Για το ελληνικό ελαιόλαδο όπως και για το δέντρο της ελιάς υπάρχουν πολλές πληροφορίες, άρθρα και κείμενα από σοβαρούς ανθρώπους, ειδικούς, που με τις προτάσεις τους και τις παρατηρήσεις τους, αναδεικνύουν, την φτώχεια ιδεών και δράσεων τα τελευταία 40 χρόνια του πολιτικού προσωπικού της Αχαρνών (υπήρξαν και κάποιες εξαιρέσεις), για τον μύθο της ελληνικής μάνας γης.
Έγραφα σε ένα άλλο κείμενο για τον αγαπημένο μας Μοριά, ευλογημένο τόπο τον αποκαλούν οι κατέχοντες την εξουσία(ίσως για να τα έχουν καλά με την εκκλησία),γιατί οι πολιτικές τους κάθε άλλο πάρα ευλογημένες είναι.
Ο Μοριάς παράγει το 35% με 40% του ελληνικού ελαιολάδου και η Ελλάδα είναι ο τρίτος μεγαλύτερος παραγωγός ελαιολάδου παγκοσμίως και δεν υπάρχει μια σχολή ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΗ ΕΛΑΙΟΚΟΜΙΑΣ.
Η Ελλάδα έχει το πλεονέκτημα το 80% του ελαιολάδου της να είναι εξαιρετικά παρθένο, σε αντίθεση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες που το ποσοστό αυτό κυμαίνεται στο 40% .
Οι Ιταλοί εκμεταλλευόμενοι τη διεθνή αναγνωρισιμότητα του ιταλικού ελαιολάδου, τα οργανωμένα δίκτυα προώθησης των επιχειρήσεων της, την ανύπαρκτη εθνική στρατηγική για αυτό το θείο δώρο της Ελληνικής γης, εισάγει χύμα ελαιόλαδο (κυρίως από Ισπανία και Ελλάδα) και το επανεξάγει τυποποιημένο.
Η υπεραξία τυποποίησης είναι της τάξης του 1,3 ευρώ στο λίτρο όπως καταδεικνύει μελέτη της Εθνικής Τράπεζας του 2015. Αν τώρα σκεφτούμε ότι το χύμα ελαιόλαδο πωλείται από την Ελλάδα και την Ισπανία στην Ιταλία σε τιμή κοντά στα 2,3 ευρώ, μπορεί να υπολογίσει κανείς τις απώλειες για το εθνικό εισόδημα.
Σε ένα πρόσφατο report της πρεσβείας μας στη Γαλλία: οι Ελληνικές εξαγωγές εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου προς τη Γαλλία ανήλθαν σε μόλις 3,5 εκ. ευρώ σε αξία κατά το 2019, καταλαμβάνοντας μερίδιο μόλις 1,3% σε όρους αξίας και το 1,1% σε όρους ποσότητας επί των συνολικών εισαγωγών.
Είμαστε έκτοι μετά την Ισπανία, την Ιταλία, την Τυνησία, την Πορτογαλία και το Βέλγιο!!!!!!
Πήραμε πολλά μηνύματα και θετικά σχόλια. Κυρίως για το ελαιόδεντρο που απουσιάζει από κοινόχρηστους χώρους δήμων.
Σήμερα θέλω να αναφερθώ στην επιστολή που μας έστειλε το στέλεχος της ΕΡΓΟΣΕ κος Βασίλης Ξουραφάς, όπου μεταξύ άλλων μας γράφει ότι η ΕΡΓΟΣΕ ΑΕ εδώ και 7 χρόνια έχει αναπτύξει μια καινοτόμα περιβαλλοντική δράση, μέσω της οποίας έχει διασώσει περισσότερα από 500 ελαιόδεντρα που έχουν απαλλοτριωθεί ως επικείμενα σε απαλλοτριωθείσες περιοχές που κατασκευάζονται τα νέα σιδηροδρομικά έργα και τα έχει διαθέσει δωρεάν σε περισσότερους από 30 Δήμους για να αναβαθμίσουν τους κοινόχρηστους χώρους της επιλογής τους.
Πρόσφατα με χρηματοδότηση από το Πράσινο Ταμείο μεταφυτεύτηκαν 42 ελαιόδεντρα εκ των οποίων τα 10 ήταν υπεραιωνόβια.
Επίσης στο Ναύπλιο σε κεντρικά σημεία μεταφυτεύτηκαν 2 υπεραιωνόβια ελαιόδεντρα ηλικίας 900 και 750 ετών.