Κύριε ΥΠΟΥΡΓΕ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ, Θα επιμείνουμε να λέμε πράγματα που κάποιοι τα κρύβουν ή κάνουν πως δεν καταλαβαίνουν......
Ένας Πρόσθετος λόγος, γιατί τα Αιολικά δεν αποτελούν ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ), είναι η κατανάλωση πρώτων υλών φυσικής και βαριάς (ρυπαίνουσας) βιομηχανικής προέλευσης…
Για να κατασκευαστεί μια ανεμογεννήτρια χρειάζονται πρώτες ύλες και βιομηχανικά υλικά, για να καταλήξουν μετά από ολίγα χρόνια "αμφισβητήσιμης παραγωγικής ζωής", στα σκουπίδια….
Κάποια απ’ αυτά:
Ατσάλι (περίπου 71-79% της συνολικής μάζας). 70% από το παραγόμενο ατσάλι στα μέρες μας χρησιμοποιεί λιγνίτη…
Fiberglass (υλικό συνήθως για την κατασκευή της κάψουλας της τουρμπινας ή του nacelle). Το βάρος μιας κοινής τυπικής τουρμίνας (κέλυφος και εσωτερικός μηχανοισμός κυμαίνεται μεταξύ 10-12 τόνους…)
Ρητίνη ή Πλαστικό (11-16%)
Σίδηρος ή χυτοσίδηρος (5-17%)
Χαλκός (1-2%)
Αλουμίνιο (0-2%)
Κράμα ψευδαργύρου (επικάλυψη του κεντρικού πύργου, για κολώνες πύργου από ατσάλι)
Τα πιο ποικίλα υλικά χρησιμοποιούνται για την κατασκευή των λεπίδων (fiberglass, μαλακή/ελαφρά ξυλεία, αλουμίνιο, άλλες λεπίδες με κοίλο το εσωτερικό και άλλες γεμισμένες με πλαστικό αφρό, πλαστικές κηρύθρες, η με τροπικό ξύλο Balsa από τα σπάνια αείφυλλα δένδρα Ochroma pyramidale της Λατινικής Αμερικής…, και άλλα υλικά…). Μία μεσαία λεπίδα ζυγίζει γύρω στα 1300 κιλά…
Συγκολλητικά υλικά….
Χαλκός (εκτός από τους ρότορες, απαιτούνται αυξημένες ποσότητες καλωδιώσεων λόγω της απόστασης των ανεμογεννητριών από τα σημεία κατανάλωσης)
Σύνθετα ανθρακονήματα…..
Μόνιμοι μαγνήτες Νεοδυμίου (ευρέως χρησιμοποιούμενος τύπος μαγνήτη σπάνιων γαιών, πρόκειται για μόνιμο μαγνήτη κατασκευασμένο από κράμα νεοδυμίου, σιδήρου και βορίου). Οι σπάνιες γαίες (ΣΓ) όπως και πολλά από τα παραπάνω συστατικά που αναφέραμε, είναι σπάνια μεταλλεύματα και προέρχονται από εκτεταμένες εξορύξεις σε χώρες όπως η Μογγολία, η Νορβηγία ή ο Καναδάς… Κυρίως όμως η Μογγολία.... Στην Μογγολία τα ορυχεία έχουν καταστρέψει τεράστιες περιοχές (Βλ. Δορυφορική εικόνα της περιοχής του μεγαλύτερου παγκοσμίως ορυχείου εξόρυξης ΣΓ μεταξύ των οποίων και του μετάλλου Νεοδυμίου, στο Bayan Obo, Μπαοτού, της Εσωτερικής Μογγολίας… Η Περιβαλλοντική καταστροφή της περιοχής και η ρύπανση πασιφανής…)..
Ανεμογεννήτριες που χρησιμοποιούν μόνιμους μαγνήτες σπάνιων γαιών από νεοδύμιο, σίδηρο και βόριο απαιτούν 216 κιλά νεοδυμίου ανά megawatt, ή περίπου 251 κιλά Οξειδίου του Νεοδυμίου (Nd2O3) ανά megawatt…!!! (Σπάνιες Γαίες (ΣΓ) καλούνται στη Χημεία τα μέταλλα - χημικά στοιχεία, τα οξείδια των οποίων είναι γαιώδους μορφής και κλήθηκαν έτσι λόγω της εξαιρετικής σπανιότητας….)…
Μαγνήτες από Σπάνιες Γαίες που χρησιμοποιούνται από τις γεννήτριες έχουν αποδειχθεί οικονομικότεροι και συμβάλλουν στην κατασκευή μικρότερων και ελαφρύτερων ανεμογεννητριών περιορίζοντας τις ποσότητες του χαλκού στους ρότορες των γεννητριών…, αλλά η προέλευσή τους προέρχεται από ορυχεία σπάνιων γαιών, τα οποία προκαλούν εκτεταμένες καταστροφές…
Εκτιμάται ότι η ζήτηση σπάνιων γαιών μέχρι το 2050 για αιολικά πάρκα αλλά και για άλλες χρήσεις, αναμένεται να αυξηθεί μέχρι και 1000% εάν συνεχιστεί ο τωρινός ρυθμός, πράγμα που θα εντατικοποιήσει την λειτουργία, άρα και θα προκαλέσει επέκταση των ορυχείων που κατατρώγουν τον φλοιό της γης και τον αλλοιώνουν ανεπανόρθωτα….
Πρόσθετα υλικά είναι τα κατασκευαστικά υλικά εγκατάστασης των ανεμογεννητριών, όπως τεράστιες οι ποσότητες μπετόν (γύρω στους 2500 τόνους ανά ανεμογεννήτρια) και 900 τόνοι σιδήρου, αλλά και 45 τόνοι πλαστικού… Ο λιγνίτης χρησιμοποιείται ως πηγή ενέργειας για την παραγωγή τσιμέντου. Απαιτούνται 200 κιλά λιγνίτη για να παραχθεί ένας τόνος τσιμέντου…
Δεν είναι λίγοι οι ειδικοί που χαρακτηρίζουν τα αιολικά με την φράση «Renewable energy is a misnomer» (Ανανεώσιμη ενέργεια είναι όνομα εσφαλμένο…), απλά γιατί όλα τα υλικά που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή των ανεμογεννητριών προέρχονται από μη ανανεώσιμους φυσικούς πόρους και από βιομηχανικές επεξεργασίες που ρυπαίνουν άλλες πολύ και άλλες λιγότερο...
Ακόμη χειρότερα γίνονται τα πράγματα όταν λήξει η ζωή των Αιολικών πάρκων και το κόστος «καθαρισμού» του περιβάλλοντος από χιλιάδες τόνους υλικών είναι τεράστιο…. (τα περισσότερα εγκαταλείπονται και μετατρέπονται σε νεκροταφεία σιδερικών….), αλλά και τα ίδια υλικά αποτελούν σημειακές πηγές ρύπανσης και "μόλυνσης" τα οποία δεν είναι υποχρεωμένη η φύση, αλλά ούτε και μπορεί να τα απορροφήσει….
Μια μέση προς μεγάλη ανεμογεννήτρια φτάνει σε μέγεθος ένα «όρθιο» αεροσκάφος Jumbo 747…..
Οι πηγές των παραπάνω πληροφοριών προέρχονται κατά κύριο λόγο από την Αμερικανική Γεωλογική Υπηρεσία (USGS) και από σχετικά αναγνώσματα.…
Στις Φωτό: (1) εικόνα ανεμογεννήτριας, διαστάσεις και περιεχόμενα τουρμπίνας (2) Δορυφορική απεικόνιση ορυχείων σπάνιων γαιών στη Μογγολία (Bayan Obo, Μπαοτού) τα μεγαλύτερα στον κόσμο… (κλικ στις εικόνες....)
Σ. Σεκλιζιώτης