ενδείξεις - αντενδείξεις





πρός τό δεῖν οὕτω



Προηγούμενα εὕσημον λόγον δῶτε








by : tinakanoumegk
Georgios Kondis

Ίσως δεν υπάρχει άλλη ημερομηνία με τέτοιο συμβολικό φορτίο όπως η Πρωτομαγιά. 

Από τις κρεμάλες των απεργών της Πρωτομαγιάς του Chicago (Μάιος 1886), στη δολοφονία του Τάσου Τούση (9 Μαΐου 1936 – απεργία καπνεργατών Καβάλας) και στις εκτελέσεις της Πρωτομαγιάς του 1944 στην Καισαριανή, η Ελληνική και η Διεθνής Πρωτομαγιά αποτελεί ημέρα σύμβολο-αγώνα για τα δικαιώματα των εργαζομένων και του πολίτη. Αποτελεί ταυτόχρονα το σύμβολο της Αναγέννησης όχι μόνο της φύσης, αλλά και του στοχασμού μας.
 
Σήμερα, οι αγώνες και οι αντιστάσεις μας έχουν νέο, πρόσθετο περιεχόμενο και στόχο: το λαϊκισμό, το δογματισμό, τις νέες μορφές πνευματικού, πολιτικού και κοινωνικού αναλφαβητισμού και κοινωνικής περιθωριοποίησης, την τυραννία των ηγετίσκων και την αποψίλωση νοήματος κάθε πολιτισμικής δημιουργίας, δράσης και παραγωγής.

 Οι σημερινοί αγώνες αναζητούν νέες προοπτικές Αναγέννησης.


by : tinakanoumegk


Σχόλια
  • Ntinos Papantoniou Στην επιστολή με ημερομηνία 16 Απριλίου 2020,o Raoni αναφέρει επίσης λεπτομερώς τον κατάλογο, των πραγμάτων που χρειάζονται οι ιθαγενείς του. Καύσιμο: 4 χιλιάδες ευρώ. εξοπλισμός αλιείας: 2 χιλιάδες ευρώ • βασικά προϊόντα (τρόφιμα, υγιεινή, υγεία): 4 χιλιάδες ευρώ. Σύνολο: 10 χιλιάδες ευρώ. Βέβαια συγκεντρώθηκαν πολλαπλάσια χρήματα σε λίγες ώρες για τους 800.000 Ιθαγενείς του Αμαζονίου.
  • Ntinos Papantoniou Αυτό το Video του Raoni έπαιξε σε όλη την Ευρώπη.Στην " ευαίσθητη" τηλεοπτική piazza των Αθηνών; Ξεφτιλισμένοι ΗΓΈΤΕΣ της παραπληροφόρησης.
by : tinakanoumegk


1.     ΙΟΙ ΧΩΡΙΣ ΣΥΝΟΡΑ

Ποιες οι αιτίες και ποιες θα μπορούσαν να είναι οι απαιτήσεις; Σε ένα κόσμο που από την αλληλεγγύη του «να μοιράσουμε δίκαια την φτώχεια μας» φθάνει στο «να μοιράσουμε δίκαια τον θάνατο» και το κυνικό «πλαφόν θανάτων»; Είναι μια διαδικασία και αποτέλεσμα με πηγές και κοινωνικές εκβολές το ανθρώπινο έργο. Στην επιδημιακή επίθεση χάνεται η ορατότητα αφετηρίας και του νήματος της ευρύτερης διαδρομής της στον χρόνο, τόπο και τρόπο μετάβασης. Οι σημερινές καταστροφές επωάζουν με αποφάσεις ή ατυχήματα του παρελθόντος. Οι μελλοντικές ως προς την έκταση και το βάθος τους θα εξαρτηθούν από αποφάσεις που λαμβάνονται σήμερα, ή από την αδιαφορία για αυτές. Και ανάλογα με τις νοητικές κατασκευές του τρόπου και συνθηκών ζωής. Αν δεχθεί ο κόσμος να κυβερνηθεί με τα ιδεολογικά αξιώματα, που η αβεβαιότητα αφήνει στην εγκατάλειψη προσδοκίες και δημιουργικούς ορίζοντες. Το διακύβευμα της εποχής αυτής θα είναι κατά πόσο ο άνθρωπος θα θυσιάζει τα όνειρα ευτυχίας του με την αποδοχή με κάθε τίμημα της ασφάλειάς του. Από δεκαετίες παρακολουθούμε  την μαζική  τροφοδοσία με την εξουσιαστική διασπορά του φόβου, την απειλή και πανικό ταινιών κινδυνολογικών και βιοτρομοκρατίας. Eίναι προεργασία συμφιλίωσης με τον επαναπρογραμματισμό του ανθρώπου, η ψυχοκυβερνητική τέχνη της προετοιμασίας του κατατρεγμένου από ανασφάλεια.
Δεν υπάρχουν ζώνες κινδύνου. Βρισκόμαστε σε ανθρώπινες δραστηριότητες σε ένα ενοποιημένο και δικτυωμένο χώρο. Μια παγκοσμιοποιημένη παραγωγή κινδύνων επιστρέφει στην ατομική και κρατική διαχείριση άμυνας. Η τεχνολογία, η επιστήμη, η έρευνα κατευθύνεται προς την διάσωσή μας από κινδύνους, που είναι υποπροϊόντα ή παραπροϊόντα της τεχνοικονομικής ανάπτυξης.
Το ανθρώπινο έργο που δεν μπορεί να ξαποστάσει, τρέχοντας να επουλώσει τα αποτελέσματα του αυτοτραυματισμού του, τις τεχνολογικές αμετροέπειές του, τις επιπτώσεις της συμπεριφοράς του, την απάντησή του σε ακραία φυσικά γεγονότα. Η πρόληψη και ο περιορισμός των αρνητικών αποτελεσμάτων ανασύρει στο πεδίο των επιστημών ένα γνωστικό και ερευνητικό αντικείμενο, την κινδυνική. Και την ιδέα ότι η σωτηρία στον κίνδυνο δεν είναι το καταφύγιο στον πρόθυμο «Ξενοκράτη».

2.     ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΚΑΙ ΕΠΙΣΤΗΜΗ

 Σήμερα σε πρωτοεμπειρικές συνθήκες οργανώνεται η γνώση, ώστε οι συλλογικές αλλά και οι ατομικές συμπεριφορές να συστηματοποιηθούν με κανονιστικούς όρους επιτήρησης. Η διακυβέρνηση της υγειονομικής κρίσης τεχνουργείται με  επιστημονική κάλυψη. Ο κ. Τσιόδρας είναι η εισαγωγή, ο χρήσιμος γνώστης, ο επίσημος εκφραστής της «επιστημονικής αντικειμενικότητας». Επινοεί την δοσολογία πόνου και καταπραϋντικού. Ενοποιεί μια γλώσσα λογικής και συναισθήματος. Με ασκητικό ύφος και χωρίς τελεσίδικες επιστημονικές αναγγελίες αιωρείται ανάμεσα στην γλώσσα του εργαστηρίου (που πρέπει να μένει μακριά από συναισθηματισμούς και ψυχικές καταστάσεις) και την θεραπευτική αγωγή της ελπίδας, «συνεννοείται» με τον κόσμο. Κατορθώνει να μεταβεί από την ιατρική σκέψη - που αναγνωρίζει στον άνθρωπο ένα σύνολο οργάνων - σε ψυχολογικό υποστηρικτή, υπερβαίνει τον Κάφκα ότι «είναι εύκολο να γράφεις συνταγές, το δύσκολο είναι να συνεννοηθείς με τον κόσμο». Από αυτήν την εικόνα έχει αφαιρεθεί η κατάσταση του αμυντικού μηχανισμού της πολιτείας. Το τραυματισμένο σύστημα δημόσιας υγείας, που άφησε η δεκαετής μνημονιοκρατική εποχή.
Στην ροή του χρόνου θα διαφαίνονται τα ελλείμματα και η τρωτότητα του συστήματος υγείας. Γιατί δεν έκαναν οικονομία για την υγεία αλλά οικονομία σε βάρος της υγείας. Κανένας στρατός δεν θα νικήσει με μόνο εφόδιο την αυτοθυσία του στρατιώτη. Και οι Έλληνες πήγαν σε αυτόν τον πόλεμο με διαβρωμένη ισχύ. Με μία διαχρονική δολιοφθορά στο συλλογικό ανοσοποιητικό σύστημα.

3. ΘΕΣΜΟΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ

Το σοκ είναι συστημικό, αποδεικνύει την τρωτότητα και ανεπάρκεια και επόμενο είναι η μετατροπή του «συστήματος». Με πολιτικές στρατηγικές, πρόβλεψης, προστασίας. Με επένδυση εκεί που δώσει επάρκεια διαχείρισης ανάλογων κρίσεων αύριο. Χωρίς ματαιοδοξίες επενδυτικών λαϊκισμών. Αλλά με την επανάκτηση της σημασίας του Ελληνικού εδάφους και του κληροδοτημένου συμβολικού κεφαλαίου. Και την πολιτισμοποίηση μιας νέας εργασιακής και παραγωγικής γεωγραφίας και επιχειρηματικότητας υψηλής έντασης γνώσης και καινοτομίας.
Σε μία χώρα ενισχυμένου κρατικού συγκεντρωτισμού, συντεχνιασμού και ατομικών αναζητήσεων απαιτείται η ανασυγκρότηση δομικών συμμαχιών, που θα ολοκληρώσει μια επείγουσα τάξη αποφάσεων και διεύθυνσης κρίσεων. Δεν αρκούν ή δημιουργούν κοινωνική σύνθεση η κολακεία του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού αυτή την στιγμή. Δεν είναι έντιμο να είμαστε φιλόφρονες σε αυτούς που έχουμε ανάγκη σε κάθε κρίση.
Στην χώρα πρέπει να παγιωθεί μια συνείδηση κοινής ζωής, κοινωνικού κεφαλαίου και ανορθωτικού ορίζοντα. Με αναλήψεις ευθύνης, επιμερισμούς και συμπληρωματικότητες ατόμου και κράτους. Δυστυχώς, η κρατική δομή δεν συγκροτείται από ενδιάμεσους θεσμούς που να πείθουν, η απόσταση του κράτους πολλές φορές οδηγεί σε αυθάδειες συμπεριφοράς αντεκδικητικού χαρακτήρα. Μία κουλτούρα προόδου και αντιμετώπισης κινδύνου μπορεί μόνο να αντιμετωπιστεί από μια ευδιάκριτη και συνεκτική παραγωγή έργου όλων των επιπέδων, από τα άτομα, την κοινότητα, την περιοχή, την περιφέρεια και την κεντρική κυβέρνηση. Με μια εσωτερική διανομή υπευθυνοτήτων στο σύστημα αποφάσεων.
Πόσα Δημοτικά ή Περιφερειακά συμβούλια αυτόν τον καιρό συνεδρίασαν με αναφορά τις δικές τους ευθύνες και τον συντονισμό ενεργειών στην περιοχή τους, ανέθεσαν υπευθυνότητες  για το αποτελεσματικότερο έργο των κέντρων υγείας και τις ανάγκες τους, την συμμετοχή των ιδιωτών γιατρών, όπως και την συμπληρωματικότητα προς το πιο κοντινό νοσοκομείο; Τι πρότειναν για την ασφάλεια των πολιτών, ουσιαστικά για την επάρκεια της πρώτης βαθμίδας, του τοπικού επιπέδου δημόσιας υγείας; Το «μένουμε σπίτι» σημαίνει προστασία, παρακολούθηση και μεγάλη τοπική ευθύνη  μην αποβεί μεγάλη αποθήκη ασθενών.  Έχει απορριφθεί ως άγνωστο αντικείμενο η λέξη σχέδιο και παρακρατείται η σιγουριά της διαχείρισης των αποτελεσμάτων μιας καταστροφής, ο διαρκής «Ξενοκράτης».
Σε κάποια μοντέλα «πίεσης-εκτόνωσης» αποφασιστικό ρόλο παίζουν οι τοπικοί θεσμοί, η εκπαίδευση, οι αξίες συλλογικότητας στην δημόσια ζωή, η συγκρότηση ομάδων ετοιμότητας. Αξίζει να επανέλθουμε στον ορισμό της Διεθνούς Στρατηγικής Μείωσης των Καταστροφών του ΟΗΕ για την διαχείριση των κινδύνων.

4.     ΚΑΡΑΝΤΙΝΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ;

Οι πολίτες υφίστανται τις συνέπειες που είναι τυπικές των πολέμων: τον συγκεντρωτισμό των αποφάσεων και τον έλεγχο της πληροφόρησης.  Υπό καθεστώς φοβικού τυραννικού συνδρόμου διοχετεύουν την σκέψη και πράξη τους στην αποδοχή τετελεσμένων, δεν αναγνωρίζουν αιτίες και δεν προβάλλουν δημιουργικές φιλοδοξίες. Η εκ των υστέρων αντίδραση, η απροετοίμαστη απάντηση σε αυτό που έχει συμβεί είναι κίνηση απόγνωσης, ενώ η προετοιμασία είναι η ηθική. Οι Έλληνες παρότι θα περιμένουν την ειλικρινή συγνώμη, θα αντιδρούν με αυτοέλεγχο. Ωστόσο  σιγά – σιγά διαπιστώνουν ότι και μέσα στην αναμπουμπούλα αναθεμελιώνονται οι μηχανισμοί και τα πλέγματα εξουσίας που απωθούν την κοινωνία από την πολιτική, ότι η γραμματική της γνωστής πολιτικής δεν γνωρίζει κρίσεις, ακόμα και κατά την διάρκειά τους. Διαβλέπουν τις νέες ισορροπίες αναδιανομής κυριαρχίας και του δικαίου.
Παρατηρήθηκε το φαινόμενο να θεωρείται η υγειονομική κρίση ως άλλοθι υποχώρησης της πολιτικής. Ακούστηκε το «όταν τελειώσει η κρίση θα λογαριαστούμε». Παραβλέπεται ότι και αυτές τις στιγμές της κρίσης αφαιρείται από το κάδρο η διασπάθιση του δημόσιου χρήματος με οικονομικούς φαβοριτισμούς, την αγορά χρόνου προπαγάνδας από τα κανάλια, την κατ΄ εξακολούθηση κακοποίηση του φυσικού και αστικού τοπίου, ( κακοποιημένα βουνά, έφοδος στην Ακρόπολη με όγκους τσιμέντου, οικονομίες καζίνο και αισθητικό αίσχος στο Ελληνικό), αδιαφορία για την πρώτη ενέργεια, την διατροφική… Ο κορονοϊός δεν μπορεί να αποτελέσει προκατάληψη, ώστε να μην εκφραστεί η απαίτηση, να υποσταλεί η διαφωνία και να επέλθει σιωπή για τα μεγάλα προβλήματα της χώρας. Η πολιτική, όχι βέβαια ως χυδαιότητα τηλεοπτικού πεζοδρομίου, δεν θα σχολάσει, ούτε μπαίνει σε καραντίνα. Είναι η δύναμη του λόγου για αυτά που έχουμε ανάγκη. Και αυτό απαιτείται ιδιαίτερα τέτοιες στιγμές κρίσεων και ρωγμών.

Γρηγόρης Κλαδούχος – Ξυλόκαστρο Κορινθίας - 23/4/2020


by : tinakanoumegk




(Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης
Ηράκλειο 2013 / σελ. 403) -

«Η πανώλη είναι η επιδημική ασθένεια που άφησε τα βαθύτερα τραύματα στη συλλογική συνείδηση των ευρωπαϊκών πληθυσμών, από την εποχή της επιδημίας της «μαύρης πανούκλας» στον 14ο αιώνα. Η αδυναμία κατανόησης του πολύπλοκου μηχανισμού μετάδοσής της, του οποίου βασικός κρίκος είναι τα έντομα και οι αρουραίοι, αύξανε τον τρόμο, που προκαλούσε κάθε νέα εμφάνισή της και καμμιά φορά, πέρα από τις διαστάσεις που δικαιολογούσε ο πραγματικός αριθμός των θυμάτων.

Το βιβλίο του Κ. Κωστή δε περιορίζεται στην ανακεφαλαίωση των σημερινών επιστημονικών γνώσεων για την αρρώστια και την προβολή τους πάνω στο πραγματολογικό υλικό, που μας άφησαν πηγές αιώνων. Αντίθετα, θέση του συγγραφέα είναι ότι δεν μπορούμε να κατανοήσουμε την πανώλη ως κοινωνικό φαινόμενο παρά μόνο αν λάβουμε υπ’ όψιν μας τις κοσμοθεωρίες και τις νοοτροπίες των ανθρώπων των περασμένων αιώνων, μέσα στις οποίες εντάσσονται τόσο ο απόψεις τους για τις ασθένειες όσο και για τα μέσα πρόληψης και θεραπείας.

Για τον σκοπό αυτό, ο συγγραφέας επιδίδεται σε μια συναρπαστική προσπάθεια αποκωδικοποίησης ενός εντυπωσιακού αριθμού χρονικών, ιατρικών πραγματειών, απομνημονευμάτων και ιστορικών συγγραφών. Το συμπεράσματα του ότι οι σημερινές επιστημονικές γνώσεις δεν δικαιολογούν τη συγκαταβατική αντιμετώπιση της αγωνίας των παλαιών, ούτε το συναίσθημα ασφάλειας απέναντι στην ασθένεια, επιβεβαιώνεται τόσο από την πρόσφατη επανεμφάνιση της πανώλης στην Ινδία, όσο και από τις λεγόμενες “μάστιγες του αιώνα„, απέναντι στις οποίες, τουλάχιστον οι σημερινοί κάτοικοι πολλών περιοχών της γης, είναι το ίδιο ανυπεράσπιστοι όπως οι πρόγονοί μας μπροστά στην πανώλη».

(Από το οπισθόφυλλο της έκδοσης)

Στο εντυπωσιακό αυτό πόνημά του ο συγγραφέας συνθέτει πράγματι με εντυπωσιακό τρόπο πλήθος χρονικών, πληροφοριών από ιατρικές συγγραφές και πραγματείες, δεδομένων που προκύπτουν από αρχειακές πηγές, απομνημονευμάτων και ιστορικών πηγών για το ζήτημα μέσα από τις οποίες φιλτράρονται οι αντιλήψεις, οι νοοτροπίες των ανθρώπων της εποχής της έξαρσης ή της ύφεσης της πανώλης.

Ακολουθεί ένα μικρό απόσπασμα από την πλούσια και επίκαιρη αυτή έκδοση:

«Έτσι, κατά την Τρίτη πανδημία της, η πανώλη προξένησε στις Ινδίες μόνο, περισσότερους από 12 εκατομμύρια θανάτους για το χρονικό διάστημα 1898-1948, για δε την περίοδο 1894-1938 τα θύματά της σε όλο τον κόσμο ξεπέρασαν τα 13 εκατομμύρια. Οι αριθμοί αυτοί θα πρέπει να συγκριθούν με τα μεγέθη της τάξεως των 25 εκατομμυρίων νεκρών, που υποστηρίζεται ότι προξένησε ο Μαύρος Θάνατος στη Δυτική Ευρώπη στο διάστημα 1348-50. Όσο και να δεχθεί κάποιος μεγαλύτερη θνησιμότητα, που οφειλόταν στο εξαιρετικά ευάλωτο των πληθυσμών λόγω της έλλειψης, ενδεχόμενης, αλλά και αμφισβητούμενης εξοικείωσης τους με την πανώλη ή ακόμη και εξ αιτίας της υπερίσχυσης της πνευμονικής μορφής της, η διαφορά στην ένταση είναι εντυπωσιακή. Θα πρέπει να λάβει κανείς υπ’ όψη του και την ανισότητα των πληθυσμιακών πυκνοτήτων μεταξύ του ύστερου Μεσαίωνα και του κόσμου του 1940, αλλά και τις διαφορές των τεχνολογικών επιπέδων, κυρίως δε των επικοινωνιακών, για να συνειδητοποιήσει το ακατανόητο των αριθμών των θυμάτων του Μαύρου Θανάτου. Σίγουρα τα πληθυσμιακά και τεχνολογικά δεδομένα των Ινδιών κατά τον 20ο αιώνα ήταν πολύ πιο πρόσφορα για μεγάλες επιδημίες πανώλης απ’ ότι ήταν στην Ευρώπη του 14ου αιώνα με τις ασήμαντες, από άποψης μεγέθους πόλεις της».

Συσπείρωση Αναρχικών
Από την ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ, φ. 203, Απρίλιος 2020
by : tinakanoumegk
ΑΠΡ22

Ημέρα της Γης - Η Τροφή μας & η Δράση για το Κλίμα

Δημόσια
 · Διοργανωτές: Οργάνωση Γη-Organization Earth και The Cube Athens
  • Σήμερα στις 5:30 μ.μ. – 7 μ.μ.
    Ξεκινάει σε περίπου 5 ώρες

Στις 22 Απριλίου 2020, σε όλο τον κόσμο, γιορτάζουμε την 50η επέτειο της Ημέρας της Γης!

Φέτος, λόγω της πανδημίας του Covid-19 δε θα μπορέσουμε να γιορτάσουμε μαζί με τις οικογένειές μας, φίλους και συνεργάτες στη Φύση, σε πάρκα, δάση και αγροκτήματα. Μπορούμε όμως να συνεχίσουμε με κάθε τρόπο τη διάδοση της σημασίας του θεμελιώδους Ανθρωπίνου Δικαιώματος σε ένα υγιές Περιβάλλον.

Φέτος, η Οργάνωση Γη-Organization Earth και το The Cube Athens για μία ακόμη φορά ενώνουν δυνάμεις και μας προσκαλούν να συμμετάσχουμε σε μία διαδικτυακή εκδήλωση, αφιερωμένη στην #EarthDay2020, τονίζοντας το θετικό αντίκτυπο των συνεργασιών για την επίτευξη ενός βιώσιμου πλανήτη για όλους!

Την Τετάρτη 22 Απριλίου, όλη την ημέρα, συμμετέχουμε στο παγκόσμιο κάλεσμα και σας προτρέπουμε να "ποστάρετε" τα μηνύματά σας, να μοιραστείτε τις ιδέες σας και να παρουσιάσετε τις προτάσεις μας, συμβάλλοντας μαζί με εκατοντάδες χιλιάδες άλλους ανθρώπους στο παγκόσμιο κίνημα για το περιβάλλον.

Στις 17:30 συνευρισκόμαστε διαδικτυακά μέσω Webex & FB σε μία ανοιχτή συζήτηση με τίτλο «Πώς ο Aγροδιατροφικός τομέας μπορεί να συμβάλλει στη Δράση για το Κλίμα».

Στους ομιλητές συμπεριλαμβάνονται οι:

-Έλενα Δανάλη. Yπεύθυνη των προγραμμάτων βιώσιμης γεωργίας στην οργάνωση Greenpeace Greece.

-Panos Papadopoulos. Μέλος του δικτύου Agroecology Greece & συνιδρυτής του Med culture.

-Charikleia Minotou. Πρώην Πρόεδρος του Μεσογειακού Δικτύου του International Federation of Organic Agriculture Movements (IFOAM Agri Bio Mediterraneo).

-Pavlos Georgiadis - Παύλος Γεωργιάδης. Εθνοβιολόγος & επιστημονικός υπεύθυνος του Κοινό Έδαφος.

-Antonis Tzounis. Συντονιστής της ομάδας «Στόχος Βιώσιμης Ανάπτυξης Νο2 για την Επισιτιστική Ασφάλεια και τον Βιώσιμο Αγροδιατροφικό Τομέα», μία πρωτοβουλία της κίνησης πολιτών Κόσμος - Kosmos.

Τη συζήτηση προλογίζουν και συντονίζουν οι Maria Calafatis Frsa & Stavros Messinis, co-founders του Cube Athens και Dinos Machairas, διευθυντής της Οργάνωσης Γη.

Η ανοιχτή συζήτηση θα γίνει μέσω της εφαρμογής Webex όπου μπορείτε να συνδεθείτε με το παρακάτω link: https://organizationearth.my.webex.com/organizationearth.my/j.php?MTID=mea4867d935f726527a4a4c41fd42e167

Κωδικός: FOODACTION2020

[Μόλις μπείτε στο παραπάνω link, θα σας ζητήσει να κατεβάσετε και να εγκαταστήσετε την εφαρμογή Webex. Αν την έχετε εγκαταστήσει ήδη σας δίνει την επιλογή να συνδεθείτε είτε κατεβάζοντας το Webex app, είτε κατευθείαν από τον browser σας (google chrome. mozilla firefox etc).]

Εναλλακτικά, μπορείτε να δείτε το live stream στο https://www.facebook.com/OrganizationEarth/

Ας μην αφήσουμε τίποτα να μας εμποδίσει να γιορτάσουμε την Ημέρα της Γης την Τετάρτη 22 Απριλίου 2020!
by : tinakanoumegk

ΤΑ Τετραθεμελα ΤΟΥ Κοσμου


«Για τους μεγάλους, για τους ελεύθερους, για τους γενναίους, τους δυνατούς,
Αρμόζουν τα λόγια τα μεγάλα, τα ελεύθερα, τα γενναία, τα δυνατά,
Γι’ αυτούς η απόλυτη υποταγή κάθε στοιχείου, η σιγή, γι’ αυτούς τα δάκρυα,
γι’ αυτούς οι φάροι, κι’ οι κλάδοι ελιάς, και τα φανάρια
Όπου χοροπηδούνε με το λίκνισμα των καραβιών και γράφουνε
στους σκοτεινούς ορίζοντες των λιμανιών,
Γι’ αυτούς είναι τ’ άδεια βαρέλια που σωριαστήκανε στο
πιο στενό, πάλι του λιμανιού, σοκάκι,
Γι’ αυτούς οι κουλούρες τ’ άσπρα σκοινιά, κι οι αλυσίδες, οι άγκυρες,
τ’ άλλα μανόμετρα,
Μέσα στην εκνευριστικιάν οσμήν του πετρελαίου,
Για ν’ αρματώσουνε καράβι, ν’ ανοιχτούν, να φύγουνε,
Όμοιοι με τραμ που ξεκινάει, άδειο κι’ ολόφωτο μέσ’ στη νυχτερινή γαλήνη των μπαχτσέδων,
Μ’ ένα σκοπό του ταξιδιού: π ρ ο ς τ’ ά σ τ ρ α….»

Ν. ΕΓΓΟΝΟΠΟΥΛΟΣ








by : tinakanoumegk



Στις 7 Απριλίου 1992 μετά από ένα βαρύτατο εγκεφαλικό επεισόδιο, ο τότε Δήμαρχος Αθηναίων, σε ηλικία μόλις 55 χρόνων έχασε τη μάχη με το θάνατο.
Ο Αντώνης Τρίτσης οραματίστηκε μια άλλη Αθήνα και έθεσε ως πρωταρχικό στόχο τη διατήρηση της ιστορικής φυσιογνωμίας της πόλης και την ανάδειξή της σε παγκόσμιο κέντρο του Ελληνισμού.
Σχεδίασε την ενοποίηση των αρχαιολογικών χώρων, την πεζοδρόμηση της Ερμού και της Πανεπιστημίου και περιέγραφε μια Αθήνα ανθρώπινη, γεμάτη πράσινο, παραλιακά τρένα και «εναέρια» τραμ.
Όλη του τη ζωή, ο Αντώνης Τρίτσης πάλευε να κάνει πραγματικότητα τα οράματά του. Πίστευε στον αγώνα του τόσο βαθιά κι απόλυτα ώστε δεν επέτρεπε στον εαυτό του να χαλαρώσει ούτε στιγμή.
Η θυελλώδης παρουσία του και ο ανατρεπτικός του λόγος συχνά ξάφνιαζε κι αναστάτωνε την πολιτική σκηνή.
Οι θέσεις του στα θέματα της εκκλησιαστικής περιουσίας και εκδημοκρατισμού της εκκλησίας, η ανάκτηση της Εθνικής Παιδείας, ο Οικιστικός νόμος και το Ρυθμιστικό Σχέδιο της Αθήνας ξεσήκωσαν πλήθος αντιδράσεων.
Αλλοι θαύμαζαν τις ιδέες του κι άλλοι τις χαρακτήριζαν τρελές, ανέφικτες, ουτοπικές.
Οπως όμως έλεγε και ο ίδιος «Δεν είναι δυνατό να είμαστε ρεαλιστές, ρεαλισμός σημαίνει υποταγή στην πραγματικότητα».
Πόσα από αυτά που πρότεινε και κατάφερε ή πρόλαβε να εφαρμόσει- τα οποία τότε ακούγονταν παράτολμα και καινοτόμα- σήμερα θυμόμαστε ότι ήταν προτάσεις του Αντώνη Τρίτση;


*ΑΠΟ ΤΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΤΗΣ ΕΡΤ - Official Site: http://www.ert.gr/
by : tinakanoumegk


    
 Κύριε ΚΑΡΑΜΠΕΛΙΑ,

     Προϋπόθεση κατηγοριοποίησης πολιτικών οργανισμών είναι ένα απόθεμα ιδεών βάσης, μία ανάγνωση των οικονομικών, πολιτισμικών και κοινωνικών σχηματισμών και δεδομένων, και ένας στρατηγικός ορίζοντας προοπτικής.

     Εθνομηδενιστικό είναι το κράτος το οποίο το κατέχει το πολυχρωματικό πολιτικό σύστημα. Ένα είναι το κόμμα. Η διαχείρισή του κράτους από ανεπαρκείς, ιδιοτελείς και διαπλεκόμενους με οικονομικές και τηλεοπτικές ελίτ οδήγησε την χώρα σε χρεωκοπία, ακόμα και το σύστημα υγείας σε διάλυση, με μεγάλη τρωτότητα απέναντι στην ανάγκη αντίστασης στην επιδημιακή επίθεση.

     Η κεντρικότητα της κριτικής σας στη ΝΔ ότι συντηρεί τον ΣΥΡΙΖΑ ως χρήσιμο αντίπαλο βάζει πλάτη στην ιστορική και επίκαιρη νομιμοποίησή της με όσα συμβαίνουν και τώρα στο δημόσιο σύστημα υγείας και την προκλητική συμπεριφορά διακίνησης του δημόσιου χρήματος, όπως π.χ. και την εξαγορά προπαγανδιστικού χρόνου από τα κανάλια. Η πολιτική είναι δημόσια έκφραση αλλά και η αποσιώπηση.

     Όσο για τον κ. Τσιόδρα. Η χώρα δεν έχει ανάγκη σωτήρων.  Ένας έντιμος επικοινωνιολόγος θα σας έλεγε περισσότερα αλλά εκείνο που αντιλαμβάνομαι είναι η ενοποίηση από μέρους του της λογικής με το συναίσθημα, της γλώσσας του αποστειρωμένου εργαστηρίου με την θεραπευτική ψυχοϋποστήριξη. Τον χρησιμοποιεί ένα κυβερνητικό σύστημα αναξιόπιστο, είναι ο χρήσιμος επιστήμων, που εκμεταλλεύονται για να εμφανίζουν μια συμπαθητική εικόνα και βέβαια με την ανοχή της αντιπολίτευσης, για τα οποία δεν επανέρχομαι. Η χώρα έχει ανάγκη πολιτικής, κυρίως αυτό, και βέβαια και διανοούμενων και επιστημόνων. Για αυτό δεν μπορώ να πιστέψω τα κριτήρια που θέσατε για αυτόν, «που χρειάζεται η νέα Ελλάδα για να σηκωθεί από την παρακμή»: γιατί βλέπω σας αρκεί να είναι στον «αντίποδα Συριζαίων», «οικογενειάρχης», «ορθόδοξος» και «πέρα και πάνω από Αριστερά και Δεξιά».

     Εάν θέλετε να διατυπώσετε πολιτικές θέσεις ξεκινήστε από την Ελλάδα και όχι με αφορισμούς που δεν απορρέουν από ισχυρές πολιτικές αφετηρίες. Ξεκινήστε να ασχολείστε με τα γεγονότα που αποτελούν προϋπόθεση σύνταξης τακτικής και διαμόρφωσης συσχετισμών. Αυτό θα πει:

αποφυγή ευκαιριακών παρεμβάσεων που ενσωματώνονται στους καθεστωτικούς ρυθμιστικούς μηχανισμούς. 

Γρηγόρης Κλαδούχος - 6/4/2020

Το κείμενο του Γ. Καραμπελιά μπορείτε να δείτε στην σελίδα του ΑΡΔΗΝ-ΡΗΞΗ: http://ardin-rixi.gr/archives/217148?fbclid=IwAR0bn_zrnTdn_zVtfOZeBJ-CTsaeZn5sVTqJGpP1ke-XVGTelJRaKmleF9Y