ενδείξεις - αντενδείξεις





πρός τό δεῖν οὕτω



Προηγούμενα εὕσημον λόγον δῶτε








by : tinakanoumegk

 


Συγγραφέας:

Cayley David

Εκδοτικός οίκος:

Αλήστου Μνήμης

Μετάφραση:

Θεοφιλογιαννάκος Τάσος, Πινακούλας Γιώργος, Ντζούνης Βασίλης

Τόπος έκδοσης:

Αθήνα

Έτος έκδοσης:

2021

Σελίδες:

152

ISBN:

9789608775695


 
    

Περιγραφή

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

Εισαγωγικό σημείωμα του Φώτη Τερζάκη
Ερωτήματα για την τρέχουσα πανδημία υπό τη θεώρηση του Ιβάν Ίλλιτς
Πανδημικές αποκαλύψεις
Επιστήμη
Για την ανάγκη πολιτικής ανασύνταξης
Θεωρίες Συνωμοσίας
Προστατεύοντας το σύστημα υγείας μας
Τα μίντια
Οικολογία και πανδημία
Αγκάμπεν και φιλοσοφία

 

Είναι άραγε η τεράστια και δαπανηρή προσπάθεια να τιθασευτεί και να περιοριστεί η βλάβη που θα επιφέρει ο ιός η μόνη επιλογή που έχουμε; Είναι απλώς μια προφανής και αναπόφευκτη επίδειξη σύνεσης για την προστασία των πιο ευάλωτων; Ή μήπως συνιστά ένα καταστροφικό εγχείρημα με σκοπό να διατηρηθεί ο έλεγχος αυτού που είναι πρόδηλα εκτός ελέγχου, ένα εγχείρημα που θα προσθέσει στη βλάβη που προκαλείται απ’ τη νόσο νέα προβλήματα, τα οποία θα γίνονται αισθητά για μεγάλο διάστημα στο μέλλον;

Υπάρχει ευρεία και πιθανόν μοιραία απώλεια βιοπορισμού σε όλο τον κόσμο, ιδιαίτερα μεταξύ των οικονομικά περιθωριακών ομάδων. Επιχειρήσεις που χρειάστηκαν χρόνια για να φτιαχτούν καταστρέφονται. Αυτοκτονίες, κατάθλιψη, εξαρτήσεις και ενδοοικογενειακή βία, όλα αυξάνονται. Το δημόσιο χρέος διογκώνεται πιθανόν σε βαθμό παράλυσης. Οι επιτελεστικές τέχνες αφανίζονται. Οι πολύτιμοι «τρίτοι χώροι» που συντηρούν το κέφι κλείνουν. Φόβος διασπείρεται μεταξύ των ανθρώπων. Οι άστεγοι αυξάνοντα. Εκτινάσσονται οι άλλες ασθένειες που δεν θεραπεύονται εξαιτίας της εμμονής με τον COVID. Πολλές διαδράσεις που προηγουμένως γίνονταν πρόσωπο με πρόσωπο τώρα γίνονται εξ αποστάσεως, και αυτή η αλλαγή απειλεί, σε πολλές περιπτώσεις, να γίνει μόνιμη. Και ο κατάλογος συνεχίζεται. Είναι αυτό ένα κόστος που αξίζει να πληρώσουμε για να αποτρέψουμε τη μετάδοση της νόσου μεταξύ υγιών ανθρώπων, οι οποίοι μπορεί στο μεγαλύτερο μέρος τους να έχουν ήδη νοσήσει; Το ερώτημα, στην ουσία, δεν έχει καν τεθεί. Δεν ξέρουμε καν πόση νόσηση έχει αποτραπεί με τις δρακόντειες πολιτικές μας, και πιθανόν ποτέ δεν θα μάθουμε, καθώς το πείραμα της σύγκρισης ενός κλειδωμένου πληθυσμού μ’ έναν πληθυσμό που κυκλοφορεί ελεύθερα είναι αδύνατο να διεξαχθεί. Ελλείψει ενός τέτοιου πειράματος, το μεγαλύτερο μέρος της συζήτησης θα καταρρεύσει με τη στοιχειώδη διάκριση μεταξύ συσχέτισης και αιτιότητας — ότι επιβλήθηκε ένα λοκντάουν και η ασθένεια υποχώρησε δεν αποδεικνύει ότι το λοκντάουν ήταν η αιτία της υποχώρησης.

by : tinakanoumegk
by : tinakanoumegk

 

.....πέρυσι σαν σήμερα... όταν με περισσή επιπολαιότητα και άγνοια, κατηγορήθηκα ως γκρινιάρης, ανάποδος, αντιπολιτευτικός, άδικος και λίγο ή πολύ βαλτός από άγνωστες υποχθόνιες δυνάμεις και από κρυφές ύπουλες σκέψεις, έτσι για να εναντιωθώ στον Δήμαρχο Αθηναίων... Εκ του αποτελέσματος, έναν χρόνο μετά, μάλλον θα έπρεπε να διοριστώ στο μαντείο των Δελφών ως Αρχιμάντης Σταμάτιος ο Θετταλός.... και να περνούν από κει όλοι οι Δήμαρχοι να τους λέω αλήθειες και ας θυμώνουν... Σ αυτό τον τόπο όσες αλήθειες και να πεις, όσο και να θες να βοηθήσεις (και μάλιστα τζάμπα... ), είσαι ύπουλος, βαλτός από αντιπάλους, αναπάντεχα καλός... κάτι σαν το "too good to be true"...
...καμιά φορά όμως η δικαίωση πικραίνει, και ας κρύβονται τώρα, μετά από έναν χρόνο οι βιαστικοί, οι οπαδοί και υποστηρικτές του λάθους...
σταμ
Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή για τη φωτογραφία.
"ΜΕΓΑΛΟΣ ΠΕΡΙΠΑΤΟΣ"...
Το απεχθές αποτέλεσμα αποκαλύπτει πάντα την τραγική «άγνοια»…..
(δεν πρόκειται για «ατυχή» επιλογή, αλλά για απόλυτη «άγνοια»….)
ΑΔΙΑΒΑΣΤΟΙ ΕΜΠΝΕΥΣΤΕΣ
…….Όλοι αυτοί οι κύριοι που έριξαν στο δημοτικό τραπέζι τις τρομερές ιδέες για τον Μεγάλο Περίπατο της Αθήνας («όραμα και σύλληψη» κατά τον Αντιδήμαρχο Υποδομών του Δήμου…!!!), πιστεύω να έχουν στρώσει πισινό και να έχουν διαβάσει όχι απλά τις κριτικές, αλλά τις «επιστημονικές απόψεις» αυτών που γνωρίζουν την τέχνη, μια που ασχολούνται με τον Αστικό Σχεδιασμό για κάποιες δεκαετίες….
Έχω προσέξει καμιά 10ριά αξιόλογους ειδικούς του είδους να εκφέρουν γνώμη, ειδικότητες που θα τις ήθελε (ίσως και όχι….), αλλά δυστυχώς δεν τις διαθέτει ο Δήμος και ας ισχυρίζονται συνήθως οι "παντογνώστες" δημοτικοί άρχοντες ανά την επικράτεια συνήθως λέγοντας «τι είναι αυτά που μας λέτε…??», «εμείς τους έχουμε τους ειδικούς…», «τα ξέρουμε αυτά εμείς….», «…ξέρουμε τι κάνουμε…», ή «..θα τα συνηθίσει ο κόσμος…», κλπ… Η γνωστή δηλαδή εμμονή στο λάθος του «αιρετού» ξερόλα…. και των βολικών πειθήνιων yesmen που τους ακολουθούν… (οι γνωστοί «παρατρεχάμενοι» που σκέφτονται μόνο την μονιμότητα και τον μισθό… και δεν θέλω καθόλου να γενικεύω, γιατί υπάρχουν και οι γνώστες που δεν ακούγονται ή δεν τους επιτρέπεται να ακούγονται…).
Κατά κανόνα, σε τούτη τη γωνιά της ΕΕ...., επικρατεί το άμεσο, το προσωρινό, το εντός της τρέχουσας θητείας των αιρετών, οι κλειστές διαδικασίες, το επικοινωνιακά φωναχτό με επιστράτευση των φίλιων μ.μ.ε. ώστε η κάθε πολιτική γκάφα να προβάλλεται και μάλιστα ως προπαγανδιστικό «ρεπορτάζ»…
Ποτέ δεν επικρατεί το λογικό, το συστηματικό, το προγραμματικό, το μεσο-μακροπρόθεσμο, το τεχνικά και επιστημονικά μελετημένο, το έγκυρο, το ποιοτικό και το αποδεκτό από την κοινή γνώμη…
Η ΑΠΟΡΡΙΨΗ ΕΙΝΑΙ ΓΕΓΟΝΟΣ
Ο «Περίπατος της Αθήνας», μας αρέσει ή όχι, έχει ήδη απορριφθεί από την ίδια την πόλη και τους πολίτες της και έχει «καταδικαστεί από ειδικούς και γνώστες, από ανειδίκευτους, από καθημερινούς χρήστες, ακόμη και από αδιάφορους….»… Ακούγονται ακόμη και φωνές που ζητούν να επανέλθει στο «όπως ήταν».. Για τόση μεγάλη δυσαρέσκεια μιλάμε….
Το έργο θα έπρεπε να βρίσκεται στον προθάλαμο της κατάργησης ή να οδεύει προς ριζική μεταμόρφωση, αν και πρόκειται για κάτι που δύσκολα διορθώνεται… Κλασική περίπτωση του «πάω να διορθώσω και τα κάνω χειρότερα….»… Το όλο εγχείρημα καταγράφεται ως «μια ιστορική επικοινωνιακή μπαρούφα» που την αποδέχονται μόνον οπαδοί, χειροκροτητές, ευκολόπιστοι πολίτες που βλέπουν τα πάντα ως «κομματική ή παραταξιακή επιτυχία» και άρα τελείως απόμακρα από την επιστημοσύνη, από τις διεθνείς πρακτικές σοβαρών ανάλογων έργων του Urban landscape design, από την σκληρή πραγματικότητα και από τις αντιδράσεις των υπόλοιπων πολιτών τις οποίες αυτόματα και συλλήβδην χαρακτηρίζουν ως αντιπολίτευση και τέλος…..
ΤΟ "URBAN DESIGN" & ΤΟ "URBAN LANDSCAPE DESIGN"
Μια πολύ σπουδαία εξειδίκευση που ασχολείται με το αστικό Τοπίο (ή Πολεοτοπίο – Townscape) είναι ο χώρος του Αστικού Σχεδιασμού (Urban Design) η οποία σπανίζει στον τεχνικό μας κόσμο (ακαδημαϊκά δεν θα το έλεγα, γιατί διαθέτουμε καταπληκτικές Αρχιτεκτονικές Σχολές…, αλλά με ελάχιστη την εφαρμοσιμότητα της στην πράξη..), δεν είναι η Αρχιτεκτονική από μόνη της όπως την ξέρουν οι πολλοί (π.χ κτιριακά έργα…), δεν είναι η Πολεοδομία, δεν είναι η Αρχιτεκτονική Τοπίου (Παρκοτεχνία, Αστική Δασοπονία, Αστικό πράσινο, Ιδιωτικοί και Δημόσιοι Κήποι, κλπ), δεν είναι τα έργα Πολιτικού Μηχανικού, δεν είναι Συγκοινωνιολογία, δεν πρόκειται για μια γενικώς Αστική Διαχείριση ή κάποιος τομέας των Οικονομικών, δεν είναι αποκλειστική δουλειά Περιβαλλοντολόγου ή Κοινωνιολόγου, αλλά είναι όλα αυτά και μαζί…, με βασικό στοιχείο τον «σχεδιασμό» του αστικού περιβάλλοντος ο οποίος απαιτεί γνώσεις και κατάρτιση Αρχιτεκτονικής, Πολεοδομίας, Αρχιτεκτονικής του Τοπίου, Υδρολογίας, Γεωτεχνικών Επιστημών, γνώση μεθόδων Αξιολόγησης, Ανάλυσης και Προστασίας στοιχείων του Πολεοτοπίου (Townscape analysis) και όλων των υπόλοιπων γνωστικών συντελεστών κατά περίπτωση όπως ανέφερα…
Ο Αστικός Σχεδιασμός αποτελεί τομέα ανώτατης παιδείας (μεταπτυχιακής και πτυχιακής στο εξωτερικό…) με βασικό στοιχείο το design, τομέας τον οποίο προσπαθούν να τον οικειοποιηθούν πολλοί κλάδοι που ασχολούνται με το αστικό περιβάλλον… Στις ΗΠΑ επί παραδείγματι ανήκει στον ευρύτερο χώρο της Αρχιτεκτονικής του Τοπίου με ειδική κατηγορία για Urban Designers & Urban Landscape Designers στην Αμερικανική Ένωση Αρχιτεκτόνων Τοπίου…(ASLA). Ως έννοια όμως εφαρμοσμένης Τέχνης και Επιστήμης, δεν γίνεται εύκολα αντιληπτή στη χώρα μας από το πολύ πλήθος, αλλά πολύ πιο δύσκολα γίνεται αποδεκτή από αρμόδιους (υπηρεσιακούς και αιρετούς) δημόσιων υπηρεσιών, οι οποίοι υποτίθεται ότι ασχολούνται με την Πόλη….
Όταν αγνοούνται σύγχρονες έννοιες και τέχνες «αστικού σχεδιασμού» ή περιφρονείται η συμβολή επαγγελματικών κλάδων που σχετίζονται με τον αστικό ανοικτό χώρο, καταλήγουμε σε «δημιουργήματα» του τύπου «Μεγάλος Περίπατος Αθήνας»….
ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΛΑΘΟΥΣ...
Εκ του αποτελέσματος, έχει γίνει πλέον σαφές ότι από την ώρα που έπεσε η ιδέα του περιπάτου..., μέχρι τα γνωστά βαψίματα και τα έπιπλα λαμαρίνας «πρόκληση»….., κυριάρχησαν η προχειρότητα, η ισχυρογνωμοσύνη, ο έπαινος της ασχήμιας και ένα σωρό από συζητήσεις μεταξύ ανθρώπων που γνωρίζουν και οι οποίες αποκάλυψαν το αληθές μέγεθος της αποτυχίας χωρίς διάθεση αντιπολιτευτική, αλλά με θυμό απέναντι στην περιφρόνηση των διαδικασιών και των ειδικών.....
Δεν χάλασε ο κόσμος εάν η αποτυχία γίνει αποδεκτή έστω και αργά ώστε να σταματήσει και η δαπάνη εδώ…., αλλά δυστυχώς δεν γίνονται έτσι τα πράγματα στον τόπο μας, «η αναγνώριση του λάθους» θεωρείται «πολιτική καταστροφή» και συνεχίζουν εμμένοντας όντως στην «καταστροφή λόγω του λάθους που δεν αποδέχονται…»……. Τα «πράγματα» επιβάλλονται τελικά με επιστράτευση του τηλε-μάρκετινγκ…, ενώ συνοδεύονται από ωραιοποιημένα αφηγήματα ότι έτσι γίνονται τα σωστά και ότι όλα «έγιναν για το καλό μας»….
Ο ΑΞΟΝΑΣ ΠΡΑΣΙΝΟΥ
Όλες οι γραμμικές παρεμβάσεις στον αστικό ανοικτό χώρο (παγκοσμίως….) μελετώνται σοβαρά, παίρνουν χρόνο με ομαδική συμμετοχή ειδικοτήτων που κατέχουν και είναι να απορεί κανείς γιατί δεν συνέβη και για την Αθήνα (με κατάλληλες διαδικασίας πρόσκλησης και επιλογής σχετικών με το αντικείμενο Μελετητών και Ειδικών…)… Η διάσταση π.χ. ενός αναγκαίου πρασίνου με την έννοια των δενδροστοιχιών, ότι και εάν εφαρμοστεί από φυτεύσεις στη συνέχεια (σε ζαρντινιέρες, σε containers, με κάτι χαμαίρωπες ή με κάποιες άλλες λιγοστές και διάσπαρτες πρασινάδες...) θεωρήθηκε περισσότερο ως δευτερεύουσα πινελιά και όχι ως κύριος αισθητικός, μικροκλιματικός και βιοκλιματικός παράγων που τον έχει ανάγκη το Αθηναϊκό κέντρο… Αυτό επομένως το έργο αποτελεί κοροϊδία και απάτη να αποκαλείται από μερικούς βαλτούς και ασυνείδητους, «άξονας πρασίνου», γιατί ούτε άξονας είναι ούτε πράσινο…. Όλη η ζώνη επέμβασης βρίσκεται εκτεθειμένη στο λιοπύρι…
Βέβαια «όποιος έχει τα γένια, θα πρέπει νάχει και τα χτένια»… γιατί όσο περισσότερο πράσινο προσθέσεις στην πόλη (διασφαλίζοντας πρώτα τον σχεδιασμό, τον χώρο και το χρήμα…) και όσο αυτό αναπτύσσεται διαχρονικά, αυξάνονται και οι υποχρεώσεις συντήρησης, σε προσωπικό, σε εξοπλισμό και με το αντίστοιχο κόστος… Σ’ αυτόν τον τομέα, η συντήρηση των ανοικτών χώρων στην Αθήνα και στους άλλους Δήμους της Αττικής (και της χώρας…) αποτελεί ιστορία δυσάρεστη ως θλιβερή….. (ακατάλληλο πράσινο, παρατημένο πράσινο, άρρωστο πράσινο, γερασμένο πράσινο, κακοποιημένο πράσινο, άθλια πεζοδρόμια, γκράφιτι, βανδαλισμοί, βρομιά και πολλά άλλα γνωστά και αθεράπευτα….).
Επομένως δείχνει να είναι «πολιτική» επιλογή το ότι συνεχίζεται η νοοτροπία και η μανία του απέραντου εχθρικού πλακόστρωτου και της ασφάλτου (ασχέτως χρωματισμών και υφής…), χωρίς σοβαρό «νοικοκύρεμα των χώρων» που θα προσφέρει διακριτές και αποκλειστικές χρήσεις με γραμμικές διαμορφώσεις π.χ. φυτεμένες νησίδες διαχωριστικές των λωρίδων κίνησης στο έδαφος και χωρίς ζαρντινιέρες (π.χ. η Πανεπιστημίου προσφέρεται χωρικά για πολλές διαμορφωτικές εφαρμογές, κίνησης, χρήσεων γης και με την συνοδεία ανώτερου φυτικού υλικού για παροχή σκιάς, δροσιάς, φυσικών εποχιακών χρωμάτων, προστιθέμενης αξίας σε ιδιοκτησίες και επιχειρήσεις, κλπ…)
ΣΤΟ marketing & ΤΟ ΟΝΟΜΑ "ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ"
Η ιδέα Αντώνη Τρίτση στην οποία αναφέρονται οι εμπνευστές του Μεγάλου Περιπάτου δεν έχει απολύτως καμία σχέση με τις «εκτρωματικές» επεμβάσεις που βλέπουμε. Κάνουν απλώς χρήση του ονόματος αγνοώντας τις ιδέες και τα οράματά του για την Αθήνα…
Ως πρώτη παράβλεψη των σύγχρονων Δημοτικών αρχόντων αναφέρουμε το πλήρες Θεσμικό Πλαίσιο του Νόμου 1337/83 του Αντώνη Τρίτση που προέβλεπε ρητώς και δεσμευτικά τις διαδικασίες της Κοινωνικής Συμμετοχής και Διαβούλευσης στις Πολεοδομικές Μελέτες στη χώρα….
Ως δεύτερη αλλά εξίσου κύρια παράλειψη, για την Πανεπιστημίου όπου προβλέπονταν αλλαγή του κυκλοφοριακού καθεστώτος με κυριαρχία των δημόσιων συγκοινωνιών και του τραμ…, αλλά και η δημιουργία μιας Αθηναϊκής boulevard…, περιορίζοντας την κυκλοφορία των ΙΧ, δίνοντας περισσότερο χώρο στους πεζούς, αλλά όλα υπό την σκέπη και την σκιά των γραμμικών δενδροστοιχιών μεγάλων δένδρων που θα μεταμόρφωναν το πολεοτοπίο και θα το μετάλλασσαν από «αφιλόξενη» αρτηρία διαμπερούς κυκλοφορίας σε «άξονα φιλοξενίας» πολιτών….
Όσο και να προσπαθούν μερικοί να ισοβαθμήσουν το όραμα Τρίτση με το σημερινό «αίσχος», κατ’ αρχάς αποτελεί προσβολή για τον ίδιο τον εμπνευσμένο Δήμαρχο αλλά και Υπουργό Περιβάλλοντος και Αρχιτέκτονα Πολεοδόμο, Διδάκτορα Πανεπιστημίου… και συγχρόνως μ' αυτά που λένε τους εκθέτει η εξοργιστική άγνοια περί του ατόμου Α. Τρίτση και του τι ακριβώς σκέπτονταν και οραματίζονταν…
Η ΑΘΗΝΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ ΚΑΝΕΝΟΣ
Θεωρώ ότι η Δημοτική Αρχή λειτούργησε ως «ιδιοκτήτης» και όχι ως εκλεγμένος «υπηρέτης» της πόλης, αν κρίνει κανείς από τις «περίεργες» διαδικασίες και την περιφρόνηση της τέχνης, της επιστήμης, της γνώμης των "νοημόνων" πολιτών…. Η ευτελής ποιότητα του έργου οδηγεί σε περιορισμένη βιωσιμότητα του όλου εγχειρήματος και προδιαθέτει για το τι θα επακολουθήσει…
Είτε πιλοτική είτε οριστική, αποτελεί άκρως «ακαλαίσθητη παρέμβαση αλλά και σοβαρή διατάραξη της λειτουργίας του κέντρου της πόλης», ύβρη για την Πρωτεύουσα και της παγκόσμιας ακτινοβολίας Αθήνας των χιλιάδων ετών ιστορίας.
Όλα συμβαίνουν προς ικανοποίηση ενός «επικοινωνιακού» εγχειρήματος και προβολής των εμπνευστών… Δεν ενδιαφέρεται κανείς για την πόλη και τους πολίτες, ούτε για την γνώμη κανενός, θετική ή αρνητική… Ας το πάρουμε απόφαση..
Σ. Σεκλιζιώτης
(στη φωτό, κάτι από τις ιδέες Α. Τρίτση....)
by : tinakanoumegk

Σήμερα "επικαιροποιήθηκε" η παρουσία - απουσία του Ανδρέα Παπανδρέου με πολλές ανακοινώσεις. Στην σελίδα και ανάρτηση του φίλου  Βασίλης Ακράτος έκανα το παρακάτω σχόλιο.

     "Πολλοί σήμερα υψώνουν την σημαία και την φωτογραφία του Α. Π.. Αρκετοί, η πλειοψηφία, όμως, ούτε που γνωρίζει τι πίστευε, ούτε τι έκανε. Όπως αναφέρει ο ίδιος, πριν το ΄81, κεντρικό ζήτημα ήταν η αποκέντρωση της εξουσίας ως προϋπόθεση συμφιλίωσης της πολιτείας με τον λαό. 
     Σήμερα το κράτος γίνεται πιο συγκεντρωτικό και αυταρχικό ακόμα και με εργαλείο την υγειονομική επιτήρηση. Όλο το πολιτικό σύστημα είναι ο ανασταλτικός παράγοντας για κάθε θετικό βήμα της Ελλάδας και του Ελληνισμού.
     Δυο λόγια μόνο για το σήμερα, μεθοδολογίας πολιτικής παρουσίας: όταν ήρθε ο Α. Π. το ΄74 δεν σήκωσε καμία φωτογραφία, σημαία, ή σύνθημα του παρελθόντος. Τα δεδομένα είχαν αλλάξει και αλλάζουν. Όπως και προστίθεται γνώση. 
     Και μετά 47 χρόνια, δεν αναπολείς, αλλά μαθαίνεις από την εμπειρία της πολιτικής ζωής, παρεμβαίνεις με νέα εργαλεία, γονιμοποιώντας ότι παραδοτέο καλό έχεις".
 (Γρηγόρης Κλαδούχος)
..............................
Γρηγόρης Κλαδούχος
Γιώργο ( George Gougas), πρέπει να βρούμε αιτίες. Εάν μπήκε σε στραβό δρόμο ή παράπλευρο. Συμφωνώ ότι «η 18η του Οκτώβρη αποτέλεσε αφετηρία της αλλαγής της Ελληνικής κοινωνίας» εν μέρει. Είναι το φυσικό «παράδοξο»: τι συμβαίνει όταν οι θεσμικές αλλαγές δεν "δουλεύονται" στην κοινωνία. H δουλειά στο εποικοδόμημα, η διαχείρισή νέων θεσμών, ανατέθηκε σε ελλειμματικούς μορφωτικά και ηθικά.
Προφανώς χρειάζεται αποτίμηση του έργου του Α. Π., να δούμε ποιο ήταν το αυθεντικό ΠΑΣΟΚ, γιατί μπροστά στην απελπισία σήμερα πολλοί μιλούν, αναπολούν. Και το σήμερα και το αύριο περιμένει. ( Βλέπεις ότι για να αποδείξουν το "καταστροφικό" ΠΑΣΟΚ ή Ανδρέα καταφεύγουν στον αρνητή του....)


(Έκδοση των πρακτικών Σεμιναρίου, Αθήνα 30 Ιουνίου-3 Ιουλίου 1980)

Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΟΥ Β. Α. : Επειδή σήμερα είναι η μέρα του του Ανδρέα ο Ανδρέας ήταν ένας δεν ξαναγίνεται εμείς όσο ζούμε θα τον θυμόμαστε το θέμα είναι άλλο τι κάνουμε από δω και πέρα διαβάζω πολλούς συντρόφους υπάρχει φαγωμάρα μεταξύ μας όλοι θέλουν κάποιον για αρχηγό Ας το κρατήσουμε για τις εκλογές Ας βγούμε όλοι μαζί ενωμένοι αν θέλουμε κάτι να γίνει να μαστε όλοι καλά και να θυμόμαστε τον Ανδρέα
by : tinakanoumegk

 

ΙΔΕΟΛΟΓΙΑ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ.(Α)
Ο Ιωάννης Καποδίστριας ως συνεχιστής του Ρήγα Βελεστινλή.
(Στην επέτειο της δολοφονίας του Ρήγα 24/6/1798)
Περί πολιτικής και ιδεολογικής ταυτότητας του Ιωάννη Καποδιστρια
(Ό Καποδίστριας αυτοπαρουσιαζόμενος μέσα από δείγματα πολιτικών αποφάσεων, πολιτικής συμπεριφοράς και πολιτικής γραφής του, στην περίοδο 1801-1807).
Ο Ιωάννης Καποδίστριας φεύγει από την Κέρκυρα για την Ρωσία στην ηλικία των 32 χρόνων.
Ο Ι.Κ. φεύγοντας από την Κέρκυρα για τη Ρωσία σε αυτήν την ηλικία, έχει σαφέστατα διαμορφωμένο ιδεολογικό, πολιτικό, πολιτισμικό προσανατολισμό. Είναι μια ολοκληρωμένη ηθική και πνευματική προσωπικότητα.
Κατά συνέπεια όσοι θέλουν πραγματικά να μελετήσουν και να κρίνουν αδέκαστα ,να κρίνουν με την δική τους κρίση, τον Καποδίστρια.
Δεν έχουν ανάγκη τα μακρινά τα απρόσιτα Ρώσικα αρχεία, τα αγγλικά και τα Γαλλικά.
Ο Καποδίστριας της Επτανήσου και της Κέρκυρας μπορεί να ερευνηθεί εδώ.
Έχουμε την δυνατότητα να ερευνήσουμε, να φωτίσουμε τον πολιτικό προσανατολισμό του. Μπορούμε να ερευνήσουμε την πολιτική και πολιτισμική του ταυτότητα.
Από τα 1801 ο Ιωάννης Καποδίστριας, έχει αποφασιστική και σημαντική ανάμειξη στα κοινά της Κέρκυρας και των Ιονίων, με δράσεις όπως.
Η αποστολή του, στην Κεφαλονιά για την κατάπαυση της επικίνδυνης, για την ύπαρξη της νεοσύστατης Επτανήσου Πολιτείας, σύρραξης ανάμεσα σε Ληξούρι και Αργοστόλι..
Σύρραξης, κατά σοβαρές ιστορικές μαρτυρίες και έξωθεν υποκινούμενης.
. Ο Καποδίστριας, έχει ανάμειξη στην πνευματική και επιστημονική ζωή,της Κέρκυρας, με την δημιουργία της «Εταιρείας των Φίλων», (όπως μαρτυρεί ο Κερκυραίος ιστορικός Βροκίνης και την λειτουργία της οποίας επιβεβαιώνει ο Μάριος Πίερης, πολυτάλαντη προσωπηκότητα, καλλιτέχνης και διανοούμενος της εποχής).
Επίσης ,ο Καποδίστριας πρωτοστατεί στην δημιουργία του «Ιατρικού Συλλόγου της Κέρκυρας» στα 1802, συλλόγου με καταγεγραμμένη δράση, σε θέματα δημόσιας υγείας, π.χ. για την αντιμετώπιση της ευλογιάς.
Τον Καποδίστρια ως ιατρό τον έχει αποκαλύψει, θαυμάσια ,η Πρόεδρος της Ιατροχειρουργικής Εταιρείας της Κέρκυρας κυρία Μάνδυλα.
Η δημιουργία της Εταιρείας των Φίλων παρέμενε, για «ευνόητους λόγους», στην λήθη. (Είχα την τιμή να την ανασύρω από την λήθη, στον «Άγνωστο Καποδίστρια», στα 2011).
Από τα 1803, ο Ι.Κ. αναλαμβάνει «Γραμματέας Επικρατείας» της Επτανήσου Πολιτείας για την καταστήσει ,όπως επανειλημμένα έχουμε υποστηρίξει , «μήτρα και τροφό του 21», «εαρινή ισημερία του σύγχρονου Ελληνισμού», με επιστέγασμα την ηρωική, νικηφόρα, αλλά τελικά προδομένη, εποποιία της Λευκάδας (1806-1897).
.Κατά την γνώμη όχι μονον τα κλειστά Αγγλικά αρχεία η εν πολλοίς και τα Ρώσικα αλλά ούτε η Κερκυραϊκή περίοδος του Καποδίστρια και μαλιστα η εποποιία της Λευκάδας με πλούσια στοιχεία δεν έχει ερευνηθεί επαρκώς.
Μια εποποιία που συντίθεται από, την παλλαϊκή κινητοποίηση των 7 νησιών στο σύνολο τους, για την Οχύρωση της Λευκάδας, την πανστρατιά των μαχίμων δυνάμεων του Έθνους, από τα 1806 ,στην Κέρκυρα αρχικά και στην συνέχεια στην Λευκάδα, το βάθεμα και την διαμόρφωση της θαλάσσιας τάφρου, που χωρίζει την Λευκάδα από την απέναντι ακτή και την οργάνωση και την διεξαγωγή των ενόπλων συγκρούσεων τόσο στο Παραθαλάσσιο μέτωπο, αλλά και στα μετόπισθεν του Αλή Πασά από τον Όλυμπο μέχρι τα Άγραφα και την Μακεδονία. (Για την Άμυνα της Λευκάδας βλ. ΡΗΓΑΣ ΦΕΡΡΑΙΟΣ, ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ, ΦΡΑΝΣΙΣΚΟ ΝΤΕ ΜΙΡΑΝΤΑ - η Ελληνική Σκέψη στην Αυτοθέσμιση των Κοινωνιών, τον Διαφωτισμό και την Γνώση ΑΞΟΝΑΣ Ι: Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΚΕΨΗ ΣΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΩΝ ΜΕΓΑΛΩΝ ΟΡΑΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕΩΝ www.academy.edu.gr Η άμυνα της Λευκάδας, στα 1807 ως γενικό προανάκρουσμα του μεγάλου Αγώνα της Παλιγγενεσίας και ο ρόλος του Ιωάννη Καποδίστρια ./Γ.Σκλαβούνος.).
Κατά συνέπεια, όλοι όσοι θέλουν να κρίνουν τον Καποδίστρια, να κατακρίνουν η να υποστηρίξουν τον Καποδίστρια, ως ηγέτη ,ως χαρακτήρα, ως ηθική και πολιτική προσωπικότητα, και συμπεριφορά, έχουν ένα τεράστιο υλικό .
Υπάρχει υλικό ,από τον τρόπο που αντιμετωπίζει την άγρια, ουσιαστικά εμφύλια σύρραξη στην Κεφαλονιά, στον τρόπο που κινητοποιεί τον επτανησιακό λαό, να οχυρώσει την Λευκάδα, τον τρόπο που εμψυχώνει τους Λευκαδίτες πρωτοστατώντας, με το σκαμπάνι στο χέρι, στο, υπό τα εχθρικά πυρά, σκάψιμο της Τάφρου που χωρίζει την Λευκάδα από την απέναντι στεριά.
Υπάρχει η υποδειγματική, λεπτομερής, λογοδοσία του Καποδίστρια, για τα οικονομικά της άμυνας της Λευκάδας. Λογοδοσία μνημείο, όχι μόνον υπεύθυνης διαχείρισης και σεβασμού του δημόσιου χρήματος, που όλοι αναγνωρίζουν στον Καποδίστρια, αλλά και μνημείο αναγνώρισης του χρέους, που έχει κάθε πρόσωπο, που διαχειρίζεται εξουσία, να λογοδοτεί στην Πολιτεία, στην κοινωνία, στην ιστορία.
. Λογοδοσία που γράφεται στην ώρα της μάχης , από τον συγκεντρωτικό, δεσποτικό Καποδίστρια./
Σε περίτεχνες σελίδες, υποτίθεται, φιλικές στον Ιωάννη Καποδίστρια, παραμένουν οι ανιστόρητες αλλά και υβριστικές αναφορές στο πρόσωπο, την πολιτική του ταυτότητα,την δράση και συμπεριφορά του.
Τα βασικά «στοιχεία του κατηγορητηρίου», εναντίον, δεν αποτελούν τεκμήρια, αλλά υποθέσεις και «συμπεράσματα», όπως τα ακόλουθα.
• Επτανήσιος, αριστοκρατικής καταγωγής, ο Καποδίστριας, άρα συντηρητικός από κούνια.
• Πιστός Χριστιανός, άρα συντηρητικός και αντεπαναστάτης.
• Υπηρέτησε έναν τσάρο, άρα υπηρέτης του Τσαρικού δεσποτισμού και στην καλύτερη των περιπτώσεων οπαδός και εκφραστής της πεφωτισμένης Δεσποτείας.
• Όταν ήρθε στην Ελλάδα αρνήθηκε να κυβερνήσει με το Σύνταγμα της Τροιζήνας, άρα αυταρχικός, δεσποτικός, φασίστας:
«Καλοθελητές» υπερασπιστές του Κυβερνήτη που δεν μπαίνουν στον κόπο της έρευνας, προσπαθούν να τον υπερασπιστούν με επιχειρήματα όπως, την ανιδιοτέλεια, την ασκητική ολιγάρκεια, την αφιλοχρηματία, την αυτοθυσιαστική προσφορά και της προσωπικής και πατρικής περιουσίας του στην πατρίδα…… με την αγάπη του για τους χωρικούς, τους απλούς ανθρώπους.
Όμως, απαντήσεις αυτού του τύπου, παρουσιάζονται από τους κατηγόρους,ως αποδοχή των κατηγοριών.
Επίσης απαντήσεις του τύπου…. «μα οι συνθήκες ήταν τέτοιες,… ήταν αναγκασμένος»..κλπ κλπ, ουσιαστικά δεν απαντούν στις συγκεκριμένες κατηγορίες. Επιτρέπουν στους υβριστές να καταλήγουν στο…. καλά όλα αυτά αλλά…. υπήρξε συγκεντρωτικός και τελικά επέβαλλε αυταρχικό, προσωπικό, συγκεντρωτικό καθεστώς εξουσίας.
Στην σημερινή ανάρτηση θα καταθέσω ένα "μικρό απάνθισμα" χαρακτηριστικών τεκμήριων, από την Επτανησιακή περίοδο του Καποδίστρια, αποκαλυπτικών τόσο της πολιτικής και πολιτισμικής του ταυτότητας, όσο και της στρατηγικής του. Κρίνοντας έτσι, εξ’ όνυχος τον λέοντα.
Παρόμοια δουλειά έχει γίνει και την περίοδο του Καποδίστρια στην Ρωσία ,στην Ελβετία,αλλά και για την σύντομη κυβερνητική περίοδο στην Ελλάδα////.
//////Από την στελέχωση της Σχολής Δημόσιας Διοίκησης που οργάνωσε στην Κέρκυρα /////.
Στην Σχολή Δημόσιας Διοίκησης, που ιδρύει και οργανώνει στην Κέρκυρα, θα προσλάβειως εκπαιδευτές!!!:
• Το Χριστόφορο Περραιβό.
Στενό συνεργάτη του Ρήγα. Άνθρωπο ο οποίος στην Κέρκυρα έχει εκδώσει και κυκλοφορήσει τον Θούριο του Ρήγα. Άνθρωπο που θα συμμετέχει στην άμυνα της Λευκάδας, ως αρχηγός Τάγματος ειδικών δυνάμεων.
Ένας από τους οπλαρχηγούς που θα ταξιδέψουν στην Ρωσία για να συναντηθούν με τον Τσάρο και τον Καποδιστρια,(άλλοι Ανανωσταράς, Χρυσοσπάθης,Φαρμάκης)
Άνθρωπο μεταξύ αυτών που προετοίμασαν την συνάντηση Καποδίστρια- οπλαρχηγών το Πάσχα του 1819. Άνθρωπο που θα οριστεί από Αλέξανδρο Υψηλάντη αρχηγός των αφοσιωμένων της Φιλικής Εταιρείας, και υπεύθυνος για την τελική συντονισμό μεταξύ Φιλικής Εταιρείας και Αλή Πασά, στην επανάσταση εναντίον του Οθωμανού Σουλτάνου..Από τους Αποστόλους της Φιλικής, δηλαδή αυτούς που έδωσαν την πνοή ζωής στην υπό διάλυση Φιλική Εταιρεία.
• Ανδρέας Ιδρωμένος.
Ως επιμορφωτή των Ιερέων και των Υποψήφιων Ιερέων ο Ι.Κ. προσλαμβάνει στα 1805 τον Ανδρέα Ιδρωμένο. Ο Ανδρέας Ιδρωμένος είναι ο μοναδικός ιερωμένος, τον οποίο αποδέχεται ως «παράδειγμα κληρικού» η «Νομαρχία Ανωνύμου του Έλληνος», που κυκλοφορεί στα 1806.
Μαζί με τον Χριστόφορο Περραιβό, ο Ιδρωμένος κατά την, υπό τον Καποδίστρια, θητεία τους στην Σχολή της Τενέδου, εκδίδει στην Κέρκυρα φυλλάδιο καταγγελίας, του προδότη του Ρήγα, Οικονόμου, όπως έχει τεκμηριώσει ο Κερκυραίος Γερ.Χυτήρης. Τεκμηρίωση θαμμένη στα ξεχασμένα Κερκυραϊκά Χρονικά και που ποτέ δεν αξιοποιήθηκε για να αναδείξει την σημασία της σχέσης των δυο αυτών με τον Καποδίστρια ,αλλά και το γεγονός ότι αυτοί αποτελούν τον Κρίκο που συνέδέσε «τον Ρηγα» και την κίνηση του με τον Καποδίστρια.
Να επισημάνουμε ότι η «Νομαρχία Ανωνύμου του Έλληνος» είναι το Ελληνικό Επαναστατικό Μανιφέστο και μάλιστα διαποτισμένο από έντονο αντικληρικαλιστικό πνεύμα.
Ο Καποδίστριας καλώντας εγγράφως τον Ιδρωμένο να αναλάβει εκπαιδευτικό έργο στη Σχολή Δημόσιας Διοίκησης τον προσφωνεί «Πολίτη, ιερότατο και λογιότατο». Να σημειώσουμε ότι ο όρος «ΠΟΛΙΤΗΣ», στα 1805, η προσφώνηση με τον τίτλο του «πολίτη», χρησιμοποιείται από τους και προς όσους θεωρούν τιμή αυτόν τον τίτλο, ένα τίτλο γεννημένο και καθιερωμένο στις φλόγες της Γαλλικής Επανάστασης.
Επίσης τον καλεί «ως συν-ζώντα» με τον Όμηρο, τον Δημοσθένη και τον Πλάτωνα. Έναν τέτοιο επιμορφωτή για τον κλήρο, καλεί και θέλει, ο βαθύτατα θρησκευόμενος Ιωάννης Καποδίστριας.
Έναν κληρικό βαθύτατα θρησκευόμενο, (όχι επαγγελματία ιερωμένο) βαθύτατα δημοκράτη, βαθύτατο γνώστη της αρχαίας Ελληνικής Γραμματείας. Έναν κληρικό του «Ελληνικού Ορθόδοξου Διαφωτισμού»..
Βέβαια κάποιοι δεν αποδέχονται αυτό το ιδεολογικό και πολιτισμικό υβρίδιο που χαρακτηρίζει και εκφράζει τον Καποδίστρια, και το Ιδρωμένο, που υπηρετεί ο Καποδίστριας ακλουθώντας έναν δρόμο που έχουν χαράξει μεγάλες μορφές του Διαφωτισμού αλλά και της Ορθοδοξίας, όπως ο Ευγένιος Βούλγαρης και ο Νικηφόρος Θεοτόκης.
Κάποιοι δεν αποδέχονται ότι η ανθρωπινή συνείδηση μπορεί να είναι συγχρόνως θρησκευόμενη και δημοκρατική. Μπορεί να χρησιμοποιεί την επιστημονική μέθοδο, χωρίς να την θεοποιεί, να πιστεύει στην διακήρυξη των δικαιωμάτων του ανθρώπου αλλά και να υπηρετεί αυτή την διακήρυξη με αγάπη στον Θεό και στον άνθρωπο.
• Ανδρέας Μουστοξύδης.
Ο άνθρωπος που δεν είναι τυχαία θαμμένος κοντά στον Καποδίστρια. Άνθρωπος που σε συνεργασία και αποδειγμένα, με την παρότρυνση και την ολόπλευρη στήριξη του Καποδίστρια οργώνει τις βιβλιοθήκες της Ευρώπης, ερευνά τον Μεσαιωνικό Ελληνισμό .Τον άνθρωπο που επίσης συμβάλλει καθοριστικά στην τεκμηριωση της ιστορικής συνεχείας του Ελληνισμού και του Ελληνικού πολιτισμού. Μια απάντηση σε όσους ήθελαν σε λήθαργο τον Ελληνισμό μετά την Ρωμαϊκή κατάκτηση. Θα υμνήσει την Ελληνική Επανάσταση στον Ευρωπαϊκό χώρο. Θα καταστεί κινητήρια δύναμη του Ευρωπαϊκού Φιλελληνισμού. Ομοτράπεζος των καλύτερων Εκπροσώπων της Ευρωπαϊκής διανόησης της εποχής του… Θα εμπλακεί στις Ιταλικές Επαναστάσεις. Τον ανθρώπου που θα εκδώσει στα Γαλλικά και θα κυκλοφορήσει στην Ιστορία της Πάργας, ως απάντηση στην βρώμικη πώληση της Πάργας από τον Μaitlant στον Αλή Πασά..Θεωρείται πατέρας της Ελληνικής Αρχαιολογίας . Υπήρξε εκδότης του 1843-1853, του Περιοδικού «Ελληνομνήμων». Θα ασχοληθεί και με την Επτανησιακή πολιτική στην Εποχή της Αγγλοκρατίας, στον Μεταρρυθμιστικό πολιτικό χώρο.
• Από τους συνεργάτες του στην Άμυνα της Λευκάδας. Ο Ιγνάτιος Ουγγροβλαχίας.
Ο Ιγνάτιος Ουγγροβλαχίας, φυγάς από την υπηρεσία του Αλή Πασά, θα βρεθεί κοντά του στην Κέρκυρα, κοντά του, ένοπλος μάχιμος και αυτός αρχηγός ενόπλου σώματος (400 ηπειροσουλιωτών) στην Άμυνα της Λευκάδας. Γίνεται αδελφοποιητός του Καποδίστρια μαζί με τον Κολοκοτρωνη στην Λευκάδα… Ο Ιγνάτιος είναι ο συνωμότης κληρικός των αρμάτων και των γραμμάτων. Μαζί του και με τον γιατρό Λουδοβίκο Σωτήρη, θα οργανώσουν στην Λευκάδα επαναστατική συνωμοτική εταιρεία, με τις ευλογίες και του Ρώσου επιτετραμμένου Μοντσενιγου, για την επανάσταση στις Ευρωπαϊκές επαρχίες της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Με τον Ιγνάτιο θα βρεθούν συγκάτοικοι στην Ρωσία θα μελετήσουν μαζι, θα δουλέψουν μαζί θέματα ιστορίας Ελληνικής Ιστορίας, Εκκλησιαστικής Ιστορίας. κατάστασης της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας κλπ.κλπ Ο Ιγνάτιος είναι ο κληρικός που του ταιριάζει το «καλόγερος θε να γενώ καλόγερος και γούμενος και ρασοτηληγμένος να ρίχνω και στο θυμιατό μπαρούτι αντι λιβάνι.». Σε αυτόν θα αναθέσει ο Καποδίστριας το οργανωτικό σκέλος της Φιλόμουσου Εταιρείας.(Το αφιέρωμα της Ακαδημίας Αθηνών στον Ιγνάτιο αποτελεί μια θαυμάσια έκδοση και πηγή πληροφόρησης για τις σχέσεις Καποδίστρια –Ιγνατίου.).
Από τον ρόλο του Καποδίστρια ως επιμορφωτή στην Σχολή της Τένεδου.
ΙΓΝΑΤΙΟΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΟΥΓΓΡΟΒΛΑΧΙΑΣ (1766-1
Ο Ιωάννης Καποδίστριας επιλέγει, για τον εαυτό του, να διδάξει (αμισθί φυσικά), το μάθημα «Της αισθητικής της Κρίσεως και της Σκέψεως».
Η αναζήτηση, η βίωση της ομορφιάς, στην Κρίση και την Σκέψη, είναι το μάθημα που κρίνει σημαντικό να διδάξει, ενώ θα μπορούσε να διδάξει, βάσει των σπουδών και βασικές αρχές φιλοσοφίας η δικαίου.
Πως θα μπορούσαμε να αξιολογήσουμε αυτήν την επιλογή του Καποδίστρια.
Νομίζω ότι μπορούμε να κατανοήσουμε αυτήν την επιλογή αν αναλογιστούμε αφ’ ενός την σκληρότατη κριτική που κάνει στο σύστημα της υποτελούς παιδείας που καλλιεργούσε η Βενετία αλλά και την γενικότερη πολιτική και φιλοσοφία παιδείας από την οποία διαπνέονταν .
Κατά τον Καποδίστρια το ήθος αποτελεί θεμελιακή προϋπόθεση της χρήσιμης για τον άνθρωπο και την κοινωνία παιδείας.
Κατά τον Καποδίστρια το ζητούμενο της παιδείας δεν είναι απλά οι «προοδευτικές ιδέες». Οι προοδευτικές ιδέες αν δεν ήταν ριζωμένες σε ήθος, ήταν ανώφελες η επικίνδυνες. Ο θαυμασμός του για τον Ελβετό παιδαγωγό Πεσταλότσι τον παιδαγωγό που είχε στόχο ζωής την εκπαίδευση των φτωχών παιδιών, που έμεινε στην ιστορία ως ο «παιδαγωγός πατέρας των ορφανών», μας αποκαλύπτει αρκετά από τον παιδαγωγικό προσανατολισμό και τις προθεσεις του Καποδίστρια. Κατά τον Πεσταλότσι η αγωγή των παιδιών πρέπει να στηρίζεται «στην καρδιά, στο νου και στο χέρι», πρέπει να στοχεύει στην διαμόρφωση ικανών, χρήσιμων ηθικών πολιτών.
Την αναζήτηση της ηθικής στην ομορφιά της κρίσης, της σκέψης και φυσικά του Λόγου και της Πράξης όπως την δίδασκε με το παράδειγμα της ζωής του, επέλεξε να διδάξει και στην Σχολή της Τενέδου ο Καποδίστριας..
Ασφαλώς δεν υπήρξε «κήρυκας» ηθικής ο Ι.Κ.
• Ως ζώσα ζύμη, Εθνικής, ηθικής, πνευματικής και αισθητικής αναμόρφωσης, έφυγε από την Κέρκυρα ο Ιωάννης Καποδίστριας στα 32 χρόνια..
• Ως βαθύτατα διαποτισμένος από ένα Ελληνικό Ορθόδοξο Διαφωτισμό, διανοούμενος, καταξιωμένος πολιτικός, αλλά και στην διοίκηση των αρμάτων δοκιμασμένος, έφυγε από την Κέρκυρα ο Ι.Κ.
• Θα συνεχίσουμε μελετώντας και φωτίζοντας την ιδεολογική πολιτική και πολιτισμική ταυτότητα του Ιωάννη Καποδίστρια όπως αυτή καταγράφεται στην Ρωσία δίπλα στον Τσάρο Αλέξανδρο, στην Ελβετία και τελικά στην Ελλάδα.////Διαφορετική άποψη πάντα καλοδεχούμενη///..
Με την Ιδεολογική και Πολιτική Ταυτότητα του Ιωάννη Καποδίστρια , σε ερευνητικό επίπεδο ασχολούμαι τουλάχιστον από το 2011 στο βιβλίο μου «Ο ΑΓΝΩΣΤΟΣ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ», εκδόσεις Παπαζήση , αφιερώνω ένα κεφάλαιο με τίτλο Η ΚΑΘ ΗΜΑΣ ΠΟΛΙΙΚΗ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΗ ΤΑΥΤΟΤΗΤΗΤΑ ΤΟΥ ΙΩΑΝΝΗ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ, σελ 55-65».
Στα 2013 όταν συμμετείχα σε διεθνές συνέδριο με θέμα «ΡΗΓΑΣ ΦΕΡΡΑΙΟΣ, ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ, ΦΡΑΝΣΙΣΚΟ ΝΤΕ ΜΙΡΑΝΤΑ - η Ελληνική Σκέψη στην Αυτοθέσμιση των Κοινωνιών, τον Διαφωτισμό και την Γνώση ΑΞΟΝΑΣ ΙΙ: Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΚΕΨΗ ΣΤΟΝ ΔΙΑΦΩΤΙΣΜΟ, ΤΑ ΚΙΝΗΜΑΤΑ, ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΤΩΝ ΙΔΕΩΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΓΝΩΣΗ». Η εισήγηση μου με θέμα «Ανιχνεύοντας την Ιδεολογική και Πολιτική Ταυτότητα του Ιωάννη Καποδίστρια», χρησιμοποιήθηκε ,στα πρακτικά του συνεδρίου, ως επίμετρο.(Στο διαδίκτυο υπάρχει το σύνολο των πρακτικών του συνεδρίου). . Επίσης έχω δημόσια παρουσιάσει ειδική μελέτη, με θέμα «Τα κατά συνείδηση και κατά συνθήκη ψεύδη εναντίον του Κυβερνήτη», όπου τεκμηριωμένα απαντώ στις ύβρεις .Έκτοτε η ερευνά μου συνεχίζεται.///

****************************************************
  • Πανορμίτης Σπανός
    «Κατά Μάιον 1802 συνωθείς (ο Καποδίστριας) μετά 10 ή 12 συνομηλίκων φίλων, οι οποίοι βραδύτερον διεκρίθησαν δια την παιδείαν αυτών, παρεκίνησε τούτους να συστήσωσι, και συνέστησαν, ιδιωτικόν φιλολογικόν σύλλογον υπό τον τίτλον “Εταιρίας των Φίλων”, εν τω καταστήματι του οποίου συνερχόμενοι εμελέτων και διεσκέπτοντο περί πολλών και ωφελίμων τη πατρίδι πραγμάτων» [Ευαγγελίδης "Ιστορία του Ιωάννου Καποδιστρίου κυβερνήτου της Ελλάδος : (1828-1831)", σελίδα 20].
    PDF pager
    ANEMI.LIB.UOC.GR
    PDF pager
    PDF pager
    1
    • Μου αρέσει!
    • Απάντηση
    • 12 λ.
  • Γεώργιος Σκλαβούνος
    Παντα εστεινε εργαστηρια Ζύμης
    1
    • Μου αρέσει!
    • Απάντηση
    • 9 λ.
  • Πανορμίτης Σπανός
    Γρίφος
    Ο Ιωάννης Φιλήμων στο βιβλίο του "Δοκίμιον ιστορικόν περί της Φιλικής Εταιρίας " που κυκλοφόρησε λίγο μετά την άφιξη του Όθωνα γράφει: «Ότε προεκηρύξαμεν, τω 1834, την διά του τύπου έκδοσιν του Ιστορικού Δοκιμίου περί της Φιλικής Εταιρίας, ο Βιάρος Α. Καποδίστριας έγραψε προς ημάς εκ Κερκύρας: “… Εν μόνον σας παρακαλώ ιδίως και διά το συμφέρον της πατρίδος, ίνα προφυλάξητε τον αδελφόν μου Ιωάννην …”.[Φιλήμων 1859 Α’ , 129].
    PDF pager
    ANEMI.LIB.UOC.GR
    PDF pager