ΕΝΑΠΟΘΕΣΗ ΟΡΓΑΝΙΚΗΣ ΥΛΗΣ στο έδαφος μίας καμμένης περιοχής: είναι το πρώτο άμεσο βήμα για την αποκατάσταση ενός δασικού τοπίου και για την προστασία από την διάβρωση του εδάφους με τις πρώτες βροχές, οι οποίες είναι συνήθως καταρρατώδης, όπως παρατηρούμε τελευταία.
Με το πέρασμα της φωτιάς, η ζωή στα πρώτα 10-15cm εδάφους έχει καταστραφεί λόγω των υψηλότατων θερμοκρασιών. Αυτό το στρώμα είναι το πιο σημαντικό για την αναγέννηση της βλάστησης, η οποία θα είναι ορατή ήδη από το πρώτο εξάμηνο. Το πρώτο πράγμα που θα κάνει η φύση είναι να γεμίσει την περιοχή με χαμηλή βλάστηση, ώστε αυτή εν καιρώ να αποσυντεθεί και να εναποθέσει οργανική ύλη.
Αντί, λοιπόν, να αφαιρεθούν οι καμμένοι κορμοί των πεύκων από τις περιοχές, είναι ανάγκη να θρυμματιστούν, και τα πριονίδια τους να αφεθούν στο καμμένο έδαφος. Αυτή είναι η πρώτη γραμμή προστασίας του οικοσυστήματος, ενισχύοντας τη δομή του εδάφους και παρέχοντας πλούσια θρεπτικά συστατικά τα οποία έχουν πολλαπλά οφέλη:
1. Θρέφουν την βλάστηση που έρχεται καθώς θα χουμοποιούνται.
2. Παρέχουν εδαφοκάλυψη, προστατεύοντας τους μικροοργανισμούς του εδάφους (οι πρώτοι αποικιστές του οικοσυστήματος), που με τη σειρά τους θα αναγεννήσουν τη ζωή στο έδαφος.
3. Φρενάρουν κάπως το νερό καθώς αυτό θα τρέχει στην πλαγιά, σε περίπτωση καταιγίδας.
4. Συγκρατούν την υγρασία στο έδαφος για μεγαλύτερο διάστημα, βοηθώντας έτσι περεταίρω τη νέα βλάστηση.
Τα αποτελέσματα είναι θεαματικά, ακόμη και βραχυπρόθεσμα. Για μακρυπρόθεσμα δεν το συζητώ.
Αυτό, φυσικά, προϋποθέτει επιλογή των κορμών που θα θρυμματιστούν. Όσα δέντρα δεν έχουν καεί ολοσχαιρώς πρέπει να μείνουν όρθια, ώστε να ξαναβλαστήσουν. Η κόμη τους θα παρέχει χρήσιμη σκιά, προστατεύοντας το έδαφος γύρω από αυτά από τις υψηλές θερμοκρασίες. Αυτά, μαζί με τα πρώτα φυντάνια πεύκων που θα εμφανιστούν επίσης στο πρώτο εξάμηνο, θα πρέπει να είναι και τα μόνα πεύκα που θα υπάρχουν στο σημείο, σε περίπτωση αναδάσωσης. Η οποία πρέπει να γίνει ΜΕ ΑΛΛΑ ΕΙΔΗ ΔΕΝΤΡΩΝ ΚΑΙ ΘΑΜΝΩΝ.
Στο βίντεο, ένα τερατώδες μηχάνημα που μπορεί να καταπιεί ολόκληρους κορμούς σε κλάσματα δευτερολέπτων. Μπορεί να τοποθετηθεί σε μηχανήματα που σίγουρα είναι διαθέσιμα, ακόμη και σε ερπυστριοφόρα που μπορούν να φτάσουν δύσβατες περιοχές. (Σημ.: εύχομαι να μη μπαίνουν ιδέες σε επίδοξους οικοπεδοφάγους και οικοκτόνους).
Όσοι κορμοί δε μπορούν να θρυμματιστούν, λόγω προβληματικής πρόσβασης, να κοπούν και να τοποθετηθούν κάθετα (εγκάρσια) στις πλαγιές ώστε να δημιουργήσουν μικρο-φράγματα που θα συγκρατούν νερό και σπόρους, παρέχοντας συγχρόνως θρεπτικά συστατικά καθώς αποσυντίθενται.
Μιμούμενοι τις διαδικασίες της φύσης και επιστρέφοντας σε αυτή ότι της αφαιρέσαμε είναι ο πιο αποδοτικός, οικονομικός και λειτουργικός τρόπος αναγέννησης του δασικού τοπίου.