πρός τό δεῖν οὕτω



  • εὕσημον λόγον δῶτε

     Νικαίας εγκώμιον*του ΚΩΣΤΑ ΧΑΤΖΗΑΝΤΩΝΙΟΥΤη χρονιά αυτή συμπληρώνονται 1700 χρόνια από την Α΄ Οικουμενική Σύνοδο η οποία συνήλθε στη Νίκαια της Βιθυνίας. Οι θεολογικές εκδηλώσεις, προφανώς, θα είναι αρκετές. Στο σημείωμα αυτό ας θυμηθούμε την κάποτε λαμπρή ελληνική πόλη της Βιθυνίας, που γνώρισε κι αυτή τις συνέπειες της κατάκτησης και του εξανδραποδισμού, μέσα από το εγκώμιο που έγραψε ο αυτοκράτορας Θεόδωρος Β΄ Λάσκαρις, τον καιρό που η πόλη ήταν έδρα του εξόριστου βυζαντινού κράτους (μετά την πρώτη άλωση της Κωνσταντινούπολης, την 13η Απριλίου 1204) και το οποίο σε ελεύθερη νεοελληνική απόδοση παραθέσαμε στο βιβλίο Το στέμμα των αυγών (Καστανιώτης, 2020). Το 1331, μετά από τριετή πολιορκία, η Νίκαια έπεσε οριστικά στα χέρια των Οθωμανών. Έκτοτε παρήκμασε και το 1920, πριν εισέλθει σε αυτήν ο ελληνικός στρατός, για μια τελευταία ελπίδα ελευθερίας, γνώρισε τη δήωση από τους τσέτες του Κεμάλ, τη σφαγή των κατοίκων της και την καταστροφή του ιστορικού ναού της Κοιμήσεως της Θεοτόκου (φωτογραφία). Ο άλλος ιστορικός της ναός, η Αγία Σοφία, που μετατράπηκε σε μουσείο

    Προηγούμενα εὕσημον λόγον δῶτε

    Ολα τα εὕσημον λόγον δῶτε








    ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ, ΤΙΣ ΕΦΗΜΕΡΕΣ ΜΕΤΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΟ ΔΥΣΤΟΠΙΚΟ ΜΕΛΛΟΝ.

    αναρτήθηκε από : tinakanoumegk on : Κυριακή 6 Ιουνίου 2021 0 comments

     

    Γιώργο, κάνε τις βόλτες σου στο Ξυλόκαστρο και να το ευχαριστιέσαι. Όπως όλοι οι Αθηναίοι, που φθάνουν κάθε Σαββατοκύριακο.
    Θεωρείς ότι πρέπει να καλύψουμε τις ανάγκες μας με άλλες μορφές ενέργειας. Πολύ σωστά, αλλά να σκεφτούμε πρώτα πόση ενέργεια χρειαζόμαστε και γιατί. Η ανάγκη ποσότητας ενέργειας προσδιορίζεται από τον τρόπο ζωής μας.
    Τα Σαββατοκύριακα το ότι οι Αθηναίοι «το σκάνε», να ξεσκάσουν στην ύπαιθρο σημαίνει ότι ζουν σε άξενο περιβάλλον, καταθλιπτικό. Έχει γίνει κάποια μελέτη για το κόστος αυτής της νομαδικής ανθρωπολογίας, εφήμερων μετεγκαταστάσεων; Οι Αθηναίοι, (όπως και όλοι μας), είμαστε θύματα του εαυτού μας.
    Θα είχαμε μικρότερη ανάγκη ενέργειας αν οι πολίτες είχαν ενεργοποιηθεί να κάνουν την πόλη τους ανθρωποφιλική, ή αν υπήρχε μια πολιτική πληθυσμιακού αποσυγκεντρωτισμού και επανακατοίκησης της υπαίθρου.
    Επανέρχομαι ότι στην συνειδητοποίηση των αναγκών μας ως πρώτιστο καθήκον, σημασία έχει τι έχουμε ανάγκη, πόσο και γιατί. Το παραπάνω είναι ένα παράδειγμα. Έχω αναφερθεί και παλιότερα στον τρόπο δόμησης των κτιρίων κλπ.
    Να μην κάνουμε την ζωή μας αβίωτη και μετά ζητάμε φάρμακα, ενέργεια και να τρέχουμε να επουλώσουμε πληγές από επιτεύγματα του σήμερα που ορίζουν ένα αγχώδες ή δυστοπικό μέλλον.

    ΤΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ ΕΔΩ: https://www.facebook.com/gpanayo

    Μπορεί να είναι εικόνα κείμενο


    0 σχόλια