πρός τό δεῖν οὕτω



  • εὕσημον λόγον δῶτε

    Γεώργιος Σκλαβούνος21 ώρ.  · ΤΑ ΨΗΦΙΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΙΟΝΙΟΥ ΒΟΥΛΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΩΣΗΑπό το ψήφισμα της Εθνικής αξιοπρέπειας στο ψήφισμα της υποτέλειαςΗ κατεστημένη Εθνική και Επτανησιακή ιστορία παραθέτει συνήθως, αν όχι πάντα, ένα ψήφισμα για την Ένωση.Για την Ένωση των Ελληνικών Ιονίων με τον Ελλαδικό κορμό υπάρχουν τρία ψηφίσματα και όχι ένα.Πρόκειται για ψηφίσματα που διαφέρουν ριζικά μεταξύ τους ως προς τη νομική και πολιτική τους θεμελίωση. Ως προς την εθνική τους στόχευση.Βέβαια, το πέρασμα από το ένα ψήφισμα στο άλλο προϋποθέτει και αποκαλύπτει αλλαγές πολιτικής.Αποκαλύπτει αλλαγές – καρπούς σκληρών και αδυσώπητων αγώνων που παραμένουν στη λήθη και προφανώς προσπερνιόνται στις πανηγυρικές εκδηλώσεις.Το πέρασμα από το πρώτο ψήφισμα, το ψήφισμα της Εθνικής Αξιοπρέπειας, στο τελευταίο ψήφισμα, το ψήφισμα της Υποτέλειας, προϋπέθετε τη διάλυση, όχι απλά τη διάσπαση, του κόμματος των Ριζοσπαστών, όπως επίσης και τη διάσπαση, αν όχι τη διάλυση, του κόμματος των Μεταρρυθμιστών.Τα τρία αυτά ψηφίσματα με τις θεμελιώδεις μεταξύ τους διαφορές παρουσιάζονται κατωτέρω:1. Το Ψήφισμα τη

    Προηγούμενα εὕσημον λόγον δῶτε

    Ολα τα εὕσημον λόγον δῶτε








    ΙΔΕΕΣ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗΣ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ

    αναρτήθηκε από : tinakanoumegk on : Κυριακή 16 Ιανουαρίου 2022 0 comments



    Η συγκρότηση νέων πολιτικών δυνάμεων είναι πολύ δύσκολη. Δεν το επιτρέπει ένα κομματοκρατικό σύστημα εξουσίας που έχει το ολοκληρωτικό μονοπώλιο ισχύος που καθηλώνει σκέψεις, αλλοιώνει έννοιες, τροφοδοτεί με «ατομική ευθύνη» ώστε ο άνθρωπος να περιορίζεται στην ζωώδη υπόστασή του, σε βιολογικά ένστικτα, να μην έχει δυνατότητες διαμόρφωσης του περιβάλλοντός του.
    Πολλά κινήματα εμφανίζονται, αλλά είναι μερικότητας, ενώ η πολιτική είναι η διαχείριση του όλου, δεν είναι απόκρουση επιθέσεων με ανακλαστικά πολιορκημένων, είναι η συνομιλία για απόφαση πού θα αποδοθεί αξία και η διαμόρφωση στόχων.
    Δυστυχώς οι μερικότητες εμφανίζονται με μορφή οικονομισμών, αντιεπιστημονισμών, ιστορισμών, ηθικισμών, νομικισμών, δημοκρατικισμών και πολλών ειδών λαϊκισμών (επενδυτικών κλπ), χωρίς προσδιοριστικά νοήματα παιδείας και ζωής. Απουσιάζει κάθε συνθετική σκέψη που θα ανυψώνει την πολιτική σε επίπεδα επιστημονικής ερμηνείας και πρότασης ενιαίας και οργανικής της Ελληνικής κοινωνίας και του σχηματισμού της.
    Οι κινήσεις επιστροφής της πολιτικής ως καινοτομικό και θεσμικό επίτευγμα μέσα από την διαλεκτική και συνομιλία θα διαμορφώσει ατομικές και συλλογικές δημιουργικότητες, αυτά που ο Ελλάδα και η Ελληνοσύνη έχει ανάγκη και για την επιστροφή της στην παγκόσμια κοινότητα.
    ........................

    (συν)

    Μια διακήρυξη εισάγει νέες λέξεις, προτάσεις στην πολιτική αγορά, κάνει διάγνωση, γνωμάτευση των αρνητικών, που βλέπει στον κοινωνικό σχηματισμό, αυτών που ανήκουν και πρέπει να αποδοθούν σε αυτή την χώρα και τον Ελληνισμό.

    Θέτει την στρατηγική του τι θέλουμε, του τι μπορούμε και πως το επιτυγχάνουμε. Αυτό σημαίνει απάντηση:

    . για την σχέση γνώσης και παραγωγικής οικονομίας,

    . τον συγκεντρωτικό θεσμικά και χωρικά καταμερισμό,

    . την ιεράρχηση τομέων της οικονομίας, κάνεις κριτική στο κομματοκρατικό σύστημα διαφθοράς και διαπλοκής, που είναι ιδιοτελές προσωπικό, χειραγωγήσιμο από την εξωτερική επιτροπεία και

    . την ανάγκη μαζικής απεύθυνσης για την συγκρότηση μιας άλλης πρωτοβουλίας πολιτικής δύναμης.

    . Ότι απαιτούνται:

    - ηθικοποίηση της πολιτικής, εφόσον η πολιτική έχει καταργήσει κάθε ηθικό ανασταλτικό,

    - δημοκρατικοί θεσμοί και αναπτυξιακή – δημιουργική εκκίνηση,

    - η επένδυση καινοτομίας στο παραγωγικό και πολιτισμικό σύστημα.