Σε αυτό το τεύχος δώσαμε περισσότερη βάση στην αρθρογραφία λόγω των ημερών. Καλή ανάγνωσηΗ έκδοση αυτή έπρεπε να έρθει νωρίτερα, όμως γνωρίζουμε ότι διαβάζετε το Νήμα σε μια διάρκεια ημερών, επιστρέφοντας σε ό,τι σας ενδιαφέρει, οπότε αποφασίσαμε να σας το στείλουμε χριστουγεννιάτικα μαζί με τις ευχές μας για υγεία και ευτυχία. Επίσης, θα παρατηρήσετε ότι σε αντίθεση με άλλες φορές αποτελείται κυρίως από άρθρα που μπορείτε να διαβάσετε για μια σε βάθος κατανόηση ενός θέματος και όχι για ρεπορτάζ γύρω από την άμεση επικαιρότητα. Στα αγγλικά θα αποκαλούσαμε την ανασκόπηση digest, οπότε ελπίζουμε να είναι χωνευτικά τα αρθράκια που σας προτερίνουμε σε μια κατά τα λοιπά αχώνευτη πραγματικότητα ορισμένες φορές. Χρόνια πολλά Και βέβαια στη χριστουγεννιάτικη έκδοση του, το Νήμα ανασκοπεί την επικαιρότητα με φόντο τη «επιχρυσωμένη» πλατεία Συντάγματος για την οποία έγινε πολύς λόγος. Ο Δήμαρχος κατηγορεί όσους αντιδρούν για μιζέρια και υποστηρίζει την άποψη ότι όλοι χρειάζονται να χαλαρώσουν λίγο από την πίεση της πανδημίας. Δε θα μπορούσαμε να διαφωνήσουμε περισσότερο μαζί του. Όχι, στο αίτημα, αλλά στην απάντηση που δίνει. Την ίδια ώρα ένα γράφημα αποτυπώνει με δραματικό τρόπο την κατάσταση και αυτό το χειμώνα: Τέλοσπαντων, δεν είναι ότι η χώρα κινδυνεύει να μετατραπεί σε μυθιστόρημα του Ντίκενς φέτος με τον υψηλό πληθωρισμό και το κύμα αυξήσεων σε ενέργεια και καταναλωτικά αγαθά, μόνο. Είναι και ότι ενώ στην ΕΡΤ φάνηκε να συντίθεται ένα πολιτιστικό εργαστήριο που κάπως μας ενώνει, ο δήμαρχος επιμένει σε μια αφελή στάση απέναντι στον πολιτισμό. Ελπίζουμε να αναθεωρήσει. Η μετάλλαξη Ομικρον προ των πυλώνΟ Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης (τέσσερις λέξεις στη σειρά με τις οποίες δεν αισθανόμαστε άνετα), ανακοίνωσε εντέλει κάποια μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας, αλλά με προοπτική νέων μέτρων από τις 3 Ιανουαρίου. Κάποια από αυτά έχουν σαφές νόημα (για παράδειγμα οι μάσκες KN-95, οι οποίες πάντως θα πρέπει να δίνονται με συνταγή), άλλα όμως είναι είτε ανεφάρμοστα (μάσκες στα γυμναστήρια, μάσκες ενώ πίνεις ή τρως) είτε για το θεαθήναι. Όλη η Ευρώπη είναι επί ποδός λοκντάουν, κυρίως εν αναμονή της μετάλλαξης "Ο" - η οποία ειρήσθω εν παρόδω μοιάζει να είναι σημαντικά λιγότερο νοσογόνα, αλλά πολύ πιο εύκολα μεταδιδόμενη. Διαβάστε σχετικά:
Οι θάνατοι εκτός ΜΕΘ ειναι απαράδεκτοιΔεν έχουν καλυφθεί στο ελάχιστο τα σοβαρά κενά του συστήματος υγείας. H M. μια ανασφάλιστη γυναίκα απο τη γεωργία πέθανε μόνη και διασωληνωμένη έξι ημέρες εκτός ΜΕΘ - Η γιατρός της διηγείται στο 2020mag.gr τι συνέβη. Με ποιο ηθικό δικαίωμα επιλέγονται οι ζωές που θα τελέιώσουν. Και με ποιο ηθικό δικαίωμα μπορεί να ολιγωρεί το κράτος; Εθνικό Μητρώο ΔιαδικασιώνΟι γλωσσικές μεταφορές που κυριαρχούν ακόμα στον Τύπο σε ότι αφορά το ψηφιακό παραμένουν ιδιαίτερα αναλογικές. Ωστόσο, ενα ψηφιακό… γκισέ ενημέρωσης για τις συναλλαγές με το Δημόσιο ετοιμάζεται μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 22, όπως λέει η Καθημερινή με σκοπό να εξαλείψει την γραφειοκρατία. Μέχρι σήμερα, στο Εθνικό Μητρώο Διαδικασιών έχουν ενσωματωθεί 1.036 διαδικασίες. Στόχος είναι να διπλασιάσει τον συνολικό αριθμό των δημοσιευμένων διαδικασιών. Τα μητρώα είναι ο βασικός μηχανισμός ψηφιοποίησης σε όλη τη διοίκηση εξαιτίας της ευρύτητας που εισάγει η ψηφιακή τεχνολογία σε όλους τους τομείς της κοινωνικής και οικονομικής ζωής.
Ένας κινηματίας πρόεδρος στην καρδιά του νεοφιλελευθερισμούΔεν υπάρχει πιο ωραίος τρόπος να μπαίνει κανείς στην πολιτική από τη συμμετοχή στα κινήματα, την πιο πηγαία έκφραση της. Ο Γκαμπριέλ Μπόριτς, όπως ο Πάμπλο Ιγκλέσιας στην Ισπανία και ο Αλέξης Τσίπρας στην Ελλάδα είναι πολιτικοί αυτής της μήτρας. Ριζοσπάστης πολιτικός ο Μπόριτς είναι ο νεότερος και με τις περισσότερες ψήφους νικητής προεδρικών εκλογών. Δυο χρόνια πριν πρωτοστατούσε στην εξέγερση που είχε ξεκινήσει από την αύξηση στις τιμές των εισιτηρίων του μετρό, όπου είχε συνάψει αμφιλεγόμενη συμφωνία με τη Δεξιά ώστε να δοθεί θεσμική λύση. Παιδί του κινήματος που ξέσπασε το 2019 και ανέτρεψε τα πάντα στη Χιλή, αλλά και εκ των ηγετών του προπομπού του δυναμικού και ισχυρού φοιτητικού κινήματος του 2011- 2013 που έβγαλε τη νεολαία στον δρόμο με αίτημα τη θεσμική εγκατάλειψη του πινοτσετικού νεοφιλελευθερισμού, ο Μπόριτς μοιάζει να είναι «λιγότερο φιλόδοξος από τους συντρόφους του στο ΚΚ Χιλής. Το γεγονός ότι πρόσφατα καταδίκασε τις εκλογές στη Νικαράγουα, επέκρινε την Κούβα και τις εκλογές στη Βενεζουέλα, κατόπιν των πορισμάτων της Μπατσελέτ, δείχνει ίσως πως πρόκειται για έναν – προς το παρόν – αριστερό σοσιαλδημοκράτη, πιο κοντά στη φιλοσοφία του Λούλα» γράφει ο Μιχάλης Παναγιωτάκης στο Κοσμοδρόμιο Διαβάστε σχετικά:
Η Ιρίνα Καραμάνου έχει προφανώς προκαλέσει και το δικό μας ενδιαφέρον, φέρνοντας τη Χιλή πιο κοντά μας. Η προφανής ερώτηση είναι πως μια αριστερή φεμινίστρια δέχεται να παίξει το ρόλο της πρώτης κυρίας. Η ίδια απαντά πως πρέπει να επανεξεταστεί ο ρόλος καθώς δε συνιστά αξίωμα. H πτώση της ΚαμπούλΑυτό το εξαιρετικά μεγάλο ρεπορτάζ είναι πρακτικά γραμμένο σαν ένα μικρό μυθιστόρημα, απο τον δημοσιογράφο που έζησε την κατάληψη της Καμπούλ απο τους Ταλιμπάν. Μπορείτε επίσης να το ακούσετε στα αγγλικά με διάρκεια περίπου δυο ώρες
Το φάντασμα της Ρωσικής εισβολής στην ΟυκρανίαΗ όλη συζήτηση περί εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία είναι ένα παράξενο και δυνητικά επικίνδυνο σκάκι προπαγάνδας και εκφοβισμού που παίζεται μεταξύ Πούτιν και Αμερικανών. Η Ουκρανία στη διαδικασία γίνεται όλο και πιο αυταρχική υπό τον Ζελέζνυ, ο οποίος αρχικά εξελέγη ως αντιστάθμισμα στους εθνικιστές (οι οποίοι είναι πολλοί και επικίνδυνοι), ενώ στη Δύση μερικοί έχουν παρανοϊκές ιδέες - αλά Δρ. Στρέιντζλαβ - για πολέμους μεταξύ πυρηνικών δυνάμεων. Οι Ρώσοι είναι αρκετά σαφείς και ανοιχτοί στους στόχους τους πάντως 1⃣ We call on @StateDept not to distort the reality.
For the sake of de-escalation, the 🇺🇸 United States should not create anti-Russian military sites near our borders. Ned Price @StateDeptSpox Contrary to statements from the Russian Defense Minister, Russia and its proxies are responsible for escalating tensions, not Ukraine or the United States.Ο δημοσιογράφος Λεονίντ Ραγκόζιν εξηγεί το πώς έφτασε η κόντρα εδώ που έφτασε και ποια είναι τα παιχνίδια που παίζονται
«Η πανδημία δεν αποτελεί παρένθεση»Σε μια εφ’όλης της ύλής συζήτηση για την πανδημια, ο καθηγητής Τάκης Παναγιωτόπουλος σχολιαζει τη μελέτη Τσιόδρα-Λύτρα και επαναλαμβάνει κάτι που λέμε εδώ και καιρό: «τα πράγματα θα ήταν πολύ πιο απλά αν υπήρχε συστηματική δημοσιοποίηση παρόμοιων στοιχείων από τον ΕΟΔΥ κατά τη διάρκεια της πανδημίας και αν τα πρωτογενή δεδομένα ήταν προσβάσιμα σε όλη την επιστημονική κοινότητα»
Η απολογία ενός ανεμβολίαστου (και όχι αρνητή του εμβολιασμού)Δεν ακούμε συχνά τον αντίλογο ενός ανεμβολίαστου και όταν βγαίνουν μπροστά συνήθως είναι οι χειρότεροι εκφραστές των αρνητών. Εδώ όμως γράφει ένας κοινωνιολόγος: «Με ποια λογική λοιπόν, ή ηθική, μου επιβάλλει το κράτος να εμβολιαστώ; Για να σωθώ εγώ; Ευχαριστώ, αυτό είναι δική μου απόφαση. Δεν τη μεταβιβάζω στο κράτος. Για να μην προκαλέσω κίνδυνο στους άλλους; Μα δεν το κάνω περισσότερο ή λιγότερο από κάποιον εμβολιασμένο. Για να υποστηρίξω το ΕΣΥ που καταρρέει; Αυτό κι αν είναι το αθλιότερο επιχείρημα που έχει αρθρωθεί. Τι απύθμενο θράσος. Τι απύθμενη υποκρισία. Πληρώνω τους φόρους μου για το ΕΣΥ. Ας το ενισχύσει αυτή η κυβέρνηση, όπως οφείλει, ας μη το υπονομεύει, ας μη το διαλύει. Ας υποχρεώσει, αν όντως νοιάζεται για τις ζωές μας, γιατρούς στον ιδιωτικό τομέα και ιδιωτικές κλινικές να παρέχουν τις υπηρεσίες τους για όσο κρατάει αυτή η πανδημία».
Υγιεινισμος και αντιεμβολιασμός«Οι ρίζες του κινήματος (της ευεξίας) ανάγονται στη χίπικη αντικουλτούρα της δεκαετίας του '70. Τότε, όπως και τώρα, η ευεξία παρουσιάστηκε ως φάρμακο για τις δυσκολίες της σύγχρονης ζωής. Ήταν δομημένο γύρω από τρεις αρχές: στιβαρός ατομικισμός, δυσπιστία προς τη δυτική ιατρική και δέσμευση για αυτοβελτίωση, συνήθως μέσω περιοριστικών διαιτών και αυστηρών προγραμμάτων άσκησης, με σκοπό την αποφυγή της ασθένειας και του θανάτου για όσο το δυνατόν μεγαλύτερο χρονικό διάστημα»
Ο Πάπας, η ΕΕ και ο ψηφιακός κόσμος«Ο Πάπας αποτελεί τον ηγέτη μιας θρησκευτικής κοινότητας, της οποίας το κέντρο βάρους, όπως και συνολικά του Χριστιανισμού, μετατοπίζεται ολοένα και περισσότερο προς τον πλανητικό Νότο, την ώρα που η Δύση μένει στάσιμη δημογραφικά, αλλά και εκκοσμικεύεται ραγδαία» γράφει ο Κώστας Ράπτης αναλύοντας την επίσκεψη του Πάπα Φραγκίσκου στη Λέσβο.
Πολιτική και κοσμική θεολογία (1)«Οι «Θέσεις για τη Φιλοσοφία της Ιστορίας» του Βάλτερ Μπένγιαμιν αρχίζουν με μια διάσημη αλληγορία. Ο ιστορικός υλισμός παρουσιάζεται ως ένας μηχανικός παίκτης σκακιού που τον χειρίζεται η θεολογία, ένας νάνος κρυμμένος κάτω από το τραπέζι. «Η μαριονέτα που ονομάζεται ιστορικός υλισμός κερδίζει κάθε φορά» γράφει ο Κ. Δουζίνας στη στήλη του Πολιτικά και Φιλοσοφικά Επίκαιρα στην Εφημερίδα των Συντακτών και μας φάνηκε ωραίο ανάγνωσμα για τις μέρες αυτές. Γιώργος Παξινός: O Έλληνας που χαρτογράφησε τον ανθρώπινο εγκέφαλοΗ Lifo μας δίνει άλλη μια ωραία συνέντευξη, αυτή τη φορά από τον Ελληνοαυστραλό επιστήμονα που χαρτογραφεί τον ανθρώπινο εγκέφαλο: «Ο εγκέφαλος είναι το μόνο όργανο που έχει έναν χάρτη του σώματος, έναν χάρτη του έξω κόσμου κι έναν χάρτη των εμπειριών μας. Ζυγίζει 1.300 γραμμάρια και περιέχει περίπου 1.000 πυρήνες, 2.000 μείζονες διασυνδέσεις, 200 σημαντικά ένζυμα, 20.000 γονίδια που εκφράζονται στον εγκέφαλο και 87 δισεκατομμύρια νευρώνες». Είναι επίσης η ιστορία ενός αριστερού επιστήμονα, ο οποίος αναγκάστηκε να φύγει από τη χώρα και δε συμβιβάστηκε με δοξασίες. |
ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑ ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ - Χριστουγεννιάτικη, με αρθρογραφία για τις ημέρες των γιορτών(από 18/12 έως 24/12/2021), ΑΠΟ NemaMedia
αναρτήθηκε από :
tinakanoumegk
on :
Σάββατο 25 Δεκεμβρίου 2021
0
comments
Ετικέτες:
ποιόςκάτιπου