Πέμπτη 25 Ιουνίου 2020

ΠΡΟΤΕΙΝΩ ΤΟ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΚΕΙΜΕΝΟ, ΤΗΝ ΜΕΛΕΤΗ ΤΟΥ ΚΑΙ ΤΟΝ ΔΙΑΛΟΓΟ ΣΤΟ ΘΕΜΑ ΠΟΥ ΑΝΑΠΤΥΣΣΕΙ Ο ΣΥΝΔΗΜΟΤΗΣ ΜΑΣ ΛΑΜΠΡΟΣ ΜΠΟΥΚΛΗΣ.






Γρηγόρης Κλαδούχος προς ΠΟΙΟ ΔΡΟΜΟ ΝΑ ΠΑΡΕΙΣ


Οι προτάσεις του Λ. Μ. είναι επεξεργασίες σύγχρονες που βασίζονται σε ευπρόσληπτα δεδομένα. Αυτά παράγουν σκέψη. Η διανοητική πριν από οποιαδήποτε υλική παραγωγή είναι το πρώτο μεγάλο δημόσιο αγαθό, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για έκφραση συσσωρευμένης γνώσης, επιστήμης και αντίληψη ολοκληρωμένης δημιουργίας. Δυστυχώς αντί αυτών τις σελίδες του Δήμου κοσμούν ποιηματάκια και δόσεις αυτοεπιβεβαίωσης.
Ο τόπος μας γέννησε τους Αριστοναύτες, τους καλύτερους ταξιδευτές. Πόλεις και τόποι επανέρχονται στην παγκόσμια κοινότητα με την προβολή της ιστορικής τους ταυτότητας. Ερχόμαστε από ένα ταξίδι βαθιάς ιστορίας. Η συνέχειά του, η συλλογική τοπική αυτογνωσία είναι υπόθεση δική μας και του μέλλοντος. (Γρηγόρης Κλαδούχος)
-------------------------------------------------------------
Το κείμενο του Labros Bouklis:
ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΧΩΡΙΣ ΧΡΗΜΑΤΑ
του Λάμπρου Μπούκλη, συμβούλου ανάπτυξης & περιβάλλοντος
Η λέξη ανάπτυξη βρίσκεται στα χείλη και στα αυτιά όλων μας, εδώ και δεκαετίες. Μετά από δέκα χρόνια οικονομικής κρίσης και σε μία φάση σταθεροποίησης μετά την πανδημία του Covid 19, η κοινωνία χρειάζεται, όσο ποτέ άλλοτε, γρήγορα αντανακλαστικά και άμεσες δράσεις από τους αιρετούς και τους φορείς της Πολιτείας.
Με σύμμαχο την φύση μπορούμε, στο άμεσο μέλλον να έχουμε ανάπτυξη & νέες θέσεις εργασίας, χωρίς ιδιαίτερους οικονομικούς πόρους.
Δηλαδή εύστοχες, φιλικές στο περιβάλλον επενδύσεις, εντάσεως εργασίας και όχι απαραίτητα εντάσεως κεφαλαίου. Έμπρακτη αειφόρο – βιώσιμη ανάπτυξη.
Δύο τέτοια θέματα αθλητικού τουρισμού για την Κορινθία και δη την Δυτική θα αναφερθούν, με απλά λόγια και σύντομα:
- Στον ορεινό όγκο της Ζήρειας, υπάρχουν οι απαραίτητες εκτάσεις για την δημιουργία ενός πρότυπου φιλικού στο περιβάλλον, αθλητικού κέντρου με στόχο την προετοιμασία κατά την θερινή περίοδο, επαγγελματικών και ερασιτεχνικών ομάδων π.χ. ποδοσφαίρου (αλλά και άλλων αθλημάτων ομαδικών και ατομικών). Τα έξοδα μπορούν κυριολεκτικά να ελαχιστοποιηθούν: υπάρχουν επίπεδες εκτάσεις χωρίς ανάγκη ιδιαίτερης παρέμβασης, μπορεί να γίνει εύκολα η σπορά φυσικού χλοοτάπητα (όπως σε άλλα αθλητικά κέντρα σε υψόμετρο στο εξωτερικό), να χαραχθούν με άσπρο χρώμα οι γραμμές των γηπέδων και να τοποθετηθούν κινητές εστίες τερματοφυλάκων (θα αφαιρούνται μετά το πέρας της θερινής περιόδου προετοιμασίας).
Η διαμονή και εστίαση θα λαμβάνει χώρα στα παρακείμενα ξενοδοχεία της ευρύτερης περιοχής Τρικάλων και Καρυάς. Για 5 – 6 γήπεδα ποδοσφαίρου απαιτείται μία έκταση μικρότερη των 50 στρεμμάτων, π.χ. πλησίον της ευρύτερης περιοχής του χιονοδρομικού κέντρου. Ενώ θα μπορεί να φιλοξενεί ταυτόχρονα τουλάχιστον 10 ομάδες π.χ. ποδοσφαίρου με συνολικό αριθμό μελών αποστολής (10 Χ 30) τριακόσια άτομα ανά δεκαπενθήμερο. Προϊόντος του χρόνου και σωματεία άλλων αθλημάτων θα μπορούσαν να ενταχθούν στο αθλητικό κέντρο προετοιμασίας και να επιμηκυνθεί χρονικά η λειτουργία του. Μία περιβαλλοντικά ήπια και χαμηλού κόστους επένδυση αθλητικού τουρισμού που αφενός θα διαφημίζει στην Ελλάδα και στο εξωτερικό την ευρύτερη περιοχή και που αφετέρου θα δώσει στα Τρίκαλα την δυνατότητα βιώσιμης ανάπτυξης και τους θερινούς μήνες. Επιπρόσθετα θα ενισχύσει και την επισκεψιμότητα και στο παραθαλάσσιο Ξυλόκαστρο και στις γειτονικές περιοχές.
- Η φύση μας προσφέρει απλόχερα δυνατότητες και στον θαλάσσιο αθλητικό τουρισμό. Η χώρα μας έχει θαλάσσια κολυμβητικά νερά σε υψηλές θερμοκρασίες και σχεδόν για 4 – 5 μήνες τον χρόνο η κολύμβηση είναι ευχάριστη. Αυτό σε αντίθεση με τις ακτές της Βόρειας Ευρώπης αλλά και των ακτών του Ατλαντικού, των βόρειων πολιτειών των Η.Π.Α. Το πλεονέκτημα αυτό δυστυχώς δεν το έχουμε εκμεταλλευτεί στον αθλητισμό και δη στην υδατοσφαίριση (water polo). Το μοναδικό ομαδικό άθλημα που ως χώρα μας έχει δώσει Ολυμπιακά & Παγκόσμια μετάλλια. Με διακρίσεις σε εθνικό και συλλογικό επίπεδο σε άνδρες και γυναίκες, νέους και νεάνιδες κτλ.
Μέρος της πανέμορφης μαρίνας του Ξυλοκάστρου (που στο σχετικά πρόσφατο παρελθόν αποτελούσε την 1η μαρίνα – αλιευτικό καταφύγιο της χώρας που είχε βραβευθεί με Γαλάζια Σημαία) έχει την απαραίτητη έκταση (20m x 30m) για φιλοξενία ακόμη και διεθνών αγώνων υδατοσφαίρισης (water polo). Διεθνώς, αξίζει να σημειωθεί είναι περιζήτητοι και δυσεύρετοι οι προστατευμένοι από κυματισμό αγωνιστικοί χώροι water polo σε φυσικό θαλάσσιο περιβάλλον. Οι χώρες της κεντρικής και βόρειας Ευρώπης αναγκάστηκαν από τις γεωγραφικές και κλιματολογικές συνθήκες να κτίσουν πολυδάπανες και κοστοβόρες θερμαινόμενες κολυμβητικές δεξαμενές, με νερό που συνεχώς επεξεργάζεται – απολυμαίνεται (πισίνες). Η φύση και η γεωγραφική μας θέση μας τα παρέχουν δωρεάν. Με ελάχιστο κόστος διαμόρφωσης & σε πεντακάθαρη θάλασσα μπορεί η Δυτική Κορινθία να έχει άμεσα έναν νέον πυλώνα αθλητισμού προς ανάπτυξη του αθλητικού τουρισμού και της επισκεψιμότητας, ενάντια στην ανεργία & στην ύφεση.