Συμβαίνει τώρα στο κέντρο της Αλεξανδρούπολης, για να θυμίζει σε όλους το πώς γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα Πόλεων με φετεινό θέμα: "Οικοδόμηση βιώσιμων και ανθεκτικών πόλεων".
Καταστροφή της δομής ενός παρατημένου εδάφους το οποίο υποφέρει από τη συμπύκνωση και τη διάβρωση. Κάτω από τη φρέζα του ανειδίκευτου εργάτη, και στα ψιλά γράμματα του "προϊστάμενου", κόβονται τα επιφανειακά ριζίδια των φυτεμένων δενδρυλλίων, με αποτέλεσμα αυτά να μη μπορούν να αντισταθούν αποδοτικά σε ασθένειες και την αυξανόμενη ξηρασία. Μεθεπόμενο βήμα, η μελλοντική κοπή των δένδρων με την δικαιολογία της προσβολής από ασθένειες.
Ένας βαρέως τύπου κλαδοθρυμματιστής του Δήμου Αλεξανδρούπολης έχει βγει τις τελευταίες εβδομάδες στους δρόμους της πόλης, κάνοντας και αυτός τον... προεκλογικό του αγώνα. Ιδανικά, τα θρύμματα θα μπορούσαν να ενσωματωθούν στο οργωμένο έδαφος, για να αναπληρωθεί η οργανική ύλη. ΜΕΤΑ ΤΟ ΧΕΙΜΩΝΑ, θα έπρεπε να γίνει μία γεναιόδωρη φύτευση με πολυετείς θάμνους και δεντρα (περίπου 4-5 φυτικά υποκείμενα ανά τετραγωνικό μέτρο, σε τρισδιάστατη δομή). Έτσι, θα πετύχαινε ο Δήμ πολλαπλά οφέλη για τους δημότες.
Κυρίως:
1) Πραγματικές μικρο-οάσεις πρασίνου που παρέχουν σκιά, δροσιά, απορρόφηση του θορύβου και των καυσαερίων.
2) Αναγέννηση του εδάφους ώστε αυτό να απαιτεί μικρότερο κόστος συντήρησης και να απορροφά άνθρακα από την ατμόσφαιρα πιο αποδοτικά.
3) Απαλλαγή από τη μίζερη εικόνα των φυτεύσεων της πόλης, που αντανακλούν τη διάθεση της κοινωνίας, τόσο στους ντόπιους, όσο και στους επισκέπτες της.
Προσπαθούμε εμείς, να τους πούμε για εδαφικά δεδομένα και κλιματική δράση. Μάλλον σε κάποια άλλη ζωή, σε κάποιον άλλο γαλαξία... Η νοοτροπία του "δε βαριέσαι" είναι εδώ, είναι διακομματική και είναι διαχρονική.
Παρόλα αυτά, ευχαρίστως θα έκανα μία μελέτη και οργάνωση της επίβλεψης των φυτεύσεων, με συμμετοχή των πολιτών και των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται μπροστά από τα παρτέρια. Προτίθεμαι να την κάνω ΔΩΡΕΑΝ, αμφιβάλλω όμως ότι θα πάρουν... Δεν φτουράνε τέτοια πράγματα στην... "πρώτη πόλη της Ευρώπης".