Κύπρος: Έφυγε πλήρης ημερών ο αγωνιστής Βάσος Λυσσαρίδης
Βαθιά συγκίνηση στην Κύπρο αλλά και στην Ελλάδα καθώς έγινε γνωστό πως έφυγε από τη ζωή ο Βάσος Λυσσαρίδης, ο ιδρυτής και πρώτος πρόεδρος του κόμματος της Ε.Δ.Ε.Κ., αλλά και προσωπικός γιατρός του Αρχιεπίσκοπου Μακάριου. Ο Βάσος Λυσσαρίδης έφυγε λίγο πριν συμπληρώσει τα 101 του χρόνια.
Πλήρης ημερών, ο γιατρός, πολιτικός και αγωνιστής συνέδεσε το όνομά του με τα μεγαλύτερα γεγονότα της ζωής της Κύπρου.
Γεννήθηκε στα Λεύκαρα στις 13 Μαΐου 1920. Διετέλεσε βουλευτής, πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, ενώ το 1969 ίδρυσε το Σοσιαλιστικό Κόμμα Ε.Δ.Ε.Κ., του οποίου υπήρξε πρόεδρος μέχρι και τον Ιούλιο του 2001.
Είχε ενεργό συμμετοχή στους αγώνες της Ένωσης της Κύπρου με την Ελλάδα.
Το 1963 κατά τη διάρκεια της Τουρκοκυπριακής ανταρσίας υπήρξε ηγέτης του Λαϊκού Στρατού (υπό την αιγίδα του κράτους) που απελευθέρωσε τον Πενταδάκτυλο.
Την περίοδο της Χούντας, συνδέθηκε στενά με το Πανελλήνιο Απελευθερωτικό Κίνημα (Π.Α.Κ.) και τον Ανδρέα Παπανδρέου, με τον οποίο παρέμειναν στενοί φίλοι μέχρι το τέλος.
Το 1974 αντιστάθηκε στο πραξικόπημα: Πρωτοστάτησε στην αντίσταση ενάντια στην ΕΟΚΑ Β’ και κατά του πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου 1974 και του μεταπραξικοπήματος. Στην σύσκεψη ηγεσιών (νομίμων και παρανόμων) στο Γ.Δ.Π. την 15η Αυγούστου ματαίωσε την υπογραφή του σχεδίου Γκιουνές στην παρουσία πολλών δεκάδων ένστολων οπλοφόρων και επέμενε ότι η νομιμότητα επανέρχεται μόνο με την επάνοδο του νομίμως εκλεγέντος Αρχιεπισκόπου Μακαρίου.
Στις 30 Αυγούστου 1974 έγινε απόπειρα δολοφονίας εναντίον του, στην οποία σκοτώθηκε ο αγωνιστής, οργανωτικός γραμματέας της νεολαίας της ΕΔΕΚ και ποιητής Δώρος Λοϊζου. Συνέχισε, παρόλα αυτά τον αγώνα ενάντια στο μεταπραξικόπημα μέχρι την επιστροφή του Μακαρίου.
Πέραν της μακράς πολιτικής του δράσης, ο Βάσος Λυσσαρίδης ήταν ποιητής και ζωγράφος αφήνοντας, ως άνθρωπος του πνεύματος, το στίγμα του σε όλες τις πτυχές της Iστορίας και ζωής του τόπου του.
- Λεπτομέρειες για την κηδεία του Βάσου Λυσσαρίδη δεν έχουν ανακοινωθεί από την κυπριακή Δημοκρατία.
Πηγή: ΑΠΜΕ