(11 January 2020)
Κάθε φορά που γράφω για τον οινοτουρισμό στην Ελλάδα με πιάνει ένα σφίξιμο στο στομάχι λες και γράφω εξετάσεις στην Έκθεση για τις Πανελλαδικές. Συγκριτικά με άλλες περιοχές, η χώρα μας μοιάζει φτωχός συγγενής. Περιμένετε όμως. Η Ελλάδα διαθέτει όλα τα συστατικά για να κάνει πρωταθλητισμό σε αυτό τον τομέα. Διαθέτει σημαντικές μικρές ιστορίες, διαθέτει terroirs (ένα οινικό οικοσύστημα εν συντομία), μπορεί να περηφανεύεται για αρτίστες οινοποιούς που ζουν κυριολεκτικά στα αμπέλια. Όσα δηλαδή μπορούν να λειτουργήσουν ως καταλύτες στην ανάπτυξη του οινοτουρισμού στην Ελλάδα.
Ξεκινώντας από τα αμπέλια, τον πυρήνα της οινοτουριστικής βόλτας, η χώρα μας διαθέτει πληθώρα υπέροχων και ετερόκλιτων τοποθεσιών. Προορισμών που γαληνεύουν την ψυχή και κάνουν τον επισκέπτη να βιώνει μία ασύγκριτη εμπειρία. Από την βόρεια Ελλάδα και την ορεινή Φυτειά στη Νάουσα με τους περιπετειώδεις δρόμους, στη Σιάτιστα των μεγάλων υψομέτρων, στις λίμνες του Αμυνταίου, δυτικότερα στο «φλεγόμενο» λόφο του Γινιέτς στο Μέτσοβο, μέχρι νοτιότερα την ορεινή Αιγιάλεια με πλαγιές που κόβουν την ανάσα. Φανταστείτε τα κρυφά μονοπάτια της Σητείας και τις πλαγιές των Δαφνών. Ακόμα και η ταλαιπωρημένη από την ανθρώπινη παρέμβαση Νεμέα, διαθέτει αμπελώνες που εκπλήσσουν με την παρθένα ομορφιά τους.
Στα νησιά βλέπει κανείς οινοτουριστικές παραστάσεις παγκόσμιας εμβέλειας. Στη Σαντορίνη υπάρχει ο πιο αξιοθαύμαστος αμπελώνας του διονυσιακού βασιλείου, με αμπέλια που κανείς δεν γνωρίζει την ηλικία τους, φυτεμένα σε ένα έδαφος λουσμένο από την ηφαιστειακή λάβα και ζηλευτά boutique οινοποιεία. Η Κρήτη είναι τρανό παράδειγμα επιτυχημένου οινοτουρισμού με πάνω από 60 οινοποιεία. Εδώ οι βόλτες με αφορμή το κρασί μπορεί να καταλήξουν σε διαδρομές σε αρχαία μνημεία, απίθανες παραλίες και ταβέρνες ή καφενεία με κορυφαία γαστρονομία. Η Κεφαλονιά, η δική μας «Caribbean Queen» προσφέρει τη δική της ολοκληρωμένη πρόταση, συνθήκη που δημιουργήθηκε και αναπτύχθηκε μόλις σε λίγα χρόνια. Η Τήνος έχει ξεπροβάλει δειλά με αξιόλογες παραγωγές και δίνει άλλον ένα λόγο επίσκεψης στο νησί, μαζί με την ήδη ανεπτυγμένη γαστρονομία, τα πανέμορφα χωριά και τον κραταιό θρησκευτικό τουρισμό. Οινοτουριστικές μονάδες βρίσκουμε πλέον στην Πάρο, την Πάτμο, τη Σύρο, τη Σίκινο, τη Σάμο, οι οποίες δίνουν επιπλέον αφορμές για επίσκεψη στον τόπο.
Όταν άλλες χώρες πασχίζουν να φτιάξουν οινικές ιστορίες για να συνδέσουν το παρελθόν με το παρόν, η Ελλάδα τις διηγείται. Η μεγάλη οινική παράδοση είναι ένα ακόμα δυνατό όπλο μας στην ανάπτυξη του διεθνούς οινοτουριστικού προτύπου. Από την Κνωσό και το μινωικό Βαθύπετρο μέχρι το κλήμα του Παυσανία στην Πελοπόννησο και το Ακρωτήρι της Σαντορίνης, οι οινοτουριστικές μας αφηγήσεις μιλούν για το αιώνιο κρασί. Δικαιολογούν τη νίκη του μέτρου, της απόλαυσης και της ευφυΐας. Παράλληλα, στα εγχώρια οινοποιεία, ανεξάρτητα με το πόσο μεγάλη ή μικρή είναι η παραγωγή τους, πόση είναι η έκταση των αμπελώνων, ή πόσο σύγχρονες ή όχι οι εγκαταστάσεις, η προσέγγιση στο οινοτουριστικό πλαίσιο βασίζεται στην γνήσια φιλοξενία. Οι οινοποιοί ανοίγουν τις πόρτες τους για να προσφέρουν μια πολύ ξεχωριστή εμπειρία. Στην Ελλάδα δεν είναι καθόλου απίθανο να συναντήσετε τους ίδιους τους παραγωγούς, να καθίσουν μαζί σας για να δοκιμάσετε το κρασί τους. Θα μοιραστούν τις οικογενειακές τους ιστορίες, την κληρονομιά τους, το κρασί που περνάει από τα χέρια του πατέρα σε αυτά του γιου ή της κόρης. Αυτές οι στιγμές είναι που αποκαλύπτουν την αυθεντική πλευρά των οινοποιών και κάνουν την επίσκεψη αξέχαστη, που είναι και το μεγάλο ζητούμενο.
Αρχική δημοσίευση στα Ταξίδια της Καθημερινής και στο kathimerini.gr