τη συζήτηση μπαίνω στον πειρασμό να ρωτήσω τον καθηγητή και για κάποιους «βολικούς» μύθους σχετικά με τις πυρκαγιές στη χώρα μας, όπως για παράδειγμα ότι κάποιοι «ξένοι πράκτορες» τις βάζουν σκόπιμα. Ο ίδιος μού απαντά πως η φωτιά στη Δαδιά ήταν αναμενόμενη και για έναν επιπλέον λόγο: «Εκτός από τη διάλυση της δασικής υπηρεσίας έχουμε και έναν επιπλέον επιβαρυντικό παράγοντα, τη διέλευση εκατοντάδων παράνομων μεταναστών μέσα από το δάσος. Ακόμη και αν δεν υπάρχουν αναμεσά τους πράκτορες, ακόμη και αν δεν υπάρχει κακόβουλος εμπρησμός, η τόση κίνηση αυξάνει την πιθανότητα ανάφλεξης. Πέρσι και πρόπερσι σβήστηκαν φωτιές, ευτυχώς μικρές, που τις είχαν βάλει μετανάστες. Κάποιος, για παράδειγμα, χάθηκε μέσα στο δάσος και άναψε φωτιά για να τον εντοπίσουν, ορισμένοι ανάβουν κατά τη διάρκεια της νύχτας για να ζεσταθούν, χώρια του ότι πολλοί ασφαλώς κουβαλούν πάνω τους σπίρτα, αναπτήρες και εύφλεκτα υλικά…».

Σύμφωνα με τον Καθηγητή, το Εθνικό Πάρκο Δάσους Δαδιάς-Λευκίμμης-Σουφλίου εκτός από προστατευόμενη περιοχή- «κιβωτός βιοποικιλότητας» διεθνούς σημασίας, τα τελευταία 20 χρόνια έχει αποτελέσει και ένα ζωντανό εργαστήριο για την έρευνα και την εκπαίδευση δεκάδων φοιτητών του οικείου Τμήματος Δασολογίας που εδρεύει στην γειτονική Ορεστιάδα. Εκεί έχουν καταγραφεί γενικά 219 είδη πουλιών, 40 είδη ερπετών και αμφιβίων και 36 είδη θηλαστικών, όπως επίσης και σπάνια φυτά και από το 1980 η περιοχή έχει ανακηρυχθεί προστατευόμενη.

«Έχω μια  μικρή ελπίδα ότι μια φωτιά τέτοιου μεγέθους μπορεί μεν κατά θέσεις να είναι εντελώς καταστροφική, αλλά μπορεί και να αφήσει στο πέρασμά της άκαφτες κηλίδες που θα είναι και οι σημαντικότεροι πυρήνες αναγέννησης του νέου δάσους. Τα δέντρα που θα έχουν απομείνει θα βοηθήσουν ιδιαίτερα στην γρήγορη αποκατάσταση του δασικού οικοσυστήματος. Αυτό που είναι πολύ σημαντικό το αμέσως επόμενο διάστημα είναι το εάν και το πώς θα απομακρυνθεί το καμένο ξύλο από την συστάδα. Μια πολύ κρίσιμη απόφαση που θα έχει άμεσες θετικές ή αρνητικές επιπτώσεις στην περαιτέρω διατάραξη του οικοσυστήματος και την πορεία αναγέννησης του δάσους. Το εγχείρημα δεν είναι τόσο απλό, γιατί εδώ δεν μιλάμε για ένα χωράφι. Ισως πρέπει να πάμε στρέμμα-στρέμμα», καταλήγει ο Έλληνας επιστήμονας.

dikaiologitika.gr

by : tinakanoumegk

 Ntinos Papantoniou

Η βαριά βιομηχανία της Ελλάδας είναι ο τουρισμός; Αυτά λένε οι κεκέδες της πλατείας,στα κομματικά ακροατήρια,στους καταχρεώμενους ξενοδόχους,στις ΥΕΝΕΔ. Στη χώρα μπανανία δεν υπάρχει ένα σοβαρό επιμελητήριο ξενοδόχων,δεν υπάρχουν ούτε επιμελητήρια. Οι ψευτο σύμβουλοι, απόφοιτοι του Harvard και του London school, αποθεώνουν αυτόν τον μαζικό τουρισμό που μετράει κεφάλια και όχι προστιθέμενη αξία ανά επισκέπτη. Κι αυτό γιατί ο ελληνικός τουρισμός σε μεγάλο βαθμό προωθεί τις ολλανδικές, τις βελγικές, τις πολωνικές ντομάτες,τα εισαγόμενα μέλια, τα εισαγόμενα τυριά και τα εισαγόμενα κρέατα. Ακόμα και τα αναμνηστικά και τουριστικά αντικείμενα, αντικείμενα μνήμης, ιστορίας,μας έρχονται από την φίλη χώρα της ανατολής. Σε μια σοβαρή χώρα, τα αναμνηστικά και τοπικά χειροποίητα προϊόντα, θα ήταν φτιαγμένα από ελληνικά χέρια της επαρχίας και των νησιών.
Το σπουδαιότερο;
Το 2010 Δειλά, δειλά άρχισαν να κουβεντιάζουν για την αλυσίδα αξίας του τουρισμού και το ελληνικό πρωινό. Σήμερα δώδεκα χρόνια μετά περίπου 1000 ξενοδοχεία προσφέρουν ελληνικό πρωινό. Grande successo!!!!
Πόσα είναι τα ξενοδοχεία στην Ελλάδα;
Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία του 2020 του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου της Ελλάδας (ΞΕΕ), του οποίου μέλη είναι τα οριζόμενα ως κύρια τουριστικά καταλύματα, η χώρας μας διαθέτει 10.052 ξενοδοχεία, που μεταφράζονται σε 438.294 δωμάτια και 869.250 κλίνες.


Το παρακάτω κείμενο του Ιπποκράτη Χατζηαγγελιδη αφιερωμένο εξαιρετικά στα ψεύτικα διδακτορικά της πλατείας Συντάγματος.
Το κλειδί που θα ξεκλειδώσει την ελληνική οικονομία - slpress.gr
SLPRESS.GR
Το κλειδί που θα ξεκλειδώσει την ελληνική οικονομία - slpress.gr

Το κλειδί που θα ξεκλειδώσει την ελληνική οικονομία - slpress.gr
by : tinakanoumegk
Πολιτεία: Κορινθιακή ή αλλιώς μαύρη σταφίδα.Ένα εμβληματικό ...: Μιχάλης Καρβέλας Χημικός MSc, ΜΒΑ Διαχειριστής της ομάδας facebook "κορινθιακή (μαύρη) σταφίδα" 

Παρασκευή 21 Ιουλίου 2017

Μιχάλης Καρβέλας

Χημικός MSc, ΜΒΑ
Διαχειριστής της ομάδας facebook "κορινθιακή (μαύρη) σταφίδα"



Ακόμα και σήμερα μπορεί να δει κανείς τα αποτυπώματα της κορινθιακής σταφίδας στις περιοχές στις οποίες ήκμασε η καλλιέργεια και το εμπόριό της. Κάποια ελάχιστα από εκείνα τα στοιχεία που αποδεικνύουν την αλληλεπίδραση του προϊόντος με την ελληνική πραγματικότητα είναι αρχικά η χρηματοδότηση και κατασκευή μεγάλων έργων υποδομής του νεοϊδρυθέντος Ελληνικού κράτους από και για την εμπορία της μαύρης σταφίδας, όπως η αναβάθμιση – κατασκευή μεγάλων εξαγωγικών λιμανιών, η έναρξη της κατασκευής του σιδηρόδρομου της Πελοποννήσου και της διώρυγας της Κορίνθου με σκοπό την καλύτερη και ταχύτερη μεταφορά της στις αγορές του εξωτερικού. Ακόμα, η κατασκευή κτηρίων σπουδαίας πολιτιστικής σημασίας και κληρονομιάς (Θέατρο Απόλλων στην Πάτρα -έργο του διάσημου αρχιτέκτονα Τσίλλερ-, Ιερός Ναός Αγίου Ανδρέα Πατρών, η κατασκευή νεοκλασικών αρχοντικών και αποθηκών σε όλες τις περιοχές καλλιέργειάς της, που ανήκαν σε σταφιδέμπορους της εποχής), αλλά και η δημιουργία γιορτών και εκδηλώσεων (π.χ. το καρναβάλι της Πάτρας), οφείλονται κυρίως στον πλούτο τον οποίο δημιούργησε το εμπόριο της κορινθιακής σταφίδας και στις επιρροές από τις χώρες της δυτικής Ευρώπης στις οποίες κατευθυνόταν το προϊόν.

Η κορινθιακή σταφίδα καλλιεργείται σχεδόν αποκλειστικά στον Ελλαδικό χώρο κατά 80%, που την ευνοεί το μικροκλίμα της περιοχής, ενώ αντίστοιχες προσπάθειες καλλιέργειάς της σε άλλες περιοχές του πλανήτη έδωσαν υποδεέστερες ποιότητες σταφίδας. Πιο συγκεκριμένα, παράγεται στους νομούς Αχαΐας, Μεσσηνίας, Ηλείας, Κορινθίας, Ζακύνθου και Κεφαλονιάς και όχι μόνο στην Κόρινθο, όπως πιστεύουν αρκετοί λόγω του ονόματος της ποικιλίας της, συγχέοντάς την αρκετές φορές με την ξανθή σταφίδα, τη σουλτανίνα. Το όνομά της το οφείλει στον Κορινθιακό κόλπο, από τα λιμάνια του οποίου ξεκίνησαν οι πρώτες εξαγωγές της.
Σταφίδα πριν τον τρύγο


Σήμερα καλλιεργούνται συνολικά 100.000 στρέμματα στις παραπάνω περιοχές. Η ετήσια παραγωγή της κορινθιακής σταφίδας κυμαίνεται από 20.000 έως 25.000 τόνους. Οι εξαγωγές της κορινθιακής σταφίδας υπερβαίνουν τα 30 εκ. ευρώ ετησίως με σταθερή ή και ανερχόμενη τάση. Το μεγαλύτερο μέρος, περίπου το 95%, της παραγωγής εξάγεται και οι κυριότερες χώρες εξαγωγής είναι οι απαιτητικές αγορές της Δυτικής Ευρώπης (Αγγλία, Ολλανδία, Γαλλία, Γερμανία, Σκανδιναβικές χώρες), οι Η.Π.Α., η Αυστραλία κ.ά. 

Στηρίζει, εν μέσω κρίσης, απευθείας το εισόδημα περίπου 15.000 οικογενειών σταφιδοπαραγωγών και έμμεσα τις τοπικές κοινωνίες, σε περιοχές ορεινές και μειονεκτικές και με παραδοσιακά χαμηλό ΑΕΠ (Δυτική Ελλάδα, Πελοπόννησος κ.ά.) Η καλλιέργεια της κορινθιακής σταφίδας είναι δύσκολη, κοστοβόρα και απαιτητική, έτσι ώστε να αποκτηθεί ένα ποιοτικό αγροτικό προϊόν έτοιμο προς κατανάλωση. Απαιτεί την παρουσία του αγρότη στο χωράφι 11 μήνες το χρόνο, ενώ συμμετέχει όλη η οικογένεια του παραγωγού στην καλλιέργειά της.
 
Άπλωμα σταφίδας από όλα τα μέλη της οικογένειας
Ένα κατεξοχήν Ελληνικό και εξαγώγιμο προϊόν, το οποίο οδηγείται στις απαιτητικές αγορές του εξωτερικού έχοντας ως «διαβατήριό» της πιστοποιητικά και αυστηρές διασφαλίσεις ποιότητας, καθώς και τις πρόσφατες κλινικές μελέτες (σημειωτέον ότι είναι το πρώτο και μοναδικό μέχρι στιγμής είδος σταφίδας παγκοσμίως για το οποίο έχουν γίνει κλινικές μελέτες σε εθελοντές), που είναι ήδη δημοσιευμένες σε έγκριτα, διεθνή, επιστημονικά περιοδικά, οι οποίες αποδεικνύουν ότι από την ένταξη της μαύρης κορινθιακής σταφίδας στην καθημερινή διατροφή, υπάρχει σημαντική μείωση στην αρτηριακή πίεση, δημιουργείται «ασπίδα» ενάντια στα καρδιαγγειακά νοσήματα, μειώνεται η «κακή» χοληστερίνη, επιπλέον δε στα πλαίσια μια ισορροπημένης διατροφής δεν υπάρχει καμία αρνητική επίδραση στους διαβητικούς! Συνεπώς, αν ο όρος υπερτροφή (superfood) μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σε ένα τρόφιμο, τότε αυτό θα μπορούσε να είναι σίγουρα η ΕΛΛΗΝΙΚΗ μαύρη σταφίδα!

Δυστυχώς η εν Ελλάδι κατανάλωση της μαύρης σταφίδας είναι πολύ μικρή, αγγίζοντας μετά βίας τους 1.000 τόνους, όταν την ίδια στιγμή ο Έλληνας καταναλωτής προτιμά άλλα εισαγόμενα είδη σταφίδας και συναφών ειδών. Ενδεικτικά αναφέρουμε, ότι αν και μόνον αν οι κάτοικοι των σταφιδοπαραγωγών περιοχών κατανάλωναν καθημερινά την ελάχιστη -αποδεδειγμένα από τις κλινικές μελέτες- ποσότητα σταφίδας προς βελτίωση της υγείας, η οποία είναι περίπου 50 γραμμάρια, τότε η μισή εγχώρια παραγωγή του προϊόντος δεν θα «κατάφερνε» να περάσει τη διώρυγα της Κορίνθου για να εξαχθεί !!! 

Πιο συγκεκριμένα, για την Αχαΐα γεννιούνται τα εξής ερωτήματα: 
Πόσα ξενοδοχεία έχουν κορινθιακή σταφίδα στο πρωινό τους; 
Πόσες καφετέριες προσφέρουν κέρασμα με μαύρη σταφίδα (π.χ. σταφιδόψωμο) μαζί με τον καφέ;
Πόσοι χώροι εστίασης χρησιμοποιούν την κορινθιακή σταφίδα στα φαγητά και τα άλλα εδέσματά τους;
Πόσα ζαχαροπλαστεία, φούρνοι κ.λπ. χρησιμοποιούν τη μαύρη σταφίδα στα προϊόντα τους;

Η ενίσχυση της κατανάλωσης της μαύρης κορινθιακής σταφίδας πρέπει να ξεκινήσει από τους τόπους παραγωγής της κι ας λένε κάποιοι ότι έχουμε χορτάσει από σταφίδα, επειδή την καλλιεργούμε χρόνια τώρα! Εμείς οι κάτοικοι της Αχαΐας, που γνωρίζουμε καλά το προϊόν, πρέπει πρώτοι να τη ζητάμε ως καταναλωτές και να την εντάξουμε στην καθημερινή μας διατροφή, δίνοντας το καλό παράδειγμα και το ερέθισμα σε αυτούς που είτε δεν τη γνωρίζουν είτε ακόμα χειρότερα την μπερδεύουν με άλλα υποδεέστερα, αλλά και εισαγόμενα είδη σταφίδας και συναφών προϊόντων.
 
Περιοχέςπαραγωγης σταφίδας- ΑΣΟ
Πρέπει να ενισχυθεί ξανά από την αρχή ο «μύθος» της κορινθιακής σταφίδας, μέσω της στήριξής της από τα νέα ευρήματα που η έρευνα αποδεικνύει για τις μοναδικές της διατροφικές ιδιότητες. Αυτό δεν μπορεί να γίνει δίχως να ξεκινήσει από κάτω. Όλες οι σύγχρονες τεχνικές μάρκετινγκ για τα παραδοσιακά προϊόντα προϋποθέτουν τοπική αναγνωσιμότητα και στήριξη.

Αξίζει να βάλουμε στην καθημερινή μας διατροφή τη μοναδική μαύρη κορινθιακή σταφίδα, η οποία είναι πιο πλούσια σε αντιοξειδωτικά και άλλα διαθρεπτικά στοιχεία και επιπλέον είναι οικονομικά πιο προσιτή από τα διάφορα είδη ξενόφερτων μούρων, που έχουν γίνει τόσο μεγάλη μόδα το τελευταίο διάστημα σε ό,τι αφορά τις αντιοξειδωτικές ιδιότητές τους.
Ο κόσμος πρέπει να μάθει να επιλέγει τη μαύρη κορινθιακή σταφίδα κι ας γίνει η αρχή από την Αχαΐα που οφείλει να την αναδείξει!



Ενδεικτική Βιβλιογραφία
¨  κορινθιακή (μαύρη) σταφίδα - ομάδα facebook
¨  Αρχείο Συνεταιριστικής Κορινθιακής Σταφίδαας (Σ.ΚΟ.Σ.), πρώην Α.Σ.Ο. (Αυτόνομου Σταφιδικού Οργανισμού)
¨  skos.gr
¨  pesunion.gr
¨  neoikairoi.gr
¨  greekraisins.wordpress.com
¨  dikepaigialeias.gr
by : tinakanoumegk




Με το ξεκίνημα της εποχής του «κορωνοϊού», η λεγόμενη εφοδιαστική αλυσίδα άρχισε να παρουσιάζει αρρυθμίες. Σε διεθνές επίπεδο, παγκοσμιοποίηση γαρ, παρουσιάστηκαν ελλείψεις αγαθών στην αγορά, ανατιμήσεις και γενικά η νέα ψηφιακή εποχή είχε μπουκάρει για τα καλά στις ζωές μας. Όλες οι εμπορικές εταιρίες «έτρεχαν» να προλάβουν να ανεβάσουν e-shops στο διαδίκτυο για να στέλνουν τις παραγγελίες απευθείας. Οι εταιρείες courier έβλεπαν τον όγκο διαχείρισης να πολλαπλασιάζεται και τους χρόνους παράδοσης να επιμηκύνονται κατά πολύ. Μέσα σε αυτό το ζόφο, λοιπόν, της νέας δυστοπικής εποχής ήρθε να προστεθεί και η πολεμική εμπλοκή δυο χωρών, όπως της Ρωσίας και Ουκρανίας, με πολύ σημαντική παραγωγή σε δημητριακά και λιπάσματα. Η εξάρτηση αρκετών χωρών από τα αγροτικά αγαθά των εμπλεκομένων χωρών δημιούργησε αρχικά ανησυχία σε πολλούς και οι όροι «επισιτιστική κρίση» και «επισιτιστική ασφάλεια» έκαναν την εμφάνισή τους.

Πρόκειται για μια αλυσίδα γεγονότων, δεδομένων και καταστάσεων που εντείνουν αυτή την ανησυχία. Δεν είναι μόνο ένας πόλεμος και μια ζωονόσος αλλά ολόκληρο το οικοδόμημα του Εμπορίου, στις σύγχρονες οικονομικές σχέσεις, είναι δομημένο έτσι ώστε να ικανοποιεί τις ανάγκες, πραγματικές ή πλαστές κυρίως, παρέχοντας ουσιαστικά «μοναδικές» λύσεις. Δεν υπάρχουν εναλλακτικά σενάρια άμεσης εφαρμογής για την εφοδιαστική αλυσίδα. Plan B ουσιαστικά δεν υπάρχει. Ή για να το πούμε πιο σωστά, το plan b για να εφαρμοστεί άμεσα θα πρέπει να ακριβοπληρωθεί. Έτσι, για παράδειγμα, εάν ένα container θαλάσσιας μεταφοράς ναυλωνόταν –προ κορωνοϊού– χ δολάρια, με την αρρυθμία της εφοδιαστικής αλυσίδας οι τιμές πολλαπλασιάστηκαν 2 με 3 φορές προς τα πάνω. Για την εφαρμογή εναλλακτικού σχεδίου τα κόστη θα έφταναν σε αστρονομικά επίπεδα. Αυτό σημαίνει ότι μόνο οι κυρίαρχες πολιτικές και οικονομικές δυνάμεις δύνανται να εφαρμόσουν κάποιο εναλλακτικό σχέδιο με σχετική επιτυχία. Στην περίπτωση του κορωνοϊού και της λειτουργίας της εφοδιαστικής αλυσίδας είδαμε ότι δεν τέθηκε κανένα ουσιαστικό σχέδιο β για την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς τους. Στην περίπτωση της Ουκρανίας-Ρωσίας τα πράγματα είναι ολίγον διαφορετικά ως προς την εφοδιαστική αλυσίδα και την εξαγωγή των αγαθών προς τρίτες χώρες. Δεν θα αναφερθούμε καθόλου στο ζήτημα μεταφοράς ενέργειας αλλά θα επικεντρωθούμε στη μεταφορά τροφίμων και αγροτικών προϊόντων από την Ουκρανία. Η συνήθης μεταφορά σιταριού διεθνώς είναι δια θαλάσσης μέσω χύδην φορτίων. Αυτός ο τρόπος, όπως ήταν αναμενόμενο, δεν βρίσκεται σε λειτουργία αφού δεν είναι ασφαλής η μεταφορά των εξαγώγιμων αγαθών από την Ουκρανία προς τρίτες χώρες. Ήδη υπάρχουν βάσιμες καταγγελίες ότι ουκρανικό σιτάρι πωλείται από ρώσους μεταπράτες σε τούρκους εμπόρους. Σε ένα αλισβερίσι που είναι πολύ πιθανό να λαμβάνει χώρα στη Μαύρη Θάλασσα. Ακριβώς σε αυτό το σημείο έρχονται οι κυρίαρχες δυνάμεις για να εφαρμόσουν ένα εναλλακτικό σχέδιο πολλαπλής σημασίας. Κάτι που δεν θα μπορούσε να γίνει μόνο με την ενεργητικότητα των διεθνών εμπόρων. Αντί τα δημητριακά να εξάγονται δια θαλάσσης, θα εξάγονται οδικώς ή σιδηροδρομικώς προς την Ευρώπη. Αυτοί οι νέοι δρόμοι απαιτούν την ενεργή εμπλοκή των κυρίαρχων πολιτικών δυνάμεων. Τι λέει το σχέδιο των ΗΠΑ; Χρήση του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης για εξαγωγή των ουκρανικών σιτηρών, τα οποία θα φτάνουν εκεί οδικώς. Κάποιος εύλογα θα αναρωτηθεί για το ενδιαφέρον των αμερικανών να μην χαθεί η σοδειά των Ουκρανών αφού, στο κάτω-κάτω της γραφής, σιτάρια οι ΗΠΑ έχουν. Δεν μάς έχουν συνηθίσει να κόπτονται για την «πείνα» στον Τρίτο, αποκαλούμενο, Κόσμο. Σωστά. Ε, λοιπόν σύμφωνα με δημοσίευμα της «Καθημερινής»: «Σε περίοδο έντονης κινητικότητας, στρατιωτικής και εμπορικής, εισέρχεται το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, o ρόλος του οποίου ως τερματικού σταθμού στην εξαγωγή φορτίων αγροτικών προϊόντων και μεταλλευμάτων από την Ουκρανία προς τη Μεσόγειο και από εκεί σε όλο τον κόσμο αναδεικνύεται μετά και την άνευ απτών αποτελεσμάτων συνάντηση Μεβλούτ Τσαβούσογλου και Σεργκέι Λαβρόφ στην Αγκυρα, για τη δημιουργία ασφαλούς διαδρόμου διέλευσης των πλοίων στη Μαύρη Θάλασσα. Σχετικές συζητήσεις βρίσκονται σε εξέλιξη μεταξύ Ε.Ε., ουκρανικής και ελληνικής πλευράς και αφορούν τη λειτουργία οδικού και σιδηροδρομικού άξονα μέσω Μολδαβίας, Ρουμανίας, Βουλγαρίας με κατάληξη το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, ώστε να παρακαμφθεί η ναρκοθετημένη και επικίνδυνη Μαύρη Θάλασσα(…) Το καλοκαίρι, ωστόσο, ο μεταφορικός «πυρετός» στο λιμάνι θα ανέβει κατακόρυφα, καθώς από τα μέσα του τρέχοντος μηνός(Ιουνίου) έως και τις 30 Σεπτεμβρίου έχει σχεδιαστεί η διέλευση αμερικανικών στρατευμάτων και οπλισμού, προς και από τη Νοτιοανατολική Ευρώπη(…) ταυτόχρονα με τις στρατιωτικές μετακινήσεις, διεξάγονται συζητήσεις για τη χρήση του λιμανιού στη μεταφορά χύδην φορτίων από την Ουκρανία προς τη Μεσόγειο, τα οποία δεν μπορούν να εξαχθούν λόγω του ρωσικού αποκλεισμού στα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας, αλλά και της «ασφυξίας» στα στενά του Βοσπόρου. Ειδικότερα, οι Ουκρανοί φέρονται να συζητούν με την Ε.Ε. και την Ελλάδα το άνοιγμα χερσαίου διαδρόμου προς την Αλεξανδρούπολη για την εξαγωγή μέσω του λιμανιού της φορτίων σιταριού, καλαμποκιού, ηλιόσπορου, αλλά και σιδηρομεταλλευμάτων, όπως και γυαλιού, του οποίου η Ουκρανία είναι η πρώτη στον κόσμο παραγωγός χώρα. Ειδικά για το γυαλί η έλλειψή του έχει ως αποτέλεσμα να σταματήσει σχεδόν η παραγωγή ηλιακών θερμοσιφώνων και φωτοβολταϊκών στην Ευρώπη και όχι μόνο!».

Είναι προφανές, ότι το ενδιαφέρον των κυρίαρχων δυνάμεων είναι η στρατιωτική μεταφορά και η χρήση του λιμανιού Αλεξανδρούπολης για εμπορικούς-ανθρωπιστικούς λόγους είναι δευτερευούσης σημασίας. Τι θαύματα κάνει, όμως, η εφοδιαστική αλυσίδα εάν θέλει ο Αμερικάνος! Άρα, από Αλεξανδρούπολη προς Βορρά θα ανεβαίνουν στρατιωτικά καμιόνια και από Ουκρανία προς Αλεξανδρούπολη θα κατεβαίνουν εμπορεύματα και αγαθά. Συγκεκριμένα, με χερσαίο τρόπο μπορούν να διακινηθούν το πολύ 2 εκ. τόνοι σιτάρι ανά μήνα, από 5 εκ. τόνους που μπορούσε να διακινηθεί θαλασσίως. Όμως, οφείλουμε να ομολογήσουμε, για να είμαστε δίκαιοι, ότι πριν από μερικά χρόνια, όταν οι ελληνικές κυβερνήσεις έδιναν το λιμάνι του Πειραιά στους Κινέζους και το λιμάνι της Θεσσαλονίκης στο ρωσόφιλο Σαββίδη, οι ΗΠΑ διεμήνυσαν στην ελληνική κυβέρνηση ότι το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης θα λειτουργεί υπό την δική τους εποπτεία. Απλά και ξεκάθαρα. Κάπως έτσι, λοιπόν, ανοίγονται οι εμπορικοί δρόμοι και χαράζονται οι γεωστρατηγικές. Όχι τώρα, αλλά από αρχαιοτάτων χρόνων.

Μέσα σε αυτό τον ορυμαγδό κινήσεων και την ενδοεξουσιαστική αντιπαράθεση, η Μ. Ζαχάροβα, Διευθύντρια Τύπου του υπ. Εξωτερικών της Ρωσίας, δήλωσε προκλητικά αλλά και εύστοχα ταυτόχρονα: «η Δύση έχει κάνει «συστηματικά λάθη» στον σχεδιασμό της αγροτικής της πολιτικής και προκάλεσε με «κοντόφθαλμους» χρηματοοικονομικούς και νομισματικούς μηχανισμούς άνοδο του πληθωρισμού παγκοσμίως». Ενώ δεν παρέλειψε να πικάρει ευρωπαίους και βορειοαμερικανούς για τις πολιτικές τους αποφάσεις, όσον αφορά την ενεργειακή μετάβαση και στην αναγκαστική εισαγωγή των βιοκαυσίμων. Και είναι εκείνα τα «λάθη» που έχουν παρελθόν, παρόν και μέλλον. Δεν έχουν σύνορα και αφορούν όλα τα εξουσιαστικά κατακάθια.

Την ίδια ώρα που διεθνή μμε, διεθνείς οργανισμοί τροφίμων (FAO) και άλλοι θεσμικοί φορείς αναφέρονται συχνά στην επερχόμενη «επισιτιστική κρίση», η ελληνική κυβέρνηση, με δηλώσεις των υπουργών της, κάνει λόγο για επάρκεια στην αγορά και ότι έχουν γίνει όλες οι απαραίτητες γι’ αυτό ενέργειες. Και ενώ ο αρμόδιος υπουργός καθησυχάζει, φέρνει ρύθμιση στη Βουλή (29/06/2022) σε νομοσχέδιο για τις ΑΠΕ όπου προβλέπει ότι με απόφαση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων δύνανται να παραχωρούνται ακίνητα «ανεξαρτήτως έκτασης» για εγκατάσταση σταθμών ηλεκτροπαραγωγής από ΑΠΕ και συστημάτων αποθήκευσης, χωρίς δημοπρασία, μετά από αίτηση του ενδιαφερόμενου. Είναι μια τροπολογία που προσθέτει και συμπληρώνει την σαφή κρατική επιλογή να μετατρέψει τη γεωργική γη και χρήση σε εκτάση παραγωγής ενέργειας. Μετά τη διευκόλυνση που παρείχε στους παραγωγούς ενέργειας στο να κατασκευάζουν φ/β πάρκα όπου αυτοί επιθυμούν από πεδιάδες, κάμπους, αρχαιολογικούς χώρους, οικότοπους με συνοπτικές διαδικασίες και χωρίς να εξετάζονται περιβαλλοντικά θέματα, έρχεται το Κράτος να προσφέρει και τις γεωργικές εκτάσεις που ανήκουν στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, στα «κοράκια» της ενέργειας. Τη στιγμή που η κοινή λογική προτάσσει την αύξηση των παραγόμενων αγροτικών προϊόντων, για πολλούς και διαφόρους λόγους, εκείνοι ακόμη και τώρα προσπαθούν να ικανοποιήσουν τα συγκεκριμένα καρτέλ της ενέργειας. Είναι τουλάχιστον εγκληματική αυτή η συνεχιζόμενη και αναβαθμισμένη πρακτική της αλλαγής χρήσης γης από γεωργική σε παραγωγή ενέργειας. Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία του ανθρώπου, που μετά την ανάπτυξη της γεωργίας, και το πέρασμα του από τροφοσυλλεκτικές κοινωνίες σε τροφοπαραγωγικές, να αντικαθίστανται εκτεταμένες αγροτικές εκτάσεις παραγωγής τροφίμων σε κάτι διαφορετικό. Και είναι ακόμη πιο αντιφατική και εξοργιστική η συγκεκριμένη πολιτική, όταν γνωρίζουμε πολύ καλά ότι τα φ/β μπορούν να τοποθετηθούν σε πολλές άλλες επιφάνειες και επιπλέον όταν είναι δεδομένο ότι η ελλάδα κατείχε πέρυσι ποσοστό συμμετοχής των ΑΠΕ στο μείγμα ηλεκτροπαραγωγής 28,7%, καταλαμβάνοντας την όγδοη θέση παγκοσμίως.

Λίγες ημέρες πριν την κατάθεση της τροπολογίας για τις ΑΠΕ του ΥπΑΑΤ, έλαβε χώρα ημερίδα ενημέρωσης στο ελληνικό Κοινοβούλιο, κατόπιν πρωτοβουλίας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθήνας. Οι βουλευτές ενημερώθηκαν από τους καθηγητές του ΓΠΑ για την τρέχουσα κρίση αγροδιατροφικής επισφάλειας, στο δικαίωμα των τοπικών πληθυσμών να ελέγχουν τα δικά τους συστήματα διατροφής, συμπεριλαμβανομένων των αγορών, των οικολογικών πόρων, της παραδοσιακής γαστρονομίας και των τρόπων παραγωγής και διάθεσης. Ενημερώθηκαν, επίσης, για τη διαφύλαξη της βιοποικιλότητας, η οποία αποτελεί σημαντικό χαρακτηριστικό της ελληνικής υπαίθρου, στα πλαίσια μίας βιώσιμης αγροτικής δραστηριότητας. Αντίστοιχες παραδοχές υπήρξαν και στην 6η επιστημονική συνάντηση για τις τοπικές και γηγενείς Ποικιλίες, που διοργάνωσε στη Θεσσαλονίκη το ΑΠΘ πρόσφατα. Όπως σημειώνουν στα πρακτικά τους, «η απάντηση της επισιτιστικής ασφάλειας και της παγκόσμιας διατροφής βρίσκεται στην αύξηση της βιοποικιλότητας και στη χρησιμοποίηση των τοπικών ποικιλιών». Ακριβώς τα ίδια λόγια χρησιμοποίησε και η Bonnie Furman, στέλεχος του FAO, προσθέτοντας, όμως, ότι υπολογίζονται σε λιγότερες των 200 οι καλλιέργειες με τις οποίες ασχολούνται ενεργά οι παραγωγοί, με μόνο εννέα καλλιέργειες –μεταξύ των οποίων πατάτα, ρύζι, σιτάρι και ζάχαρη– να παράγουν άνω του 65% του γεωργικού όγκου, ενώ οι συγκεκριμένες παραγωγές αποτελούν το 53% των ημερήσιων θερμίδων που καταναλώνουν οι άνθρωποι παγκοσμίως.

Με λίγα λόγια, όλοι οι επιστημονικοί φορείς του αγροδιατροφικού τομέα συμφωνούν στα δεδομένα και στην αντιμετώπιση αυτών των ζητημάτων διεθνώς, αλλά η κρατική εξουσία και η ελίτ περί αλλών τυρβάζουν. Στην παρούσα χρονική στιγμή, για την αγροδιατροφή, δεν έχουμε τη «θεοποίηση» της επιστήμης και των «ειδικών», όπως τη βιώσαμε με τον covid, αλλά την υποβάθμιση τους. Θέλοντας να εφαρμόσουν άλλες πολιτικές, απλά δεν ακούν. Τυχαίο; Μήπως «κτίζεται» ένας επιπλέον φόβος στις ανθρώπινες κοινωνίες, μετά τον υγειονομικό; Και αυτοί που κρούουν τον κώδωνα –Πανεπιστήμια, Οργανισμοί, Καθηγητές– θα κάνουν κάτι; Θα αντιδράσουν στις αποφάσεις της Πολιτείας ή ο μόνος ρόλος που επιφυλάσσουν για τους εαυτούς τους είναι «σεμιναριακός»;

Η συζήτηση για αναδιάρθρωση της αγροτικής παραγωγής και οικονομίας, όπως και τα ζητήματα των καλλιεργειών, δεν είναι σημερινές καταστάσεις. Συνεχίζεται με την ίδρυση του ελληνικού κράτους παίρνοντας τη σκυτάλη από την Οθωμανική Αυτοκρατορία. Είναι μια ιστορία αρκετών αιώνων που, όμως, όπως μάς ενημερώνει ο Κώστας Κωστής (Αφορία, Ακρίβεια και Πείνα. Οι κρίσεις διατροφής στην ελληνική χερσόνησο (1650-1830), εκδ. Αλεξάνδρεια, 1993), τα αγροτικά συστήματα της ελληνικής χερσονήσου δεν φαίνεται να παρουσιάζουν κάποια παθογενετική λειτουργία που να οδηγεί σε ανισορροπίες διατροφικού τύπου. Τουναντίον, όλο το σύστημα των κοινωνιών του Νότου της Βαλκανικής είναι δομημένο στη λογική της απόκρουσης επισιτιστικών ανισορροπιών. Όμως, ως πρωταρχική παράμετρος στην εκδήλωση διατροφικών κρίσεων, είναι «το πολιτικό φαινόμενο, όπως εκφράζεται από την ύπαρξη ενός πολιτικά θεσμοθετημένου συστήματος διανομής και διακίνησης του πλεονάσματος». Στην μετά του 1830 εποχή, σχεδόν πάντα οι αποφάσεις της κρατικής εξουσίας διέθεταν και τον υποβολέα-συνεργάτη τους, τον τσιφλικά-γαιοκτήμονα, τον επαναπατρισμένο-ομογενή και, εν συνεχεία, στη σύγχρονη εποχή, την Αγροτική Τράπεζα, την ΚΑΠ – ΕΕ, τις πολυεθνικές-κολοσσούς Bayer κ.ά.. Είναι η εξουσία που προσπαθεί να δράττεται της ευκαιρίας και να μετατρέπει μια «κρίση» σε ωφελήματα για εκείνη. Ας δούμε για παράδειγμα, τη σταφίδα, ένα προϊόν με πολύ έντονο εξαγωγικό χαρακτήρα και σημαντικούς όγκους, που δέχθηκε πίεση κατά τη δεκαετία του 1890 από την αύξηση της γαλλικής παραγωγής σταφίδας. Αυτό προκάλεσε την κατακόρυφη πτώση των ελληνικών εξαγωγών, αλλά και των τιμών της σταφίδας στην ελληνική αγορά. Έτσι, ξεσπά η σταφιδική κρίση, η οποία εγκαινίασε την εποχή του κρατικού παρεμβατισμού στην αγροτική οικονομίαΣυγκέντρωση της παραγωγής και πολιτική στήριξης των τιμών, ανάπτυξη της αγροτικής πίστης. Το ίδιο μπορούμε να ισχυριστούμε, ότι συνέβη και με την ίδρυση των γεωργικών συνεταιρισμών που, από μηχανισμό αυτοάμυνας του αγρότη απέναντι στην εμπορευματική κοινωνία του τραπεζίτη-τοκογλύφου και εμπόρου-μαυραγορίτη, κατέληξαν στη συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων σε κομματικά-τσιφλίκια και φέουδα-εξυπηρέτησης. Τα «πράσινα» και «κόκκινα» κομματόσκυλα κατάφεραν να βάλουν το Κράτος μέσα στους συνεταιρισμούς και φυσικά να τους απαξιώσουν και να τους διαλύσουν σε μια εποχή πλήρους ιδιώτευσης, εισάγοντας παρασιτικές λογικές και αντιλήψεις στον αγρότη, όπως το να παρακαλάει να βρέξει, εν μέσω συγκομιδής, για να εισπράξει την επιδότηση ζημιάς. Και θα είναι εκείνο το Κράτος που θα ζητάει συλλογικά σχήματα και συνεταιρισμούς όταν δεν θα υπάρχουν «ικανά» ιδιωτικά κεφάλαια να χρηματοδοτήσουν την αγροτική παραγωγή στο μέλλον. Είναι τότε που οι όροι «αυτοοργάνωση» και «αυτοδιαχείριση» θα ξαναβγούν από την ντουλάπα… Μιας σιτοδείας δρόμος είναι!

Αυτές οι παρεμβάσεις αναβαθμίζονται και συνεχίζονται αδιαλείπτως μέχρι σήμερα, υπό την ομπρέλα της ΕΕ και της ΚΑΠ, οι οποίες αποτελούν τον εκτελεστικό βραχίονα των πολυεθνικών κολοσσών της Αγροδιατροφής, Bayer/Monsanto, Dow, Cargill, Nestle, Unilever…

Για να μπορεί η Γη να μάς θρέψει όλους, εκτός των χρονικών περιόδων που συντελούνται κλιματικές αλλαγές/κρίσεις, οφείλουμε το συγκεκριμένο μοντέλο καλλιέργειας, παραγωγής, διακίνησης, μεταφοράς να το καταργήσουμε μαζί με αυτούς που το έστησαν κοντόφθαλμα προς όφελος τους. Όλα ανήκουν σε όλους. Κοινότητες ανθρώπων θρεμμένες, κυρίως, από τοπικές ποικιλίες που καλλιεργούνται σε μικρή ακτίνα από το χώρο διαμονής. Εάν δεν το πράξουμε και συνεχίζουμε να εκχωρούμε τις αποφάσεις για τη σίτιση μας σε αυτούς που λυμαίνονται την αγορά και την εφοδιαστική αλυσίδα, τότε το μέλλον προβλέπεται να είναι δυσοίωνο.

            https://anarchypress.wordpress.com/2022/07/18/όταν-το-κράτος-παρεμβαίνει-στην-αγροτ/?fbclid=IwAR0AS_CGtGUfIjSwcIZRuca7h7Dksdgu4sUjFMxyJZqVxbpB4vCsXuXrZp8Αναρχικός Πυρήνας Χαλκίδας

by : tinakanoumegk

 

«Τα παιδιά αγνοούν το γεγονός ότι είναι οι χρήσιμοι ηλίθιοι του πράσινου καπιταλισμού, που τους έχει μετατρέψει σε συνδεδεμένους καταναλωτές. " Τα μυαλά τους έχουν γίνει προαιρετικά. ”
«Είμαστε στο τέλος του πολιτισμού». Λόγος του Γάλλου φιλοσόφου Michel Onfray. Ορισμένος ως χριστιανός άθεος, συχνά επικρίθηκε για τις θέσεις που ελήφθησαν τα τελευταία χρόνια, κρίθηκε από πολλούς με κυρίαρχο και αντιδραστικό τρόπο, ο στοχαστής ζωγραφίζει μια γενική εικόνα αυτής της μεταβατικής εποχής, όπου η κατάρρευση της κοινωνίας συμβαίνει οδοντιατρική Θα αφήσω το μέρος σε μια νέα φάση. [... ]. ]
«Μας αρέσει να κατηγορούμε τον εαυτό μας με λάθη που δεν είναι δικά μας. Κίνα, Ινδία, Αφρική, ΗΠΑ μολύνουν και δεν τους νοιάζει. Είμαστε καλοί στο να παίρνουμε αμαρτίες μοχθηρών χωρών. Η δυτική δημοκρατική αρετή, από την άλλη πλευρά, είναι κυνική: οι περιβαλλοντολόγοι δεν επιτίθενται σε ιδιωτικά τζετ, φορτία γεμάτα κοντέινερ, smartphones ή υπολογιστές που προκαλούν απίστευτη ρύπανση»
Περιέγραψε την Greta Thunberg ως «σουηδικό cyborg». Τι πιστεύετε για τη δέσμευση των νέων στην άμυνα του κλίματος;
«Αυτή η γενιά όλο και πιο αμόρφωτη και πιο μπλεγμένη από τη νεότερη ηλικία της, αυτή της σχολικής, σε αγώνες σχετικά με τα κοινωνικά φαινόμενα. Δεν ξέρει ορθογραφία αλλά κάνει ανακύκλωση, δεν ξέρει ποιοι είναι ο Johann Sebastian Bach ή ο milemile Zola αλλά θέλει να αλλάξει φύλο στα έξι του χρόνια. Τα παιδιά αγνοούν το γεγονός ότι είναι οι χρήσιμοι ηλίθιοι του πράσινου καπιταλισμού, που τους έχει μετατρέψει σε συνδεδεμένους καταναλωτές. Τα μυαλά τους έχουν γίνει προαιρετικά. ”
Ολόκληρη η συνέντευξη με τον Danilo Ceccarelli στη La Stampa.
 
Εμφάνιση πρωτοτύπου
 
Βαθμολογήστε αυτή τη μετάφραση
Μπορεί να είναι εικόνα 1 άτομο και κείμενο που λέει "S " Questa generazione non conosce l'ortografia ma fa la raccolta differenziata; i ragazzi ignorano il fatto di essere gli idioti utili del capitalismo verde, che li ha trasformati in consumatori connessi MICHEL ONFRAY, FILOSOFO"