ενδείξεις - αντενδείξεις





πρός τό δεῖν οὕτω



Προηγούμενα εὕσημον λόγον δῶτε








Ελιά: Το ευλογημένο δέντρο της Ελλάδας θα κατακτήσει επιτέλους τη διεθνή αγορά; (Γράφει ο Ντίνος Παπαντωνίου)

αναρτήθηκε από : tinakanoumegk on : Κυριακή 4 Ιουλίου 2021 0 comments

 


https://streetlife.gr/2020/11/24/elia-to-eylogimeno-dentro-tis-elladas-tha-kataktisei-epiteloys-ti-diethni-agora/?fbclid=IwAR33dyLenDUham9xsZX4WW6iAMF5VNu7izysNtLuqekgKzl4kAIEpKKDxxE

Ελιά: Το ευλογημένο δέντρο της Ελλάδας θα κατακτήσει επιτέλους τη διεθνή αγορά;

0

           Είμαι του ήλιου η θυγατέρα. Η πιο απ’όλες χαϊδευτή,

                              Χρόνια η αγάπη του πατέρα

                              Σ’αυτόν τον κόσμο με κρατεί.

                                   Ελιά :Κωστής Παλαμάς

Το ελαιόδεντρο  είναι ένας από τους μύθους της πατρίδας μας  ιερό δέντρο από την αρχαιότητα. Οι Έλληνες ήταν ο πρώτος  λαός που καλλιέργησε την ελιά στη  ευρωπαϊκή μεσόγειο.


Οι ελαιώνες στην Ελλάδα καλύπτουν το 60% του καλλιεργούμενου εδάφους. Ο μεγαλύτερος αριθμός ελαιόδεντρων σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ βρίσκεται στη Μεσσηνία (13,5 εκατομμύρια), στον νομό Ηρακλείου (13,3 εκατομμύρια) και στην Λακωνία (10,9 εκατομμύρια). Στους νομούς Λέσβου, Χανίων, Ηλείας, Φθιώτιδας, Εύβοιας, Μαγνησίας, Αιτωλοακαρνανίας, Κέρκυρας κι Αχαΐας ο συνολικός αριθμός των ελαιόδεντρων είναι 46,4 εκατομμύρια.

 Ο Μοριάς παράγει το 35% με 40% του ελληνικού ελαιολάδου και η Ελλάδα είναι ο τρίτος μεγαλύτερος παραγωγός ελαιολάδου παγκοσμίως και δεν υπάρχει  μια σχολή ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΗ ΕΛΑΙΟΚΟΜΙΑΣ.

Η Ελλάδα έχει το πλεονέκτημα το 80% του ελαιολάδου της να είναι εξαιρετικά παρθένο, σε αντίθεση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες που το ποσοστό αυτό κυμαίνεται στο 40% .

Οι Ιταλοί εκμεταλλευόμενοι τη διεθνή αναγνωρισιμότητα του ιταλικού ελαιολάδου, τα οργανωμένα δίκτυα προώθησης των επιχειρήσεων της, την ανύπαρκτη εθνική στρατηγική για αυτό το θείο δώρο της Ελληνικής γης, εισάγει χύμα ελαιόλαδο (κυρίως από Ισπανία και Ελλάδα) και το επανεξάγει τυποποιημένο.

Η υπεραξία τυποποίησης  είναι της τάξης του 1,3 ευρώ στο λίτρο όπως καταδεικνύει μελέτη της Εθνικής Τράπεζας του 2015. Αν τώρα σκεφτούμε ότι το χύμα ελαιόλαδο πωλείται από την Ελλάδα και την Ισπανία στην Ιταλία σε τιμή κοντά στα 2,3 ευρώ, μπορεί να υπολογίσει κανείς τις απώλειες για το εθνικό εισόδημα.


Επειδή το σύνθημα: Όλοι μαζί μπορούμε να σηκώσουμε την Ελλάδα ψηλότερα, γράφω για τις προσπάθειες κάποιων που δεν μπορούν να κάνουν το ελάχιστο για έναν από τους μύθους της Ελλάδας. Είναι  μόνο καλοί να γράφουν εκθέσεις. Όχι να εκπροσωπούν την Ελλάδα και να προβάλλουν τους μύθους της.

Οι εκθέσεις των γραφείων οικονομικών και εμπορικών υποθέσεων  των πρεσβειών μας στη Γαλλία, Ηνωμένο Βασίλειο και Γερμανία.

Στην έκθεση τον Μάιο του 2020  το γραφείο εμπορικών και οικονομικών υποθέσεων της πρεσβείας μας στη Γαλλία γράφει:  οι Ελληνικές εξαγωγές εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου προς τη Γαλλία ανήλθαν σε μόλις 3,5 εκ. ευρώ σε αξία κατά το 2019, καταλαμβάνοντας μερίδιο μόλις 1,3% σε όρους αξίας και το 1,1% σε όρους ποσότητας επί των συνολικών εισαγωγών.

Είμαστε  έκτοι μετά  την Ισπανία, την Ιταλία, την Τυνησία, την Πορτογαλία και το Βέλγιο!!


Στην έκθεση του Σεπτεμβρίου του 2020 το γραφείο εμπορικών και οικονομικών υποθέσεων της πρεσβείας μας στο Ηνωμένο Βασίλειο γράφει για το μερίδιο των εξαγωγών ελαιολάδου στη Μεγάλη Βρετανία: Ισπανία 67,1%, Ιταλία 22,5%, Γαλλία 2,5%, Γερμανία 2,3%, Βέλγιο 2,2% και η Ελλάδα μόλις 1,9% και 1300 τόνους evo. Είναι σημαντικό να πούμε πως η Γερμανία και το Βέλγιο δεν παράγουν ελαιόλαδο.

Στην έκθεση  τον Δεκέμβριο του 2015 το γραφείο εμπορικών και οικονομικών υποθέσεων της πρεσβείας μας  στη Γερμανία γράφει:

Οι γερμανικές εισαγωγές έξτρα παρθένου ελαιολάδου, σημειώνοντας αύξηση 1,9%, ανήλθαν το 2014 σε 208,2 εκ. ευρώ, έναντι 204,3 εκ. ευρώ το 2013 και 172,4 εκ. ευρώ το 2012.

Η Ελλάδα με εξαγωγές αξίας 18,5 εκ. ευρώ (μερίδιο 8,87%) το 2014, έναντι εξαγωγών 22,2 εκ. ευρώ (μερίδιο 10,85%) το 2013 και 20,2 εκ. ευρώ (μερίδιο 11,7%) το 2012, αποτελεί τον 3ο προμηθευτή της Γερμανίας σε έξτρα παρθένο ελαιόλαδο.

Οι ελληνικές εξαγωγές παρθένου στη Γερμανία το 2014 κατέγραψαν μείωση 16,68% σε σχέση με το 2013, ενώ οι συνολικές εισαγωγές παρθένου ελαιόλαδου στη Γερμανία αυξήθηκαν 1,9%.

Η Ιταλία μονοπωλεί σχεδόν τη γερμανική αγορά σε παρθένο ελαιόλαδο (εξαγωγές 159,5 εκ. ευρώ, μερίδιο 76,6% το 2014), ακολουθούμενη από Ισπανία (μερίδιο 10,17%), Ελλάδα (8,87%), Γαλλία (2,13%), Τυνησία (0,61%), Πορτογαλία (0,48%), Τουρκία (0,43%), Αυστρία (0,28%), Βέλγιο (0,12%), Παλαιστίνη (0,1%).


Αν κάποιος θέλει να δει τα στοιχεία μπορεί μέσα από το mfa agora.Θα διαπιστώσει ότι  οι βαρόνοι γραφειοκράτες των τριών πρεσβειών ασχολούνται με έναν από τους μύθους της πατρίδας μας  κάθε 5 χρόνια.  Οι συνάδελφοι τους της Ιταλίας και της Ισπανίας όχι απλώς γράφουν αλλά πασχίζουν να αυξήσουν το μερίδιο αγοράς κάθε χρόνο.

Στην πατρίδα μας  όμως είμαστε πρωταθλητές σε σεμινάρια επιδοτούμενα και μη,  για τις εξαγωγές ελαιολάδου, branding,σε αοριστολογίες των πολιτικών, των ειδικών συμβούλων και των καθώς πρέπει εμπορικών επιμελητηρίων.

 

 Γράφει ο Ντίνος Παπαντωνίου

Ετικέτες: