2021: Έξι κρίσεις σε γραφήματαΜια ματιά σε απόψεις του χρόνου που πέρασε μέσα από επιλεγμένα γραφήματα και συνδέσμουςTo 2021, πέρα από δισεκατονταετηρίδα της Ελληνικής Επανάστασης, υπήρξε χρονιά πολλαπλών κρίσεων: ελληνικών και διεθνών, ευκαιριών για λίγους, δυσκολίας για πολλούς: μια χρονιά με λίγες αφορμές για χαμόγελα. Μέσα από πληροφοριακά γραφήματα θα προσπαθήσουμε να παρουσιάσουμε κάποιες ποσοτικές όψεις της, μια φευγαλέα φωτογραφία της σε αριθμούς…
1. ΠανδημίαΗ κορύφωση των πανδημικών θανάτων συνέβη στις αρχές του 2021. Με την εμφάνιση της παραλλαγής Δ τα ποσοστά θανάτων παρέμειναν υψηλά, αγγίζοντας στην Ελλάδα (αλλά όχι στη Δυτική Ευρώπη) τα υψηλά του περασμένου χειμώνα. Παγκόσμια, το “εμβολιασμένο” 2021 είχε τους διπλάσιους σχεδόν θανάτους από το 2020, κυρίως σε χώρες με σχετικά χαμηλά ποσοστά εμβολιασμών. Στην Ελλάδα, όπως δείχνουν τα ενδεικτικά γραφήματα κάτω, το 2021 έδειξε την αδυναμία του Εθνικού Συστήματος Υγείας σε σχέση με τη Δυτική Ευρώπη, καθώς από “πρωταθλήτρια” στον περιορισμό των θανάτων στο πρώτο μισό του 2020, έφτασε τους μέσους όρους στο δεύτερο μισό, ενώ το 2021 μεταξύ χαμηλής αρχικής εμβολιαστικής κάλυψης και αδιαφορίας για την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας και αύξηση του αριθμού των ΜΕΘ, η χώρα μας διατήρησε υψηλό αριθμό κρουσμάτων σε όλο το δεύτερο εξάμηνο, με περισσότερες εισαγωγές στα νοσοκομεία αναλογικά, αλλά και ακόμα περισσότερες διασωληνώσεις και θανάτους, συγκριτικά με την Ευρώπη. Ενδεικτικά είναι τα παρακάτω γραφήματα: 2. Κλιματική κρίση11 Αυγούστου Μεσόγειος: νέο υψηλό ρεκόρ Ευρώπης στη θερμοκρασία με 48,8°C (στη Σικελία, την ίδια εποχή που είχαμε και εδώ τον πρωτόγνωρο καύσωνα) με θερμοκρασία εδάφους στους 56°! To close the year, let's start a series of #FlashBack with the most iconic #Copernicus #Sentinel🇪🇺🛰️images of 2021
#ImageOfTheYear
On 11 August #Sentinel3 measured Land Surface Temperature peaks of 56°C in #Sicilia 🇮🇹 while the air temperature 🌡️in #Syracuse reached 48.8°C Ενώ στον Καναδά οι θερμοκρασίες-ρεκόρ θύμισαν Ντουμπάι…
O χρόνος πέραν αυτών, άνοιξε με πρωτοφανή παγετό στο Τέξας, βιβλικές πλημμύρες στη Γερμανία και την Κίνα το καλοκαίρι και έκλεισε με δασικές πυροθύελλες στα προάστεια του Boulder στο Κολοράντο, θερμοκρασία-ρεκόρ για Ιανουάριο στο Τέξας (37,2, χειμωνιάτικα).
Η μικρή κάμψη στην παραγωγή διοξειδίου του άνθρακα το 2020, δεν είχε συνέχεια το 2021. Η κλιματική σύνοδος στη Γλασκώβη (COP26), δεν δικαιολογεί πανηγυρισμούς. Δείτε ακόμη:
3. Ενεργειακή κρίσηΊσως είναι απλά ένα γεωπολιτικό παιχνίδι, ίσως να είναι η πρώτη κρίση της κλιματικής μετάβασης. Όπως και να έχει, οι χώρες της ΕΕ βρίσκονται αναγκασμένες να επιχορηγούν την κατανάλωση υδρογονανθράκων από τους πολίτες τους, που δείχνει πως το κλιματικό τους σχέδιο “μπάζει νερά”. Στην Ελλάδα ο κόσμος καταφεύγει πάλι σε σόμπες και μαγκάλια, με επιβαρυντικά για την υγεία όλων και συχνά τραγικά αποτελέσματα 4. ΑνισότηταΟι πολλαπλές κρίσεις, είναι όπως αποδείχθηκε και εφέτος, ευκαιρία για πολλούς παγκοσμίως: …και ειδικά Η Παγκόσμια Τράπεζα χαρακτηρίζει τις εξελίξεις ως “πανδημία ανισότητας” και δίνει σε 11 γραφήματα την πολύπλευρη πανδημική όξυνσή της 5. Τρόφιμα και ακρίβειαΚάτι η άνοδος της τιμής της ενέργειας, κάτι η πανδημική κρίση και η διαχείρισή της, κάτι η κερδοσκοπία, κάτι η κλιματική κρίση, οι πραγματικές παγκόσμιες τιμές στα τρόφιμα έφτασαν σε επίπεδα που είχαν να εμφανιστούν από το 1977… 6. ΑφγανιστάνΜετά από μια εξαιρετικά αιματηρή και διεφθαρμένη κατοχή, οι ΗΠΑ εγκατέλειψαν το Αφγανιστάν - στους Ταλιμπάν όπως αποδείχθηκε. Τα μέτρα εναντίον της κυβέρνησης των Ταλιμπάν που έχουν επιβάλλει οι ΗΠΑ, είναι στην πραγματικότητα μέτρα εναντίον των Αφγανών. Το φάσμα ενός τρομακτικού λιμού πλανάται πάνω από το Αφγανιστάν… |
Η δημοσιογραφία εκθέτει την εξουσία;Ο ψυχρός πόλεμος μεταξύ Ρωσίας - Δύσης θερμαίνεται, δυσώδεις καταστάσεις στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο, απλώνεται η Όμικρον - κλείνουν νοσοκομεία, δημοσκοπικές ανατροπές στη ΒρετανίαΗ ελευθερία του Τύπου στην Ελλάδα παίρνει συστηματικά, «κακό βαθμό» από τις οργανώσεις που παρακολουθούν τις δημοσιογραφικές ελευθερίες. Δεν είμαστε οπαδοί της μεθοδολογίας των Δημοσιογράφων Xωρίς Σύνορα αλλά οι τάσεις της σειράς κατάταξης της χώρας μας στο σχετικό πίνακα από το 2002 έως το 2021, θεωρούμε πως ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα της Ελληνικής δημοσιογραφίας. H δίωξη κατά του Κώστα Βαξεβάνη σε συνέχεια εκείνης κατά της Γιάννας Παπαδάκου, που με τη δημοσιογραφική τους έρευνα εξέθεσαν τους κυβερνώντες, θα βυθίσει περαιτέρω τη χώρα στην κατάταξη αυτή. Σημειώστε πως ο άνθρωπος που κατηγορείται πως πλήρωσε για τη δολοφονία του Κώστα Βαξεβάνη αφέθηκε ελεύθερος πρόσφατα μετά από λίγους μήνες κράτησης. Διαβάστε σχετικά: Τα παραπάνω είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου καθώς η περίοδος της πανδημίας έχει οξύνει τα προβλήματα που αντιμετώπιζαν ούτως η άλλως οι δημοσιογράφοι στη χώρα μας. Ο νόμος για τις ψευδείς ειδήσεις που συνάντησε την καθολική αντίδραση των ενώσεων των νομικών και των δημοσιογράφων στη χώρα μας, οι λίστες επιδότησης Μέσων χωρίς αντικειμενικά κριτήρια και η διαδεδομένη λογοκρισία στο μεγαλύτερο μέρος των Μέσων θέτουν εν αμφιβόλω τις εγγυήσεις που θα έπρεπε να απολαμβάνουν οι δημοσιογράφοι. Μόλις σήμερα κατατέθηκαν τα πορίσματα της εξεταστικής επιτροπής της Βουλής για τη λίστα Πέτσα. Κατά την Νέα Δημοκρατία δεν υπήρξε τίποτε μεμπτό. Διαβάστε σχετικά:
Ακούστε: Κωνσταντίνος Πουλής: Η Φάρμα των ζώων Ελευθερία του Τύπου και Κράτος ΔικαίουΣημαντικότερο όμως ίσως είναι ότι τα παραπάνω δεν αποτελούν εξαίρεση καθώς έχουμε πλέον αρκετά στοιχεία που αποδεικνύουν ότι η κυβέρνηση καταπατά οργανωμένα και συνειδητά την ιδιωτικότητα των πολιτών και πραγματοποιεί μεθοδικές εκστρατείες εκφοβισμού, παραπληροφόρησης και προπαγάνδας. Διαβάστε σχετικά:
Ρωσία και Δύση σε επικίνδυνη τροχιάΗ επικίνδυνη παρτίδα σκακιού μεταξύ Δύσης και Ρωσίας συνεχίζεται. Ενώ η Ρωσία έχει συγκεντρώσει στρατεύματα στα σύνορα με την Ουκρανία (δυτικά μέσα μιλάνε για δύναμη 100.000 στρατιωτών), οι συνομιλίες μεταξύ Δύσης και Ρωσίας διακόπηκαν χθες, καθώς δεν φαίνεται οι ΗΠΑ να συζητούν σοβαρά τις απαιτήσεις της Ρωσικής πλευράς. Η Ρωσία ζητά εγγυήσεις πως η επέκταση του ΝΑΤΟ ανατολικά δε θα περιλάβει την Ουκρανία, θέμα το οποίο η Ρωσική πλευρά θεωρεί ύψιστης σημασίας για την ασφάλεια της. Υπενθυμίζουμε πως το 1990 είχαν δοθεί εγγυήσεις στην τότε ΕΣΣΔ, ενόψει της επανένωσης της Γερμανίας, πως το ΝΑΤΟ δε θα επεκτεινόταν ανατολικά. Η υπόσχεση αυτή παραβιάστηκε επανειλημμένως, και η Ρωσία πλέον πατάει πόδι. Μετά την κατάρρευση των συνομιλιών, η Ρωσία απειλεί να ανταποδώσει εγκαθιστώντας στρατιωτικές βάσεις σε Κούβα και Βενεζουέλα, πιθανόν το ισχυρότερο διαπραγματευτικό χαρτί της. Διαβάστε σχετικά:
Εντωμεταξύ τα υποθετικά “σενάρια πολέμου” δείχνουν πως ενώ η Ρωσία έχει τεράστια υπεροπλία, είναι δύσκολο να επιχειρήσει εισβολή και κατάληψη ολόκληρης της χώρας. Στην ίδια τη Ρωσία δεν επικρατεί κανένας “πολεμικός πυρετός”, ενώ κανένας δε ρωτάει τους ίδιους τους Ουκρανούς οι οποίοι δεν πλειοψηφούν υπέρ της ένταξης της χώρας τους στο ΝΑΤΟ
Η Όμικρον γονατίζει τις ΗΠΑ. Σημάδια αποκλιμάκωσης κρουσμάτων στην Ελλάδα;Η κύρια απειλή της Όμικρον είναι η μεταδοτικότητά της. Η Όμικρον έχει σημαντικά μικρότερη πιθανότητα να προκαλέσει σοβαρό νόσημα σε όποιον την κολλήσει, αλλά η κλίμακά της ενδέχεται να παραμένει καταστροφική για κάθε σύστημα υγειονομικής περίθαλψης - πολλώ δε μάλλον το αποσαρθρωμένο Ελληνικό. Στις Ηνωμένες Πολιτείες η πίεση είναι ισχυρή
Απεργία στο Παίδων ΠεντέληςΕν μέσω πανδημίας και έλλειψης κλινών, η κυβέρνηση αποφάσισε αρχικά να βγάλει από τις εφημερίες το Παιδιατρικό Νοσοκομείο Πεντέλης, προκειμένου να γίνει “εμβολιαστικό κέντρο” για παιδιά. Πρόκειται για μια τεράστια υπερβολή (το εμβολιαστικό κέντρο Προμηθέας οργανώθηκε και λειτουργεί επιτυχώς σε κτήρια εκθέσεων). Η επιλογή αυτή και η διαχείριση της με αγωγές και διώξεις, ενισχύουν τις ανησυχίες πως το νοσοκομείο θα κλείσει - παρά τις διαβεβαιώσεις της υφυπουργού Υγείας. Είναι χαρακτηριστικές οι δηλώσεις του διευθυντή της παιδιατρικής κλινικής, Κωνσταντίνου Παπαντζίμα:
Ο Γενικός Γραμματέας της ΟΕΝΓΕ πάντως, ισχυρίζεται πως η δικαστική “νίκη” του Υπουργείου εναντίον των απεργών, ήταν στην πράξη υποχώρηση σε όλα τα μέτωπα… Δράκοι και τέρατα στην ΑΣΟΕΕΥπόθεση που προσομοιάζει με εκείνη του Δημήτρη Λιγνάδη αποτελεί το οικονομικό-σεξουαλικό θρίλερ που εκτυλίσσεται στην ΑΣΟΕΕ. Ξεκινώντας από τον ξυλοδαρμό του καθηγητή του ΟΠΑ, Αναστάσιου Δράκου μπροστά στα μάτια φοιτητών, ξετυλίγεται μια δυσώδης ιστορία, η οποία πολύ υπερβαίνει τα συνήθη, αποκαλύπτοντας καταστάσεις στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο που παραπέμπουν σε οργανωμένο έγκλημα και όχι σε ακαδημαϊκό ίδρυμα. Ο πρωταγωνιστής φέρεται να απολαμβάνει κυβερνητική ασυλία και κατείχε (και από ότι φαίνεται κατέχει ακόμα) δύο κομβικές κρατικές θέσεις (στο Πράσινο Ταμείο και στο Κέντρο Μελετών Ασφαλείας - ΚΕΜΕΑ - του Υπ. ΠΡΟ.ΠΟ.) ενώ κατηγορείται για υπόθεση τοκογλυφίας και ελέγχεται για ασέλγεια σε βάρος ανηλίκων. Η υπόθεση είναι δυσώδης, ο αντίδικός του μίλησε για απόπειρα δολοφονίας εναντίον του πέρυσι, και δεν φαίνεται να υπάρχει μέχρι στιγμής καμία αντίδραση σε όλο αυτό. Εκτός από μία: Η κυβέρνηση αντέδρασε στέλνοντας την αστυνομία να χτυπήσει τους φοιτητές που διαμαρτύρονταν για την όλη εγκληματική αθλιότητα Διαβάστε: Το Partygate απειλεί την πολιτική επιβίωση του Boris JohnsonΔεν κλόνισε τον Μπόρις Τζόνσον η καταστροφική διαχείριση της πανδημίας μέχρι τώρα, ούτε τα απόνερα του Brexit, φαίνεται όμως πως δέχεται ισχυρό πλήγμα από την αποκάλυψη για “πάρτι” και συγκεντρώσεις με τη συμμετοχή του ίδιου κατά τη διάρκεια των λοκ-ντάουν! Αντίθετα, με τα δικά μας, η παραβίαση των κανόνων από την πολιτική εξουσία εκλαμβάνεται στη Βρετανία ως βαρύτατο ατόπημα, όπως φαίνεται και στο σχετικό δημοκοπικό γράφημα. H ζημιά είναι τόσο μεγάλη ώστε να αναγκαστεί να ζητήσει συγνώμη ενώ συζητείται ανοικτά η αντικατάσταση του από το συντηρητικό κόμμα. Βλέποντας το βίντεο μας πιάνει κατάθλιψη γιατί αυτά τα ήθη δεν υπάρχει καμία πιθανότητα να επικρατήσουν στο ελληνικό συντηρητικό κόμμα. Ρεκόρ θερμοκρασίας στην ΑυστραλίαΜετά τις ιστορικά υψηλές τιμές της θερμοκρασίας στον Καναδά, που γράφαμε το καλοκαίρι και το επικίνδυνο φαινόμενο των αυξημένων θερμοκρασιών υγρού βολβού (πολύ υψηλές θερμοκρασίες και μεγάλη υγρασία) σε Μέση Ανατολή και Ινδία, ήρθε η σειρά της Αυστραλίας. Χθες ισοφαρίστηκε το ρεκόρ υψηλότερης θερμοκρασίας στον Νότιο ημισφαίριο καθώς το θερμόμετρο έφτασε τους 50,7 βαθμούς Κελσίου Australia has provisionally just had its joint hottest day on record 🌡️🥵
With 50.7°C in Western Australia, it also matches the highest recorded temperature in the Southern Hemisphere 🌏 (joint from 1960). Η φωτογραφία της εβδομάδας |